LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΤεχνολογίαΔημοσίευση: 08 Φεβρουαρίου 2025 17:12

TikTok: Γονείς κάνουν μηνύσεις μετά τον θάνατο των παιδιών τους σε προκλήσεις

Οι γονείς των παιδιών υποστηρίζουν ότι το TikTok επιτρέπει το επιβλαβές περιεχόμενο και κάνει ό,τι μπορεί για να μεγιστοποιεί τη δέσμευση των παιδιών στην πλατφόρμα

Tik Tok

Γονείς τεσσάρων εφήβων από τη Βρετανία υπέβαλαν μήνυση εναντίον του TikTok, καθώς θεωρούν ότι τα παιδιά τους έχασαν τη ζωή τους διότι συμμετείχαν σε viral «προκλήσεις» στην πλατφόρμα το 2022. Στη μήνυση υποστηρίζουν ότι ο Αϊζακ Κένεβαν, ο Αρτσι Μπάτερσμπι, ο Τζούλιαν «Τζουλς» Σουίνι και η Μάια Γουόλς πέθαναν ενώ επιχειρούσαν να πετύχουν τη λεγόμενη «πρόκληση blackout», δηλαδή να κρατήσουν όσο περισσότερο μπορούν την αναπνοή τους.

Το νομικό κέντρο Social Media Victims Law Center που εδρεύει στις ΗΠΑ κατέθεσε την Πέμπτη αγωγή για παράνομο θάνατο κατά της TikTok και της μητρικής της εταιρείας ByteDance για λογαριασμό των γονέων των παιδιών. Το TikTok διαβεβαιώνει ότι απαγορεύει κάθε επικίνδυνο περιεχόμενο ή προκλήσεις στην πλατφόρμα και κατευθύνει όσους αναζητούν ανάλογα hashtags ή βίντεο στο Κέντρο Ασφαλείας.

Η καταγγελία κατατέθηκε στο Ανώτατο Δικαστήριο της Πολιτείας του Ντέλαγουερ εκ μέρους της μητέρας του Αρτσι, Χόλι Ντανς, της μαμάς του Αϊζακ, Λίζα Κένεβαν, της μητέρας του Τζουλς, Ελεν Ρουμ και του πατέρα της Μάγια, Λίαμ Γουόλς. Στην αγωγή αναφέρεται ότι οι θάνατοι ήταν «το προβλέψιμο αποτέλεσμα των σχεδιασμένων αποφάσεων εθισμού και προγραμματισμού της ByteDance», οι οποίες «στόχευαν στο να μεγιστοποιήσουν την παραμονή τους με το TikTok με κάθε τρόπο».

Οι γονείς κατηγορούν την ιδιοκτήτρια εταιρεία του TikTok ότι «δημιούργησε επιβλαβείς εξαρτήσεις στα παιδιά» και «τα πλημμύρισε με μια φαινομενικά ατελείωτη ροή επιζήμιων ενεργειών». «Δεν ήταν αυτό που αναζητούσαν τα παιδιά ή ήθελαν να δουν όταν ξεκίνησε η χρήση του TikTok» σημειώνουν οι γονείς.

Η μητέρα του Τζουλς, Ελεν Ρουμ, έχει επιχειρήσει να λάβει από την πλατφόρμα δεδομένα, τα οποία θα μπορούσαν να ρίξουν φως στον θάνατό του. Κάνει εκστρατεία να υιοθετηθεί νόμος που θα επιτρέπει στους γονείς να έχουν πρόσβαση στους λογαριασμούς κοινωνικών μέσων των παιδιών τους εάν πεθάνουν. Ο νόμος που φέρει το όνομα «Τζουλς», από το όνομα του γιου της, συζητήθηκε στο κοινοβούλιο στις 13 Ιανουαρίου 2025.

«Οι γονείς πρέπει να γνωρίζουν τους κινδύνους των μέσων κοινωνικής δικτύωσης», είπε στο BBC. «Νόμιζα ότι το TikTok ήταν ανόητοι χοροί και ανόητες προκλήσεις, όπως το να στέκεσαι στα χέρια σου και να βάλεις το μπλουζάκι σου ανάποδα – ο Τζουλς κι εγώ κάναμε αρκετές από αυτές τις προκλήσεις – γιατί απλώς πιστεύαμε ότι ήταν διασκεδαστικές. Δεν είναι αυτό. Υπάρχει κάποιο επιβλαβές υλικό εκεί, και νομίζω ότι οι γονείς πρέπει να γνωρίζουν και πραγματικά, αν μπορούν, να υποχρεώσουν τα παιδιά τους να τους δείξουν το τηλέφωνό τους».

Πηγή: BBC

Ειδήσεις σήμερα:

Θεσσαλονίκη: Ανήλικος μαχαίρωσε τον αδελφό του μέσα στο σπίτι τους - Σε σοβαρή κατάσταση το θύμα

Σεισμοί - Λέκκας στον ΑΝΤ1: Αποκλείουμε το “ξύπνημα” του ηφαιστείου

“Άγγελος” στη Βρετανία: Πατριός τράνταξε μέχρι θανάτου 22 μηνών αγοράκι γιατί τον ενοχλούσε το κλάμα του

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΚακοκαιρία Byron: Αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία των οχημάτων σχεδόν σε όλη την ΑττικήΧθες 20:58 | Ειδήσεις

Ποια σημεία παραμένουν ακόμα κλειστά.

Λιόσια: Εγκατέλειψε τη 2 ετών ανιψιά του μέσα στο αμάξι... γιατί τον καταδίωξαν αστυνομικοίΧθες 22:59 | Ειδήσεις

Ποια είναι η κατάσταση της υγείας της μικρής

Πατρών – Πύργου: Οδηγός προσπάθησε να σπάσει το μπλόκο αγροτών – Παραλίγο να τραυματίσει πεζούς και αστυνομικόΧθες 21:35 | Ειδήσεις

Νωρίτερα, οι αγρότες στα διόδια της Κάτω Αχαΐας έκλεισαν για ακόμα μία φορά τον αυτοκινητόδρομο Πατρών – Πύργου και την παλιά εθνική οδό Πατρών – Πύργου.

Συνάντηση της Κίμπερλι Γκίλφοϊλ με τον Mητροπολίτη Θεσσαλονίκης ΦιλόθεοΧθες 18:39 | Ειδήσεις

Στη συνάντηση, που σύμφωνα με ανάρτηση της Μητρόπολης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, έγινε σε εγκάρδιο κλίμα, την κ. Γκίλφοϊλ συνόδευσε ο γενικός πρόξενος των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη, Τζέρι Ισμαήλ (Jerry Ismail).

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Τουρκία: Εντάλματα σύλληψης σε 29 παίκτες για το σκάνδαλο του παράνομου στοιχηματισμού στο ποδόσφαιρο23:59Παράταση και απλοποίηση διαδικασιών στο πρόγραμμα "Προσβασιμότητα κατ’ οίκον"23:50Κύπρος: Ανασχηματισμός στην κυβέρνηση Χριστοδουλίδη με αλλαγές σε πέντε κρίσιμα υπουργεία23:42Kυκλοφοριακές ρυθμίσεις την Κυριακή στο κέντρο της Αθήνας λόγω διεξαγωγής αγώνα δρόμου23:34Βραχνάς για τις οικογένειες το κόστος ενοικίου (βίντεο)23:26Θάσος: Γυναίκα ξυλοκοπήθηκε και μαχαιρώθηκε από τον πρώην σύζυγό της 23:18Μετρό Θεσσαλονίκης: Ολοκληρώθηκε ο πρώτος κύκλος δοκιμών23:10Λιόσια: Εγκατέλειψε τη 2 ετών ανιψιά του μέσα στο αμάξι... γιατί τον καταδίωξαν αστυνομικοί 23:02Εξαρθρώθηκε ομάδα που εξαπατούσε τον ΕΟΠΥΥ - Ανάμεσα τους γιατροί και φαρμακοποιός22:54Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός ενισχύει τους πλημμυροπαθείς της Μάνδρας (εικόνες)22:44Καλαμάτα: Ξεκόλλησε μαρκίζα 4 καταστημάτων στο κέντρο της πόλης (εικόνες)22:34ΚΑΕ Ολυμπιακός: Η ομάδα θα καλύψει τα έξοδα της Φενερμπαχτσέ στην επιστροφή της22:24Μουντιάλ 2026: Η κλήρωση των 12 ομίλων22:14Λειψυδρία: “Μικρή ανάσα” στα αποθέματα νερού από τις πρόσφατες βροχοπτώσεις22:04Κακοκαιρία Byron: Σύσκεψη συντονισμού για την καταγραφή ζημιών και την αποζημίωση πληγέντων στη Δυτική Αττική21:54Πατρών – Πύργου: Οδηγός προσπάθησε να σπάσει το μπλόκο αγροτών – Παραλίγο να τραυματίσει πεζούς και αστυνομικό21:44Missing alert για την εξαφάνιση 33χρονου21:34Ηράκλειο Κρήτης: Στη φυλακή οι γονείς για την κακοποίηση των οκτώ παιδιών τους 21:24Κακοκαιρία Byron: Αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία των οχημάτων σχεδόν σε όλη την Αττική21:09Δολοφονία τοπογράφου στο Ψυχικό: Την Δευτέρα αναμένεται η αγόρευση της εισαγγελέως της έδρας20:55
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο