LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΠολιτικήΔημοσίευση: 28 Ιανουαρίου 2025 20:25

Συμβούλιο της Ευρώπης: Ο Γιώργος Παπανδρέου επανεξελέγη Γενικός Εισηγητής Δημοκρατίας

Ποια είναι τα καθήκοντα του Γενικού Εισηγητή Δημοκρατίας. Τι δήλωσε ο κ. Παπανδρέου επ' αφορμή της επανεκλογής του.

Γιώργος Παπανδρέου - Συμβούλιο της Ευρώπης

Την Τρίτη στην συνεδρίαση της Επιτροπής Πολιτικών Υποθέσεων της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, τα μέλη της Επιτροπής επανεξέλεξαν ομόφωνα τον πρώην πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, ως Γενικό Εισηγητή για τη Δημοκρατία.

Ο κ. Παπανδρέου σχολιάζοντας την εκλογή του ανέφερε: «Η ανανέωση της θητείας μου αποτελεί μεγάλη τιμή και αναγνώριση της αφοσιωμένης δράσης μου για την ενίσχυση της δημοκρατίας, και μου επιτρέπει να συνεχίσω να προωθώ τη δέσμευση του Συμβουλίου της Ευρώπης στη δημοκρατία, στη συμμετοχή των πολιτών, στην προάσπιση του κράτους δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, σε μια περίοδο που αυτές οι αξίες αντιμετωπίζουν σημαντικές προκλήσεις.

Στις αρχές του 2024, κατά την διάρκεια της πρώτης θητείας μου, υπηρέτησα ενεργά αυτήν την εντολή, συμμετέχοντας σε βασικές πρωτοβουλίες, υψηλού επιπέδου φόρουμ και πολιτικές συζητήσεις για την προώθηση της δημοκρατίας στην Ευρώπη και πέρα από αυτή.

Εργάστηκα για να διασφαλίσω, ότι η δημοκρατία παραμένει ανθεκτική, συμπεριληπτική και προσαρμοσμένη στις ανάγκες των πολιτών, διατηρώντας ενεργό διάλογο με θεσμούς του Συμβουλίου της Ευρώπης, διεθνείς οργανισμούς, ακαδημαϊκά ιδρύματα και την κοινωνία των πολιτών.

Επικεντρώθηκα στην ενίσχυση των δημοκρατικών προτύπων, στην προώθηση της συμμετοχικής και διαβουλευτικής δημοκρατίας, στη διασφάλιση της εκλογικής ακεραιότητας, στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων της τεχνητής νοημοσύνης (AI) και της επιρροής μεγάλων ιδιωτικών συμφερόντων και ολιγαρχών στη διακυβέρνηση και στη διαστρέβλωση των δημοκρατικών θεσμών.

Ο ρόλος μου περιλάμβανε τον εντοπισμό και την αντιμετώπιση των αναδυόμενων τάσεων, εργαλείων και προκλήσεων στη δημοκρατική διακυβέρνηση, τη διατήρηση ενεργού συνεργασίας με τα σχετικά όργανα του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΣτΕ) και τη συμβολή στην υλοποίηση των Αρχών του Ρέικιαβικ για τη Δημοκρατία.

Ταυτόχρονα, την προώθηση της Συμμετοχικής και Διαβουλευτικής Δημοκρατίας με τον συντονισμό συζητήσεων για τη θεσμοθέτηση επιτροπών πολιτών, την ενσωμάτωση ψηφιακών εργαλείων στην εξυπηρέτηση της δημοκρατίας και τη μεταρρύθμιση, ώστε να ενσωματωθεί στην εκπαίδευση η έννοια της δημοκρατίας και της συμμετοχής των πολιτών για τη διαμόρφωση πολιτικά ενεργών νέων γενεών. Επιπλέον, την προστασία της Εκλογικής Ακεραιότητας και της Δημοκρατικής Ασφάλειας, την αντιμετώπιση θεμάτων που αφορούν παρεμβάσεις στις εκλογές και τη μείωση της εμπιστοσύνης των ψηφοφόρων λόγω παραπληροφόρησης, υποστηρίζοντας παράλληλα τον δημοκρατικό εκσυγχρονισμό των πολιτικών κομμάτων.

Επίσης, επικεντρώθηκα στην αντιμετώπιση της επιρροής μεγάλων οικονομικών συμφερόντων στους δημοκρατικούς θεσμούς και των προκλήσεων της Τεχνητής Νοημοσύνης, όπως και στη διερεύνηση των επιπτώσεων της ιδιωτικής οικονομικής εξουσίας και της Τεχνητής Νοημοσύνης στη δημοκρατική διακυβέρνηση, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για διαφάνεια και λογοδοσία, ώστε να υπηρετούνται οι πολίτες και το κοινό καλό.

Συνεργάστηκα στενά με διεθνείς οργανισμούς, πανεπιστήμια, ερευνητικά κέντρα και ΜΚΟ, προωθώντας τη ουσιαστική διάδραση, την καινοτομία και τη συμμετοχική δημοκρατία.

Ανταλλάξαμε ιδέες, συνεργαστήκαμε με πολλούς από αυτούς τους φορείς μέσω συναντήσεων και διατηρήσαμε ένα ισχυρό πλαίσιο επικοινωνίας και ανταλλαγής πληροφοριών εστιάζοντας στις σύγχρονες προκλήσεις και ευκαιρίες για τη δημοκρατική διακυβέρνηση για όλα τα κρίσιμα ζητήματα.

Αυτή η προσπάθεια ενίσχυσε τη δέσμευσή μας για την προώθηση του διαλόγου και της καινοτομίας στον τομέα της συμμετοχικής δημοκρατίας.

Ανάμεσα σε αυτές τις συνεργασίες, ξεχωρίζουν οι συνέργειες με τους: OECD, ODHIR/ OSCE, International Idea, Democracy Next, Make.org, Club de Madrid, V-DEM Institute Thomson Foundation, Centre for Deliberative Democracy and Global Governance - University of Canberra, Global Academy for Future Civilizations, Kyung Hee University Seoul, Federation for Innovation Democracy Europe Oxfam.

Με την ανανέωση της θητείας μου ως Γενικού Εισηγητή για τη Δημοκρατία ενδυναμώνεται η αδιάκοπη προσήλωσή μου στην ενίσχυση της ανθεκτικότητας των δημοκρατικών θεσμών απέναντι στις προκλήσεις της εποχής μας και επαναβεβαιώνεται η δέσμευσή μου στην προώθηση των μηχανισμών συμμετοχικής διακυβέρνησης, στην δημοκρατική εκπαίδευση της νέας γενιάς, για έναν κόσμο όπου η δημοκρατία παραμένει ισχυρή, ανοικτή και στην υπηρεσία του πολίτη, με διαφάνεια και δικαιοσύνη.

Η δημοκρατία δεν είναι στατική – απαιτεί συνεχή καινοτομία, επαγρύπνηση και συλλογική δράση.

Καλώ όλα τα μέλη της Συνέλευσης και τους εταίρους μας να συμβάλουν με τις ιδέες και τις προτάσεις τους, ώστε μαζί να ενισχύσουμε τη δημοκρατία ως θεμέλιο της ειρήνης, της δικαιοσύνης και της ευημερίας.

Εκφράζω την ευγνωμοσύνη μου για την ευκαιρία να συνεχίσω να υπηρετώ αυτόν τον σκοπό και προσβλέπω σε έναν ακόμα χρόνο ουσιαστικής προόδου.

Μαζί μπορούμε να προχωρήσουμε μπροστά, διατηρώντας τις δημοκρατικές αξίες ζωντανές και ανθεκτικές για τις επόμενες γενιές».

Ειδήσεις σήμερα

TikTok - Τραμπ: Η Microsoft βρίσκεται σε συζητήσεις για την απόκτηση της πλατφόρμας

ΕΦΚΑ – ΔΥΠΑ: Οι πληρωμές μέχρι 31 Ιανουαρίου

Τραμπ: Δεν ξέρω αν απαγορεύεται στ’ αλήθεια η 3η θητεία

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΦωτιά σε εργοστάσιο στον Πειραιά – Έντονη οσμή καπνού στην ατμόσφαιρα (βίντεο)Σήμερα 22:27 | Ειδήσεις

Οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής παραμένουν σε επιφυλακή ώστε να αποτραπεί η επέκταση της φωτιάς προς κατοικημένες περιοχές, καθώς πνέουν άνεμοι στην περιοχή.

Μαρινάκης για Τσίπρα: Έχει δικαίωμα να κάνει όσο rebranding επιθυμεί, αλλά την ιστορία δεν θα την ξαναγράψειΣήμερα 23:12 | Ειδήσεις

Άμεση ήταν η απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου, Παύλου Μαρινάκη στον Αλέξη Τσίπρα.

Σαντορίνη: Θυελλώδεις άνεμοι παρέσυραν και διέλυσαν τροχόσπιτο (βίντεο)Σήμερα 16:23 | Ειδήσεις

Οι αρχές καλούν τους πολίτες και τους επισκέπτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, καθώς οι ισχυροί άνεμοι αναμένεται να συνεχιστούν και τις επόμενες ώρες.

Φωτιά στη Μεσσηνία – Επιχειρούν ενάερια μέσαΣήμερα 17:16 | Ειδήσεις

Στην κατάσβεση της πυρκαγιάς που ξέσπασε επιχειρούν και δυνάμεις από αέρος

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Τήνος: Ιστιοφόρο έδωσε μάχη με τα κύματα και τους θυελλώδεις ανέμους (βίντεο)23:59Μαρινάκης για Τσίπρα: Έχει δικαίωμα να κάνει όσο rebranding επιθυμεί, αλλά την ιστορία δεν θα την ξαναγράψει23:43Ασπροβάλτα: 60χρονος έχασε τη ζωή του ενώ κολυμπούσε 23:28Τσίπρας: Ποιος φοβάται την αλήθεια για το ’15;23:13Τουρκία: Μεγάλη πυρκαγιά απειλεί σπίτια στη Σμύρνη - Στην Πάτμο έφτασαν οι καπνοί22:57Φωτιά σε εργοστάσιο στον Πειραιά – Έντονη οσμή καπνού στην ατμόσφαιρα (βίντεο)22:43Τασούλας: Στη φρεγάτα "ΣΠΕΤΣΑΙ" την Δευτέρα για να επιθεωρήσει εν πλω τα πολεμικά πλοία του στόλου22:28Τροποποιήσεις στα ακτοπλοϊκά δρομολόγια από τα λιμάνια της Αττικής λόγω ισχυρών ανέμων22:12Χαλκιδική: Νεκρή συνεπιβάτιδα μηχανής μετά από σφοδρή σύγκρουση με ΙΧ21:58Η Ευρώπη σε κλοιό καύσωνα: "Καμίνια" οι πόλεις με 40άρια 21:44Εύβοια: Αστυνομικός έσωσε με αυτοθυσία μητέρα και κόρη που παρασύρθηκαν από τα ρεύματα στη θάλασσα21:30Μουντιάλ Συλλόγων: Η υπερηχητική Παρί Σεν Ζερμέν «σκόρπισε» την παρέα του Μέσι και περιμένει... Μπάγερν21:16Τηλεφωνική επικοινωνία Γεραπετρίτη με την Παλαιστίνια ΥΠΕΞ21:02112 αγροτοδασικές πυρκαγιές το τελευταίο εικοσιτετράωρο σε όλη τη χώρα20:47Τροχαίο στη Χαλκιδική: 19χρονος έχασε τη ζωή του20:33Φθιώτιδα: Κατέρρευσε σε γλέντι και πέθανε μέσα στο ασθενοφόρο20:19Γαλλία: Τσιγάρο τέλος σε παραλίες και πάρκα 20:05WRC-Ράλι Ακρόπολις: Κατέκτησε την πρώτη θέση ο Τάνακ19:50Ντόναλντ Τραμπ: Βρήκα αγοραστή για το Tik Tok19:36Κρήτη: Σε εξέλιξη επιχείρηση έρευνας και διάσωσης για τον εντοπισμό χειριστή κανό - Σηκώθηκε drone19:21
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο