LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΠολιτικήΔημοσίευση: 31 Ιανουαρίου 2025 22:55

UNFICYP: Το ψήφισμα του ΟΗΕ προκάλεσε οργή στην Τουρκία για τα Κατεχόμενα

Την ικανοποίηση του εκφράζει το ελληνικό ΥΠΕΞ για την ομόφωνη υιοθέτηση του Ψηφίσματος 2771 για την Ειρηνευτική Δύναμη στην Κύπρο, εξέλιξη που ήγειρε αντιδράσεις στην Τουρκία.

ΟΥΝΦΙΚΥΠ -  UNFICYP

Την ικανοποίηση του εξέφρασε το Υπουργείο Εξωτερικών για την ομόφωνη υιοθέτηση του Ψηφίσματος 2771 από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, με το οποίο ανανεώθηκε η εντολή της Ειρηνευτικής Δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο (UNFICYP) για ένα έτος. 

Το Υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει σε ανακοίνωση που εξέδωσε τα εξής:

«Το Υπουργείο Εξωτερικών καλωσορίζει την ομόφωνη υιοθέτηση του Ψηφίσματος 2771 από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, με το οποίο ανανεώθηκε η εντολή της Ειρηνευτικής Δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο (UNFICYP) για ένα έτος.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας, μέσω του Ψηφίσματος 2771, στέλνει ένα ηχηρό μήνυμα επιβεβαιώνοντας εκ νέου τη στήριξη προς τις προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για την επανεκκίνηση των συνομιλιών, με στόχο την επίλυση του Κυπριακού Ζητήματος επί τη βάσει μίας Διζωνικής, Δικοινοτικής Ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, όπως προβλέπεται στα σχετικά Ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

H Ελλάδα, ως μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας για τη διετία 2025-2026, σε σύμπνοια με την Κυπριακή Δημοκρατία, κατέβαλε εργώδεις προσπάθειες κατά τη διεξαγωγή των διαπραγματεύσεων για την ανανέωση της εντολής της UNFICYP, της οποίας ο ρόλος αναγνωρίζεται ως καθοριστικός για την αποκλιμάκωση των εντάσεων και τη διατήρηση της ειρήνης και ασφάλειας.

Η επίλυση του Κυπριακού αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής. Προσβλέπουμε να συμβάλλουμε εποικοδομητικά στον διάλογο για μια δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική λύση του Κυπριακού στο πλαίσιο των Ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ».

ΟΥΝΦΙΚΥΠ -  UNFICYP

Τουρκικό ΥΠΕΞ: Ο ΟΗΕ δεν επιδίωξε την έγκριση της "ΤΔΒΚ’ για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ 

Μόνο στο πλαίσιο της καλής θέλησης του ψευδοκράτους μπορούν να πραγματοποιηθούν οι δραστηριότητες της ΟΥΦΙΚΥΠ στην Κύπρο, υποστηρίζει το τουρκικό ΥΠΕΞ επικρίνοντας τα Ηνωμένα Έθνη επειδή δεν επιδίωξε την έγκριση του καθεστώτος των κατεχομένων για την παράταση της εντολής της Ειρηνευτικής Δύναμης στην Κύπρο.

Όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του ΑΝΤ1 στην Τουρκία, Άννα Ανδρέου, σε ανακοίνωσή του το τουρκικό ΥΠΕΞ αναφέρει ότι «το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών παρέτεινε την εντολή της Ειρηνευτικής Δύναμης του ΟΗΕ που αναπτύχθηκε στη νήσο Κύπρο κατά ένα ακόμη έτος με την απόφαση 2771 (2025) που εγκρίθηκε στις 31 Ιανουαρίου 2025», προσθέτοντας ότι υποστηρίζουν «τη δήλωση του ‘υπουργείου εξωτερικών της ‘τδβκ’ σχετικά με την εν λόγω απόφαση».

Το τουρκικό ΥΠΕΞ υποστηρίζει ότι «ενώ παρατάθηκε η εντολή της Ειρηνευτικής Δύναμης του ΟΗΕ, η έγκριση της τουρκοκυπριακής πλευράς δεν επιτεύχθηκε ούτε αυτή τη φορά, σε αντίθεση με τις καθιερωμένες πρακτικές του ΟΗΕ».

«Θα θέλαμε να σας υπενθυμίσουμε ότι οι δραστηριότητες της Ειρηνευτικής Δύναμης του ΟΗΕ στην ‘τδβκ’ μπορούν να πραγματοποιηθούν μόνο στο πλαίσιο της καλής θέλησης των αρχών της ‘τδβκ’ και τονίζουμε ότι η ταχεία δημιουργία μιας νομικής βάσης είναι απαραίτητη για τη συνέχιση των εν λόγω δραστηριοτήτων. Υπογραμμίζουμε ότι θα υποστηρίξουμε πλήρως τα βήματα που έγιναν από την πλευρά της ‘τδβκ’ σε αυτό το πλαίσιο», αναφέρει το τουρκικό ΥΠΕΞ.

Προσθέτει ότι «από την άλλη πλευρά, είμαστε βαθιά απογοητευμένοι που το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, στο φετινό ψήφισμά του για την παράταση της εντολής της Ειρηνευτικής Δύναμης, συνεχίζει να επιμένει να αναφέρεται σε μοντέλα λύσεων που έχουν εξαντληθεί και βρίσκονταιεκτός ημερήσιας διάταξης στο πλαίσιο μιας πιθανής λύσης». «Μια δίκαιη, διαρκής και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό μπορεί να βρεθεί μόνο με βάση τις πραγματικότητες. Καλούμε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να αποδεχθεί αυτό το γεγονός και να επιβεβαιώσει τα εγγενή δικαιώματα του τουρκοκυπριακού λαού για κυριαρχική ισότητα και ισότιμο διεθνές καθεστώς», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Ειδήσεις σήμερα:

Τροχαίο - Θεσσαλονίκη: Σκοτώθηκε 46χρονη οδηγός μηχανής που έπεσε στις μπάρες

Ρούλα Πισπιρίγκου: Τo “λάθος” μου στον θάνατο της Μαλένας ήταν ότι... (βίντεο) 

Κρήτη: Ο 3χρονος Άγγελος δεν ανταποκρίνεται στα τεστ για την εγκεφαλική λειτουργία

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΠροσήχθη ο δράστης της διπλής δολοφονίας στη ΦοινικούνταΣήμερα 16:23 | Ειδήσεις

Νωρίτερα, οι Αρχές πέρασαν χειροπέδες και στον συνεργό του.

Τέμπη: Ξεκινά στις 23 Μαρτίου η δίκηΣήμερα 14:52 | Ειδήσεις

Συνολικά, στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων θα καθίσουν 36 κατηγορούμενοι.

Διπλό φονικό στη Φοινικούντα: Συνελήφθη ως συνεργός ο άνδρας που είχε προσέλθει στη ΓΑΔΑΣήμερα 14:36 | Ειδήσεις

 Ο δράστης, με καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου του, είχε εισβάλει στη ρεσεψιόν, όπου βρισκόταν ο 68χρονος ιδιοκτήτης μαζί με τον 60χρονο επιστάτη και φίλο του.

Πανελλαδική απεργία για το εργασιακό νομοσχέδιο: Συλλαλητήρια στο κέντρο της Αθήνας (εικόνες)Σήμερα 14:32 | Ειδήσεις

Το κέντρο της Αθήνας παρέμεινε για ώρες απροσπέλαστο λόγω των απεργιακών συγκεντρώσεων που πραγματοποίησαν τα συνδικάτα, ζητώντας την απόσυρση του νομοσχεδίου με αιχμή ιδίως τη διάταξη για την 13ωρη εργασία.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Ισραήλ: Η Χαμάς θα παραδώσει απόψε άλλους τέσσερις νεκρούς ομήρους19:37Τραγωδία στη Ρόδο – Νεκροί μετανάστες, μετά την ανατροπή ταχύπλοου19:21Missing Alert για την εξαφάνιση ανήλικου19:05Τρίκαλα: Γυναίκες αποπειράθηκαν να εισαγάγουν ναρκωτικές ουσίες στις φυλακές…ραμμένες στα μπουφάν τους18:50Ρόδος: Χειροπέδες πέρασαν σε Δανή - Κατέβασε την ελληνική σημαία και χτύπησε αστυνομικό18:36Στο Αυτόφωρο ο άνδρας που κατηγορείται για τον ξυλοδαρμό 43χρονης – Ποινική δίωξη για τέσσερα αδικήματα18:22Ρόδος: Εγκεφαλικά νεκρό το τρίχρονο κοριτσάκι που βρέθηκε στον πάτο πισίνας18:08Ρέντης: Εξαρθρώθηκε σπείρα που έκανε διαρρήξεις σε σπίτια – Πώς λειτουργούσαν17:54Missing Alert για την εξαφάνιση ανήλικου17:40Εθνική Οδός: Σοβαρό τροχαίο με εκτροπή νταλίκας (εικόνες)17:26Χαλκιδική: Σώος εντοπίστηκε ο 42χρονος χειριστής σανίδας SUP17:12Θεσσαλονίκη: Καταδικάστηκε ο 52χρονος ογκολόγος που ζήτησε φακελάκι από καρκινοπαθή16:58Αθήνα: Εμπρησμός με γκαζάκια σε κατάστημα παιχνιδιών16:44Προσήχθη ο δράστης της διπλής δολοφονίας στη Φοινικούντα16:30Ρόδος: Τρίχρονο κοριτσάκι βρέθηκε στον πάτο πισίνας χωρίς τις αισθήσεις του 16:16"Το Πρωινό": 43χρονη καταγγέλλει ότι έπεσε θύμα ξυλοδαρμού στη μέση του δρόμου από γνωστό πλαστικό χειρούργο (βίντεο)16:02Λαμίν Γιαμάλ: Επικοινωνία Αλ Χιλάλ - Μπαρτσελόνα με πρόταση 400 εκατομμυρίων ευρώ15:48Τέμπη: Ξεκινά στις 23 Μαρτίου η δίκη15:34Διπλό φονικό στη Φοινικούντα: Συνελήφθη ως συνεργός ο άνδρας που είχε προσέλθει στη ΓΑΔΑ15:19Πανελλαδική απεργία για το εργασιακό νομοσχέδιο: Συλλαλητήρια στο κέντρο της Αθήνας (εικόνες)15:05
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο