LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΤεχνολογίαΔημοσίευση: 20 Δεκεμβρίου 2024 18:16

Πανεπιστήμιο Αιγαίου - Ελένη Τοπαλούδη: Υποτροφία στη μνήμη της αδικοχαμένης φοιτήτριας

Υποτροφία στη μνήμη της Ελένης Τοπαλούδη ξεκίνησε το Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Τι προϋποθέτει.

Ελένη Τοπαλούδη

Η Κοσμητεία της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών (Σ.Α.Ε.) του Πανεπιστημίου Αιγαίου ενημερώνει την Ακαδημαϊκή Κοινότητα, αλλά και την Ελληνική Κοινωνία, ότι, σε συνεργασία με την Επιτροπή Ισότητας των Φύλων και Καταπολέμησης των Διακρίσεων (Ε.Ι.Φ.Κ.Δ.) του Πανεπιστημίου Αιγαίου, καθιερώνει την Eρευνητική Υποτροφία «Ελένη Τοπαλούδη».

Η υποτροφία έχει εστίαση σε θέματα έμφυλης βίας και διακρίσεων, με στόχο αφενός να αποτίσει φόρο τιμής στο πρόσωπο της φοιτήτριας της Σ.Α.Ε. Ελένης Τοπαλούδη, θύματος άγριας γυναικοκτονίας, αφετέρου να δώσει «ορατότητα» στο φαινόμενο της έμφυλης βίας κάθε χρόνο κατά την τελετή απονομής πτυχίων.

Με την υποτροφία η Σ.Α.Ε θέλει να συνεισφέρει στην προώθηση της Ισότητας και της Δικαιοσύνης, στην αύξηση της κοινωνικής ευαισθητοποίησης, καθώς και στην ενδυνάμωση των θυμάτων της έμφυλης βίας. Επίσης, επιδιώκεται να καλλιεργηθεί η αξιακή παραδοχή ότι ως Ακαδημαϊκή Κοινότητα οφείλουμε, όχι μόνο να διδάσκουμε στις φοιτήτριες και τους φοιτητές μας την αρχή της Ισότητας των Φύλων που αποτελεί βάση για τη ισότιμη συνύπαρξη στην κοινωνία, αλλά και να διασφαλίζουμε τη σωματική ακεραιότητα και την ψυχική τους υγεία.

Το συνολικό ποσό της υποτροφίας είναι έως χίλια πεντακόσια ευρώ (1.500 €) ανά έτος και μοιράζεται ισόποσα σε όσους/ες φοιτητές/τριες πέτυχαν κατά προτεραιότητα:

α) να δημοσιεύσουν τη ερευνά τους (πτυχιακή/διπλωματική), ή μέρος αυτής, σε έγκριτο επιστημονικό περιοδικό, ή

β) να παρουσιάσουν την έρευνά τους σε συνέδριο/ημερίδα που διοργανώνουν η Σ.Α.Ε. ή τα τμήματα της Σχολής.

Επίσης, οι υπότροφοι είναι υποχρεωμένοι/ες να παρουσιάσουν τις δημοσιεύσεις τους στην ετήσια επιστημονική ημερίδα που διοργανώνει η Σ.Α.Ε. σε συνεργασία με τα Τμήματα της Σχολής (εφόσον αυτή διεξαχθεί). Η υποτροφία απονέμεται κατά τη διάρκεια της επίσημης ορκωμοσίας των προπτυχιακών φοιτητών/τριών του/των Τμήματος/των, στην αρχή της διαδικασίας απονομής των πτυχίων.

Η υποτροφία

Άρθρο 1. Αντικείμενο της υποτροφίας

Η Κοσμητεία της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αιγαίου (Σ.Α.Ε.), σε συνεργασία με την Επιτροπή Ισότητας των Φύλων και Καταπολέμησης των Διακρίσεων του Πανεπιστημίου Αιγαίου καθιερώνουν την ερευνητική Υποτροφία «Ελένη Τοπαλούδη».

Η υποτροφία έχει εστίαση σε θέματα έμφυλης βίας και διακρίσεων, με στόχο αφενός να αποτίσει φόρο τιμής στο πρόσωπο της φοιτήτριας της Σ.Α.Ε. Ελένης Τοπαλούδη, θύματος άγριας γυναικοκτονίας, αφετέρου να δώσει «ορατότητα» στο φαινόμενο της έμφυλης βίας κάθε χρόνο κατά την τελετή απονομής πτυχίων.

Με την υποτροφία η Σ.Α.Ε. θέλει να συνεισφέρει στην προώθηση της Ισότητας και της Δικαιοσύνης, στην αύξηση της κοινωνικής ευαισθητοποίησης, καθώς επίσης και στην ενδυνάμωση των θυμάτων της έμφυλης βίας. Επίσης, επιδιώκεται να καλλιεργηθεί η αξιακή παραδοχή ότι ως Ακαδημαϊκή Κοινότητα οφείλουμε, όχι μόνο να διδάσκουμε στις φοιτήτριες και τους φοιτητές μας την αρχή της Ισότητας των Φύλων που αποτελεί βάση για τη ισότιμη συνύπαρξη στην κοινωνία, αλλά και να διασφαλίζουμε τη σωματική ακεραιότητα και την ψυχική τους υγεία.

Άρθρο 2. Χορήγηση και ύψος υποτροφίας

Το συνολικό ποσό της υποτροφίας είναι έως χίλια πεντακόσια ευρώ (1.500 €) ανά έτος και μοιράζεται ισόποσα σε όσους/ες φοιτητές/τριες πέτυχαν κατά προτεραιότητα: α) να δημοσιεύσουν τη ερευνά τους (πτυχιακή/διπλωματική), ή μέρος αυτής, σε έγκριτο επιστημονικό περιοδικό, ή β) να παρουσιάσουν την έρευνά τους σε συνέδριο/ημερίδα που διοργανώνουν η Σ.Α.Ε. ή τα τμήματα της Σχολής. Η υποτροφία απονέμεται κατά τη διάρκεια της επίσημης ορκωμοσίας των προπτυχιακών φοιτητών/τριών του/των Τμήματος/των, στην αρχή της διαδικασίας απονομής των πτυχίων της εκδήλωσης. Δεν ενδιαφέρει αν ο/η υπότροφος λαμβάνει ή έχει λάβει άλλη υποτροφία από οποιονδήποτε φορέα και για οποιονδήποτε λόγο, η οικονομική ή οικογενειακή κατάσταση των υποψηφίων, ποια είναι η διάρκεια φοίτησης, η χώρα προέλευσης κ.λπ.

Οι αιτήσεις υποψηφιότητας αξιολογούνται στο τέλος του εαρινού εξαμήνου του επόμενου ακαδημαϊκού έτους από το έτος εκπόνησης της πτυχιακής/διπλωματικής εργασίας των υποψηφίων. Οι υποτροφίες χορηγούνται αμέσως μετά τη διεξαγωγή της επιστημονικής ημερίδας που διοργανώνει η Σ.Α.Ε. σε συνεργασία με τα Τμήματα της Σχολής (αν πραγματοποιηθεί το συγκεκριμένο ακαδημαϊκό έτος), και η τελετή απονομής πραγματοποιείται κατά τη διάρκεια της επίσημης ορκωμοσίας των προπτυχιακών φοιτητών/τριών του/των Τμήματος/των, στην αρχή της διαδικασίας απονομής των πτυχίων της εκδήλωσης. Η δαπάνη για την υποτροφία θα καλύπτεται από το Πρόγραμμα 70739 «3% Υπέρ Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών» και θα χορηγείται εφόσον υπάρχει διαθέσιμο ποσόν.

Άρθρο 3. Υποχρεώσεις υποτρόφων

Οι υπότροφοι είναι υποχρεωμένοι/ες να παρουσιάσουν τις δημοσιεύσεις τους στην ετήσια επιστημονική ημερίδα που διοργανώνει η Σ.Α.Ε. σε συνεργασία με τα Τμήματα της Σχολής (εφόσον αυτή διεξαχθεί).

Άρθρο 4. Όροι και προϋποθέσεις συμμετοχής

Η υποτροφία θα χορηγείται εφόσον ο/η φοιτητής/τρια πέτυχε: α) να δημοσιεύσει τη θεματική έρευνα σε επιστημονικό περιοδικό με διαδικασία ανώνυμης κρίσης, ή β) να παρουσιάσει τα αποτελέσματα της έρευνας σε συνέδριο/ημερίδα που διοργανώνουν η Σ.Α.Ε. ή τα τμήματα της Σχολής. Κάθε υποψήφιος/α μπορεί να καταθέσει μία δημοσίευση. Η κάθε δημοσίευση δύναται να έχει μέχρι τρεις συγγραφείς συνολικά.

Άρθρο 5. Διαδικασία υποβολής υποψηφιότητας – προθεσμίες

Ο/Η υποψήφιος/α για τη χορήγηση της υποτροφίας οφείλει να υποβάλει τα παρακάτω στη Γραμματεία της Σχολής σε συγκεκριμένες ημερομηνίες που ορίζονται στην Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος:

  • Αίτηση στην οποία αναγράφεται ο τίτλος της δημοσίευσης και τα συνημμένα.
  • Επιστολή αποδοχής της εργασίας για δημοσίευση στο περιοδικό.
  • Αντίγραφο της δημοσίευσης από το περιοδικό ή αντίγραφο της τελικής εκδοχής προς δημοσίευση (proofs). 
  • Βεβαίωση παρουσίασης της έρευνας σε συνέδριο/ημερίδα.

Άρθρο 6. Διαδικασία επιλογής

Οι προτάσεις για χορήγηση υποτροφίας αξιολογούνται με την επιστημονική ευθύνη της Επιτροπής Χορήγησης Υποτροφιών της Σ.Α.Ε.

Πηγή: dimokratiki.gr

Ειδήσεις σήμερα

Κηδεία Κώστα Χαρδαβέλλα: Συγκίνηση στο τελευταίο αντίο στον δημοσιογράφο (εικόνες)

Σπύρος Δημητρίου: Ντοκουμέντο από το τροχαίο με την μηχανή του – “Με έσωσε το κράνος”

Δολοφονία - Καλαμάτα: Ο εργοδότης, το κίνητρο και η απόφαση της απέλασης

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Εύβοια: Αυτός είναι ο ήρωας αστυνομικός που έσωσε μητέρα και κόρη στη θάλασσα - "Χωρίς δεύτερη σκέψη βούτηξα"09:50Μπουκώρος στον ΑΝΤ1: Αν έχεις λίγη ευθιξία τότε είναι αυτονόητος ο δρόμος της παραίτησης (βίντεο)09:33Εύβοια: Ηλικιωμένη πνίγηκε στη θάλασσα09:18Θεσσαλονίκη: Συνελήφθη άνδρας που οδηγούσε μεθυσμένος09:03Γάζα: Τουλάχιστον 35 νεκροί σε επιχειρήσεις του Ισραήλ τις τελευταίες ώρες08:48Μουντιάλ Συλλόγων: Στα προημιτελικά η Μπάγερν που κέρδισε την Φλαμένγκο (εικόνες)08:34Υπουργικό συμβούλιο: Συνεδρίαση στη σκιά του ΟΠΕΚΕΠΕ – Θα προηγηθεί η ορκωμοσία των νέων μελών 08:19Άρση απαγορευτικού απόπλου για λιμάνια της Αττικής08:05ΗΠΑ: Νεκροί πυροσβέστες σε ενέδρα - Είχαν πάει για να σβήσουν φωτιά (βίντεο)07:50Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς σε 11 περιοχές τη Δευτέρα07:34Πύρινη κόλαση στη Σμύρνη: Κάηκαν σπίτια, εκκενώθηκαν συνοικίες - Στα ελληνικά νησιά έφτασε η στάχτη07:20Μυτιλήνη: Με αίμα βάφτηκε πανηγύρι - 35χρονος δέχτηκε 18 μαχαιριές 07:04Τι καιρό θα κάνει τη Δευτέρα06:47Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 30 Ιουνίου 06:30ΕΦΚΑ - ΔΥΠΑ: Ο χάρτης πληρωμών μέχρι τις 4 Ιουλίου06:14Τήνος: Ιστιοφόρο έδωσε μάχη με τα κύματα και τους θυελλώδεις ανέμους (βίντεο)23:59Μαρινάκης για Τσίπρα: Έχει δικαίωμα να κάνει όσο rebranding επιθυμεί, αλλά την ιστορία δεν θα την ξαναγράψει23:43Ασπροβάλτα: 60χρονος έχασε τη ζωή του ενώ κολυμπούσε 23:28Τσίπρας: Ποιος φοβάται την αλήθεια για το ’15;23:13Τουρκία: Μεγάλη πυρκαγιά απειλεί σπίτια στη Σμύρνη - Στην Πάτμο έφτασαν οι καπνοί22:57
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο