LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΤεχνολογίαΔημοσίευση: 14 Ιανουαρίου 2025 08:19

Bloomberg: Ο Ίλον Μασκ θέλει να αγοράσει το Tik Tok

Την περασμένη χρονιά, υιοθετήθηκε στις ΗΠΑ νόμος με βάση τον οποίο ο κινεζικός κολοσσός ByteDance ήταν υποχρεωμένος να πουλήσει την πλατφόρμα TikTok ως τη 19η Ιανουαρίου, ή αλλιώς η λειτουργία της θα απαγορευόταν στη χώρα. 

Ίλον Μασκ - Ντόναλντ Τραμπ

Κινέζοι αξιωματούχοι εξετάζουν το ενδεχόμενο ο Ίλον Μασκ να εξαγοράσει τις δραστηριότητες του TikTok στις ΗΠΑ αν η δημοφιλής πλατφόρμα απαγορευτεί από τις αμερικανικές αρχές στα τέλη της εβδομάδας, σύμφωνα με ρεπορτάζ που δημοσίευσε χθες Δευτέρα το πρακτορείο ειδήσεων Bloomberg.

Την περασμένη χρονιά, υιοθετήθηκε στις ΗΠΑ νόμος με βάση τον οποίο ο κινεζικός κολοσσός ByteDance ήταν υποχρεωμένος να πουλήσει την πλατφόρμα TikTok ως τη 19η Ιανουαρίου, ή αλλιώς η λειτουργία της θα απαγορευόταν στη χώρα όπου μετρά κάπου 170 εκατομμύρια εγγεγραμμένους χρήστες.

Η υπόθεση έχει φτάσει ως το αμερικανικό Ανώτατο Δικαστήριο, που άκουσε τα επιχειρήματα των δυο πλευρών την Παρασκευή. Η Ουάσιγκτον ερίζει πως θέλει να αποτραπεί ο κίνδυνος κατασκοπείας και χειραγώγησης των Αμερικανών από το Πεκίνο. Η πλατφόρμα και συλλογικοί φορείς των επιχειρήσεων του διαδικτύου επικρίνουν τον νόμο καταγγέλλοντας πως καταπνίγει την ελευθερία της έκφρασης.

Καθαρή πλειοψηφία των μελών του κορυφαίου δικαστικού θεσμού των ΗΠΑ φάνηκε να κλίνει προς την απαγόρευση.

Τόσο η κινεζική κυβέρνηση όσο και η ByteDance έχουν εναντιωθεί ανοικτά στη διακοπή της λειτουργίας του TikTok στις ΗΠΑ.

Όμως «ανώτεροι κινέζοι αξιωματούχοι έχουν ήδη αρχίσει να συζητούν σχέδια αντιμετώπισης εκτάκτου ανάγκης για το TikTok στο πλαίσιο ευρείας διαδικασίας εξέτασης για το πώς θα αντιμετωπίσουν την κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ, το ένα από τα οποία προβλέπει εμπλοκή του Μασκ», ανέφεραν πηγές του Bloomberg που μίλησαν υπό τον όρο να μην κατονομαστούν.

Ο κ. Μασκ, ο ιδρυτής εταιρειών όπως η Tesla και η SpaceX, προκάλεσε γενική κατάπληξη όταν δήλωσε διατεθειμένος να αγοράσει το τότε Twitter το 2022. Έπειτα από μήνες αλλεπάλληλων ανατροπών, κατέληξε να αποκτήσει την πλατφόρμα έναντι 44 δισεκ. δολαρίων.

Ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο την μετονόμασε κατόπιν σε X και την αξιοποίησε για να υποστηρίξει τον Ντόναλντ Τραμπ, πέρα από τις δωρεές χρημάτων που έκανε στην εκστρατεία του Ρεπουμπλικάνου.

Σύμφωνα με το σενάριο που συζητείται στην κινεζική κυβέρνηση, το X (...) θα πάρει τον έλεγχο της TikTok US και θα διαχειρίζεται τις δυο εταιρείες μαζί», κατά τις πληροφορίες του Bloomberg.

Στο κείμενο τονίζεται πάντως πως οι συζητήσεις που γίνονται είναι ακόμη «προκαταρκτικές».

Ο Ντόναλντ Τραμπ, που θα ορκιστεί ξανά πρόεδρος των ΗΠΑ την ερχόμενη Δευτέρα, είχε αποπειραθεί να απαγορεύσει το TikTok στα τέλη της πρώτης θητείας του, το 2020, επίσης εν ονόματι της εθνικής ασφάλειας.

Έκτοτε, έχει αναθεωρήσει τη στάση του, διαβεβαιώνει πως έχει «αδυναμία» στην εφαρμογή, που έχει κυρίως νεανικό κοινό.

Πέρα από αυτές που παράγουν ηλεκτρικά οχήματα και πυραύλους, ο Ίλον Μασκ είναι συνιδρυτής και ιδιοκτήτης κι άλλων επιχειρήσεων, όπως η xAI, που ειδικεύεται στη λεγόμενη δημιουργική τεχνητή νοημοσύνη (ΤΝ). Αυτή η τελευταία χρειάζεται βουνά φρέσκων δεδομένων και οι ιστότοποι κοινωνικής δικτύωσης είναι ιδεώδεις για να τροφοδοτούνται τα μοντέλα της ΤΝ.

Ο επιχειρηματίες εξασφάλισε επίσης μείζονα πολιτικό ρόλο. Ο Ντόναλντ Τραμπ του εμπιστεύτηκε την αποστολή να βρει τρόπο να εξοικονομήσει τεράστια ποσά περικόπτοντας ομοσπονδιακές δαπάνες και πιθανόν υπηρεσίες, καθώς και να μειώσει τα γραφειοκρατικά εμπόδια και τις κανονιστικές ρυθμίσεις που και οι δυο τους θεωρούν «υπερβολικές».

Ειδήσεις σήμερα:

Άγιος Παντελεήμονας: Συλλήψεις για ναρκωτικά

Φωτιά στο Λος Άντζελες: Νέες εστίες συνεχίζουν την πύρινη πολιορκία

ΗΠΑ – Κογκρέσο: Νομοθετική πρωτοβουλία για τη μόνιμη άρση του εμπάργκο πώλησης όπλων στην Κύπρο

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαLIVE Ο Χριστουγεννιάτικος Τηλεμαραθώνιος Αλληλεγγύης του ΑΝΤ1 για τα παιδιάΣήμερα 09:24 | Ειδήσεις

Ο ΑΝΤ1 προσφέρει σε παιδιά που μεγαλώνουν σε ιδρύματα, αγάπη και ελπίδα και σας καλεί να γίνετε μέρος αυτής προσπάθειας.

Ο Χριστουγεννιάτικος Τηλεμαραθώνιος Αλληλεγγύης ΑΝΤ1 στηρίζει τα Παιδικά Χωριά SOSΣήμερα 08:34 | Ειδήσεις

Τα Παιδικά Χωριά SOS Ελλάδος υποστηρίζουν παιδιά, νέους και οικογένειες που βρίσκονται σε ευάλωτες συνθήκες.

"Είμαστε ένα": Ο Χριστουγεννιάτικος Τηλεμαραθώνιος του ΑΝΤ1 για τα παιδιά ξεκίνησε - Το πρόγραμμα της ημεραςΠαρασκευή 19 Δεκεμβρίου 2025 15:53 | Ειδήσεις

Η μέρα προσφοράς, ελπίδας και αλληλεγγύης πλησιάζει και ο Γρηγόρης Αρναούτογλου μας καλεί να γίνουμε όλοι ένα και να δώσουμε όλη μας την αγάπη στα παιδιά που μας έχουν ανάγκη!

Ο Χριστουγεννιάτικος Τηλεμαραθώνιος Αλληλεγγύης ΑΝΤ1 στηρίζει το “Μake a wish Ελλάδος”Σήμερα 06:39 | Ειδήσεις

Η πραγματοποίηση της ευχής ενός παιδιού που πάσχει από σοβαρή ασθένεια μπορεί να του δώσει δύναμη ώστε να μην καταθέσει τα όπλα και να συνεχίσει να μάχεται με θάρρος.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Ξεκίνησαν να λειτουργούν οι "έξυπνες" κάμερες για την καταγραφή παραβάσεων στην Αττική10:12"Είμαστε ένα": Ο Χριστουγεννιάτικος Τηλεμαραθώνιος του ΑΝΤ1 για τα παιδιά ξεκίνησε - Το πρόγραμμα της ημερας09:58LIVE Ο Χριστουγεννιάτικος Τηλεμαραθώνιος Αλληλεγγύης του ΑΝΤ1 για τα παιδιά09:44Η Δόμνα Μιχαηλίδου στο "Καλημέρα Ελλάδα" για τον Χριστουγεννιάτικο Τηλεμαραθώνιο Αλληλεγγύης του ΑΝΤ1 09:30Ο Χριστουγεννιάτικος Τηλεμαραθώνιος Αλληλεγγύης ΑΝΤ1 στηρίζει τα Παιδικά Χωριά SOS09:17Ο Χριστουγεννιάτικος Τηλεμαραθώνιος Αλληλεγγύης ΑΝΤ1 στηρίζει το σωματείο “Η Φλόγα”09:03Ο Χριστουγεννιάτικος Τηλεμαραθώνιος Αλληλεγγύης ΑΝΤ1 στηρίζει το σωματείο “ΕΛΙΖΑ”08:49Επίθεση στο Σίδνεϊ: Ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας ζητεί συγγνώμη από την εβραϊκή κοινότητα08:35Ο Χριστουγεννιάτικος Τηλεμαραθώνιος Αλληλεγγύης του ΑΝΤ1 για τα παιδιά08:21Λαμία: Παραμένουν στα μπλόκα οι αγρότες08:07Ο Χριστουγεννιάτικος Τηλεμαραθώνιος Αλληλεγγύης ΑΝΤ1 στηρίζει το “Μake a wish Ελλάδος”07:53Ξεκίνησε η επιστροφή πινακίδων από τη Δημοτική Αστυνομία Αθήνας07:39Χρυσός: “Καλπάζει” η τιμή του – νέο ιστορικό υψηλό07:25Νέα γυναικοκτονία στην Ιταλία: 40χρονος δολοφόνησε τη συνομήλικη σύντροφό του07:11Αγία Αναστασία η Φαρμακολύτρια: Ο θαυμαστός βίος και το μαρτύριο της06:57Ο Μητσοτάκης επισκέπτεται το Ισραήλ06:42Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 22 Δεκεμβρίου06:28Τι καιρό θα κάνει τη Δευτέρα06:14Νιγηρία: Αφέθηκαν ελεύθεροι 130 από τους μαθητές καθολικού σχολείου που απήχθησαν τον Νοέμβριο23:43Τηλεφωνική επικοινωνία Στάρμερ – Τραμπ για τον πόλεμο στην Ουκρανία23:29
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο