LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΥγείαΔημοσίευση: 07 Ιανουαρίου 2025 06:39

ΗΠΑ - Γρίπη των πτηνών: Ανακοινώθηκε ο πρώτος θάνατος από τη νόσο

Ο ασθενής αυτός, ήταν το πρώτο σοβαρό ανθρώπινο κρούσμα της H5N1 που εντοπίστηκε στη χώρα..

Γρίπη των πτηνών - Πτηνά - AP

Ο πρώτος θάνατος ανθρώπου που συνδέεται με τη γρίπη των πτηνών ανακοινώθηκε στις ΗΠΑ, από τις υγειονομικές αρχές στην πολιτεία Λουιζιάνα, που διευκρίνισαν πως επρόκειτο για ηλικιωμένο ασθενή με υποκείμενα νοσήματα.

Ο ασθενής αυτός, άνω των 65 ετών, ήταν το πρώτο σοβαρό ανθρώπινο κρούσμα της H5N1 που εντοπίστηκε στη χώρα.

Είχε εισαχθεί σε νοσοκομείο με λοίμωξη του αναπνευστικού και βρισκόταν σε «κρίσιμη κατάσταση», ανέφεραν οι υγειονομικές αρχές τον Δεκέμβριο.

Μολύνθηκε «από τον ιό H5N1 έπειτα από επαφή με οικόσιτα και άγρια πτηνά», θύμισε χθες το υπουργείο Υγείας της Λουιζιάνας.

«Η εκτενής έρευνα δημόσιας υγείας που διεξήχθη» από το υπουργείο «δεν επέτρεψε να εντοπιστούν άλλα κρούσματα του H5N1, ούτε αποδείξεις για τη μετάδοσή του από άνθρωπο σε άνθρωποι, καθησύχασε. «Ο ασθενής αυτός παραμένει το μοναδικό ανθρώπινο κρούσμα του H5N1 στη Λουιζιάνα», υπογράμμισε στο δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε.

Για τους λόγους αυτούς, ο συνολικός κίνδυνος της γρίπης των πτηνών για τη δημόσια υγεία συνεχίζει να θεωρείται «χαμηλός», κατά την ίδια πηγή.

Ωστόσο «άνθρωποι που εργάζονται με πτηνά, πουλερικά ή αγελάδες, ή εκτίθενται σε πτηνά κατά τη διάρκεια ψυχαγωγικών δραστηριοτήτων τους, διατρέχουν πιο υψηλό κίνδυνο», διευκρίνισε το υπουργείο.

Εδώ και μήνες, οι ΗΠΑ έχουν βρεθεί αντιμέτωπες με επιζωοτία —επιδημία στα ζώα— της γρίπης των πτηνών.

Το ίδιο διάστημα, εντοπίστηκαν 66 κρούσματα της γρίπης των πτηνών σε ανθρώπους στη χώρα, στην πλειονότητά τους με ήπια συμπτώματα. Ενδέχεται να υπήρξαν και άλλα που δεν έγιναν αντιληπτά.

Η αλληλούχηση του γονιδιώματος έδειξε πως ο ιός H5N1 που πρόσβαλε τον αποβιώσαντα ασθενή ήταν διαφορετικός από την εκδοχή του που έχει εντοπιστεί σε κοπάδια αγελάδων και σε πτηνοτροφεία.

Επιπλέον μικρό μέρος του ιού, που εντοπίστηκε στον λάρυγγα του ασθενούς, παρουσίαζε γονιδιακές τροποποιήσεις που θα επέτρεπαν να εξαχθεί το συμπέρασμα πως μεταλλάχθηκε στον οργανισμό του και προσαρμόστηκε στο ανθρώπινο αναπνευστικό σύστημα, ανέφεραν στα τέλη Δεκεμβρίου οι αμερικανικές υγειονομικές αρχές.

Άλλοι θάνατοι αποδοθέντες στον H5N1 είχαν καταγραφεί στο παρελθόν σε άλλες χώρες, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Η γρίπη των πτηνών τύπου A (H5N1) εμφανίστηκε για πρώτη φορά το 1996, αλλά, από το 2020, ο αριθμός των εστιών εξερράγη και πλέον μολύνεται αυξανόμενος αριθμός ειδών θηλαστικών.

Ειδικοί ανησυχούν για αυτό ακριβώς, το ότι δηλαδή αυξάνονται τα θηλαστικά που μολύνονται, παρότι τα ανθρώπινα κρούσματα παραμένουν συγκριτικά πολύ σπάνια. Αυτό που προκαλεί την ανησυχία τους είναι το ενδεχόμενο η ευρεία κυκλοφορία του ιού να διευκολύνει το να μεταλλαχθεί κατά τρόπο ο οποίος θα επιτρέπει τη μετάδοσή του από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Ειδήσεις σήμερα:

Στέλλα Γκρέκα: Θλίψη σκόρπισε ο θάνατος της μακροβιότερης Ελληνίδας τραγουδίστριας και ηθοποιού

Θιβέτ: Ισχυρός σεισμός με νεκρούς και τραυματίες (βίντεο) 

Άγιος Ιωάννης ο Πρόδρομος και Βαπτιστής: Γιατί θεωρείται ο προστάτης των μοναχών

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Επίθεση μέσα σε λεωφορείο: Λίγα χιλιοστά από την μηριαία αρτηρία το τραύμα του ανήλικου (βίντεο)09:57Εύβοια: Αυτός είναι ο ήρωας αστυνομικός που έσωσε μητέρα και κόρη στη θάλασσα - "Χωρίς δεύτερη σκέψη βούτηξα"09:50Μπουκώρος στον ΑΝΤ1: Αν έχεις λίγη ευθιξία τότε είναι αυτονόητος ο δρόμος της παραίτησης (βίντεο)09:33Εύβοια: Ηλικιωμένη πνίγηκε στη θάλασσα09:18Θεσσαλονίκη: Συνελήφθη άνδρας που οδηγούσε μεθυσμένος09:03Γάζα: Τουλάχιστον 35 νεκροί σε επιχειρήσεις του Ισραήλ τις τελευταίες ώρες08:48Μουντιάλ Συλλόγων: Στα προημιτελικά η Μπάγερν που κέρδισε την Φλαμένγκο (εικόνες)08:34Υπουργικό συμβούλιο: Συνεδρίαση στη σκιά του ΟΠΕΚΕΠΕ – Θα προηγηθεί η ορκωμοσία των νέων μελών 08:19Άρση απαγορευτικού απόπλου για λιμάνια της Αττικής08:05ΗΠΑ: Νεκροί πυροσβέστες σε ενέδρα - Είχαν πάει για να σβήσουν φωτιά (βίντεο)07:50Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς σε 11 περιοχές τη Δευτέρα07:34Πύρινη κόλαση στη Σμύρνη: Κάηκαν σπίτια, εκκενώθηκαν συνοικίες - Στα ελληνικά νησιά έφτασε η στάχτη07:20Μυτιλήνη: Με αίμα βάφτηκε πανηγύρι - 35χρονος δέχτηκε 18 μαχαιριές 07:04Τι καιρό θα κάνει τη Δευτέρα06:47Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 30 Ιουνίου 06:30ΕΦΚΑ - ΔΥΠΑ: Ο χάρτης πληρωμών μέχρι τις 4 Ιουλίου06:14Τήνος: Ιστιοφόρο έδωσε μάχη με τα κύματα και τους θυελλώδεις ανέμους (βίντεο)23:59Μαρινάκης για Τσίπρα: Έχει δικαίωμα να κάνει όσο rebranding επιθυμεί, αλλά την ιστορία δεν θα την ξαναγράψει23:43Ασπροβάλτα: 60χρονος έχασε τη ζωή του ενώ κολυμπούσε 23:28Τσίπρας: Ποιος φοβάται την αλήθεια για το ’15;23:13
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο