LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΠολιτικήΔημοσίευση: 09 Ιανουαρίου 2025 07:11

Κώστας Σημίτης: Σήμερα το “τελευταίο αντίο”

Χωρίς να τεθεί σε λαϊκό προσκύνημα η σορός του, θα γίνει η εξόδιος ακολουθία του Κώστα Σημίτη. Οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο κέντρο.

Η κηδεία του πρώην πρωθυπουργού, Κώστα Σημίτη, θα τελεστεί στις 12:00 στη Μητρόπολη Αθηνών και στη συνέχεια η ταφή στο Α' Νεκροταφείο.

Επικήδειο θα εκφωνήσουν η ΠτΔ Κ. Σακελλαροπούλου, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, ο πρώην υπουργός και καθηγητής Τάσος Γιαννίτσης, οι καθηγητές Γιάννης Βούλγαρης και Κωνσταντίνος Τσουκαλάς.

Βιογραφικά στοιχεία

Ο Κώστας Σημίτης γεννήθηκε στον Πειραιά στις 23 Ιουνίου 1936. Σπούδασε νομικά και οικονομικά στη Γερμανία και στην Αγγλία, όπου γνώρισε τη σύζυγο του Δάφνη Σημίτη, το γένος Αρκαδίου, με την οποία απέκτησε δύο κόρες, τη Φιόνα και τη Μαριλένα.

Συμμετείχε ενεργά στον αντιδικτατορικό αγώνα (1967-1974), το 1970 στη Γερμανία έγινε μέλος του ΠΑΚ (Πανελλήνιο Απελευθερωτικό Κίνημα) και το 1974 ιδρυτικό μέλος του ΠΑΣΟΚ, συμβάλλοντας καθοριστικά και στην διατύπωση της «Διακήρυξης της 3ης Σεπτέμβρη». Συμμετείχε στο πρώτο Εκτελεστικό Γραφείο και στην πρώτη Κεντρική Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ.

Κώστας Σημίτης - πένθος - Χαριλάου Τρικούπη

Στις 18 Ιανουαρίου του 1996 διαδέχτηκε τον Ανδρέα Παπανδρέου στην πρωθυπουργία μετά από ψηφοφορία της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ. Στο 4ο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, μετά τον θάνατο του Ανδρέα Παπανδρέου, ο Κώστας Σημίτης εξελέγη πρόεδρος τους ΠΑΣΟΚ έναντι του 'Ακη Τσοχατζόπουλου. Στο 5ο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ το Μάρτιο του 1999 επανεκλέχθηκε πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Στις εθνικές εκλογές της 9ης Απριλίου 2000 επανεκλέχθηκε πρωθυπουργός, με αύξηση του ποσοστού του ΠΑΣΟΚ και στο 6ο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ που ακολούθησε, τον Οκτώβριο του 2001, εκλέχθηκε για τρίτη φορά πρόεδρος του Κινήματος.

Στις 7 Ιανουαρίου 2004, με στόχο την ομαλή πολιτική διαδοχή, ανακοίνωσε την παραίτησή του από την προεδρία του ΠΑΣΟΚ, παραμένοντας όμως πρωθυπουργός μέχρι τη λήξη και της δεύτερης θητείας του και τη διενέργεια των κοινοβουλευτικών εκλογών στις 7 Μαρτίου 2004.

Ανάμεσα στις σημαντικότερες επιτυχίες της θητείας του θεωρείται η ένταξη της Ελλάδας στην ΟΝΕ, ενώ η οκτάχρονη πρωθυπουργική θητεία του συνδέθηκε επίσης με τα μεγάλα έργα υποδομής για την προετοιμασία των Ολυμπιακών Αγώνων και την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Όπως σημειώνεται στην επίσημη ιστοσελίδα του πρώην πρωθυπουργού, «επί πρωθυπουργίας του επεδίωξε τον εκσυγχρονισμό της ελληνικής κοινωνίας, ιδιαίτερα για τη σταθεροποίηση και την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας καθώς και την ενδυνάμωση της θέσης της Ελλάδας στην Ευρώπη και στον διεθνή περίγυρο της».

Κώστας Σημίτης - Δάφνη Σημίτη

Μετά το πέρας της πρωθυπουργικής θητείας και ως μέλος του Ελληνικού Κοινοβουλίου συνέχισε να παρεμβαίνει στην δημόσια ζωή με ομιλίες και αρθογραφία.

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Αθήνα για την κηδεία

Προσωρινές και σταδιακές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις σε οδούς και λεωφόρους της Αθήνας εφαρμόζονται σήμερα, όπως έχει ανακοινώσει η ΕΛΑΣ, λόγω της τέλεσης της εξόδιου ακολουθίας στον Ι. Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών και εν συνεχεία ενταφιασμού στο Α' Νεκροταφείο Αθηνών, του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη.

Αναλυτικά οι ρυθμίσεις:

Απαγόρευση στάσης και στάθμευσης των οχημάτων έως τις 16.00 της Πέμπτης 09/01/2025:

  • Μητροπόλεως, σε όλο το μήκος της και στις καθέτους αυτής έως την πρώτη παράλληλη οδό.
  • Αιόλου, στο τμήμα της μεταξύ των οδών Ανδριανού και Ερμού.
  • Ερμού, στο τμήμα της μεταξύ των οδών Αιόλου και Αθηνάς.

Απαγόρευση στάσης και στάθμευσης των οχημάτων και την προσωρινή και σταδιακή διακοπή της κυκλοφορίας αυτών από την 06.00 της Πέμπτης 9/01/2025 έως πέρατος των εκδηλώσεων:

Τάφος - Σημίτης - Α Νεκροταφείο

  • Αναπαύσεως, σε όλο το μήκος της και στις καθέτους αυτής έως την πρώτη παράλληλη οδό.
  • Τριβωνιανού, στο τμήμα της μεταξύ των οδών Καρέα και Μ. Μουσούρου.
  • Β. Γεωργίου Α', σε όλο το μήκος της.

Σταδιακή και προσωρινή διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων από τις 11.00 της Πέμπτης 09/01/2025 έως πέρατος των εκδηλώσεων:

  • Λ. Αμαλίας, σε όλο το μήκος της και στις καθέτους αυτής έως την πρώτη παράλληλη οδό.
  • Σταδίου, στο τμήμα της μεταξύ της οδού Αμερικής και της πλ. Συντάγματος.
  • Λ. Βασ. Σοφίας, στο τμήμα της μεταξύ της οδού Σέκερη και της πλ. Συντάγματος.
  • Λ. Συγγρού, στο τμήμα της μεταξύ της οδού Αμ. Φραντζή έως την Λ. Αμαλίας, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς πλ. Συντάγματος.
  • Ηλιουπόλεως, στο τμήμα της μεταξύ των οδών Υμηττού και Αρδηττού.
  • Αρδηττού, σε όλο το μήκος της και στις καθέτους αυτής έως την πρώτη παράλληλη οδό.
  • Λ. Βασ. Κων/νου, στο τμήμα της μεταξύ των οδών Ερατοσθένους και Αρδηττού, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Αρδηττού.
  • Καλλιρρόης, στο τμήμα της μεταξύ της οδού Αμ. Φραντζή έως την Λ. Βουλιαγμένης, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς την οδό Αρδηττού.

Η ΕΛΑΣ απευθύνει έκκληση στους οδηγούς, για την καλύτερη εξυπηρέτησή τους και αποφυγή πρόσθετων κυκλοφοριακών προβλημάτων να αποφύγουν τη διέλευση των οχημάτων τους στις ανωτέρω οδούς κατά το αναφερόμενο χρονικό διάστημα και να ακολουθούν τα σήματα και τις υποδείξεις των ρυθμιστών τροχονόμων.

Ειδήσεις σήμερα:

Φωτιά στο Λος Άντζελες: Φονικές οι φλόγες της καταστροφικής πυρκαγιάς (εικόνες)

Εορτολόγιο - 8 Ιανουαρίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα

Μεταναστευτικό – Κάρπαθος: Διάσωση δεκάδων ανθρώπων από τη θάλασσα

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΒαρδούσια Όρη: Στον ANT1 μίλησε ο φίλος του ορειβατών που δεν τους ακολούθησε - Ήταν εκείνος που ειδοποίησε τις αρχές για την εξαφάνισή τους (βίντεο)Σήμερα 13:01 | Ειδήσεις

Σύμφωνα με πληροφορίες η ομάδα εντοπίστηκε στο μονοπάτι από το χωριό "Αθανάσιος Διάκος" προς την Κορυφή Κόρακας μετά το τελευταίο καταφύγιο.  Οι 4 άτυχοι ορειβάτες έχασαν τη ζωή τους σε υψόμετρο άνω των 2000 μέτρων για αυτό και θα χρειαστεί και η συνδρομή ελικοπτέρου για την ανάσυρση των σορών.

Λάρισα: Κλιμάκωση των κινητοποιήσεων αποφάσισαν οι αγρότες του μπλόκου της ΝίκαιαςΣήμερα 13:52 | Ειδήσεις

Από τη 13:00 το μεσημέρι κλείνει η αερογέφυρα στο μπλόκο της Νίκαιας, με αποτέλεσμα τη διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων στο συγκεκριμένο σημείο. 

Μάτι: Ο Δήμος Μαραθώνος καταδικάζει τον βανδαλισμό της "Καιόμενης Σφαίρας"Σήμερα 09:43 | Ειδήσεις

Η ανακοίνωση του Δήμου Μαραθώνος για το μνημείο  των θυμάτων της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι.

Εορταστικό ωράριο: Ανοιχτά σήμερα και αύριο τα εμπορικά καταστήματαΣήμερα 14:01 | Ειδήσεις

Πώς θα λειτουργήσουν έως την Πρωτοχρονιά

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Ξανά στο μπλόκο της Εγνατίας Οδού οι αγρότες της Ροδόπης 15:26Τουρκία: Υπόγειες αιχμές κατά της Ελλάδας για τη συντριβή του Falcon 50 - Στο στόχαστρο το ταξίδι στην Κρήτη15:11Οι 4 ειδήσεις της ημέρας (βίντεο)14:57Θεσσαλονίκη: Έκλεισαν τα Μάλγαρα στο ρεύμα εξόδου οι αγρότες - Αποκλεισμοί τελωνείων από αγροτικά μπλόκα14:42Εορταστικό ωράριο: Ανοιχτά σήμερα και αύριο τα εμπορικά καταστήματα 14:29Λάρισα: Κλιμάκωση των κινητοποιήσεων αποφάσισαν οι αγρότες του μπλόκου της Νίκαιας14:14Βαρδούσια Όρη: Στον ANT1 μίλησε ο φίλος του ορειβατών που δεν τους ακολούθησε - Ήταν εκείνος που ειδοποίησε τις αρχές για την εξαφάνισή τους (βίντεο)14:00Αιματηρή επίθεση στο βόρειο Ισραήλ με δύο νεκρούς – Εξετάζεται τρομοκρατικό κίνητρο13:45Πολωνία: Άνοιξαν τα δύο αεροδρόμια που είχαν κλείσει λόγω των ρωσικών πληγμάτων στην Ουκρανία13:31Εκπρόσωποι αγρότων από την Κορινθία παρέδωσαν φάκελο με αιτήματα στον Τσιάρα13:16Έβρος: Σύλληψη ατόμου για παράνομη διακίνηση αλλοδαπών13:02Θεσσαλονίκη: Στα χέρια της ΕΛ.ΑΣ. οι δράστες για 9 κλοπές σε Τούμπα και Τριανδρία12:47e-ΕΦΚΑ - ΔΥΠΑ: Ο "χάρτης" πληρωμών έως τις 2 Ιανουαρίου12:32Εκρήξεις στο Κίεβο – Έκκληση στους πολίτες να παραμείνουν στα καταφύγια12:18Θεσσαλονίκη: Τρεις συλλήψεις σε λίγες ώρες για οδήγηση υπό την επήρεια μέθης12:032026: Πότε πέφτουν όλες οι αργίες του νέου έτους11:48Hank Williams: Ο άνθρωπος που άλλαξε για πάντα την country μουσική11:34"Πρωινό Σαββατοκύριακο": "Ο Γιώργος Μαζωνάκης προσέφερε 20.000 ευρώ στον Τηλεμαραθώνιο του ΑΝΤ1" (βίντεο)11:19Transfermarkt: Ο Μουζακίτης 2ος πιο ακριβός παίκτης στον κόσμο11:04Βαρδούσια Όρη: Με ελικόπτερο θα μεταφερθούν οι σοροί των τεσσάρων ορειβατών10:49
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο