Στεγαστικό: 30αρίζουν οι Έλληνες για να φύγουν από το πατρικό τους (βίντεο)
Ρεπορτάζ: Λίλιαν Τσουρλή, Χρήστος Γιαννούλης
Ζουν στο παιδικό τους δωμάτιο, μαζί με τους γονείς τους, μέχρι την τρίτη δεκαετία της ζωής τους. Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat ο μέσος όρος ηλικίας των Ελλήνων, όταν αφήνουν το πατρικό τους σπίτι για να ζήσουν μόνοι τους, είναι 30,6 έτη.
Στην Ελλάδα ο μέσος όρος ηλικίας που οι γυναίκες φεύγουν από το πατρικό είναι τα 28,8 έτη, με τους άνδρες να φεύγουν αρκετά μεγαλύτεροι, στα 32,2 έτη.
Η Ελλάδα εμφανίζει το μεγαλύτερο ποσοστό στην Ευρωπαϊκή Ένωση αυτών που διαθέτουν πάνω από το 40% του εισοδήματός τους για τις δαπάνες στέγασης. Συγκεκριμένα το 28,5% των νέων μας διαθέτουν σχεδόν τα μισά τους έσοδα για στέγαση έναντι 8,9% στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η παρατεταμένη συμβίωση των νέων με τους γονείς τους ,τους προκαλεί και πολλά σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα.
«Έχουν αίσθημα εξάρτησης , έλλειψη αυτονομίας, έλλειψη προσωπικού χρόνου και χώρου, δημιουργεί στρες, πίεση και θυμό, νοιώθουν απογοήτευση, νοιώθουν ενοχές γιατί δεν μπορούν να συνεισφέρουν οικονομικά στην οικογένεια», δήλωσε στον ΑΝΤ1 η ψυχολόγος Κωνσταντίνα Τσουρλή.
Για αυτούς τους λόγους τα τελευταία χρόνια κυβερνητικές παροχές για την ενίσχυση των νέων είναι για να μείνεις μόνος σου πρέπει να είσαι με τον αδερφό σου ή με ξάδερφο όλο και περισσότερες σε Ελλάδα και εξωτερικό.
Κώστας Σημίτης: Μεσίστιες σημαίες και ακύρωση εκδηλώσεων για τον θάνατό του (εικόνες)
Τροχαίο: Νεκρός από μετωπική σύγκρουση αυτοκινήτων
Θεοφάνια: Το έθιμο “Γιάλα - Γιάλα” αναβιώνει στην Ερμιόνη (βίντεο)