LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΚόσμοςΔημοσίευση: 21 Ιανουαρίου 2025 17:24

Πρωθυπουργός Γροιλανδίας: Είμαστε Γροιλανδοί όχι Αμερικάνοι

Ο πρωθυπουργός της Γροιλανδίας Μούτε Έγκεντε έχει πει κατ' επανάληψη πως η περιοχή δεν είναι αντίθετη στην ενίσχυση των σχέσεων με την Ουάσινγκτον αλλά δεν είναι προς πώληση.

Γροινλανδία

Καμία χώρα δεν μπορεί να έρθει να "χρησιμοποιήσει" τη Γροιλανδία, την οποία εποφθαλμιά ο Ντόναλντ Τραμπ, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Δανίας.

Ο Αμερικανός πρόεδρος προκάλεσε ανησυχία στις αρχές Ιανουαρίου όταν αρνήθηκε να αποκλείσει μια στρατιωτική επέμβαση προκειμένου να θέσει τη Γροιλανδία και τη Διώρυγα του Παναμά υπό τον έλεγχο των Ηνωμένων Πολιτειών.

"Δεν μπορούμε να έχουμε μια διεθνή τάξη στην οποία οι χώρες, αν είναι αρκετά μεγάλες (...), μπορούν να συμπεριφέρονται κατά το δοκούν", δήλωσε ο Λαρς Λόκε Ράσμουσεν στους δημοσιογράφους την επομένη της ανάληψης των καθηκόντων του Ντόναλντ Τραμπ.

Ο Τραμπ δεν αναφέρθηκε χθες, Δευτέρα, στο έδαφος της Δανίας στην ομιλία που εκφώνησε για την ορκωμοσία του. Εκτίμησε ωστόσο, μιλώντας αργότερα στους δημοσιογράφους, πως η Δανία θα καταλήξει να υποχωρήσει στην υπόθεση της Γροιλανδίας.

Ο υπουργός δήλωσε "ικανοποιημένος" που ο Τραμπ δεν ανέφερε τη Γροιλανδία ως προτεραιότητα στην ομιλία του, πρόσθεσε όμως πως η "ρητορική" παραμένει η ίδια.

"Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει πλέον κρίση, καθώς έχει πει και άλλα πράγματα για την επέκταση του αμερικανικού εδάφους", είπε ο Λόκε Ράσμουσεν.

Για τους Δανούς, το ότι η Γροιλανδία απουσίαζε από την ομιλία προκάλεσε μια κάποια ανακούφιση.

"Δεν αναφέρθηκε στη Γροιλανδία ή στη Δανία στην ομιλία του χθες βράδυ, άρα πιστεύω πως υπάρχει χώρος για τη διπλωματία", δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο 68χρονος ηθοποιός Ντόναλντ Άντερσεν.

Τραμπ - Ορκωμοσία

Η πρωθυπουργός της Δανίας Μέτε Φρεντέρικσεν εκτίμησε χθες σε ανάρτηση στο instagram πως η Ευρώπη πρέπει "να πλοηγηθεί σε μια νέα πραγματικότητα".

Υπενθυμίζοντας το δικαίωμα στον αυτοπροσδιορισμό του λαού της Γροιλανδίας, υπογράμμισε επίσης πως η Δανία πρέπει να διατηρήσει τη συμμαχία της με τις Ηνωμένες Πολιτείες -- την οποία χαρακτήρισε ως την πιο σημαντική για τη Δανία μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η πρωθυπουργός συγκάλεσε εκ νέου σήμερα συνάντηση με τους επικεφαλής των κομμάτων της Δανίας για να τους ενημερώσει για την κατάσταση.

"Πρέπει να παραδεχθούμε πως τα επόμενα τέσσερα χρόνια θα είναι δύσκολα", δήλωσε στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση η Πία Όλσεν Ντιρ από την Πράσινη Αριστερά.

Ο πρωθυπουργός της Γροιλανδίας Μούτε Έγκεντε έχει πει κατ' επανάληψη πως η περιοχή δεν είναι αντίθετη στην ενίσχυση των σχέσεων με την Ουάσινγκτον αλλά δεν είναι προς πώληση.

Πέρα από τη στρατηγική της θέση, η Γροιλανδία, που επιδιώκει να αποκτήσει την ανεξαρτησία της από τη Δανία, διαθέτει τεράστια ανεκμετάλλευτα μεταλλευτικά και πετρελαϊκά αποθέματα.

Ο Τραμπ δήλωσε για πρώτη φορά πως ήθελε να αγοράσει τη Γροιλανδία το 2019, στη διάρκεια της πρώτης θητείας του, μια 'προσφορά' την οποία απέρριψαν η Γροιλανδία και η Δανία.

«Είμαστε Γροιλανδοί, δεν θέλουμε να είμαστε Αμερικανοί», δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός της Γροιλανδίας.

«Το μέλλον της Γροιλανδίας πρέπει να αποφασιστεί στη Γροιλανδία», τόνισε σε συνέντευξη Τύπου ο Μούτε Εγκεντε, αναγνωρίζοντας ότι η κατάσταση είναι «δύσκολη».

Ειδήσεις σήμερα:

Τουρκία: Δεκάδες οι νεκροί από τη φονική πυρκαγιά στο ξενοδοχείο (βίντεο)

Γαλλία: Μητέρα κατηγορείται ότι άφησε την 13χρονη κόρη της να πεθάνει από την πείνα

Κεφαλονιά - Φωτιά σε σπίτι: Νεκρή μητέρα τριών παιδιών

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Σεισμός στα Καλάβρυτα: Η στιγμή που χτυπά ο Εγκέλαδος09:20Κύπελλο Ελλάδας: Στις 17/12 η ολοκλήρωση του League Phase - Αναλυτικά οι αναμετρήσεις09:06Πηγή Δεβετζή: Ο Χριστός ήτανε δίπλα μου και βγήκα σώα08:52Kυκλοφοριακές ρυθμίσεις την Κυριακή στο κέντρο της Αθήνας λόγω διεξαγωγής αγώνα δρόμου08:38Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 7 Δεκεμβρίου 08:24Τι καιρό θα κάνει την Κυριακή08:12Γαλλία: Ο πρόεδρος Μακρόν θα συναντηθεί με Ζελένσκι, Στάρμερ και Μερτς τη Δευτέρα στο Λονδίνο23:58ΗΠΑ: Ρακούν "διαρρήκτης" τα έκανε γυαλιά-καρφιά σε κάβα - Κατέληξε μεθυσμένο στην τουαλέτα23:41Κακοκαιρία Byron: Πού καταγράφηκε το μεγαλύτερο ύψος βροχής23:24Σεισμός 4.7 ρίχτερ στα Καλάβρυτα23:10Νότια Κορέα: Αποκαλύφθηκε δίκτυο μαζικής παραβίασης καμερών - Χιλιάδες πολίτες θύματα κρυφής καταγραφής22:56Σαρκοζί: Στη δημοσιότητα αποσπάσματα από το νέο του βιβλίο που περιγράφει τις 20 μέρες που έμεινε στη φυλακή22:42Ναυάγιο στην Κρήτη: Μάχη για τη ζωή τους δίνουν οι δύο διασωθέντες22:28Βύρωνας: Εξιχνιάσθηκε συμμορία που λήστευε πρακτορεία τυχερών παιγνίων22:14Βρετανικός Τύπος: Η ευλογιά θα αφανίσει την ελληνική φέτα22:00Ολοκληρώθηκε η πορεία για τα 17 χρόνια από τη δολοφονία του Γρηγορόπουλου - Αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία21:45Μάχη τίτλου στη Formula 1: Ο Φερστάπεν στην pole, ο Νόρις ένα βήμα από το πρωτάθλημα21:31Ζάκυνθος: Συνελήφθησαν οι γονείς του 2χρονου αγοριού που πέθανε μετά από επίθεση σκύλου21:17Θεσσαλονίκη: Κτηνοτρόφος καταρρέει, μετά την αναγκαστική θανάτωση του κοπαδιού του (βίντεο)21:03Μητσοτάκης: Η ανάρτηση για την ανασκόπηση του 2025 - Ένα έτος με μεγάλα έργα, νέες αποφάσεις και αλλαγές20:49
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο