LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΟικονομίαΔημοσίευση: 02 Φεβρουαρίου 2025 08:47

Αυτοκίνητα - ΑΑΔΕ: Διασταυρώσεις για ανασφάλιστα, ΚΤΕΟ και τέλη κυκλοφορίας

Η ΑΑΔΕ "πατάει το κουμπί" για ηλεκτρονικές διασταυρώσεις για την αποκάλυψη όσων έχουν ανασφάλιστα ΙΧ και οχήματα με απλήρωτα τέλη κυκλοφορίας και ΚΤΕΟ

Διόδια και δρόμοι με πολλά αυτοκίνητα

Έτοιμη να πατήσει το κουμπί των διασταυρώσεων για ανασφάλιστα Ι.Χ., καθώς και για όσα δεν έχουν περάσει ΚΤΕΟ ή δεν έχουν καταβάλλει τα τέλη κυκλοφορίας, εμφανίζεται η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), με τους ελέγχους σε αυτοκίνητα, φορτηγά και δίκυκλα να ξεκινούν άμεσα.

Σύμφωνα με τις αρχικές εκτιμήσεις, τα ανασφάλιστα οχήματα ανέρχονται σε περίπου 500.000, ενώ περισσότερα από 2 εκατομμύρια δεν έχουν υποβληθεί σε τεχνικό έλεγχο, δημιουργώντας σοβαρούς κινδύνους για την οδική ασφάλεια.

Οι έλεγχοι θα γίνονται ηλεκτρονικά δύο φορές το χρόνο, μέσω διασταυρώσεων στοιχείων και οι παραβάτες θα έρχονται αντιμέτωποι με αυστηρά πρόστιμα, τα οποία ξεκινούν από 250 ευρώ και σε περιπτώσεις επανειλημμένων παραβάσεων, μπορεί να φτάσουν έως και 30.000 ευρώ.

Οι κυρώσεις διαφέρουν ανάλογα με το είδος της παράβασης.

  • Ανασφάλιστα οχήματα: το πρόστιμο ορίζεται στα 1.000 ευρώ για λεωφορεία και φορτηγά δημόσιας χρήσης, 500 ευρώ για επιβατηγά και λοιπά οχήματα και 250 ευρώ για δίκυκλα.
  • Τέλη κυκλοφορίας: Αν το όχημα έχει οφειλές τουλάχιστον ενός έτους, το πρόστιμο ισούται με το ύψος των τελών, συν το ποσό των ετήσιων τελών που θα έπρεπε να καταβληθούν.
  • ΚΤΕΟ: Όσοι δεν έχουν υποβάλει το όχημά τους σε περιοδικό τεχνικό έλεγχο θα καλούνται να πληρώσουν πρόστιμο 400 ευρώ.

Σε περίπτωση υποτροπής, τα πρόστιμα διπλασιάζονται και παράλληλα αφαιρούνται η άδεια κυκλοφορίας και οι κρατικές πινακίδες του οχήματος, τα οποία και επιστρέφονται στον ιδιοκτήτη μόνο με την προσκόμιση των σχετικών εγγράφων, δηλαδή ασφαλιστηρίου συμβολαίου, ισχύοντος δελτίου τεχνικού ελέγχου ή βεβαίωσης περί μη οφειλής τελών κυκλοφορίας, καθώς και της απόδειξης καταβολής του προστίμου.

ΚΤΕΟ - ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ - ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ - ΟΧΗΜΑ - ΠΡΟΣΤΙΜΟ - ΜΝΗΜΟΝΙΟ - ΟΥΡΕΣ

Εάν τρεις μήνες μετά την αρχική κοινοποίηση του προστίμου ο κάτοχος του οχήματος δεν έχει συμμορφωθεί, διενεργείται δεύτερος ηλεκτρονικός έλεγχος. Αν διαπιστωθεί εκ νέου η παράβαση, η άδεια κυκλοφορίας και οι πινακίδες αφαιρούνται υποχρεωτικά. Η πράξη επιβολής των κυρώσεων διαβιβάζεται αμέσως στην αρμόδια αστυνομική αρχή του τόπου διαμονής του ιδιοκτήτη, η οποία προχωρά στην κατάσχεση των στοιχείων κυκλοφορίας και την αποστολή τους στη Διεύθυνση Μεταφορών και Επικοινωνιών της Περιφέρειας που εξέδωσε την αρχική άδεια. Όπως και στην πρώτη περίπτωση, οι πινακίδες και η άδεια επιστρέφονται μόνο εφόσον κατατεθούν όλα τα απαραίτητα έγγραφα.

Ιδιαίτερα αυστηροί θα είναι οι έλεγχοι για οχήματα που έχουν δηλωθεί σε ακινησία. Εάν ένα τέτοιο όχημα εντοπιστεί να κινείται ή να είναι σταθμευμένο σε διαφορετικό σημείο από αυτό που έχει δηλωθεί στην ηλεκτρονική πλατφόρμα ακινησίας, τότε η ακινησία αίρεται αυτοδικαίως και επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 10.000 ευρώ, πέρα από την υποχρέωση καταβολής των τελών κυκλοφορίας και του σχετικού προστίμου μη καταβολής τους. Το πρόστιμο αυτό βαρύνει τον ιδιοκτήτη ή τον κάτοχο του οχήματος, ενώ σε περιπτώσεις συνιδιοκτησίας, τη σχετική ευθύνη φέρει ο συνιδιοκτήτης που είχε υποβάλει αρχικά το αίτημα ακινησίας. Εάν η ίδια παράβαση επαναληφθεί, το πρόστιμο τριπλασιάζεται και φτάνει στα 30.000 ευρώ, ενώ επιπλέον προβλέπεται αφαίρεση του διπλώματος οδήγησης του ιδιοκτήτη για τρία χρόνια, με απόφαση του αρμόδιου οργάνου.

Με την εφαρμογή των εντατικών αυτών ελέγχων, η ΑΑΔΕ επιδιώκει να ενισχύσει τη φορολογική συμμόρφωση, να διασφαλίσει την τήρηση των υποχρεώσεων των οδηγών και να συμβάλει στην αναβάθμιση της οδικής ασφάλειας. Η ηλεκτρονική διασταύρωση των δεδομένων επιτρέπει την άμεση και αδιάβλητη καταγραφή των παραβάσεων, μειώνοντας τα περιθώρια για παρατυπίες ή καθυστερήσεις στην επιβολή των προβλεπόμενων κυρώσεων.

Ειδήσεις σήμερα:

Κακοποίηση 3χρονου: Που θα πραγματοποιηθεί η κηδεία του μικρού Άγγελου

ΕΟΜ - Άγγελος: Ενός λεπτού σιγή στο χειρουργείο για τον 3χρονο μετά την δωρεά οργάνων (εικόνες)

Σαντορίνη: Ευρεία σύσκεψη στο Υπουργείο Τουρισμού για τη σεισμική δραστηριότητα στο νησί

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΠαναγιώτης Ψαρρός στον ΑΝΤ1: Πιθανό ένα νέο μπλακ άουτ στις επικοινωνίες το επόμενο διάστημαΣήμερα 19:17 | Ειδήσεις

«Δεν πρόκειται να μπούμε στη διαδικασία να εξυπηρετήσουμε περισσότερα αεροπλάνα, ώστε να μειώσουμε τις καθυστερήσεις και να διακυβευτεί η ασφάλεια», λέει ο πρόεδρος της Ένωσης Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας.

Λατινοπούλου στον ΑΝΤ1: Οι κάμερες ήταν στραμμένες στην είσοδο και στην αυλή του σπιτιού μουΣήμερα 19:09 | Ειδήσεις

Η πρόεδρος της Φωνής Λογικής μιλά στο κεντρικό δελτίο του ΑΝΤ1 για την υπόθεση παρακολούθησης του σπιτιού της μέσω καμερών, από γειτονικό ζευγάρι. 

Συναγερμός για τη γρίπη στην Ελλάδα: Εκατοντάδες οι εισαγωγές καθημερινάΣήμερα 18:09 | Ειδήσεις

Οι ειδικοί κάνουν έκκληση για εμβολιασμό, ακόμη και τώρα.

Τέλλογλου - FIR Αθηνών: Κάθε λεπτό καθυστερήσεων κοστίζει 123 ευρώ στις αεροπορικές εταιρείεςΣήμερα 18:40 | Ειδήσεις

Σύμφωνα με στατιστική του Eurocontrol από την πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου του 2025, η Ελλάδα ήταν υπεύθυνη για το 12% των καθυστερήσεων στον πανευρωπαϊκό ενιαίο εναέριο χώρο.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Γερμανία: Σύγκρουση λεωφορείου με τρένο στο Αμβούργο - Ένας νεκρός21:22Τραγωδία στα Τέμπη: Η παρόμοια σύγκρουση στον Δοξαρά το 1972 (εικόνες)21:08Τέλλογλου - FIR Αθηνών: Κάθε λεπτό καθυστερήσεων κοστίζει 123 ευρώ στις αεροπορικές εταιρείες20:54Τι καιρό θα κάνει το Σάββατο20:40Λατινοπούλου στον ΑΝΤ1: Οι κάμερες ήταν στραμμένες στην είσοδο και στην αυλή του σπιτιού μου 20:26Ant1 Sports: Σταθερά στο δρόμο των επιτυχιών το ελληνικό πόλο20:12Φωτιά σε επιχείρηση στη ΒΙΠΕ Ηρακλείου (εικόνες)19:58Συναγερμός για τη γρίπη στην Ελλάδα: Εκατοντάδες οι εισαγωγές καθημερινά19:44Παναγιώτης Ψαρρός στον ΑΝΤ1: Πιθανό ένα νέο μπλακ άουτ στις επικοινωνίες το επόμενο διάστημα 19:30Θεσσαλονίκη: Εξιχνιάστηκε η ένοπλη ληστεία σε ενεχυροδανειστήριο19:16Ηράκλειο: Σε εξέλιξη επιχείρηση για τον εντοπισμό 70χρονου αγνοούμενου19:02ΗΠΑ: Ο διευθυντής της CIA Ράτκλιφ συναντήθηκε με την προσωρινή πρόεδρο της Βενεζουέλας Ροδρίγκες18:48Χανιά: Συνελήφθη 60χρονος που διατηρούσε ζώα συντροφιάς σε ακατάλληλες συνθήκες18:34Κραν Μοντανά: Εγγύηση 215.000 ευρώ και βραχιολάκι για τους ιδιοκτήτες του μπαρ18:20Super League: Αναβλήθηκε ο αγώνας του ΠΑΟΚ με την Κηφισιά18:06Aποκαταστάθηκε η κυκλοφορία των οχημάτων στην Αθηνών-Κορίνθου 17:52Τροχαίο δυστύχημα στη Σητεία: Ελεύθερος με περιοριστικούς όρους ο 16χρονος οδηγός17:38Κορυδαλλός: Γυναίκα απειλεί να πέσει από ταράτσα πολυκατοικίας (βίντεο)17:24Οι 4 ειδήσεις της ημέρας (βίντεο)17:12Θρίλερ σε πολυτελή βίλα στην Άδανα – Πατέρας σκότωσε τα δύο παιδιά του και αυτοκτόνησε16:58
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο