LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΟικονομίαΔημοσίευση: 03 Φεβρουαρίου 2025 15:36

Υποθαλάσσιο καλώδιο - Βαλτική: Η Σουηδία αποκλείει το ενδεχόμενο δολιοφθοράς

Η Σουηδία είχε συλλάβει ένα βουλγαρικό πλοίο, το "Vezhen", στο πλαίσιο έρευνας για "διακεκριμένη δολιοφθορά".

Υποθαλάσσιο καλώδιο - έρευνα

Η Σουηδία άφησε ελεύθερο ένα πλοίο που θεωρούνταν ύποπτο για την κοπή υποθαλάσσιου καλωδίου οπτικών ινών ανάμεσα στη Λετονία και τη Σουηδία στις 26 Ιανουαρίου, όπως ανακοίνωσε σήμερα η εισαγγελική αρχή της σκανδιναβικής χώρας, προσθέτοντας πως απέρριψε το ενδεχόμενο δολιοφθοράς.

«Η έρευνα δείχνει τώρα με σαφήνεια πως δεν ήταν μια υπόθεση δολιοφθοράς», ανέφερε σε μια ανακοίνωση η εισαγγελία.

«Έχει αποδειχθεί ότι ένας συνδυασμός καιρικών συνθηκών και ελαττωματικού εξοπλισμού και λαθών ναυσιπλοΐας συνέβαλαν στην κοπή του καλωδίου», αναφέρεται στην ανακοίνωση της εισαγγελίας.

Η Σουηδία είχε συλλάβει ένα βουλγαρικό πλοίο, το "Vezhen", στο πλαίσιο έρευνας για «διακεκριμένη δολιοφθορά».

Ο διευθύνων σύμβουλος της βουλγαρικής ναυτιλιακής εταιρίας Navibulgar είχε αρνηθεί κάθε επιλήψιμη πράξη.

Το πλοίο προκάλεσε, ωστόσο, ζημιές στο καλώδιο, σύμφωνα με τη εισαγγελία. Η έρευνα συνεχίζεται προκειμένου να προσδιοριστεί αν διαπράχθηκαν και άλλες παραβιάσεις σε σχέση με το συμβάν.

Τις πρώτες ώρες της 26ης Ιανουαρίου, ένα καλώδιο οπτικών ινών του Εθνικού Κέντρου Ραδιοφωνίας και Τηλεόρασης της Λετονίας (LVRTC) που συνέδεε το σουηδικό νησί Γκότλαντ με την πόλη της Λετονίας Βέντσπιλς, κόπηκε.

Το LVRTC είχε πει πως οι προκαταρκτικές εκτιμήσεις έδειχναν «εξωτερικούς παράγοντες».

Σε ένα πλαίσιο αυξημένης επιτήρησης απέναντι στις απειλές «υβριδικού πολέμου», η Νορβηγία συνέλαβε για λίγο μεταξύ Πέμπτης και Παρασκευής ένα νορβηγικό πλοίο με ρωσικό πλήρωμα, που θεωρούνταν ύποπτο εμπλοκής στο συμβάν, προτού το αφήσει ελεύθερο ελλείψει αποδείξεων.

Πολλά υποθαλάσσια καλώδια έχουν υποστεί βλάβες ή έχουν κοπεί τους τελευταίους μήνες στη Βαλτική θάλασσα.

Απέναντι στην επανάληψη τέτοιων συμβάντων, το NATO ανακοίνωσε τον Ιανουάριο την έναρξη αποστολής περιπολιών με στόχο την προστασία αυτών των ευαίσθητων υποθαλάσσιων υποδομών.

Αεροπλάνα, πλοία και μη επανδρωμένα αεροσκάφη στέλνονται στο εξής πιο μαζικά και πιο τακτικά στη Βαλτική θάλασσα στο πλαίσιο μιας νέας αποστολής που αποκαλείται «Φρουρός της Βαλτικής».

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΕΛΑΣ: Χωρίς επεισόδια ολοκληρώθηκαν οι πορείες για το Πολυτεχνείο – Έγιναν 13 συλλήψειςΣήμερα 22:16 | Ειδήσεις

Η εκτιμώμενη συμμετοχή πολιτών στις συγκεντρώσεις και τις πορείες της Αθήνας είναι περίπου 23.000.

Σεισμός στη Σκύρο, αισθητός στην ΑθήναΣήμερα 23:12 | Ειδήσεις

Πού εντοπίζεται το επίκεντρο του σεισμού που "κούνησε" και την Αθήνα

Βορίζια: Το "ντοκουμέντο" που προσκόμισε ο 23χρονος για να αντικρούσει τις κατηγορίες (εικόνα)Σήμερα 21:54 | Ειδήσεις

Ο 23χρονος ανιψιός του Φανούρη Καργάκη, ισχυρίζεται πως το βράδυ της 31ης Οκτωβρίου, οπότε και τοποθετήθηκε ο εκρηκτικός μηχανισμός στο σπίτι του 27χρονου, βρισκόταν σε γάμο.

Θανατηφόρο τροχαίο στο Νέο Κόσμο: Χτυπήματα στο κεφάλι έφερε ο οδηγός - Τι εξετάζει η αστυνομίαΣήμερα 19:52 | Ειδήσεις

Το αυτοκίνητο του άτυχου άνδρα προσέκρουσε σε σταθμευμένο όχημα, ενώ εξετάζεται η εμπλοκή και ενός δικύκλου. 

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Βορίζια: Το "ντοκουμέντο" που προσκόμισε ο 23χρονος για να αντικρούσει τις κατηγορίες (εικόνα)23:43Σεισμός στη Σκύρο, αισθητός στην Αθήνα23:28Missing alert: Εντοπίστηκε η 31χρονη που αγνοούνταν23:14Θεσσαλονίκη: Προκαταρκτική εξέταση για την επίθεση σε δύο 13χρονες στον Εύοσμο22:59Η Χαμάς απορρίπτει "διεθνή κηδεμονία" στη Γάζα, όπως προτείνει το σχέδιο ειρήνης των ΗΠΑ22:45ΕΛΑΣ: Χωρίς επεισόδια ολοκληρώθηκαν οι πορείες για το Πολυτεχνείο – Έγιναν 13 συλλήψεις22:31Ιταλία: Νεκρός ο 32χρονος αγνοούμενος στην περιφέρεια Φριούλι 22:17Αιματηρή συμπλοκή στο κέντρο του Ηρακλείου μεταξύ ομάδας αλλοδαπών (βίντεο)22:03Πάτρα: 13χρονος και 15χρονος έκλεψαν αυτοκίνητο και πήγαν βόλτα21:49Γιοβάνοβιτς: Είμαστε απογοητευμένοι γιατί πιστεύαμε στην πρόκριση στο Μουντιάλ 202621:35Αργεντινή: Αλυσιδωτές εκρήξεις και πυρκαγιά σε βιομηχανική ζώνη - Περισσότεροι από 20 τραυματίες21:21Κωνσταντινούπολη: Έντεκα συλλήψεις έπειτα από τον θάνατο μητέρας και των δύο παιδιών της από δηλητηρίαση21:07Στο Μαξίμου ο Τζόκοβιτς, συναντήθηκε με τον Κ. Μητσοτάκη: "Να ανεβάσουμε το ελληνικό τένις" 20:53Ολοκληρώθηκε στην πρεσβεία των ΗΠΑ η πορεία για το Πολυτεχνείο - Αποκατάσταση της κυκλοφορίας (εικόνες)20:38Αγρίνιο: Ανήλικη μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο σε κατάσταση μέθης20:24Θανατηφόρο τροχαίο στο Νέο Κόσμο: Χτυπήματα στο κεφάλι έφερε ο οδηγός - Τι εξετάζει η αστυνομία20:10Τι καιρό θα κάνει την Τρίτη19:56Σεισμός στο Κιλκίς 19:42Εντυπωσιακές εικόνες από την άσκηση "Δικέφαλος Αετός-25" στην Κρήτη19:28ΟΠΕΚΕΠΕ – Τέλλογλου: 88 εκατομμύρια ευρώ σε Κέντρα Υποδοχής Δηλώσεων (βίντεο)19:14
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο