LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΚόσμοςΔημοσίευση: 16 Ιανουαρίου 2025 07:13

Μάρκο Ρούμπιο: Η Κούβα “αξίζει” να βρίσκεται στη μαύρη λίστα της Ουάσιγκτον

Ο επόμενος Υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών άφησε να εννοηθεί πως θα ακυρώσει την απόφαση που ανακοίνωσε ο Τζο Μπάιντεν για το κράτος της Καραϊβικής.

Μάρκο Ρούμπιο - Υπουργός Εξωτερικών ΗΠΑ

Ο επόμενος επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας που ονόμασε ο Ντόναλντ Τραμπ έκρινε χθες Τετάρτη ότι η Κούβα πρέπει να βρίσκεται στη μαύρη λίστα της Ουάσιγκτον με τα κράτη που υποστηρίζουν την τρομοκρατία, αφήνοντας έτσι να εννοηθεί πως θα ακυρώσει την απόφαση που ανακοίνωσε μια ημέρα νωρίτερα ο Τζο Μπάιντεν.

Η κυβέρνηση του απερχόμενου Δημοκρατικού προέδρου έκανε γνωστό πως αφαιρεί την Κούβα από αυτή τη μαύρη λίστα —η οποία περιορίζει σε πολύ μεγάλο βαθμό τις επενδύσεις— στο πλαίσιο συμφωνίας με την Αβάνα για την αποφυλάκιση 550 και πλέον διαδηλωτών που παρέμεναν υπό κράτηση στη νήσο της Καραϊβικής.

Ο προαλειφόμενος επόμενος επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, γιος κουβανών μεταναστών, ορκισμένος εχθρός της κομμουνιστικής επανάστασης με ηγέτη τον Φιδέλ Κάστρο που επικράτησε στην Κούβα το 1959, ο Μάρκο Ρούμπιο, δήλωσε χθες κατά τη διάρκεια ακρόασης στη Γερουσία ότι η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ δεν θεωρεί πως τη δεσμεύουν αποφάσεις της κυβέρνησης Μπάιντεν.

«Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία στο μυαλό μου πως ανταποκρίνεται στα κριτήρια για να χαρακτηριστεί κράτος που υποστηρίζει την τρομοκρατία», είπε ο γερουσιαστής της Φλόριντας, 53 ετών, χωρίς πάντως να πει ρητώς ότι θα ακυρώσει την απόφαση της απερχόμενης κυβέρνησης.

Λίγα 24ωρα προτού εγκαταλείψει τον Λευκό Οίκο το 2021, ο Ντόναλντ Τραμπ λάμβανε παρόμοια απόφαση, τοποθετώντας για ακόμη μια φορά την Κούβα στη μαύρη λίστα.

Ο Μάρκο Ρούμπιο τόνισε χθες πως η κομμουνιστική κυβέρνηση της νήσου έχει ανοικτά «φιλικές» σχέσεις με οργανώσεις όπως η Χαμάς και η Χεζμπολά, κινήματα που χαρακτηρίζονται τρομοκρατικές οντότητες από την Ουάσιγκτον.

«Γνωρίζουμε επίσης ότι το κουβανικό καθεστώς, για παράδειγμα, φιλοξενεί βάσεις κατασκοπείας όχι για μία, αλλά για δυο χώρες στην εθνική του επικράτεια, 90 μίλια (144 χλμ.) από τις ακτές των ΗΠΑ», πέταξε χωρίς άλλες διευκρινίσεις, αλλά χωρίς να υπάρχει καμιά αμφιβολία σε ποιες χώρες αναφερόταν.

Κατά την πρώτη του θητεία, ο Ντόναλντ Τραμπ φρόντισε να αναιρέσει τις συμφιλιωτικές χειρονομίες του προκατόχου του Μπαράκ Ομπάμα, που θεωρούσε αποτυχημένο τον αποκλεισμό και την απομόνωση που επιβάλλεται στο νησιωτικό κράτος από τις ΗΠΑ για πάνω από μισό αιώνα.

Μόλις τρεις ακόμη χώρες βρίσκονται σε αυτή τη μαύρη λίστα των ΗΠΑ: το Ιράν, η Βόρεια Κορέα και η Συρία.

Η επόμενη κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ αναμένεται να επανεξετάσει την υπόθεση αυτής της τελευταίας, μετά την πτώση του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.

Ειδήσεις σήμερα:

Πυροσβεστικό Σώμα - Κρίσεις: Νέος Υπαρχηγός ο Γιώργος Μαρκουλάκης

Αστυνομία - Κρίσεις: Αποστρατεύτηκαν τρεις αντιστράτηγοι

“Σπίτι μου 2”: Οδηγός για το Πρόγραμμα απόκτησης πρώτης κατοικίας

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΤραγωδία στο Αιγάλεω - Νεκρή 65χρονη μετά από πυρκαγιά σε διαμέρισμαΣήμερα 22:43 | Ειδήσεις

Εξετάζεται το σενάριο του αναμμένου τσιγάρου.

Ρόδος: Ατύχημα σε λούνα παρκ - Ο 17χρονος στον ΑΝΤ1: Νόμιζα ότι θα πεθάνωΣήμερα 20:02 | Ειδήσεις

Συγκλονίζει η περιγραφή του ενός από τους τέσσερις ανηλίκους, που έπεσαν από παιχνίδι σε λούνα παρκ στη Ρόδο.

Μητσοτάκης στην τηλεδιάσκεψη των Ευρωπαίων: Μόνο η Ουκρανία μπορεί να πάρει αποφάσεις για ζητήματα κυριαρχίας Σήμερα 21:55 | Ειδήσεις

Οι ηγέτες ενημερώθηκαν για τα αποτελέσματα της συνάντησης του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ με τον Πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν

Αποφασισμένος για εκεχειρία ο Ζελένσκι – "Ιστορική η απόφαση παροχής εγγυήσεων ασφαλείας"Σήμερα 22:01 | Ειδήσεις

Τι ανέφερε σε ανάρτησή του ο Ουκρανός πρόεδρος μετά το τέλος της τηλεδιάσκεψης της συμμαχίας των "προθύμων"

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Αγία Πετρούπολη: Εκατοντάδες άνθρωποι παρακολούθησαν το περίφημο "Φεστιβάλ των Ονείρων"23:58Συλλήψεις και πρόστιμα για φωτιές στην ύπαιθρο23:43Ρόδος: Ατύχημα σε λούνα παρκ - Ο 17χρονος στον ΑΝΤ1: Νόμιζα ότι θα πεθάνω23:26Επίσημο το "αντίο" στον Μαξίμοβιτς από τον Παναθηναϊκό23:12Επίθεση της Ζαχάροβα στον Μακρόν για τις δηλώσεις περί "συνθηκολόγησης" της Ουκρανίας22:58Τραγωδία στο Αιγάλεω - Νεκρή 65χρονη μετά από πυρκαγιά σε διαμέρισμα22:44Ο Μισεουί έλαμψε στη νίκη - ανατροπή του Άρη επί του Αστέρα Τρίπολης22:29Αποφασισμένος για εκεχειρία ο Ζελένσκι – "Ιστορική η απόφαση παροχής εγγυήσεων ασφαλείας"22:15Μητσοτάκης στην τηλεδιάσκεψη των Ευρωπαίων: Μόνο η Ουκρανία μπορεί να πάρει αποφάσεις για ζητήματα κυριαρχίας 22:00Τουρκία: Νέα πυρκαγιά, εκατοντάδες άνθρωποι απομακρύνονται από επτά χωριά21:44Παναθηναϊκός: Ανακοίνωσε έως το 2028 τον Νταβίντε Καλάμπρια 21:30"Κατέβασε ρολά" ο Ράγια, σκόραρε ο Καλαφιόρι κι η Άρσεναλ νίκησε τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ21:14Σε εξέλιξη η επιστροφή των εκδρομέων του Δεκαπενταύγουστου- Αυξημένη κίνηση στην Αθηνών-Κορίνθου21:00Δηλώσεις Φον ντερ Λάιεν - Ζελένσκι στις Βρυξέλλες: Τα σύνορα δεν αλλάζουν με τη βία, αυτές είναι αποφάσεις της Ουκρανίας20:45Χανιά: Ο ναυαγοσώστης που έσωσε 5 άτομα, στον ΑΝΤ1: Βούτηξα, χωρίς να έχω εξοπλισμό20:30Αυτοψίες για καταγραφή ζημιών από τις πυρκαγιές σε Χίο και Ζάκυνθο20:16Θεσσαλονίκη: Γυναίκα έριξε καυστικό υγρό στο πρόσωπο 38χρονου - Το προμηθεύτηκε από γνωστή της 20:02Στην Ουάσινγκτον με τον Ζελένσκι οι ευρωπαίοι ηγέτες19:46Έφυγε από τη ζωή ο ηθοποιός Τέρενς Σταμπ19:32Σύλληψη 21χρονου για συμμετοχή σε ληστρική επίθεση σε βάρος φιλάθλων στην Αθήνα19:17
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο