LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΠολιτικήΔημοσίευση: 11 Φεβρουαρίου 2025 21:14

Πηγές ΥΠΕΞ για Βόρεια Μακεδονία: Αποκλίσεις από την Συμφωνία των Πρεσπών “κόβουν” τον δρόμο για την ΕΕ

Τι ειπώθηκε από ανώτερες διπλωματικές πηγές για τα Ελληνοτουρκικά και την συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν. Πότε θα γίνει η Πενταμερής Σύνοδος για το Κυπριακό.

Συμφωνία των Πρεσπών - Σημαίες - Ελλάδα - Βόρεια Μακεδονία

Η πενταμερής συνάντηση υπό την αιγίδα του ΟΗΕ για το Κυπριακό θα γίνει στις 17 και 18 Μαρτίου ανέφεραν σήμερα διπλωματικές πηγές, επισημαίνοντας ότι για την ελληνική και ελληνοκυπριακή πλευρά δεν υπάρχει η επιλογή των δυο κρατών.

Παράλληλα, οι διπλωματικές πηγές επισήμαναν ότι το διπλωματικό κεφάλαιο της Ελλάδας είναι σήμερα πολύ ισχυρό, ενώ σχολιάζοντας την πρόσφατη επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη στη Μέση Ανατολή και την Ινδία σημείωσαν ότι ήταν μια αναγκαία παρουσία γιατί η χώρα μας πρέπει να είναι παρούσα στις εξελίξεις και να δημιουργεί ζωτικές συμμαχίες.

Σύμφωνα με τις διπλωματικές πηγές ο ρόλος της Ελλάδας είναι κρίσιμος στη διαμεσολάβηση στη Σύρια, ενώ ανέφεραν ότι η χώρα μας συμφωνεί υπό προϋποθέσεις να αρθούν οι κυρώσεις της ΕΕ κατά της Δαμασκού. Μεταξύ των προϋποθέσεων είναι και ο σεβασμός στο Διεθνές Δίκαιο, και η άρση να γίνει σταδιακά με συγκεκριμένες αιρεσιμότητες και αναστρέψιμο χαρακτήρα.

Οι ίδιες πηγές αναφερόμενες στα ελληνοτουρκικά σημείωσαν ότι δεν έχει οριστικοποιηθεί ακόμη η ημερομηνία πραγματοποίησης του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας με την Τουρκία το οποίο θα γίνει κανονικά με την ατζέντα που θα καθοριστεί. Επισήμαναν παράλληλα ότι όσο δεν επιλύεται το πρόβλημα της υφαλοκρηπίδας και του καθορισμού της ΑΟΖ θα έχουμε θέματα με την Τουρκία, κάτι που συμβαίνει εδώ και 50 χρόνια, ενώ τόνισαν ότι η Ελλάδα δεν συζητά με την Τουρκία θέματα που άπτονται της εθνικής κυριαρχίας. Σημείωσαν δε, αναφερόμενες στο καλό διμερές κλίμα, ότι οι παραβιάσεις είναι ελάχιστες, ενώ μέχρι το 2022 είχαμε κατ' έτος 7.000 παραβιάσεις, καθώς και ότι σήμερα οι μεταναστευτικές ροές από Τουρκία είναι μηδενικές.

Τέλος, αναφερόμενες στις εξελίξεις με τη Βόρεια Μακεδονία, οι διπλωματικές πηγές σημείωσαν ότι οι διατυπώσεις που είναι αντίθετες με τη συμφωνία των Πρεσπών δεν βοηθούν στη δημιουργία πνεύματος καλής κατανόησης. Επισήμαναν ότι η Ελλάδα θέλει να βοηθήσει την ενταξιακή πορεία της Βόρειας Μακεδονίας, αλλά όσο υπάρχει αυτή η ρητορική δυσκολεύει την συμβολή της Αθήνας στην κατεύθυνση αυτή και κατέληξαν λέγοντας ότι το βασικό ζητούμενο είναι, να είναι η Βόρεια Μακεδονία πιστή στις δεσμεύσεις.

Ειδήσεις σήμερα:

Αποκάλυψη ΑΝΤ1 - Τέμπη: Στελέχη κατέθεσαν ως ύποπτοι πριν την δημοσιοποίηση των νέων βίντεο

Πισπιρίγκου: Τα έχω δολοφονήσει αυτά τα παιδιά ή όχι; Κατηγορούμαι για τον γάμο με τον Δασκαλάκη;

Τουρκία - Αδραμύττειον: Οι σεισμοί αποκάλυψαν αρχαίο ελληνικό λιμάνι (εικόνες)

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΚακοκαιρία: Μεγάλες καταστροφές στην Καστοριά - Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολλές κοινότητεςΧθες 18:48 | Ειδήσεις

Οι κάτοικοι δήλωσαν ότι είχαν να δουν τέτοια βροχή 25 χρόνια και περιμένουν η βροχή να σταματήσει εντελώς για να εκτιμηθεί το μέγεθος της ζημιάς των καταστροφών.

Κίμπερλι Γκίλφοϊλ για την συνάντηση με την Λ. Μενδώνη: Ανυπομονώ να εμβαθύνω τις πολιτιστικές μας ανταλλαγέςΧθες 21:24 | Ειδήσεις

Η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη υποδέχθηκε σήμερα την Πρέσβη των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ελλάδα, Κίμπερλι Γκίλφοϊλ στο Υπουργείο Πολιτισμού.

Βορίζια: Άγριο επεισόδιο στις φυλακές μεταξύ μελών της οικογένειας ΚαργάκηΧθες 22:35 | Ειδήσεις

Το επεισόδιο χαρακτηρίστηκε σοβαρό και ενδεχομένως, αποτέλεσε έναν από τους καταλύτες για την ευρείας κλίμακας αναδιάταξη.

Σφυροκόπημα της κακοκαιρίας στην Κέρκυρα: Δραματικοί απεγκλωβισμοί - Ζημιές και σε σπίτιαΧθες 21:07 | Ειδήσεις

Οι κάτοικοι της περιοχής αγωνιούν για το αν θα συνεχιστούν τα φαινόμενα το βράδυ.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Δύσκολη η νύχτα στα Βόρεια Τζουμέρκα - Εγκλωβισμένοι σε ξενοδοχείο23:59Λαμία: Δικυκλιστής έπεσε πάνω σε αυτοκίνητο για να μην πατήσει πεζή - Πήρε φωτιά η μηχανή (βίντεο)23:46Ολυμπιακός: Άφησε πίσω του την ήττα από την Αρμάνι και "έτρεξε" την Παρί23:38Βόνιτσα - Κακοκαιρία: Μαθητές αναγκάστηκαν να επιστρέψουν σπίτι τους με Πυροσβεστικό όχημα23:26Κατέληξε η γυναίκα που παρασύρθηκε σε τροχαίο στο Παγκράτι23:12Μεσολόγγι: 15χρονος ξυλοκοπήθηκε από δύο ανήλικους – Χειροπέδες και στους γονείς τους22:58Βορίζια: Άγριο επεισόδιο στις φυλακές μεταξύ μελών της οικογένειας Καργάκη22:43Όρμπαν: "Κρίσιμες" οι επόμενες δύο ή τρεις εβδομάδες για το ειρηνευτικό σχέδιο των ΗΠΑ - Η συνάντηση κορυφής της Βουδαπέστης πλησιάζει22:28Έδεσσα: Η ανακοίνωση των διασωστών του ΕΚΑΒ για το ζευγάρι που δηλητηριάστηκε από μανιτάρια22:14Κίμπερλι Γκίλφοϊλ για την συνάντηση με την Λ. Μενδώνη: Ανυπομονώ να εμβαθύνω τις πολιτιστικές μας ανταλλαγές 22:00Τι καιρό θα κάνει το Σάββατο21:46Σφυροκόπημα της κακοκαιρίας στην Κέρκυρα: Δραματικοί απεγκλωβισμοί - Ζημιές και σε σπίτια21:32ΕΕ: Αύριο συνάντηση ηγετών για την κατάσταση στην Ουκρανία21:18Τραγωδία στη Σαλαμίνα: Νεκρός ηλικιωμένος που έπεσε με το ΙΧ του στη θάλασσα21:04Παναθηναϊκός: Ο Ματίας Λεσόρ στην Πορτογαλία για αρθροσκόπηση20:50Κακοκαιρία: Μεγάλες καταστροφές στην Καστοριά - Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολλές κοινότητες20:36Ρωσία: Στα χέρια του Πούτιν το ειρηνευτικό σχέδιο με την Ουκρανία20:22Αττική: Συνελήφθησαν δύο οδηγοί ταξί που επέδειξαν πλαστές άδειες οδήγησης20:08Tae Kwon Do: Πρωταθλητής Ευρώπης ο Αριστείδης Ψαρρός, "αργυρές" οι Ασημάκη και Κλακάλα19:54Θεοδωρικάκος: Με τη νέα Ανεξάρτητη Αρχή ενισχύουμε ουσιαστικά την προστασία του καταναλωτή19:40
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο