LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΚλίμαΔημοσίευση: 05 Φεβρουαρίου 2025 16:35

Athens Energy Summit - Αυγερινοπούλου: Στόχος ο διπλασιασμός του Ταμείου Απανθρακοποίησης των Νησιών

Οι προκλήσεις αποθήκευσης της ενέργειας, η ενεργειακή αυτονομία των νησιών, οι δυνατότητες που προσφέρει η τεχνητή νοημοσύνη και τα σχέδια για υπεράκτια αιολικά πάρκα.

Διονυσία-Θεοδώρα Αυγερινοπούλου

Οι προκλήσεις αποθήκευσης της ενέργειας, η ενεργειακή αυτονομία των νησιών, οι δυνατότητες που προσφέρει η τεχνητή νοημοσύνη και τα σχέδια για υπεράκτια αιολικά πάρκα βρέθηκαν στο επίκεντρο της συζήτησης με τίτλο «Μεταβαλλόμενες προοπτικές για τον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας, που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του 14ου Athens Energy Summit.

«Υπάρχει πολύς χώρος για βελτίωση στον τομέα της αποθήκευσης ενέργειας στην Ελλάδα», τόνισε ο Dr. Roland Roesch, Διευθυντής του Κέντρου Καινοτομίας και Τεχνολογίας στον Διεθνή Οργανισμό Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (IRENA). Όπως επεσήμανε, η Ελλάδα έχει πολλά νησιά και το να ηλεκτροδοτούνται κατά 100% από ΑΠΕ είναι μία πρόκληση, για την αντιμετώπιση της οποίας είναι απαραίτητες οι μπαταρίες. «Τα καλά νέα είναι ότι το κόστος των μπαταριών έχει μειωθεί», είπε και τόνισε ότι «είναι πολύ σημαντικό να υπάρχουν διασυνδεσεις με τις γειτονικές χώρες» ώστε να αξιοποιούνται στο μέγιστο οι ΑΠΕ.

Dr. Roland Roesch

Αναφέρθηκε επίσης στην «εξαιρετική πρόοδο που έχει επιτευχθεί στην ψηφιοποιηση» για πιο έξυπνη χρήση της ενέργειας από τις ΑΠΕ, καθώς η ψηφιοποίηση συμβάλλει στο «να ευθυγραμμιστεί η ζήτηση με τη διαθεσιμότητα ενέργειας των ΑΠΕ».

Σε ό,τι αφορά στην τεχνητή νοημοσύνη, ο Dr. Roland Roesch αναφέρθηκε στην πρόκληση που προκαλεί το γεγονός ότι η ζήτηση έχει σημαντικές αυξομειώσεις κάτι που καθιστά αναγκαίο το να υπάρχει υποστήριξη από ορυκτά καύσιμα, γεγονός που υποσκάπτει τους «πράσινους» στόχους. «Η ΑΙ μπορεί να βοηθήσει με τη συγκέντρωση και επεξεργασία δεδομένων για την βέλτιστη αξιοποίηση των σημερινών υποδομών και τη διανομή της ενέργειας, δίνοντας παράλληλα τη δυνατότητα να μειωθούν οι επενδύσεις σε υποδομές», κατέληξε.

Dr. Roland Roesch - Αριστοτέλης Χαντάβας - Αντώνης Σεφερλής - Διονυσία Αυγερινοπούλου

Την ανάγκη επιτάχυνσης των διαδικασιών για την ανάπτυξη λύσεων αποθήκευσης ενέργειας επεσήμανε ο Αριστοτέλης Χαντάβας, Διευθύνων Σύμβουλος της Principia και πρόεδρος της Solar Power Europe. Όπως τόνισε, «η πρόκληση του πλεονάσματος ενέργειας από ΑΠΕ μπορεί να αντιμετωπιστεί με την αποθήκευση». Πρέπει «να προχωρήσουμε ταχύτερα στην ανάπτυξη αυτής της υποδομής», πρόσθεσε σημειώνοντας ότι για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος απαιτείται «το ρυθμιστικό πλαίσιο και μία διαδικασία fast track». «Ως επενδυτές βλέπουμε ότι δεν έχουμε την ελευθερία να διορθώσουμε την κατάσταση όσο το δυνατόν ταχύτερα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σε ό,τι αφορά στην τεχνητή νοημοσύνη, ο κ. Χαντάβας σημείωσε ότι η ΑΙ μπορεί να συμβάλλει καθοριστικά στην αναβάθμιση των δικτύων.

Αριστοτέλης Χαντάβας

Στόχος της κοινοβουλευτικής επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος είναι η επιτάχυνση της αποθήκευσης ενέργειας από ΑΠΕ διαβεβαίωσε η Βουλευτής και Πρόεδρος της επιτροπής, Διονυσία-Θεοδώρα Αυγερινοπούλου. Η κυρία Αυγερινοπούλου αναφέρθηκε στο νέο Ταμείο Απανθρακοποίησης των Νησιών, με κεφάλαια ύψους 1,6 δισ. ευρώ, το οποίο θα λειτουργήσει το 2026 και προβλέπει χρηματοδότηση για έργα για υπεράκτια αιολικά πάρκα, για δίκτυα διασύνδεσης και για εγκαταστάσεις αποθήκευσης ενέργειας στα νησιά.

«Έχουμε στόχο να διπλασιάσουμε τα κεφαλαία», υπογράμμισε η κυρία Αυγερινοπούλου, διευκρινίζοντας ότι το 50% των κεφαλαίων θα δοθεί για υπεράκτια αιολικά πάρκα. Παράλληλα, διαβεβαίωσε ότι τον επόμενο χρόνο θα παρουσιαστεί το θαλάσσιο χωροταξικό σχέδιο, ώστε να οριοθετηθούν τα σημεία όπου θα μπορούν να εγκατασταθούν υπεράκτια αιολικά.

Διονυσία-Θεοδώρα Αυγερινοπούλου

Απηύθυνε επίσης κάλεσμα στον ιδιωτικό τομέα να καταθέσει προτάσεις για την βελτιστοποίηση του νομοθετικού πλαισίου, που όπως επεσήμανε υπάρχει ήδη από το 2022, ενώ σημείωσε ότι οι τεχνολογικές λύσεις που είναι σήμερα διαθέσιμες για τις μπαταρίες δεν επαρκούν, και ανέφερε ότι υπάρχει ανάγκη για μεγαλύτερη πρόσβαση σε χρηματοδοτικά εργαλεία.

Τέλος, η κυρία Αυγερινοπούλου ανέφερε ότι «πρέπει να επενδύσουμε περισσότερο στη γεωθερμική ενέργεια» και προανήγγειλε ότι η επιτροπή Προστασίας Περιβάλλοντος θα συζητήσει στα τέλη Φεβρουαρίου για την τεχνητή νοημοσύνη και τις δυνατότητες που δίνει για την προστασία των φυσικών πόρων (δάση, θάλασσες κλπ).

Το 14ο Athens Energy Summit που διοργανώνεται από την Tsomokos Communications και τον Όμιλο ΑΝΤΕΝΝΑ, αποτελεί σημείο αναφοράς για τις εξελίξεις στην ενεργειακή πολιτική και διαμορφώνει τον διάλογο για το ενεργειακό μέλλον της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Βρειτε live blogging από το Συνέδριο πατώντας ΕΔΩ

Ειδήσεις σήμερα:

Τέμπη: Το πόρισμα για τις εκρήξεις και την φωτιά μετά την σύγκρουση των τρένων

Τραμπ - Νετανιάχου: “Οι ΗΠΑ θα καταλάβουν την Γάζα και θα την ισοπεδώσουν, για να...”

3χρονος Άγγελος: “Ο πατέρας πήγε μεταμφιεσμένος στην Κρήτη για να δει το παιδί” (βίντεο)


Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Βατικανό: Ο πάπας Λέων ο ΙΔ’ γιορτάζει σήμερα τα εβδομηκοστά του γενέθλια12:57Missing Alert για την εξαφάνιση 21χρονου12:43ΑΔΕΔΥ: Κήρυξη 24ωρης πανελλαδικής απεργίας12:28ΗΠΑ: Μαχητικά αεροσκάφη F – 35 προσγειώθηκαν στο Πουέρτο Ρίκο12:15EuroBasket: Η Ελλάδα διεκδικεί μετάλλιο μετά από 16 χρόνια12:01Θεσσαλονίκη: 15χρονη μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο σε κατάσταση μέθης11:46Hellenic Train: Ακινητοποιήθηκε αμαξοστοιχία λόγω βλάβης στο σύστημα τηλεδιοίκησης11:32Κρήτη: Δεκάδες μετανάστες εντοπίστηκαν νοτιοδυτικά της Γαύδου11:17Θανατηφόρο τροχαίο στη Χαλκίδα: Μηχανή βγήκε εκτός δρόμου και πήρε φωτιά11:01Μητσοτάκης: Το σχέδιο που υλοποιούμε αυξάνει το εισόδημα όλων - Εκτενή αναφορά στα φορολογικά μέτρα που εξήγγειλε στη ΔΕΘ10:47Αϊτή: Σφαγή δεκάδων αμάχων από συμμορίες10:33Κυβερνητικές πηγές: Ο Ανδρουλάκης επανέφερε τα “πράσινα λεφτόδεντρα”10:19Ζελένσκι: Κατηγορεί τη Ρωσία για επέκταση του πολέμου10:04Αιγάλεω: Φωτιά σε τριώροφη πολυκατοικία – Απεγκλωβισμός οικογένειας09:50Σύλληψη 23χρονου για ναρκωτικά στον Πειραιά09:36Συναγερμός σε Ρουμανία και Πολωνία09:22Θεσσαλονίκη: Μαχαίρωσαν Τούρκο οδηγό νταλίκας έξω από κέντρο διασκέδασης09:07Παναθηναϊκός: Πρόβλημα και με τον Πελίστρι ενόψει Κηφισιάς08:52Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 14 Σεπτεμβρίου08:38Missing Alert για την εξαφάνιση ανήλικης08:23
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο