LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΤεχνολογίαΔημοσίευση: 08 Φεβρουαρίου 2025 17:12

TikTok: Γονείς κάνουν μηνύσεις μετά τον θάνατο των παιδιών τους σε προκλήσεις

Οι γονείς των παιδιών υποστηρίζουν ότι το TikTok επιτρέπει το επιβλαβές περιεχόμενο και κάνει ό,τι μπορεί για να μεγιστοποιεί τη δέσμευση των παιδιών στην πλατφόρμα

Tik Tok

Γονείς τεσσάρων εφήβων από τη Βρετανία υπέβαλαν μήνυση εναντίον του TikTok, καθώς θεωρούν ότι τα παιδιά τους έχασαν τη ζωή τους διότι συμμετείχαν σε viral «προκλήσεις» στην πλατφόρμα το 2022. Στη μήνυση υποστηρίζουν ότι ο Αϊζακ Κένεβαν, ο Αρτσι Μπάτερσμπι, ο Τζούλιαν «Τζουλς» Σουίνι και η Μάια Γουόλς πέθαναν ενώ επιχειρούσαν να πετύχουν τη λεγόμενη «πρόκληση blackout», δηλαδή να κρατήσουν όσο περισσότερο μπορούν την αναπνοή τους.

Το νομικό κέντρο Social Media Victims Law Center που εδρεύει στις ΗΠΑ κατέθεσε την Πέμπτη αγωγή για παράνομο θάνατο κατά της TikTok και της μητρικής της εταιρείας ByteDance για λογαριασμό των γονέων των παιδιών. Το TikTok διαβεβαιώνει ότι απαγορεύει κάθε επικίνδυνο περιεχόμενο ή προκλήσεις στην πλατφόρμα και κατευθύνει όσους αναζητούν ανάλογα hashtags ή βίντεο στο Κέντρο Ασφαλείας.

Η καταγγελία κατατέθηκε στο Ανώτατο Δικαστήριο της Πολιτείας του Ντέλαγουερ εκ μέρους της μητέρας του Αρτσι, Χόλι Ντανς, της μαμάς του Αϊζακ, Λίζα Κένεβαν, της μητέρας του Τζουλς, Ελεν Ρουμ και του πατέρα της Μάγια, Λίαμ Γουόλς. Στην αγωγή αναφέρεται ότι οι θάνατοι ήταν «το προβλέψιμο αποτέλεσμα των σχεδιασμένων αποφάσεων εθισμού και προγραμματισμού της ByteDance», οι οποίες «στόχευαν στο να μεγιστοποιήσουν την παραμονή τους με το TikTok με κάθε τρόπο».

Οι γονείς κατηγορούν την ιδιοκτήτρια εταιρεία του TikTok ότι «δημιούργησε επιβλαβείς εξαρτήσεις στα παιδιά» και «τα πλημμύρισε με μια φαινομενικά ατελείωτη ροή επιζήμιων ενεργειών». «Δεν ήταν αυτό που αναζητούσαν τα παιδιά ή ήθελαν να δουν όταν ξεκίνησε η χρήση του TikTok» σημειώνουν οι γονείς.

Η μητέρα του Τζουλς, Ελεν Ρουμ, έχει επιχειρήσει να λάβει από την πλατφόρμα δεδομένα, τα οποία θα μπορούσαν να ρίξουν φως στον θάνατό του. Κάνει εκστρατεία να υιοθετηθεί νόμος που θα επιτρέπει στους γονείς να έχουν πρόσβαση στους λογαριασμούς κοινωνικών μέσων των παιδιών τους εάν πεθάνουν. Ο νόμος που φέρει το όνομα «Τζουλς», από το όνομα του γιου της, συζητήθηκε στο κοινοβούλιο στις 13 Ιανουαρίου 2025.

«Οι γονείς πρέπει να γνωρίζουν τους κινδύνους των μέσων κοινωνικής δικτύωσης», είπε στο BBC. «Νόμιζα ότι το TikTok ήταν ανόητοι χοροί και ανόητες προκλήσεις, όπως το να στέκεσαι στα χέρια σου και να βάλεις το μπλουζάκι σου ανάποδα – ο Τζουλς κι εγώ κάναμε αρκετές από αυτές τις προκλήσεις – γιατί απλώς πιστεύαμε ότι ήταν διασκεδαστικές. Δεν είναι αυτό. Υπάρχει κάποιο επιβλαβές υλικό εκεί, και νομίζω ότι οι γονείς πρέπει να γνωρίζουν και πραγματικά, αν μπορούν, να υποχρεώσουν τα παιδιά τους να τους δείξουν το τηλέφωνό τους».

Πηγή: BBC

Ειδήσεις σήμερα:

Θεσσαλονίκη: Ανήλικος μαχαίρωσε τον αδελφό του μέσα στο σπίτι τους - Σε σοβαρή κατάσταση το θύμα

Σεισμοί - Λέκκας στον ΑΝΤ1: Αποκλείουμε το “ξύπνημα” του ηφαιστείου

“Άγγελος” στη Βρετανία: Πατριός τράνταξε μέχρι θανάτου 22 μηνών αγοράκι γιατί τον ενοχλούσε το κλάμα του

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΘεσσαλονίκη: 710 κλήσεις στην Πυροσβεστική λόγω των προβλημάτων που προκάλεσαν ισχυροί άνεμοιΣήμερα 07:56 | Ειδήσεις

Κατά τη χθεσινή ημέρα, η Πυροσβεστική δέχτηκε 710 κλήσεις μέχρι χθες στις 11:30 το βράδυ για πτώσεις δέντρων και αντικειμένων με τη συντριπτική πλειονότητα αυτών να αφορά στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης.

Γαλάτσι: ΙΧ και Μοτοποδήλατα πήραν φωτιά - Επέμβαση της ΠυροσβεστικήςΣήμερα 07:13 | Ειδήσεις

Στην επιχείρηση συμμετείχαν 6 πυροσβέστες με 2 οχήματα.

Τραμπ: Η κατάληξη των διαπραγματεύσεων για την Ουκρανία θα γίνει σαφής μέσα στις επόμενες εβδομάδεςΣήμερα 06:03 | Ειδήσεις

Προγραμματίζεται νέα συνάντηση του κ. Τραμπ με τον κ. Ζελένσκι και ευρωπαίους ηγέτες μέσα στον Ιανουάριο, είπε από την πλευρά του ο ουκρανός πρόεδρος, σχεδόν τέσσερα χρόνια μετά το ξέσπασμα του πολέμου.

Μεξικό: Εκτροχιάστηκε τρένο με 250 επιβαίνοντες - Τουλάχιστον 13 οι νεκροίΣήμερα 06:45 | Ειδήσεις

Ο συρμός είχε αναχωρήσει από τη Σαλίνα Κρους, στις ακτές στον Ειρηνικό, με προορισμό την Κοατσακοάλκος, στην πολιτεία Βερακρούς, που έχει παράλια στον Κόλπο του Μεξικού.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Ινδονησία: 16 νεκροί μετά από πυρκαγιά σε οίκο ευγηρίας09:00Συνάντηση Νετανιάχου - Τραμπ: Στο επίκεντρο η ανακωχή στην Λωρίδα της Γάζας 08:46e-ΕΦΚΑ - ΔΥΠΑ: Ο "χάρτης" πληρωμών έως τις 2 Ιανουαρίου08:32Θεσσαλονίκη: 710 κλήσεις στην Πυροσβεστική λόγω των προβλημάτων που προκάλεσαν ισχυροί άνεμοι08:18Τουρκία: Φερόμενοι ως τζιχαντιστές τραυμάτισαν 7 αστυνομικούς08:04Σάμος: Νεκρός ο ένας εκ των τεσσάρων αγνοούμενων αλλοδαπών07:50Μακρόν: Η συμμαχία των προθύμων θα συγκεντρωθεί στο Παρίσι στις αρχές Ιανουαρίου07:36Γαλάτσι: ΙΧ και Μοτοποδήλατα πήραν φωτιά - Επέμβαση της Πυροσβεστικής 07:22Μεξικό: Εκτροχιάστηκε τρένο με 250 επιβαίνοντες - Τουλάχιστον 13 οι νεκροί07:08Ολυμπιακός: Ο Σέιμπεν Λι αποχωρεί - Επιστρέφει στην Τουρκία06:54Τραμπ: Η κατάληξη των διαπραγματεύσεων για την Ουκρανία θα γίνει σαφής μέσα στις επόμενες εβδομάδες06:40Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 29 Δεκεμβρίου06:26Τι καιρό θα κάνει τη Δευτέρα06:12Ιταλία: “Ξύπνησε” η χιονισμένη Αίτνα (εικόνες)23:59Globe Soccer Awards: Λάμψη Ντεμπελέ, Γιαμάλ και Παρί Σεν Ζερμέν23:45Σάμος: Σύλληψη 49χρονου κατηγορούμενου για 27 απάτες - Υποδυόταν μέχρι και στέλεχος της... Interpol23:34Ο Χάρι Στάιλς επιστρέφει μετά από δυόμιση χρόνια αποχής23:20Ολυμπιακός: Για συμφωνία με Τάιρικ Τζόουνς κάνουν λόγο οι Σέρβοι23:07Θάνος Μικρούτσικος: Σαν σήμερα “έφυγε” ο σπουδαίος συνθέτης με την παράλληλη πολιτική δράση22:53Φωτιά - Θεσσαλονίκη: Διασωληνωμένη μια γυναίκα με σοβαρά εγκαύματα22:39
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο