LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΥγείαΔημοσίευση: 24 Ιανουαρίου 2025 15:47

Πρόληψη της αρθρίτιδας

Γράφουν οι Ελένη Θωμαΐδη (Ρευματολόγος) και Γεώργιος Κήτας (Ρευματολόγος, Διευθυντής Τμήματος Ρευματολογίας ΥΓΕΙΑ).

ΧΕΡΙΑ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΗΣ

Η πρόληψη αποτελεί πολύτιμο εργαλείο της ιατρικής επιστήμης και έχει αποκτήσει σημαντικό ρόλο, μεταξύ άλλων στην εκστρατεία κατά του καπνίσματος και στα προγράμματα εμβολιασμού. Τα τελευταία χρόνια, ένα μέρος της έρευνας έχει αρχίσει να προσανατολίζεται στην πρόληψη και των μυοσκελετικών νοσημάτων.

Η αρθρίτιδα, μπορεί να διακριθεί σε φλεγμονώδη (όπως η ρευματοειδής, η ψωριασική και η ουρική) και μη φλεγμονώδη, συνηθέστερα εκφυλιστική αρθρίτιδα (οστεοαρθρίτιδα). Οι «οντότητες» αυτές διαφέρουν σημαντικά στην παθογένεση και στη θεραπευτική τους αντιμετώπιση, και, συνεπώς, διαφέρει και η ερευνητική προσέγγιση ως προς την φαρμακευτική τους πρόληψη. Τα δεδομένα φαρμακευτικής πρόληψης ρευματολογικών νοσημάτων είναι, ωστόσο, ακόμη πολύ περιορισμένα.

Οι ασθενείς με χρόνιες, φλεγμονώδεις αρθρίτιδες χρειάζονται συνήθως κάποια θεραπεία σε όλη τη διάρκεια της ζωής τους, με επακόλουθες επιπτώσεις στην ποιότητα ζωής, ενώ οι σύγχρονες «βιολογικές» θεραπείες, αν και αποτελεσματικές, συνιστούν μια σημαντική οικονομική επιβάρυνση για τη δημόσια υγεία. Για την οστεοαρθρίτιδα δεν υπάρχουν αποτελεσματικές φαρμακευτικές θεραπείες, ενώ η επίπτωση στην ποιότητα ζωής και η ενδεχόμενη ανάγκη αρθροπλαστικής σε προχωρημένη φάση, καθιστούν και εδώ σημαντική την πρόληψη.

Η πρόληψη της αρθρίτιδας θα πρέπει να εστιάζεται σε άτομα υψηλού κινδύνου. Πρόκειται συνήθως για άτομα με γενετική προδιάθεση (οικογενειακό ιστορικό), τα οποία εκτίθενται σε βλαπτικούς περιβαλλοντικούς παράγοντες (πχ κάπνισμα στη ρευματοειδή αρθρίτιδα). Οι περισσότερες ρευματοπάθειες είναι συχνότερες στις γυναίκες, όπου πιθανότατα εμπλέκονται ορμονικοί παράγοντες. Η παχυσαρκία, η ανθυγιεινή διατροφή και η έλλειψη φυσικής δραστηριότητας φαίνεται, επίσης, να παίζουν κάποιο ρόλο, ενώ στα σημεία τραυματισμών ή επαναλαμβανόμενου βιομηχανικού στρες μπορεί να εμφανιστεί οστεοαρθρίτιδα.

Η τροποποίηση παραγόντων κινδύνου για τα νοσήματα αυτά του μυοσκελετικού, αποτελεί τη βάση της μη φαρμακευτικής τους πρόληψης, και προϋποθέτει κατάλληλη ενημέρωση των ατόμων που βρίσκονται σε κίνδυνο, αλλά και των ιατρών. Η Ευρωπαϊκή Ρευματολογική Εταιρεία (European League Against Rheumatism, EULAR) έχει προβεί σε συστάσεις για αλλαγές του τρόπου ζωής που αποσκοπούν στην πρόληψη της προόδου των ρευματολογικών και μυοσκελετικών νοσημάτων (σε συνδυασμό με τη φαρμακευτική αγωγή). Οι συστάσεις αυτές, θα μπορούσαν να εφαρμοστούν ως ένα βαθμό και σε επίπεδο πρόληψης της εμφάνισης των συγκεκριμένων νοσημάτων.

Επισημαίνεται η αξία της άσκησης στην ανακούφιση του πόνου και στη βελτίωση της λειτουργικότητας και της ποιότητας ζωής του ατόμου. Η άσκηση προφυλάσσει από παράγοντες κινδύνου, όπως παχυσαρκία και ατροφία των μυών. Βελτιώνεται, συνεπώς, η σταθερότητα και η ισορροπία, που με τη σειρά τους προφυλάσσουν από πτώσεις και περαιτέρω τραυματισμούς. Προστατεύει, τέλος, από εμφάνιση συννοσηροτήτων, όπως καρδιαγγειακά και μεταβολικά νοσήματα.

Η σωστή διατροφή μπορεί να προφυλάξει από συννοσηρότητες, όπως ο διαβήτης και η παχυσαρκία. Συνιστάται υγιεινή, ισορροπημένη διατροφή, με μειωμένη κατανάλωση τροφών υψηλού θερμιδικού περιεχομένου, κορεσμένων λιπαρών, σακχάρων και υψηλή κατανάλωση φρούτων, λαχανικών, ψαριών. Σε άτομα με ουρική αρθρίτιδα συνιστάται η αποφυγή ποτών πλούσιων σε ζάχαρη, βαρέων γευμάτων, υπερβολικής κατανάλωσης κρέατος και θαλασσινών, ενώ συνιστάται η κατανάλωση γαλακτοκομικών με χαμηλά λιπαρά.

Ένα παθολογικό σωματικό βάρος μπορεί να έχει σημαντικές, αλλά αναστρέψιμες επιπτώσεις για την υγεία. Σε υπέρβαρους/παχύσαρκους ασθενείς συνιστάται η ελεγχόμενη απώλεια βάρους μέσω σωστής διατροφής και σωματικής άσκησης, που πάντα σχετίζεται με καλύτερη έκβαση νόσου.

Το αλκοόλ αποτελεί αιτία πολλαπλών νοσημάτων και τραυματισμών, σχετίζεται με αυξημένες συννοσηρότητες και αυξημένο κίνδυνο εξάρσεων στην περίπτωση της ρευματοειδούς και της ουρικής αρθρίτιδας.

Συνιστάται η διακοπή του καπνίσματος, το οποίο έχει αρνητική επίδραση στην εξέλιξη της ίδιας της νόσου, καθώς και στην εμφάνιση συννοσηροτήτων. Στην περίπτωση της ρευματοειδούς αρθρίτιδας, επηρεάζει επιπλέον και την ανταπόκριση στη φαρμακευτική αγωγή.

Μέχρι στιγμής, έχει παρατηρηθεί δυσχέρεια στη συνεργασία για ανάπτυξη κοινής στρατηγικής ως προς την πρόληψη των μυοσκελετικών νοσημάτων. Υπάρχει, επίσης, μεγάλη ετερογένεια πληροφοριών, που στηρίζονται, συνήθως, σε σαθρές επιστημονικές βάσεις. Για το λόγο αυτό, είναι σημαντική η κατανόηση των επιπτώσεων των νοσημάτων αυτών σε ατομικό επίπεδο και επίπεδο δημόσιας υγείας και της ανάγκης για περισσότερες αξιόπιστες έρευνες με στόχο την πρόληψη της αρθρίτιδας, φλεγμονώδους και μη.

*Αρθρο των:

HHG - ΘΩΜΑΙΔΗ ΕΛΕΝΗΕλένης Θωμαΐδη, Ρευματολόγου ΥΓΕΙΑ και

HHG - ΚΗΤΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣΓεώργιου Κήτα, Ρευματολόγου, Διευθυντή Τμήματος Ρευματολογίας ΥΓΕΙΑ

 

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΝέα συνάντηση Τραμπ-Πούτιν στη ΒουδαπέστηΧθες 20:51 | Ειδήσεις

Η τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ του Πούτιν και του Τραμπ κράτησε περισσότερες από δύο ώρες, σύμφωνα με την εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου.

Ολυμπιακός: Θρυλική ανατροπή στο ΒελιγράδιΧθες 23:40 | Ειδήσεις

Αν και βρέθηκε να χάνει με 13 πόντους στην 4η περίοδο, με ένα σερί πόντων και καλές άμυνες στο τελευταίο πεντάλεπτο, η ομάδα του Πειραιά κατάφερε να ανατρέψει το παιχνίδι. 

Ευρωκοινοβούλιο: Απαγόρευση πρόσβασης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για παιδιά κάτω των 13 ετώνΧθες 23:22 | Ειδήσεις

Η Επιτροπή για την Εσωτερική Αγορά και την Προστασία Καταναλωτών του ΕK αποφάσισε σήμερα με ευρεία πλειοψηφία και η ρύθμιση θα τεθεί προς ψήφιση σε μια από τις επόμενες Ολομέλειες του Ευρωκοινοβουλίου.

Διπλό φονικό της Φοινικούντας: Αναπαράσταση του εγκλήματος, ζητά η αδελφή του ιδιοκτήτη του κάμπινγκΧθες 21:44 | Ειδήσεις

Μιλώντας στην εκπομπή "Αποκαλύψεις", φίλος του θύματος έκανε λόγο για κόντρα του 68χρονου με τον ανιψιό του.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Ολυμπιακός: Θρυλική ανατροπή στο Βελιγράδι23:59Ευρωκοινοβούλιο: Απαγόρευση πρόσβασης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για παιδιά κάτω των 13 ετών 23:43Ρωσία: Προειδοποίηση προς ΗΠΑ για ενδεχόμενη παράδοση πυραύλων Τόμαχοκ στην Ουκρανία23:25Παναθηναϊκός: Σε καλό δρόμο οι διαπραγματεύσεις με τον Ράφα Μπενίτεθ 23:10Πιερρακάκης: "Η Ελλάδα επέστρεψε με αυτοπεποίθηση, μεταρρυθμίσεις και ανοιχτή οικονομία"22:55Αττική: Εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση πλαστογραφίας εγγράφων και παράνομης διακίνησης μεταναστών (εικόνες)22:39Πρέβεζα: Έκρηξη από γκαζάκι μέσα σε σπίτι - Στο νοσοκομείο ο ένοικος22:24Αυτοψία του ΑΝΤ1 σε σούπερμαρκετ: Οι καταναλωτές δεν βρίσκουν τα προϊόντα μειωμένων τιμών22:10Ελλάδα στον ΟΗΕ: Η Ευρώπη βιώνει τη σοβαρότερη σύγκρουση της μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο21:56Διπλό φονικό της Φοινικούντας: Αναπαράσταση του εγκλήματος, ζητά η αδελφή του ιδιοκτήτη του κάμπινγκ21:42Η Κίνα ζητάει εμπορική συνεργασία και ειλικρίνια από τις ΗΠΑ21:28Νταβλούρος στον ΑΝΤ1: Καταγγέλει την λειτουργία παραμάγαζου από ιδιώτες που διεκπεραιώνουν υποθέσεις μέσα στην Διεύθυνση Συγκοινωνιών της Πάτρας21:14Νέα συνάντηση Τραμπ-Πούτιν στη Βουδαπέστη20:58Εθνική πόλο ανδρών: Ξεκινάνε οι προετοιμασίες για το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του 202620:44Κρήτη: Τουρίστας γλίστρησε και έπεσε από βράχια την ώρα που έκανε βόλτα με την γυναίκα του (εικόνες)20:30Θεσσαλονίκη: Ξυλοκιβώτιο έπεσε και τραυμάτισε εργάτη20:16Μητσοτάκης: "Στο 1,10 ευρώ το λίτρο το πετρέλαιο φέτος από 1,37 το 2023"20:02Παγκόσμιο Κύπελλο 2026: Οι πωλήσεις εισιτηρίων ξεπερνούν το ένα εκατομμύριο19:48Τι καιρό θα κάνει τη Παρασκευή 19:34Βόλος: Κρατείται 23χρονος μαθητής Α' Λυκείου που ενεπλάκη σε καυγά την ώρα του διαλείμματος19:20
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο