Θεοφάνια ή Θεοφάνεια: Ποια είναι η ορθή γραφή της λέξης;
«Θεοφάνια» ή «Θεοφάνεια»; Την απάντηση σε αυτόν τον γλωσσολογικό γρίφο που ταλανίζει πολλούς, έδωσε ο καθηγητής Γλωσσολογίας, Γεώργιος Μπαμπινιώτης, μέσω ανάρτησης στα social media.
Ο Γεώργιος Μπαμπινιώτης θεωρεί ότι η λέξη Θεοφάνια που παραπέμπει στη θρησκευτική εορτή είναι προτιμότερο να γράφεται με ι. Δίνει μάλιστα παραδείγματα από αρχαιοελληνικές γιορτές, όπως τα «Ίσθμια», τα «Πύθια» κ.α.
Σημειώνει ωστόσο, ότι η γραφή Θεοφάνεια με –ει– δικαιολογείται ως δήλωση τής πράξης και ιδιότητας, δηλαδή θεοφανής: θεοφανής – θεοφάνεια, όπως διαφανής – διαφάνεια.
Στην ανάρτηση του, ο Γιώργος Μπαμπινιώτης, ως προς την γραφή της λέξης σημειώνει τα ακόλουθα:
«Θεοφάνια, τα
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ Ως εκκλησιαστική εορτή η λ. αρχικά δήλωσε τη Γέννηση του Χριστού, η οποία στην αρχαία Εκκλησία εορταζόταν μαζί με τη Βάπτιση (6 Ιανουαρίου) (...) Tον 4ο αι. οι δύο γιορτές χωρίστηκαν και η Γέννηση μεταφέρθηκε στις 25 Δεκεμβρίου, οπότε η λ. Θεοφάνια χρησιμοποιήθηκε για τη Βάπτιση τού Χριστού (και την αντίστοιχη εορτή), επειδή σε αυτήν φανερώθηκε ο Θεός με τα τρία του πρόσωπα (η Αγία Τριάδα).
Θεοφάνια ή Θεοφάνεια;
H εορτή των Θεοφανίων είναι προτιμότερο να γράφεται με -ι-: τα Θεοφάνια. Eκτός από τη γνωστή χριστιανική γιορτή των Θεοφανίων, τής βάπτισης δηλ. τού Xριστού και τής φανέρωσης τού Θεού, Θεοφάνια (τα), ήταν και αρχαία εορτή στους Δελφούς, όπου έδειχναν στους λάτρεις τού Aπόλλωνος το άγαλμά του. H γραφή Θεοφάνεια με -ει- δικαιολογείται ως δήλωση τής πράξης και ιδιότητας τού επιθ. θεοφανής: θεοφανής – θεοφάνεια, όπως διαφανής – διαφάνεια. Ωστόσο, προκειμένου για εορτή σε ουδέτερο γένος είναι προτιμότερο να τηρηθεί η γραφή σε -ια: τα Θεοφάνια· πβ. τα Πύθια, τα Ίσθμια, τα Eπιφάνια, αλλά η επιφάνεια από το επιφανής»
Χρυσές Σφαίρες: Τα βραβεία και οι εμφανίσεις στο κόκκινο χαλί (εικόνες)
Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος: Σε κρίσιμη κατάσταση μετά την επιδείνωση της υγείας του