LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΥγείαΔημοσίευση: 27 Δεκεμβρίου 2024 16:30

Πέθανε ο Σπυρίδων Μουλόπουλος

Ποιος ήταν ο διακεκριμένος καθηγητής, Σπυρίδων Μουλόπουλος που άφησε πίσω του πλούσια παρακαταθήκη.

Σπυρίδων Μουλόπουλος - Καθηγητής Ιτρικής

Έφυγε από τη ζωή ο ομότιμος καθηγητής και πρώην Πρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Σπυρίδων Μουλόπουλος.

Ο Σπυρίδων Μουλόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1926. Σπούδασε στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, αποφοίτησε το 1950 και το 1953 αναγορεύθηκε διδάκτωρ. Ειδικεύτηκε στην Παθολογία-Καρδιολογία και διαδοχικά υπηρέτησε όλες τις βαθμίδες της ακαδημαϊκής ιεραρχίας από βοηθός, επιμελητής της Θεραπευτικής Κλινικής του Νοσοκομείου «Αλεξάνδρα» έως τακτικός Καθηγητής, το 1972.

Από το 1974 έως το 1994, διετέλεσε Διευθυντής της Θεραπευτικής Κλινικής (Νοσοκομείο Αλεξάνδρα) της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ. Επίσης διετέλεσε Πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής (1980-1981), Αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών (1981-1982) και Πρύτανης (1982-1983).

Την περίοδο 1960-1962 μετέβη στην Κλινική Κλίβελαντ των ΗΠΑ όπου ασχολήθηκε με την έρευνα της θεραπευτικής αντιμετώπισης των τελικών σταδίων των καρδιοπαθειών. Διακρίθηκε σε διεθνές επίπεδο για την σπουδαία εφεύρεσή του, αυτή της Ενδοαρτικής Αντλίας.

Δικής του επινόησης υπήρξαν πολλές άλλες μέθοδοι υποβοήθησης της πάσχουσας και ανεπαρκούς καρδιάς, όπως και τεχνητές καρδιακές βαλβίδες που μπορεί να τοποθετηθούν χωρίς εγχείρηση. O Σπυρίδων Μουλόπουλος διενήργησε την πρώτη στεφανιογραφία παγκοσμίως, ένα χρόνο πριν την εφαρμογή της στις ΗΠΑ.

Εγκατέστησε την πρώτη στην Ελλάδα Μονάδα Εντατικής Θεραπείας παθολογικών νοσημάτων, όπως και την πρώτη Μονάδα Εγκεφαλικών Επεισοδίων. Μετείχε στην συγγραφή άνω των 400 δημοσιεύσεων σε ξενόγλωσσα περιοδικά, τα οποία απέφεραν χιλιάδες αναφορές.

Ήταν ο εμπνευστής των “Θεραπευτικών Εξελίξεων”, της πρώτης Επιστημονικής Ημερίδας στην Ιατρική Σχολή του
ΕΚΠΑ, η οποία είχε και έχει ως στόχο την ενημέρωση των Ιατρών για τα σημαντικότερα επιτεύγματα κάθε έτους.

Φέτος, οι “Θεραπευτικές Εξελίξεις” θα πραγματοποιηθούν για 50η συνεχή φορά. Διετέλεσε Πρόεδρος του Ανώτατου Υγειονομικού Συμβουλίου του Υπουργείου Υγείας, Αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Ερευνών του Υπουργείου Ανάπτυξης,
Αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ωνασείου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου και Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Νοσοκομείου Αλεξάνδρα.

Ο Μουλόπουλος ήταν αντεπιστέλλον μέλος της Γαλλικής Ιατρικής Ακαδημίας. Το Πανεπιστήμιο της Γιούτα τον ανακήρυξε επίτιμο Διδάκτορα των Επιστημών, ενώ η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία και η Γαλλική Καρδιολογική Εταιρεία επίτιμο μέλος τους. Το δημοφιλές και άρτιο σύγγραμμα του “Θεραπευτική σωτερικών Νόσων” κυκλοφόρησε το 2017 σε δέκατη έκδοση. Ο Μουλόπουλος, γνωστός διεθνώς για το έργο του, ενέπνευσε εκατοντάδες ιατρούς και διαμόρφωσε την έρευνα στην Καρδιολογία στην Ελλάδα.

Ειδήσεις σήμερα:

ΗΠΑ: 22χρονη διανομέας μαχαίρωσε 14 φορές έγκυο για το... φιλοδώρημα! (βίντεο)

Περού: Αστυνομικός ντύθηκε Grinch για να συλλάβει εμπόρους ναρκωτικών (βίντεο)

Ισραήλ: Γυναίκα δέχθηκε επίθεση με μαχαίρι στη μέση του δρόμου (βίντεο)

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Βλάβη αμαξοστοιχίας έξω από το Λιανοκλάδι - Στο σκοτάδι έμειναν οι επιβάτες23:59Τανζανία – Κιλιμάντζαρο: Πολύνεκρη συντριβή ελικοπτέρου23:44Αποκλειστικό ΑΝΤ1: Τα σπαρακτικά λόγια του συντρόφου της αεροσυνοδού που σκοτώθηκε στη συντριβή του Falcon στην Άγκυρα23:30Βασιλιάς Κάρολος: Το χριστουγεννιάτικο μήνυμα που απηύθυνε στους Βρετανούς23:16Πατρών-Πύργου: Τροχαίο δυστύχημα το βράδυ των Χριστουγέννων - Ακολούθησαν επεισόδια από τους συγγενείς23:02Χαλάνδρι: Διανομέας σκοτώθηκε σε τροχαίο το βράδυ των Χριστουγέννων22:48Ο «πόλεμος»...γιγάντων για τον Καρέτσα 22:33Από το γιορτινό κλίμα στην καθημερινότητα χωρίς σοκ22:17Το «θαύμα των Χριστουγέννων» στη Θεσσαλονίκη - Δώρο ζωής από 57χρονο22:02Σουηδία: Αστυνομικοί σκότωσαν νεαρό που είχε επιτεθεί σε ενοίκους σπιτιού21:48Κρήτη: Απόπειρα κλοπής ανήμερα των Χριστουγέννων στο Ηράκλειο - Συνελήφθη 22χρονος21:34Ο Άρης Μουγκοπέτρος συνελήφθη μετά από μήνυση της συζύγου του 21:20Θεσσαλονίκη: Βίντεο ντοκουμέντο από τη στιγμή της έκρηξης σε υποκατάστημα τράπεζας21:05Ηράκλειο: Τραυματισμός εξαιτίας λακκούβας20:51Βραζιλία: 2χρονη έπεσε σε ποτάμι και την κατασπάραξαν πιράνχας20:36ANT1 Sports: Διακοπές... και μεταγραφικά σενάρια στο ποδόσφαιρο20:22Τι καιρό θα κάνει την Παρασκευή20:08Θεσσαλονίκη: 70χρονη έπεσε θύμα απάτης - Παρέδωσε κοσμήματα και λίρες αξίας 100.000 ευρώ19:54Λιχτενστάιν: Τέσσερα μέλη της ίδιας οικογένειας βρέθηκαν νεκρά - Η αστυνομία ερευνά τα αίτια του θανάτου τους19:40Αγρίνιο: Συναγερμός στην Πυροσβεστική για φωτιά σε σοφίτα19:26
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο