LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΚόσμοςΔημοσίευση: 15 Φεβρουαρίου 2025 20:44

BRICS: Ανακοινώθηκε η ημερομηνία της φετινής συνόδου κορυφής

Η κυβέρνηση της Βραζιλίας, τονίζει ότι, οι BRICS θα επικεντρωθούν στην ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των χωρών του Νότου και στη μεταρρύθμιση των πολυμερών θεσμών

BRICS

Η σύνοδος κορυφής των ηγετών των χωρών της ομάδας BRICS θα διεξαχθεί στις 6-7 Ιουλίου στο Ρίο ντε Ζανέιρο, ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Βραζιλίας Μάουρο Βιέιρα.

Φέτος, η Βραζιλία ασκεί την εκ περιτροπής προεδρία του μπλοκ αυτού αναδυόμενων αγορών, που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τη Ρωσία, την Ινδία, την Κίνα και τη Νότια Αφρική.

«Τον Ιούλιο του τρέχοντος έτους στις 6 και 7 Ιουλίου (...) θα υποδεχθούμε στην πόλη του στο Ρίο ντε Ζανέιρο τους αρχηγούς κρατών των 20 χωρών των BRICS στις δύο κατηγορίες τακτικών μελών και συνδεδεμένων μελών», δήλωσε ο Βιέιρα σε βίντεο που αναρτήθηκε στο X από τον δήμαρχο του Ρίο, Εντουάρντο Πάες.

Στη σύνοδο αυτή «θα λάβουμε πολύ σημαντικές αποφάσεις για την ανάπτυξη όλων αυτών των χωρών, για τη συνεργασία και για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης όλων των κατοίκων», τόνισε ο επικεφαλής της βραζιλιάνικης διπλωματίας.

Η κυβέρνηση του Βραζιλιάνου προέδρου Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα, τονίζει ότι υπό την προεδρία της Βραζιλίας, οι BRICS θα επικεντρωθούν στην ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των χωρών του Νότου και στη μεταρρύθμιση των πολυμερών θεσμών. Μεταξύ των προτεραιοτήτων του ανέφερε «την ανάπτυξη μέσων πληρωμής» για τη διευκόλυνση του εμπορίου και των επενδύσεων μεταξύ των χωρών μελών.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ επανέλαβε την περασμένη εβδομάδα την απειλή του να επιβάλει δασμούς 100% στις χώρες των BRICS αν προσπαθήσουν να δημιουργήσουν δικό της νόμισμα, ή αν στηρίξουν οποιοδήποτε άλλο νόμισμα για να αντικαταστήσουν το αμερικανικό δολάριο.

Το Κρεμλίνο απάντησε στα τέλη Ιανουαρίου σε αυτή την απειλή Τραμπ τονίζοντας ότι η BRICS δεν εξετάζει το ενδεχόμενο δημιουργίας κοινού νομίσματος, αλλά απλώς τη δημιουργία πλατφορμών κοινών επενδύσεων. Τον Δεκέμβριο το Κρεμλίνο είχε επισημάνει ότι οποιαδήποτε απόπειρα των ΗΠΑ να αναγκάσουν τις χώρες να χρησιμοποιούν το δολάριο θα γυρίσει μπούμερανγκ, αφού ο Τραμπ είχε εκτοξεύσει αντίστοιχες απειλές εναντίον της ομάδας αυτής χωρών.

Τον Ιανουάριο, ο επικεφαλής διαπραγματευτής της Βραζιλίας για το μπλοκ, ο Εντουάρντο Σαμπόια, δήλωσε σε συνέντευξή του στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι «δεν υπάρχει σχέδιο» για αντικατάσταση του δολαρίου, αλλά μάλλον μια συζήτηση για τη χρήση τοπικών νομισμάτων σε εμπορικές συναλλαγές.

Η BRICS περιλαμβάνει 10 χώρες, ανάμεσά τους η Βραζιλία, η Ρωσία, η Ινδία, η Κίνα και η Νότια Αφρική. Επεκτάθηκε πρόσφατα με χώρες όπως η Ινδονησία, το Ιράν, η Αίγυπτος και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, εκτός από δώδεκα χώρες εταίρους, όπως η Κούβα, η Βολιβία, η Νιγηρία, η Αλγερία και η Τουρκία.

Ειδήσεις σήμερα:

Politico: ΗΠΑ, Ουκρανία και Ρωσία ξεκινούν ειρηνευτικές συνομιλίες

Σύμη - Πατέρας 13χρονης: Ο 15χρονος το έδωσε στην κόρη μου, την εκβίαζε και της έδινε χάπια (βίντεο)

Πατριάρχης Βαρθολομαίος: Κανένας δεν δικαιούται να προσβάλει μία χαροκαμένη μάνα

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΜητσοτάκης για ΟΠΕΚΕΠΕ: Ας είμαστε ειλικρινείς, αποτύχαμε -Όποιος πήρε αποζημιώσεις που δεν δικαιούται θα τις επιστρέψειΣήμερα 10:32 | Ειδήσεις

Όλα όσα αναφέρει στην καθιερωμένη κυριακάτικη ανάρτησή του ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Φωτιά στη Μεσσηνία – Επιχειρούν ενάερια μέσαΣήμερα 17:16 | Ειδήσεις

Στην κατάσβεση της πυρκαγιάς που ξέσπασε επιχειρούν και δυνάμεις από αέρος

Σαντορίνη: Θυελλώδεις άνεμοι παρέσυραν και διέλυσαν τροχόσπιτο (βίντεο)Σήμερα 16:23 | Ειδήσεις

Οι αρχές καλούν τους πολίτες και τους επισκέπτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, καθώς οι ισχυροί άνεμοι αναμένεται να συνεχιστούν και τις επόμενες ώρες.

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς σε 11 περιοχές τη ΔευτέραΣήμερα 16:16 | Ειδήσεις

Πολύ υψηλός θα είναι ο κίνδυνος πυρκαγιάς κατά τόπους τη Δευτέρα (30/06), λόγω των υψηλών θερμοκρασιών και των ισχυρών ανέμων. Αναλυτικά οι περιοχές.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Formula 1 - GP Αυστρίας: Νικητής ο Νόρι - "1-2" η McLaren19:07Κικίλιας για την ασφάλεια στην ακτοπλοΐα: Η νομοθεσία πρέπει να τηρείται απαρέγκλιτα18:51Τη Δευτέρα στις 10 η ορκωμοσία των νέων μελών της κυβέρνησης – Στις 12 θα συνεδριάσει το υπουργικό συμβούλιο18:37Μυτιλήνη: 35χρονος δέχθηκε πολλαπλές μαχαιριές σε πανηγύρι - Νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση18:22Τι καιρό θα κάνει τη Δευτέρα18:08Παναθηναϊκός: Η 33μελής αποστολή για το βασικό στάδιο της προετοιμασίας στην Αυστρία17:53Φωτιά στη Μεσσηνία – Επιχειρούν ενάερια μέσα17:39Κρήτη: Διανομέας τραυματίστηκε μετά από σύγκρουση με αυτοκίνητο (εικόνες)17:24Φωτιά στο Τατόι κοντά στο αεροδρόμιο17:10Σαντορίνη: Θυελλώδεις άνεμοι παρέσυραν και διέλυσαν τροχόσπιτο (βίντεο)16:54Καβάλα: Υπό έλεγχο η πυρκαγιά που ξέσπασε το μεσημέρι16:40Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς σε 11 περιοχές τη Δευτέρα16:26Οι 4 ειδήσεις της ημέρας (βίντεο)16:11Αγία Βαρβάρα: Εξάρθρωση συμμορίας για διακίνηση ναρκωτικών με τη μέθοδο του βρασμού εντός οικίας15:57Μουντιάλ Συλλόγων: Τι διεκδικούν οι ομάδες που συνεχίζουν 15:43Κίνα: Η νέα "ύπνωση" του TikTok που σκοτώνει 15:28Έκδοση Δελτίου Ταυτότητας: Απαραίτητη προϋπόθεση να διαθέτει προσωπικό αριθμό15:14Χανιά: 34χρονη υπέστη ανακοπή καρδιάς διασκεδάζοντας σε μπαρ14:57Πειραιάς: Διακίνηση λαθραίων προϊόντων14:43H Μαρία Σάκκαρη ανέβηκε 8 θέσεις στην παγκόσμια κατάταξη14:26
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο