LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΚόσμοςΔημοσίευση: 02 Φεβρουαρίου 2025 22:32

ΗΠΑ - Παναμάς: Απειλές από τον ΥΠΕΞ Ρούμπιο για τη διαχείρηση της διώρυγας

Ο πρόεδρος του Παναμά, από την πλευρά του, πρότεινε σήμερα συνομιλίες σε "τεχνικό" επίπεδο με τις Ηνωμένες Πολιτείες ώστε να απαντηθούν οι ανησυχίες του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ αναφορικά με την κινεζική επιρροή στη διώρυγα.

Διώρυγα του Παναμά

Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο προειδοποίησε σήμερα τον Παναμά ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα λάβουν μέτρα, αν δεν προχωρήσει σε «άμεσες αλλαγές» στη διώρυγα του Παναμά, ενώ υποστήριξε ότι η συνθήκη παραχώρησης της διώρυγας έχει παραβιασθεί.

Στη διάρκεια της συνάντησής του με τον πρόεδρο Χοσέ Ραούλ Μουλίνο στον Παναμά, ο Ρούμπιο «δήλωσε ξεκάθαρα ότι αυτό το στάτους κβο είναι απαραάδεκτο και ότι, αν δεν υπάρξουν άμεσες αλλαγές, οι Ηνωμένες Πολιτείες πρόκειται να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για να προστατεύσουν τα δικαιώματά τους που απορρέουν από τη συνθήκη», δήλωσε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τάμι Μπρους.

Ο Ρούμπιο δήλωσε στον πρόεδρο Μουλίνο ότι ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ «έχει κάνει την προκαταρκτική διαπίστωση ότι η σημερινή θέση επιρροής και ελέγχου του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος επί της ζώνης της διώρυγας του Παναμά συνιστά απειλή για τη διώρυγα και αποτελεί παραβίαση της συνθήκης που αφορά τη διαρκή ουδετερότητα και τη λειτουργία της διώρυγας του Παναμά», πρόσθεσε η εκπρόσωπος.

Αν και ο Παναμάς είναι αυτός που διαχειρίζεται τη διώρυγα, τα δύο λιμάνια στις δύο άκρες της διαχειρίζεται η εταιρεία CK Hutchinson που είναι καταχωρισμένη στο Χονγκ Κονγκ, ενώ άλλα γειτονικά λιμάνια διαχειρίζονται ιδιωτικές εταιρείες από τις ΗΠΑ, τη Σιγκαπούρη και την Ταϊβάν.

Ο πρόεδρος του Παναμά, από την πλευρά του, πρότεινε σήμερα συνομιλίες σε «τεχνικό» επίπεδο με τις Ηνωμένες Πολιτείες ώστε να απαντηθούν οι ανησυχίες του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ αναφορικά με την κινεζική επιρροή στη διώρυγα.

«Παρουσιάσαμε τη δυνατότητα οι τεχνικές ομάδες μας» να αποσαφηνίσουν «όλα όσα πρέπει να αποσαφηνισθούν», δήλωσε ο Χοσέ Ραούλ Μουλίνο σε συνέντευξη Τύπου μετά τη συνομιλία του με τον Ρούμπιο στον Παναμά.

Ο Μουλίνο υπογράμμισε ότι η κυριαρχία επί της διώρυγας είναι εκτός συζήτησης, ωστόσο προσφέρθηκε να βοηθήσει να επαναπατρισθούν μερικοί μετανάστες, αν οι ΗΠΑ πληρώσουν για τον επαναπατρισμό τους.

Ο ίδιος δήλωσε ακόμα ότι δεν βλέπει κάποια «πραγματική απειλή» για τις συνθήκες βάσει των οποίων οι Ηνωμένες Πολιτείες παραχώρησαν τη διώρυγα του Παναμά.

«Δεν έχω την εντύπωση ότι υπάρχει πραγματική απειλή αυτή τη στιγμή εναντίον της συνθήκης, της εγκυρότητάς της, και ακόμη λιγότερο για χρήση στρατιωτικής ισχύος για τον έλεγχο της διώρυγας, δεν έχω αυτή την εντύπωση», δήλωσε ο Μουλίνο στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου.

Ειδήσεις σήμερα:

Λίβανος: Η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε πότε θα γίνει η κηδεία του Νασράλα

Σεισμοί στη Σαντορίνη - Κικίλιας: Προληπτικά τα μέτρα που πάρθηκαν, υπάρχει εγρήγορση

Μέση Ανατολή: Ο Γεραπετρίτης σε Κατάρ, Ισραήλ, Παλαιστίνη και Ιορδανία (εικόνες)

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Τραγωδία στην Ελβετία: Έξι Γάλλοι υπήκοοι τραυματίες, οκτώ άλλοι αγνοούνται23:58Μαμντάνι: Θα δώσουμε παράδειγμα στον κόσμο - Η αριστερά μπορεί να κυβερνήσει23:42Γουόκαπ: Tο συναίσθημα σε ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό είναι πάντα το ίδιο - Για αυτό παίζουμε μπάσκετ23:24Τραγωδία στην Ελβετία: Περίπου δεκαπέντε Ιταλοί, μεταξύ των τραυματιών23:10Ιράν: Εντάσεις στις διαδηλώσεις για την ακρίβεια - Αναφορές για έξι νεκρούς22:56Τροχαίο δυστύχημα Άντονι Τζόσουα: Συνελήφθη ο οδηγός του αυτοκινήτου22:42Τι καιρό θα κάνει την Παρασκευή22:28Σαρώνει η γρίπη: Στα όρια τα νοσοκομεία, από την έξαρση ιώσεων σε παιδιά22:14Ανεξέλεγκτη ταχύτητα και social media: Κάνουν ράλι με ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα22:00Τραγωδία στην Ελβετία: Η Γαλλία δέχεται τραυματίες σε γαλλικά νοσοκομεία21:46Ο Τραμπ αναβάλλει κατά ένα έτος την αύξηση των δασμών σε εισαγόμενα έπιπλα21:32O Παναθηναϊκός άρχισε συζητήσεις για τον Αντίνο21:18ANT1 Sports: Οι αστείες στιγμές από τον χώρο του αθλητισμού, το 2025 (βίντεο)21:04Ελβετία - Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες: Άνθρωποι ούρλιαζαν, άλλοι κείτονταν νεκροί στο έδαφος (βίντεο)20:50Μαζικοί έλεγχοι αλκοτέστ στην Αθήνα - 62 οδηγοί πάνω από το όριο20:36Λάρισα: Σύγκρουση δύο αυτοκινήτων - Άνδρας στο νοσοκομείο με κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις20:22Ελβετία: Συλλυπητήριο μήνυμα υποστήριξης απέστειλε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή20:08Αταμάν: Από τις κορυφαίες ομάδες στην Ευρωλίγκα ο Ολυμπιακός19:54Πυρκαγιά στο Κραν Μοντανά - Παρμελέν: Μια από τις χειρότερες τραγωδίες στην ιστορία της χώρας19:40Πάτρα: Τραυματίστηκε ζευγάρι που επέβαινε σε μηχανή που συγκρούστηκε με αυτοκίνητο19:26
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο