LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΤεχνολογίαΔημοσίευση: 04 Φεβρουαρίου 2025 09:12

Σαντορίνη - Καραστάθης: Η σεισμική ακολουθία εντείνεται, δεν αποκλιμακώνεται (βίντεο)

Τι είπε στον ΑΝΤ1 για ενεργοποίηση νέων τμημάτων του ρήγματος. Γιατί ο Ευθύμης Λέκκας "θέλει" έναν σεισμό 5,5 Ρίχτερ στην περιοχή. Πόσες εκατοντάδες δονήσεις έχουν καταγραφεί τις τελευταίες ημέρες.

Ο Βασίλης Καραστάθης, Αν. Διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου μίλησε στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» του ΑΝΤ1, για τους εκατοντάδες σεισμούς των τελευταίων ημερών στις Κυκλάδες, με πιο πρόσφατες ισχυρότερες δονήσεις αυτές των 4,9 Ρίχτερ τα ξημερώματα και 4,8 Ρίχτερ λίγο μετά τις 08:00 της Τρίτης.

Ο κ. Καραστάθης επεσήμανε ότι η σεισμική δραστηριότητα δεν αποκλιμακώνεται αλλά αντίθετα εντείνει τους ρυθμούς της, αναφέροντας ότι από την 1η Φεβρουαρίου έχουν σημειωθεί περισσότεροι από 300 σεισμοί με μέγεθος μεγαλύτερο των 3 Ρίχτερ και 48 σεισμοί με μέγεθος πάνω από 4 Ρίχτερ.

«Θα θέλαμε να δούμε σταδιακή αποκλιμάκωση, δηλαδή να πέσει η συχνότητα των σεισμών ανά ημέρα, αλλά δυστυχώς κάτι τέτοιο δεν φαίνεται άμεσα», είπε ο κ. Καραστάθης, συμπληρώνοντας «μην έχει δεδομένο ο κόσμος ότι η κατάσταση οδηγεί σε μεγαλύτερο σεισμό, μπορεί να ακολουθήσει την διαδρομή μιας σμηνοσειράς όπως την λέμε και να έχουμε πολλούς σεισμούς ανάλογου μεγέθους».

«Δεν μπορούμε όμως να αποκλείσουμε έναν σεισμό μεγαλύτερου μεγέθους, ως εκ τούτου λαμβάνουμε προληπτικά μέτρα που ο κόσμος στα νησιά τα θέλει, διότι αισθάνεται ασφάλεια, από επικοινωνία που έχω και εγώ», συμπλήρωσε ο κ. Καραστάθης.

Ως προς το μήκος του ρήγματος που έχει ενεργοποιηθεί και το κατά πόσον επηρεάζει τις τυχόν αρνητικές εξελίξεις, ο Αν. Διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου σημείωσε ότι «το ρήγμα υπάρχει, απλώς μπορεί να ενεργοποιούνται νέα κομμάτια του ρήγματος. Το τμήμα που ενεργοποιείται αυτή την στιγμή είναι μακριά από την Σαντορίνη και έτσι μειώνονται οι επιπτώσεις, προσέξτε όχι οι πιθανότητες, αλλά οι επιπτώσεις από έναν πιθανό μεγαλύτερο σεισμό»

Λέκκας: Θέλω έναν σεισμό 5,5 Ρίχτερ στο νησί για να...

«Προσωπικά θα ήθελα έναν σεισμό της τάξης των 5,2-5,3 Ρίχτερ, ακόμη και 5,5 Ρίχτερ που θα εκτονώσει το φαινόμενο πιο γρήγορα», δήλωσε το πρωί της Τρίτης στον ΑΝΤ1 ο Πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμης Λέκκας.

Ως προς τις δονήσεις των τελευταίων ωρών, με μεγαλύτερες τα 4,8 και 4,9 Ρίχτερ που καταγράφηκαν τα ξημερώματα και στις 08:09 το πρωί, ο κ. Λέκκας σημείωσε πως «καθώς έχει μετατοπιστεί λίγο το επίκεντρο των σεισμών, προς την Αμοργό, ανησυχούμε λιγότερο για την Αμοργό από ότι για την Σαντορίνη», λόγω των διαφορετικών χαρακτηριστικών των δύο νησιών.

«Εκτίμηση όλων των επιστημόνων είναι ότι θα διαρκέσει για κάποιο χρονικό διάστημα, αλλά δεν μπορούμε να προσδιορίσουμε για πόσο αυτό το φαινόμενο των πολλών δονήσεων» παρατήρησε ο Ευθύμης Λέκκας, σημειώνοντας ότι ακόμη δεν μπορεί να υπάρξει σαφήνεια για το εάν έχει εκδηλωθεί ο κύριος σεισμός.

Σε ότι αφορά την μαζική φυγή κατοίκων και επισκεπτών από την Σαντορίνη και άλλα νησιά, ο Πρόεδρος του ΟΑΣΠ δήλωσε «Δεν βλέπω τον λόγο να φεύγει ο κόσμος απο την Σαντορίνη, αλλά σέβομαι τον ανθρώπινο φόβο».

Παπαζάχος: Πιθανός ένας ισχυρός σεισμός, τα ρήγματα εκεί “δίνουν” 6 Ρίχτερ και πάνω 

Μιλώντας νωρίτερα στην ίδια εκπομπή, ο σεισμολόγος Κώστας Παπαζάχος, έκανε λόγο για «φαινόμενο πρωτόγνωρο για τα δεδομένα του ελληνικού χώρου, γιατί δεν έχουμε ένα κύριο σεισμό, έχουμε μια ακολουθία από πολλούς σεισμούς».

Όπως εξήγησε, «έχει διάφορα ενεργά ρήγματα η περιοχή. Τις επόμενες ημέρες θα μπορούμε να έχουμε πιο ξεκάθαρο πιο ρήγμα έχει ενεργοποιηθεί».

Προσέθεσε ότι «Υπάρχει μια πιθανότητα μέσα στην ακολουθία αυτή να γίνει κάποιος πιο ισχυρός σεισμός. Τα ρήγματα της περιοχής φιλοξενούν σεισμούς της τάξης των 6 Ρίχτερ ή και μεγαλύτερα. Μέχρι χθες δεν είχαμε σαφή εικόνα ποιο ρήγμα έχει ενεργοποιηθεί».

«Θα διαρκέσει για πολλές εβδομάδες η ακολουθία αυτή. Θα έχουμε 2-3 δύσκολες εβδομάδες, σε δυσκολότερες περιπτώσεις θα πάμε και σε μεγαλύτερο διάστημα», επεσήμανε ο κ. Παπαζάχος.

Ειδήσεις σήμερα:

Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου - Αγαπηδάκη: Η πρόληψη σώζει ζωές

Δασμοί - Τραμπ: Μετά το Μεξικό αναβολή και για τον Καναδά

Κακοποίηση 3χρονου: “Η καρδούλα του μικρού Άγγελου θα δώσει ζωή σε συνομήλικο αγοράκι στην Γερμανία”

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Τραγωδία στην Ελβετία: Έξι Γάλλοι υπήκοοι τραυματίες, οκτώ άλλοι αγνοούνται23:58Μαμντάνι: Θα δώσουμε παράδειγμα στον κόσμο - Η αριστερά μπορεί να κυβερνήσει23:42Γουόκαπ: Tο συναίσθημα σε ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό είναι πάντα το ίδιο - Για αυτό παίζουμε μπάσκετ23:24Τραγωδία στην Ελβετία: Περίπου δεκαπέντε Ιταλοί, μεταξύ των τραυματιών23:10Ιράν: Εντάσεις στις διαδηλώσεις για την ακρίβεια - Αναφορές για έξι νεκρούς22:56Τροχαίο δυστύχημα Άντονι Τζόσουα: Συνελήφθη ο οδηγός του αυτοκινήτου22:42Τι καιρό θα κάνει την Παρασκευή22:28Σαρώνει η γρίπη: Στα όρια τα νοσοκομεία, από την έξαρση ιώσεων σε παιδιά22:14Ανεξέλεγκτη ταχύτητα και social media: Κάνουν ράλι με ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα22:00Τραγωδία στην Ελβετία: Η Γαλλία δέχεται τραυματίες σε γαλλικά νοσοκομεία21:46Ο Τραμπ αναβάλλει κατά ένα έτος την αύξηση των δασμών σε εισαγόμενα έπιπλα21:32O Παναθηναϊκός άρχισε συζητήσεις για τον Αντίνο21:18ANT1 Sports: Οι αστείες στιγμές από τον χώρο του αθλητισμού, το 2025 (βίντεο)21:04Ελβετία - Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες: Άνθρωποι ούρλιαζαν, άλλοι κείτονταν νεκροί στο έδαφος (βίντεο)20:50Μαζικοί έλεγχοι αλκοτέστ στην Αθήνα - 62 οδηγοί πάνω από το όριο20:36Λάρισα: Σύγκρουση δύο αυτοκινήτων - Άνδρας στο νοσοκομείο με κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις20:22Ελβετία: Συλλυπητήριο μήνυμα υποστήριξης απέστειλε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή20:08Αταμάν: Από τις κορυφαίες ομάδες στην Ευρωλίγκα ο Ολυμπιακός19:54Πυρκαγιά στο Κραν Μοντανά - Παρμελέν: Μια από τις χειρότερες τραγωδίες στην ιστορία της χώρας19:40Πάτρα: Τραυματίστηκε ζευγάρι που επέβαινε σε μηχανή που συγκρούστηκε με αυτοκίνητο19:26
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο