LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΚόσμοςΔημοσίευση: 09 Ιανουαρίου 2025 10:10

Χουριέτ - Κούρδοι: Ο “οδικός χάρτης” για τον Οτσαλάν

Για δεύτερη συνάντηση αντιπροσωπείας του κουρδικού κόμματος DEM με τον φυλακισμένο ηγέτη του PKK Αμπντουλάχ Οτσαλάν, κάνει λόγο η τουρκική εφημερίδα Χουριέτ.

Κούρδοι - Τουρκία - hdp - dem

Διαμορφώνεται ο ‘οδικός χάρτης’ για το Κουρδικό σύμφωνα με πρωτοσέλιδο της εφημερίδας Χουριέτ η οποία αποκαλύπτει ότι αναμένεται δεύτερη συνάντηση αντιπροσωπείας του φιλοκουρδικού κόμματος DEM περί τις 15 Ιανουαρίου με τον ηγέτη του ΡΚΚ Αμντουλάχ Οτσαλάν στις φυλακές του Ιμραλί και προβλέπεται όπως ο έγκλειστος ηγέτης του ΡΚΚ απευθύνει έκκληση για αφοπλισμό στα μέσα Φεβρουαρίου. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως εάν φτάσουν στο στάδιο της κατάθεσης όπλων, ο Οτσαλάν μπορεί να αποφυλακιστεί από το Ιμραλί και να τεθεί σε κατ’ οίκον περιορισμό, όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του ΑΝΤ1 στην Τουρκία, Άννα Ανδρέου.

Η Χουριέτ μεταδίδει πως οι Σιρρί Σουρέγια Οντέρ, Περβίν Μπουλντάν και Αχμέτ Τούρκ από το κόμμα DEM θα πραγματοποιήσουν τη δεύτερη επίσκεψή τους στο Ιμραλίτην επόμενη εβδομάδα. Η διοίκηση του φιλοκουρδικού κόμματος DEM ζήτησε από τον πρώην Δήμαρχο του Μητροπολιτικού Δήμου του Μαρντίν Αχμέτ Τουρκ να συμμετάσχει στην αντιπροσωπεία, στην οποία περιλαμβανόταν ο βουλευτής της Κωνσταντινούπολης Σιρρί Σουρέγια Οντέρ και η αναπληρωτής Βαν, Περβίν Μπουλντάν, κατά την επίσκεψη στο Ιμραλί στις 28 Δεκεμβρίου 2024 . Το υπουργείο Δικαιοσύνης αναμένεται να δώσει την άδεια να συναντηθούν με Οτσαλάν την επόμενη εβδομάδα και η δεύτερη συνάντηση αναμένεται να γίνει στις 15 Ιανουαρίου ή τις επόμενες ημέρες.

Συνάντηση και με Ντεμιρτάς στις φυλακές

Πριν από αυτή την επίσκεψη, η αντιπροσωπεία θέλει να συναντηθεί με πρώην μέλη του φιλοκουρδικού κόμματος HDP στη φυλακή και να ενημερώσει το πρώην προσωπικό του κόμματος για τις επαφές τους. Η αντιπροσωπεία ζήτησε άδεια από το Υπουργείο Δικαιοσύνης για να συναντηθεί με τους πρώην συμπροέδρους του HDP Σελαχατίν Ντεμιρτάς και Φιγκέν Γιουκσεκντάγ, τον πρώην δήμαρχο τουΝτιγιάρμπακιρ Σελτσούκ Μιζρακλί και την πρώην συμπροέδρο του Κογκρέσου Λεϊλά Γκιουβέν στις φυλακές τους. Μετά από αυτές τις συναντήσεις, η αντιπροσωπεία θα πραγματοποιήσει τη δεύτερη επίσκεψή της στο νησί Ιμραλίαφού ενημερώσει το κοινό για όλες τις επαφές.

Τουρκία - τρομοκρατικό χτύπημα

Όχι αμνηστία, ούτε γενική αμνηστία

Κατά τις περιοδείες τους με τους αρχηγούς των κομμάτων, τα μέλη της αντιπροσωπείας τόνισαν ότι είναι απίθανο να συζητηθεί το θέμα του αφοπλισμού στη δεύτερη συνάντηση. Πηγές του κόμματος DEM αναφέρουν ότι μετά τη δεύτερη συνάντηση θα σχεδιαστεί ο οδικός χάρτης και αναμένουν να προετοιμαστεί ένα νομικό πλαίσιο και ο Οτσαλάν να ζητήσει αφοπλισμό στα μέσα Φεβρουαρίου. Στα λόμπι της Βουλής τονίζεται ότι εάν οι εξελίξεις συνεχιστούν θετικά και έρθει στο προσκήνιο μια νομοθετική ρύθμιση, δεν θα είναι νέα εκτελεστική ρύθμιση όπως «αμνηστία» ή «γενική αμνηστία». Αναφέρεται ότι εάν το ΡΚΚ φτάσει στο στάδιο της κατάθεσης των όπλων τους, ο Οτσαλάν μπορεί να τεθεί «κατ' οίκον περιορισμό », που αποτελεί εναλλακτικό μοντέλο εκτέλεσης στο ισχύον σύστημα.
Μετά τη δεύτερη συνάντηση, η αντιπροσωπεία του Ιμραλίθα ανακοινώσει εάν θα υπάρξει νέο πρόγραμμα συνάντησης με πολιτικούς παράγοντες.

Ειδήσεις σήμερα:

Μαγιορκίνης για μεταπνευμονοϊό: Η γρίπη είναι πιο βαριά

ΤΡΑΙΝΟΣΕ: Στάση εργασίας την Πέμπτη

Κώστας Σημίτης: Σήμερα το “τελευταίο αντίο”

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Αγρότες: Παραμένουν στα μπλόκα - Μετρούν αντίστροφα για την πανελλαδική σύσκεψη στα Μάλγαρα 10:42Ενδοοικογενειακή βία στο Ηράκλειο - Γιος ξυλοκόπησε τον πατέρα του10:28Το Ισραήλ επιβεβαιώνει την απαγόρευση της πρόσβασης 37 μεγάλων ξένων ΜΚΟ στη Λωρίδα της Γάζας10:14Θεσσαλονίκη: Σαραντατριάχρονος παρενόχλησε 20χρονη σε μπαρ κι αυτή τον έδειρε με τον σύντροφό της10:00Νότια Αφρική: Tέσσερις άνδρες εγκλωβίστηκαν για ώρες σε σκάφος στην άκρη φράγματος 40 μέτρων (βίντεο)09:46Θεσσαλονίκη: Μεθυσμένος χτύπησε και τραυμάτισε ηλικιωμένο09:32Τραγωδία στην Ελβετία: Δύσκολη η διαδικασία αναγνώρισης των θυμάτων (βίντεο)09:18Τα μεγάλα ραντεβού στα σπορ το 202609:04Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 2 Ιανουαρίου 08:52Σοβαρό τροχαίο ατύχημα στο Ίλιον - Δύο Ι.Χ. οχήματα συγκρούστηκαν μεταξύ τους08:38Τροχαίο δυστύχημα στη Λεωφόρο Μαρκοπούλου - Οδηγός ανασύρθηκε χωρίς τις αισθήσεις του08:24Τι καιρό θα κάνει την Παρασκευή08:10Τραγωδία στην Ελβετία: Έξι Γάλλοι υπήκοοι τραυματίες, οκτώ άλλοι αγνοούνται23:58Μαμντάνι: Θα δώσουμε παράδειγμα στον κόσμο - Η αριστερά μπορεί να κυβερνήσει23:42Γουόκαπ: Tο συναίσθημα σε ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό είναι πάντα το ίδιο - Για αυτό παίζουμε μπάσκετ23:24Τραγωδία στην Ελβετία: Περίπου δεκαπέντε Ιταλοί, μεταξύ των τραυματιών23:10Ιράν: Εντάσεις στις διαδηλώσεις για την ακρίβεια - Αναφορές για έξι νεκρούς22:56Τροχαίο δυστύχημα Άντονι Τζόσουα: Συνελήφθη ο οδηγός του αυτοκινήτου22:42Σαρώνει η γρίπη: Στα όρια τα νοσοκομεία, από την έξαρση ιώσεων σε παιδιά22:14Ανεξέλεγκτη ταχύτητα και social media: Κάνουν ράλι με ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα22:00
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο