LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΟικονομίαΔημοσίευση: 17 Ιανουαρίου 2025 13:52

Χατζηδάκης: Κοντά στο 3% το πρωτογενές πλεόνασμα το 2024

Τι δήλωσε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Κωστής Χατζηδάκης, για το πρωτογενές πλεόνασμα και πώς θα αξιοποίθούν για την βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών. 

Κωστής Χατζηδάκης

Πρωτογενές πλεόνασμα κοντά στο 3% του ΑΕΠ και συνολικό (δημοσιονομικό) έλλειμμα που αγγίζει το μηδέν πέτυχε η Ελλάδα το 2024, δήλωσε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Κωστής Χατζηδάκης μιλώντας χθες στην ιδρυτική εκδήλωση του think tank Synergia που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα. 

Αναλυτικά σε ανακοίνωση του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας, γνωστοποιήθηκε: 

Υπογράμμισε ακόμη ότι τα επιπλέον έσοδα – όπως συνέβη και τα προηγούμενα χρόνια – θα επιστρέψουν στην κοινωνία με νέες μειώσεις άμεσων φόρων που θα ανακοινωθούν μέσα στη χρονιά ενώ τόνισε ότι στο εξής θα δοθεί περαιτέρω έμφαση στη μικροοικονομική πολιτική.

Αναφερόμενος στα αποτελέσματα που επιτεύχθηκαν το 2024, ο κ. Χατζηδάκης τόνισε ότι η κυβέρνηση παρέμεινε στο δρόμο της δημοσιονομικής σύνεσης. «Πετύχαμε πρωτογενές πλεόνασμα πάνω και από αυτό που προέβλεπε ο προϋπολογισμός του 2025, κοντά στο 3% του ΑΕΠ. Που σημαίνει έλλειμμα το οποίο αγγίζει το μηδέν. Αυτό στέλνει ένα πολύ ισχυρό μήνυμα σε καιρούς αστάθειας, όπως είναι οι καιροί που ζούμε τώρα, ότι η Ελλάδα μπορεί να αντέξει και σε ισχυρούς ανέμους αν προκύψουν. Για αυτό εργαζόμαστε. Διότι η δουλειά του καλού νοικοκύρη είναι να σκέφτεται το αρνητικό σενάριο και όχι να παίρνει αλόγιστα ρίσκα. Ιδιαίτερα μετά από αυτά που μεσολάβησαν την περασμένη δεκαετία», ανέφερε ο υπουργός.

Ο κ. Χατζηδάκης επεσήμανε ότι τα αποτελέσματα του 2024 – που θα πιστοποιηθούν τις αρχές του τρέχοντος έτους - οφείλονται μεταξύ άλλων στα επιπλέον έσοδα που προέρχονται από τη μείωση της φοροδιαφυγής, τα οποία αγγίζουν πλέον τα 2 δισ. ευρώ, επίδοση που δεν έχει ιστορικό προηγούμενο μετά τη μεταπολίτευση αλλά και από την υψηλότερη – σε σχέση με την πρόβλεψη του προϋπολογισμού – ανάπτυξη της οικονομίας.

«Ό,τι περισσότερο μπορούμε και επιτρέπεται από τους ευρωπαϊκούς δημοσιονομικούς κανόνες, επιστρέφει στην κοινωνία. Ήδη έχουμε μειώσει περισσότερους από 70 φόρους, ενώ αυξήσαμε τις δημόσιες επενδύσεις για δράσεις ανάπτυξης και συνοχής. Η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής δεν έχει μόνο οικονομικό πρόσημο αλλά και ένα πρόσημο ενίσχυσης των κοινωνικών πολιτικών», υπογράμμισε ο υπουργός. Ενώ αναφερόμενος στον προγραμματισμό του 2025 ανέφερε:

«Αυτή η χρονιά θα είναι χρονιά με σημαντικές περαιτέρω μειώσεις φόρων για τη μεσαία τάξη. Αν δεν υπάρξει μια απρόβλεπτη, ανεξέλεγκτη διεθνής κρίση, η συνέχιση της προσπάθειας για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής (με τα ψηφιακά δελτία αποστολής και τιμολόγια, τα POS, κλπ.) θα μας επιτρέψει να μειώσουμε άμεσους φόρους. Επιμένουμε στους άμεσους φόρους γιατί θεωρούμε ότι οι μειώσεις σε αυτούς δεν ενθυλακώνονται από κάποιους ενδιάμεσους, όπως συμβαίνει με τους έμμεσους, αλλά πηγαίνουν κατευθείαν στην τσέπη των φορολογουμένων».

Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών σημείωσε εξάλλου ότι έχοντας πετύχει την δημοσιονομική σταθεροποίηση, η προσπάθεια της κυβέρνησης θα στραφεί από τη μακροοικονομική στην μικροοικονομική πολιτική. «Θα δώσουμε ακόμα περισσότερη σημασία σε θέματα όπως η προσέλκυση και διευκόλυνση των επενδύσεων, η ενθάρρυνση των εξαγωγών, η ενίσχυση του ανταγωνισμού και η στήριξη της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας. Προκειμένου να επιταχύνουμε όσο περισσότερο γίνεται τον βηματισμό μας και να λάβουμε όλες τις πρωτοβουλίες που θα στηρίξουν την ελληνική οικονομία».

«Δεν είμαστε θαυματοποιοί και καμία οικονομία δεν βρίσκεται σε προστατευτική γυάλα», κατέληξε ο κ. Χατζηδάκης. «Αν τα πράγματα εξελιχθούν κανονικά και ίσως και λίγο χειρότερα από κανονικά, καθώς είμαστε πάντοτε συντηρητικοί στις προβλέψεις μας, θα προχωρήσουμε σε περαιτέρω αυξήσεις αποδοχών και μειώσεις φόρων που θα ανακοινωθούν από τον πρωθυπουργό το φθινόπωρο στη ΔΕΘ».

Ειδήσεις σήμερα:

Άλιμος - Καθηγητής: “Τα χάπια χρησιμοποιήθηκαν μόνο από τον ίδιο”

Αργυρούπολη: Έκλεψαν το γκαζόν από πλατεία! (βίντεο)

Εξαφάνιση 39χρονου - Τσούκαλης: Είναι “χλωμό” να βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΚακοκαιρία: Μεγάλες καταστροφές στην Καστοριά - Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολλές κοινότητεςΣήμερα 18:48 | Ειδήσεις

Οι κάτοικοι δήλωσαν ότι είχαν να δουν τέτοια βροχή 25 χρόνια και περιμένουν η βροχή να σταματήσει εντελώς για να εκτιμηθεί το μέγεθος της ζημιάς των καταστροφών.

Κίμπερλι Γκίλφοϊλ για την συνάντηση με την Λ. Μενδώνη: Ανυπομονώ να εμβαθύνω τις πολιτιστικές μας ανταλλαγέςΣήμερα 21:24 | Ειδήσεις

Η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη υποδέχθηκε σήμερα την Πρέσβη των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ελλάδα, Κίμπερλι Γκίλφοϊλ στο Υπουργείο Πολιτισμού.

Σφυροκόπημα της κακοκαιρίας στην Κέρκυρα: Δραματικοί απεγκλωβισμοί - Ζημιές και σε σπίτιαΣήμερα 21:07 | Ειδήσεις

Οι κάτοικοι της περιοχής αγωνιούν για το αν θα συνεχιστούν τα φαινόμενα το βράδυ.

Τραγωδία στη Σαλαμίνα: Νεκρός ηλικιωμένος που έπεσε με το ΙΧ του στη θάλασσαΣήμερα 20:40 | Ειδήσεις

Ο άνδρας μεταφέρθηκε στο Κέντρο Υγείας όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Βορίζια: Άγριο επεισόδιο στις φυλακές μεταξύ μελών της οικογένειας Καργάκη22:43Όρμπαν: "Κρίσιμες" οι επόμενες δύο ή τρεις εβδομάδες για το ειρηνευτικό σχέδιο των ΗΠΑ - Η συνάντηση κορυφής της Βουδαπέστης πλησιάζει22:28Έδεσσα: Η ανακοίνωση των διασωστών του ΕΚΑΒ για το ζευγάρι που δηλητηριάστηκε από μανιτάρια22:14Κίμπερλι Γκίλφοϊλ για την συνάντηση με την Λ. Μενδώνη: Ανυπομονώ να εμβαθύνω τις πολιτιστικές μας ανταλλαγές 22:00Τι καιρό θα κάνει το Σάββατο21:46Σφυροκόπημα της κακοκαιρίας στην Κέρκυρα: Δραματικοί απεγκλωβισμοί - Ζημιές και σε σπίτια21:32ΕΕ: Αύριο συνάντηση ηγετών για την κατάσταση στην Ουκρανία21:18Τραγωδία στη Σαλαμίνα: Νεκρός ηλικιωμένος που έπεσε με το ΙΧ του στη θάλασσα21:04Παναθηναϊκός: Ο Ματίας Λεσόρ στην Πορτογαλία για αρθροσκόπηση20:50Κακοκαιρία: Μεγάλες καταστροφές στην Καστοριά - Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολλές κοινότητες20:36Ρωσία: Στα χέρια του Πούτιν το ειρηνευτικό σχέδιο με την Ουκρανία20:22Αττική: Συνελήφθησαν δύο οδηγοί ταξί που επέδειξαν πλαστές άδειες οδήγησης20:08Tae Kwon Do: Πρωταθλητής Ευρώπης ο Αριστείδης Ψαρρός, "αργυρές" οι Ασημάκη και Κλακάλα19:54Θεοδωρικάκος: Με τη νέα Ανεξάρτητη Αρχή ενισχύουμε ουσιαστικά την προστασία του καταναλωτή19:40Σαντορίνη: Συνελήφθη 48χρονος που πουλούσε "πειρατικά" συνδρομητικά κανάλια19:26Σοβαρό τροχαίο στο Παγκράτι με παράσυρση πεζής19:12Ολυμπιακός - Μπαρτζώκας: Έκανα 5-6 διαφορετικές προτάσεις που δεν προχώρησαν για διάφορους λόγους18:58Κακοκαιρία: Πάνω από 300 κλήσεις έχει δεχθεί η Πυροσβεστική - Πού χρειάστηκαν περισσότερο παροχή βοήθειας18:44Formula 1 - Λάντο Νόρις: Χαίρομαι που είχα αυτό το κάπως άσχημο ξεκίνημα18:30Η ΕΕ δεν έχει λάβει επισήμως το ειρηνευτικό σχέδιο των ΗΠΑ για την Ουκρανία – Θα το συζητήσει στη σύνοδο κορυφής της G2018:16
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο