LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΟικονομίαΔημοσίευση: 16 Ιανουαρίου 2025 10:20

Ασφάλιστρα υγείας: Η τροπολογία και οι αλλαγές

Ποιος είναι ο σκοπός του νέου δείκτη από τον οποίο θα εξαρτάται η ετήσια αναπροσαρμογή των ασφαλίστρων των μακροχρόνιων συμβάσεων ασφάλισης υγείας. Πότε αναμένεται να εφαρμοστεί.

Χαρτονομίσματα - λεφτά - ευρώ

Αναπροσαρμογη των ασφαλιστρων των μακροχρονιων συμβασεων ασφαλισης υγειας, καταργηση του Ε.Δ.Υ. που καταρτιζεται απο το ΙΟΒΕ και καταρτιση ενος νεου δεικτη απο τον οποιο θα εξαρταται η ετησια αναπροσαρμογη των ασφαλιστρων των μακροχρονιων συμβασεων ασφαλισης υγειας, προβλέπει η τροπολογία που κατέθεσε το Υπουργείο Ανάπτυξης.

Ο νεος δεικτης που θα εφαρμοστεί από την 1η Ιανουαρίου του 2026, θα καταρτιζεται και θα δημοσιευεται απο την Ελληνικη Στατιστικη Αρχη (ΕΛ.ΣΤΑΤ.), και θα λαμβανει υποψη δεικτες, παραγοντες και βασεις δεδομενων που θα υποδεικνυονται με κοινη αποφαση των Υπουργων Αναπτυξης, Εθνικης Οικονομιας και Οικονομικων, Υγειας και του προεδρου της ΕΛ.ΣΤΑΤ., μετα απο γνωμη του Διοικητη της Τραπεζας της Ελλαδος.

«Σκοπος του νεου δεικτη ειναι να αποτελεσει εναν δικαιο τροπο αναπροσαρμογης των μακροχρονιων συμβασεων ασφαλισης υγειας, που πλεον δεν προσφερονται στο καταναλωτικο κοινο, προκειμενου οι αναπροσαρμογες αυτες να μην διενεργουνται δυναμει ασαφων και συνεπως καταχρηστικων, γενικων ορων συναλλαγων που περιεχονταν στις συμβασεις που συνηφθησαν τις προηγουμενες δεκαετιες, σε βαρος της συγκεκριμενης κατηγοριας ασφαλισμενων», αναφέρεται στην Τροπολογία.

Επίσης μέσω της Τροπολογίας επιδιωκεται η θεσπιση υποχρεωσης δημοσιας ανακοινωσης των αναπροοαρμογων ασφαλιστρων και των τιμων των υπηρεσιων υγειας που παρεχουν σι επιχειρησεις με σκοπο να ενισχυθει η διαφανεια τιμων στις αγορες των σχετικων υπηρεσιων.

Τι προβλέπει η Τροπολογία

    1. Η ετησια αναπροσαρμογη ασφαλιστρων σε συμβασεις ασφαλισης υγειας με διαρκεια μεγαλυτερη του ενος (1) ετους (μακροχρονιες) εξαρταται απο τον Ετησιο Δεικτη Αναπροσαρμογης μακροχρονιων ασφαλισεων υγειας (Ε.Δ.Α.) που δημοσιευεται απο την Ελληνικη Στατιστικη Αρχη (ΕΛ.ΣΤΑΤ.), τον μηνα Δεκεμβριο. Ο Ε.Δ.Α. εφαρμοζεται απο την Ιη Ιανουαριου 2026.
    2. Η παρ. Ι δεν εφαρμοζεται για μακροχρονιες συμβασεις ασφαλισης υγειας στις οποιες δεν προβλεπεται αναπροσαρμογη ασφαλιστρων η προβλεπεται σταθερη αναπροσαρμογη ασφαλιστρων
    3. Οι επιχειρησεις παροχης υπηρεσιων ασφαλισης υγειας ανακοινωνουν δημοσια τις αναπροσαρμογες ασφαλιστρων για καθε προιον ασφαλισης υγειας που προσφερουν, ιδιως, σε διακριτη σελιδα του ιστοτοπου της επιχειρησης με τιτλο «αναπροσαρμογες ασφαλιστρων». Η ανακοινωση περιλαμβανει τουλαχιστον την ονομασια του ασφαλιστικου προιοντος, το ποσοστο της αναπροσαρμογης του ασφαλιστρου καιτον χρονο εναρξης ισχυος της αναπροσαρμογης.
    4. Οι επιχειρησεις παροχης υπηρεσιων υγειας ανακοινωνουν δημοσια τις τιμες των παρεχομενων υπηρεσιων τους, ιδιως για καθε ειδος ιατρικης η νοσηλευτικης πραξης, που προσφερουν στους καταναλωτες, καθως και το υψος αναπροσαρμογης της τιμης τους απο την αμεσως προηγουμενη τιμη. Η ανακοινωση γινεται με τη μορφη πινακα —τιμοκαταλογου, ιδιως, σε διακριτη σελιδα του ιστοτοπου της επιχειρησης με τιτλο «τιμες υπηρεσιων υγειας». Η ανακοινωση περιλαμβανει τουλαχιστον την ονομασια της ιατρικης υπηρεσιας, την τιμη στην οποια προσφερεται στους καταναλωτες, τον χρονο εναρξης ισχυος της αναπροσαρμογης, τον χρονο εφαρμογης της αμεσως παλαιοτερης τιμης και το ποσοστο της αναπροσαρμογης της τιμης σε σχεση με την αμεσως παλαιοτερη τιμη.
    5. Οι ανακοινωσεις των παρ. 3 και 4 δεν διαγραφονται πριν απο την παροδο 10 ετων απο την ημερομηνια δημοσιευσης τους και αποστελλονται απο τις υποχρεες επιχειρησεις στη Γενικη Γραμματεια Εμποριου του Υπουργειου Αναπτυξης, εντός 3 εργασιμων ημερων απο τη δημοσιευση τους στον ιστοτοπο της επιχειρησης. Τα στοιχεια των ανακοινωσεων μπορουν να δημοσιευονται απο τη Γενικη Γραμματεια Εμποριου με καθε προσφορο μεσο, προκειμενου να ειναι δυνατη η συγκριση τους απο τους καταναλωτες.
    6. Με κοινη αποφαση των Υπουργων Αναπτυξης, Εθνικης Οικονομιας και Οικονομικων, Υγειας και του Προεδρου της ΕΛ.ΣΤΑΤ., μετα απο γνωμη του Διοικητη της Τραπεζας της Ελλαδος, εξειδικευονται οι κρισιμοι δεικτες η παραγοντες η βασεις δεδομενων που λαμβανονται υποψη απο την ΕΛ.ΣΤΑΤ. για την καταρτιση και τον υπολογισμο του Ε.Δ.Α..

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Θεσσαλονίκη: 61χρονος συνελήφθη για κατοχή ναρκωτικών ουσιών11:24Φαράγγι Σαμαριάς: Κλείνει εκτάκτως και από τις δύο εισόδους του11:10Μόναχο: Επαναλειτούργησε το αεροδρόμιο10:56Υπερχείλισε ο ποταμός Τριπόταμος - Διακοπή της κυκλοφορίας10:42Αγρίνιο: Άνδρας πυροβόλησε αδέσποτες γάτες από το μπαλκόνι του σπιτιού του10:28Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 3 Οκτωβρίου10:14Βασίλης Μπισμπίκης: Πήρε γλυκά και ζήτησε συγνώμη από τους κατοίκους της περιοχής10:00Νίνα Σιμόν: Η ζωή, οι αγώνες και η κληρονομιά μιας καλλιτέχνιδας που δεν δίστασε να μιλήσει09:46Ο Τραμπ προειδοποίησε για κύμα απολύσεων και περικοπών εάν συνεχιστεί το shutdown09:32ΗΠΑ: Γυναίκα καταδικάστηκε σε φυλάκιση 5 ετών για απόπειρα πνιγμού 3χρονου κοριτσιού παλαιστινιακής καταγωγής09:17Κρήτη: Εργατικό ατύχημα σε απόκομιδή απορριμάτων - Ερευνώνται οι συνθήκες09:03Πάνος Ρούτσι: Διακομίζεται στο Γενικό Κρατικό Νίκαιας για ιατρικές εξετάσεις08:49Κίνηση στους δρόμους: Πέντε τροχαία στον Κηφισό - Μεγάλες καθυστερήσεις08:35Euroleague: Για το «2 στα 2» ο Παναθηναϊκός απέναντι στην Μπαρτσελόνα08:21Συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με την εκτελεστική αντιπρόεδρο της ΕΕ08:07Τίλι Νόργουντ: Η AI ηθοποιός που αναστατώνει τη σόουμπιζ07:53Μουντιάλ 2026: Παρουσιάστηκαν οι μασκότ ΗΠΑ, Καναδά και Μεξικού που θα συνοδεύσουν την κορυφαία ποδοσφαιρική διοργάνωση07:38Βροχές και καταιγίδες στις περισσότερες περιοχές της χώρας σήμερα07:24Ελβετία: Δακρυγόνα σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας, για την αναχαίτιση από το Ισραήλ του διεθνούς στόλου για τη Γάζα07:10Πυροβολισμοί στην Ομόνοια: Στο νοσοκομείο ένας τραυματίας06:56
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο