LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΤεχνολογίαΔημοσίευση: 15 Φεβρουαρίου 2025 20:15

ΕΚΠΑ για Σαντορίνη - Αμοργό: Πάνω από 18000 οι σεισμικές δονήσεις

Που εντοπίζονται οι μεγαλύτεροι και που οι μικρότεροι σεισμοί.

Σαντορίνη

Από την έναρξη της σεισμικής δραστηριότητας στη ζώνη Σαντορίνης-Αμοργού στις 26 Ιανουαρίου έως και τις 13 Φεβρουαρίου 2025, το Εργαστήριο Σεισμολογίας (ΕΣ) του ΕΚΠΑ έχει ανιχνεύσει και εντοπίσει συνολικά πάνω από 18,400 επιλεγμένους σεισμούς με μεθόδους μηχανικής μάθησης (τεχνητής νοημοσύνης), εκ των οποίων άνω των 16,200 με μεγέθη Μ?1.0. Στις 13 Φεβρουαρίου καταγράφηκαν πάνω από 800 σεισμοί, με ~40 να έχουν μέγεθος Μ?2.5, 2 σεισμούς με Μ?4.0, και κανέναν (0) σεισμό με Μ?4.5, με τους δύο μεγαλύτερους σεισμούς να έχουν μέγεθος 4.4. Σύμφωνα με τα στοιχεία καθημερινής ανάλυσης σεισμικών δεδομένων (χωρίς χρήση μεθόδων μηχανικής μάθησης) του Εργαστηρίου Σεισμολογίας του ΕΚΠΑ, κατά την 14η Φεβρουαρίου έχουν καταγραφεί πάνω από 110 σεισμοί, εκ των οποίων 3 με μεγέθη M?4.0 και κανένας (0) με Μ?4.5, ενώ ο ισχυρότερος σεισμός σημειώθηκε στις 22:18:55 (τοπική ώρα) και είχε μέγεθος 4.1. Παρατηρήθηκε μείωση στη συχνότητα σεισμών, με το μεγαλύτερο μέρος της μικροσεισμικής δραστηριότητας να εντοπίζεται νοτιοδυτικά της Ανύδρου, ενώ οι μεγαλύτεροι σεισμοί εντοπίζονται βορειοανατολικά της Ανύδρου. Στις 14 Φεβρουαρίου παρατηρήθηκε νέα μικροσεισμική έξαρση στη ζώνη Σαντορίνης-Αμοργού, μεταξύ ~20:00-22:00 (τοπική ώρα), την οποία ακολούθησε ο ισχυρότερος σεισμός της ημέρας.

Σαντορίνη - ΕΚΠΑ - Χάρτης

Χάρτης κατανομής σεισμών στην περιοχή των Κυκλάδων (Σαντορίνη-Αμοργός-Ίος) που καταγράφηκαν στις 13 Φεβρουαρίου (ανάλυση με τεχνητή νοημοσύνη) και στις 14 Φεβρουαρίου (καθημερινή ανάλυση). Η ακτίνα των κύκλων είναι ανάλογη του μεγέθους του σεισμού (υπόμνημα επάνω-δεξιά), ενώ τα επίκεντρα σεισμών με μεγέθη μεγαλύτερα ή ίσα του 4.5 σημειώνονται με αστέρι. Ο χρωματισμός ανταποκρίνεται στο εστιακό βάθος, σύμφωνα με τη χρωματική κλίμακα (δεξιά).

Στις 14 Φεβρουαρίου, μέλη του Εργαστηρίου Σεισμολογίας και του Εργαστηρίου Γεωφυσικής του Τομέα Γεωφυσικής-Γεωθερμίας του ΕΚΠΑ μετέβησαν στη Νέα Καμένη, εντός της Καλδέρας της Σαντορίνης, όπου προέβησαν σε εργασίες συντήρησης για την αποκατάσταση της λειτουργίας του μόνιμου σεισμολογικού σταθμού SNT5 του ΕΚΠΑ και του μόνιμου δορυφορικού γεωδαιτικού δέκτη GPS/GNSS (σταθμός ΝΚΑΜ), καθώς και για επαναμέτρηση του μη-μόνιμου δικτύου δορυφορικών γεωδαιτικών σταθμών-παρατηρήσεων GPS. Ο γεωδαιτικός σταθμός ΝΚΑΜ έχει εγκατασταθεί στο πλαίσιο συνεργασίας των Εργαστηρίων Γεωφυσικής και Σεισμολογίας του ΕΚΠΑ με τον Καθηγητή Αντώνιο Μαρσέλλο του Hofstra University (NY, USA). Στη συνέχεια, μετέβησαν στην περιοχή Μέσα Γυαλός της Σαντορίνης (παλιό λιμάνι των Φηρών) για εργασίες συντήρησης στον μόνιμο σεισμολογικό σταθμό SNT1. Συγκεκριμένα, μετέβησαν: ο Διευθυντής του Εργαστηρίου Καθηγητής Γεώργιος Καβύρης, ο Διευθυντής του Τομέα Γεωφυσικής και Γεωθερμίας Καθηγητής Νικόλαος Βούλγαρης, ο Διευθυντής του Εργαστηρίου Γεωφυσικής Καθηγητής Ιωάννης Αλεξόπουλος, ο Επίκουρος Καθηγητής Βασίλειος Σακκάς, ο Επίκουρος Καθηγητής Βασίλειος Καπετανίδης, ο ΕΤΕΠ Βασίλειος Νικολής και ο Υποψήφιος Διδάκτωρ Ιωάννης Γιαννόπουλος.

Ειδήσεις σήμερα:

Παγκόσμια Ημέρα κατά του Παιδικού Καρκίνου: Σύσταση Ομάδας Εργασίας για την αντιμετώπιση των προκλήσεων

Σύμη - Πατέρας 13χρονης: Ο 15χρονος το έδωσε στην κόρη μου, την εκβίαζε και της έδινε χάπια (βίντεο)

Οι 4 ειδήσεις της ημέρας (βίντεο)

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΤσιάρας: Τι απαντά στους αγρότες που δεν δέχθηκαν να προσέλθουν στο διάλογο με τον πρωθυπουργό (βίντεο)Σήμερα 09:28 | Ειδήσεις

Παρέμβαση στην εκπομπή έκανε και ο Σωκράτης Αλειφτήρας. Όσα είπε μετά την χθεσινή συνάντηση αγροτών με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Εξαφάνιση 16χρονης στην Πάτρα: Η δομή που είχε φιλοξενηθεί, ο μυστηριώδης άνδρας του βίντεο και η διαδρομή μέχρι την Αθήνα (βίντεο)Σήμερα 10:22 | Ειδήσεις

Τι είπαν μιλώντας στο "Πρωινό" τόσο άνθρωπος από το οικογενειακό περιβάλλον της ανήλικης όσο και ο ταξιτζής που τη μετέφερε στην Αθήνα.

Νέα σύσκεψη σήμερα κυβερνητικού κλιμακίου με εκπροσώπους των αγροτώνΣήμερα 08:14 | Ειδήσεις

Χθες πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου ευρεία σύσκεψη αντιπροσωπείας κινητοποιούμενων αγροτών από όλη την Ελλάδα με τον πρωθυπουργό της χώρας, Κυριάκο Μητσοτάκη, καθώς και με την ευρεία συμμετοχή των συναρμόδιων με το αγροτικό ζήτημα υπουργών.

Λασίθι: Νεκρός 15χρονος σε τροχαίο δυστύχημα – Τραυματίας ένας συνομήλικός τουΣήμερα 08:41 | Ειδήσεις

Κάτω από ποιες συνθήκες σημειώθηκε το τροχαίο με θύμα έναν ανήλικο.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
ΠΕΟ Λιβαδειάς - Θήβας: Σύγκρουση νταλίκας με αγροτικό όχημα - Νεκρός ένας 41χρονος (εικόνες)11:16Εξαφάνιση 16χρονης στην Πάτρα: Η δομή που είχε φιλοξενηθεί, ο μυστηριώδης άνδρας του βίντεο και η διαδρομή μέχρι την Αθήνα (βίντεο)11:02Θεσσαλονίκη: Σύλληψη 22χρονου για επικίνδυνη οδήγηση - Έτρεχε με 167 χλμ/ώρα10:48Παναθηναϊκός: Χωρίς τον Ναν στο Μόναχο10:34Τσιάρας: Τι απαντά στους αγρότες που δεν δέχθηκαν να προσέλθουν στο διάλογο με τον πρωθυπουργό (βίντεο)10:20Ιπποκράτειο: Συνελήφθη 57χρονος για επίθεση σε γιατρό στα επείγοντα10:06Ο χάρτης των πληρωμών από e-ΕΦΚΑ, ΔΥΠΑ έως 16 Ιανουαρίου09:52Λασίθι: Νεκρός 15χρονος σε τροχαίο δυστύχημα – Τραυματίας ένας συνομήλικός του09:38Έφυγε από την ζωή ο πρώην πρόεδρος της Κύπρου, Γιώργος Βασιλείου09:23Μπλόκα αγροτών - Σέρρες: Άνοιξε για τα φορτηγά ο Προμαχώνας09:08Ξεκινά ο διαγωνισμός για τεχνικό σύμβουλο στον νέο ΟΣΕ08:53Κουνούπια και κλιματική αλλαγή: Πώς τα νέα δεδομένα παρατείνουν την παρουσία τους και ευνοούν την εξάπλωσή τους08:38Νέα σύσκεψη σήμερα κυβερνητικού κλιμακίου με εκπροσώπους των αγροτών08:24Χωρίς ταξί και σήμερα η Αττική 08:09Γαλλία: Οι τουρίστες από χώρες εκτός της Ευρώπης θα πληρώνουν πιο ακριβό εισιτήριο σε 5 πασίγνωστους πολιτιστικούς χώρους07:53Φορολογικό "διαζύγιο": Έως 2 Μαρτίου οι αιτήσεις για χωριστές φορολογικές δηλώσεις συζύγων07:38Το Ιράν κατηγορεί τις ΗΠΑ πως αναζητούν «πρόσχημα» για στρατιωτική επέμβαση07:24Πυρκαγιά στο Ροστόφ της Ρωσίας από ουκρανικά drones - 4 τραυματίες07:10Οι παθολόγοι ζητούν πρόσβαση στη συνταγογράφηση φαρμάκων για την παχυσαρκία06:56Final 4: Οι GMs προβλέπουν Παναθηναϊκό στο f-4 κατά 95%, ενώ Ολυμπιακό κατά 50%06:42
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο