LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΟικονομίαΔημοσίευση: 27 Δεκεμβρίου 2024 11:41

Υπερταμείο: Απορρόφηση του ΤΑΙΠΕΔ - Κατάργηση του ΤΧΣ

Προχωρά η μεταρρύθμιση της ΕΕΣΥΠ. Ολοκληρώνεται η απορρόφηση του ΤΑΙΠΕΔ από το Υπερταμείο και η κατάργηση του ΤΧΣ.

Λεφτά - χρήματα

'Όπως ανακοινώθηκε από το Υπ. Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών:

Δύο από τους πυλώνες της μεταρρύθμισης της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας, η συγχώνευση του ΤΑΙΠΕΔ με το Υπερταμείο (ΕΕΣΥΠ) και η κατάργηση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας γίνονται πραγματικότητα με την ολοκλήρωση των σχετικών διαδικασιών.

Συγκεκριμένα, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης υπέγραψε την απόφαση για την απορρόφηση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας από την Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας και την κατάργησή του ενώ υπεγράφη επίσης η σύμβαση για την συγχώνευση με απορρόφηση του ΤΑΙΠΕΔ από την ΕΕΣΥΠ.

Σε ό,τι αφορά το ΤΧΣ, η απόφαση για την κατάργησή του ελήφθη δεδομένου ότι μετά την υλοποίηση του μεγαλύτερου μέρους του προγράμματος αποεπένδυσης από τις τράπεζες, έχει ολοκληρωθεί και το μεγαλύτερο μέρος της αποστολής του. Υπενθυμίζεται άλλωστε ότι σύμφωνα με τον ιδρυτικό του νόμο, το ΤΧΣ είχε διάρκεια έως τις 31 Δεκεμβρίου του 2025. Αντίστοιχα το ΤΑΙΠΕΔ, που είναι 100% θυγατρική του Υπερταμείου έχει επίσης ολοκληρώσει μεγάλο μέρος της αποστολής του και η συγχώνευση με την μητρική δημιουργεί τις προϋποθέσεις για πιο ορθολογική οργάνωση και εξοικονόμηση πόρων.

Η μεταρρύθμιση του Υπερταμείου σύμφωνα με το νόμο 5131/2024 που ψηφίστηκε τον Αύγουστο περιλαμβάνει ακόμη:

  • Τον εκσυγχρονισμό της λειτουργίας των θυγατρικών εταιρειών του Υπερταμείου με στόχο να μετατραπούν σε νέες «μικρές ΔΕΗ» κατά το πρότυπο του επιτυχημένου μετασχηματισμού της τελευταίας από παράγοντα κινδύνου για την εθνική οικονομία το 2019, σε μοχλό ανάπτυξης. Οι 8 θυγατρικές (Ελληνικά Ταχυδρομεία, ΔΕΘ-Helexpo, Οργανισμός Κεντρικών Αγορών και Αλιείας, Κεντρική Αγορά Θεσσαλονίκης, ΓΑΙΑΟΣΕ, Ελληνικές Αλυκές, Ανώνυμος Εταιρεία Διώρυγας Κορίνθου, Όμιλος ΟΑΣΑ Συγκοινωνίες Αθηνών και οι 100% θυγατρικές του: Οδικές Συγκοινωνίες – ΟΣΥ και Σταθερές Συγκοινωνίες – ΣΤΑΣΥ) αποκτούν πιο ευέλικτες διαδικασίες προσλήψεων και προμηθειών, δυνατότητα προσέλκυσης στελεχών από τον ιδιωτικό τομέα, ενώ απαγορεύεται η συμμετοχή συνδικαλιστών στα πειθαρχικά συμβούλια. Τελικός στόχος η παροχή καλύτερων υπηρεσιών προς τους πολίτες.
  • Την ίδρυση του Εθνικού Επενδυτικού Ταμείου το οποίο θα λειτουργεί ως συνεπενδυτής με άλλα funds, κυρίως με μειοψηφικές συμμετοχές, στα πρότυπα των επενδυτικών ταμείων που λειτουργούν στις περισσότερες χώρες της ΕΕ. Στόχος είναι να καλυφθούν τομείς που δεν καλύπτονται επαρκώς από τους σημερινούς επενδυτές αλλά έχουν προστιθέμενη αξία για την οικονομία όπως: πράσινη μετάβαση, κυκλική οικονομία, γαλάζια οικονομία, τεχνολογικός και ψηφιακός μετασχηματισμός, στρατηγικές και κρίσιμες ορυκτές πρώτες ύλες, σε ενεργειακές επενδύσεις και αντίστοιχες υποδομές και δίκτυα, μεταφορές και συναφείς υποδομές, τεχνολογικοί κλάδοι, blockchain, τεχνητή νοημοσύνη κλπ.
  • Το νέο μοντέλο διακυβέρνησης του Υπερταμείου με τη σύσταση του Συμβουλίου Εταιρικής Διακυβέρνησης στη θέση του Εποπτικού Συμβουλίου, που έχει ήδη υλοποιηθεί με απόφαση του υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.

Ειδήσεις σήμερα:

ΗΠΑ: 22χρονη διανομέας μαχαίρωσε 14 φορές έγκυο για το... φιλοδώρημα! (βίντεο)

Τέλη κυκλοφορίας: Πότε λήγει η προθεσμία πληρωμής - Αλλαγές στα πρόστιμα για παραβάτες

Περού: Αστυνομικός ντύθηκε Grinch για να συλλάβει εμπόρους ναρκωτικών (βίντεο)

Αστρολογικές προβλέψεις - Λίτσα Πατέρα: Το 2025 αρχίζει καινούριος... “αιώνας” με μεγάλες αλλαγές (βίντεο)

Ανταρκτική: “Ευγενικός” πιγκουίνος περιμένει ζευγάρι να του... “αδειάσει” τον δρόμο (βίντεο)

“Μόνος στο Σπίτι”: Η έπαυλη από την ταινία πωλείται σε εξωφρενική τιμή 

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΔημοσκόπηση ΑΝΤ1: Η πρόθεση ψήφου, ο ανασχηματισμός και τα νέα πρόσωπα (εικόνες)Χθες 16:25 | Ειδήσεις

Τι θα ψήφιζαν οι πολίτες αν γίνονταν τώρα εκλογές. Ποια η γνώμη τους για τον ανασχηματισμό. Όλα τα στοιχεία της μεγάλης δημοσκόπησης της MARC για τον ΑΝΤ1.

Τραμπ για δασμούς: 20% στα προϊόντα από την ΕΕ - 25% στα εισαγόμενα αυτοκίνητα (εικόνες)Χθες 23:06 | Ειδήσεις

Αναλυτικά οι δασμοί που ανακοίνωσε ο Ντόναλντ Τραμπ. Άμεση θα είναι η εφαρμογή τους.

Ετοιμάζεται η Γκίμπερλι Γκίλφοϊλ για την αμερικανική Πρεσβεία στην Αθήνα (βίντεο)Χθες 19:48 | Ειδήσεις

Η πορεία της Κίμπερλι Γκίλφοϊλ από τις ΗΠΑ... στην πρεσβεία της Αθήνας μέσα από ένα mini-docu του ant1news.gr.

Πάτρα - Αυτοψία ΑΝΤ1: Δημόσια υπηρεσία στο... “σκοτάδι” για πάνω από 4 μήνες (βίντεο)Χθες 21:31 | Ειδήσεις

Μεσαιωνικές οι συνθήκες που υπάρχουν σε δημόσια υπηρεσία της Πάτρας. Η μαρτυρία πολίτη και η εξήγηση των φορέων.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Βαλ Κίλμερ: Η δύσκολη διαδρομή του 65χρονου ηθοποιού (βίντεο)23:59Μασκ: "Παραίτηση" βλέπει το Politico - Διαψεύδει ο Λευκός Οίκος23:48Fiba Europe Cup: Ο ΠΑΟΚ, νίκησε την Σολέ και πάει... τελικό!23:39Εργατικό ατύχημα - Κοζάνη: Σε κρίσιμη κατάσταση εργαζόμενος που έπεσε από φορτηγό 23:29Σημεία για rapid test δωρεάν την Πέμπτη23:21Τραμπ για δασμούς: 20% στα προϊόντα από την ΕΕ - 25% στα εισαγόμενα αυτοκίνητα (εικόνες)23:08Τροχαίο - Θεσσαλονίκη: 4 ανήλικοι στο νοσοκομείο - “Κόπηκε” στα δύο το αυτοκίνητο (εικόνες)22:55Φθιώτιδα: Αυτοκίνητο τυλίχθηκε στις φλόγες εν κινήσει (εικόνες)22:42ΑΕΚ - Ολυμπιακός: Κέρδισε η Ένωση... στον τελικό Κυπέλλου ο Ολυμπιακός22:28Πάτρα - Αυτοψία ΑΝΤ1: Δημόσια υπηρεσία στο... “σκοτάδι” για πάνω από 4 μήνες (βίντεο)22:14Γαλλία: Βρεφονηπιοκόμος σκότωσε μωρό 11 μηνών22:00Χαλάνδρι: Νεκρός άνδρας εντοπίστηκε στην Εθνικής Αντιστάσεως21:46Ηράκλειο: Νεκρή μία γυναίκα σε τροχαίο21:33Πάσχα 2025: Πότε κλείνουν τα σχολεία - Όλες οι αργίες της χρονιάς21:20Ηράκλειο: Ένοχος ο νονός που ασελγούσε στο ανήλικο βαφτιστήρι και την αδερφή του21:06ΠΑΣΟΚ: Παραπέμπεται η Μπατζελή στην Επιτροπή δεοντολογίας20:52Greek Basketball League: Το πρόγραμμα της προημιτελικής φάσης των πλέι οφ και των πλέι άουτ20:39Θεσσαλονίκη: Παιδάκι τραυματίστηκε με μαχαίρι στο πρόσωπο20:26Παιδική πορνογραφία - Europol: Εξαρθρώθηκε ένα από τα μεγαλύτερα δίκτυα στον κόσμο20:12Ετοιμάζεται η Κίμπερλι Γκίλφοϊλ για την αμερικανική Πρεσβεία στην Αθήνα (βίντεο)19:59
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο