LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΚόσμοςΔημοσίευση: 16 Δεκεμβρίου 2024 06:19

Συρία: Πάνω από 7600 πρόσφυγες επέστρεψαν από την Τουρκία σε 5 μέρες

Σε ποιες περιοχές συγκεντρώνονται οι Σύροι πρόσφυγες της Τουρκίας για να επιστρέψουν στην πατρίδα τους. Ποια είναι η πολιτική του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών για το θέμα.

Συρία - Τουρκία - Σύνορα - Ουρές

Περίπου 7.600 Σύροι πρόσφυγες πέρασαν τα τουρκικά σύνορα και επέστρεψαν στη χώρα τους τις πέντε πρώτες ημέρες μετά την πτώση του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ πριν από μια εβδομάδα και πλέον, ανέφερε χθες Κυριακή ο τούρκος υπουργός Εσωτερικών.

Ο συνολικός αριθμός των Σύρων που «επέστρεψαν οικειοθελώς από την Τουρκία» στην χώρα τους ανήλθε σε 7.621 από την 9η ως την 13η Δεκεμβρίου, ανέφερε ο Αλί Γερλίκαγια μέσω X.

Η Τουρκία φιλοξενεί σχεδόν τρία εκατομμύρια Σύρους που εγκατέλειψαν τη χώρα τους μετά το ξέσπασμα του εμφυλίου πολέμου το 2011, από τους οποίους 1,24 εκατ. (περί το 42%) κατάγονται από το Χαλέπι, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Συρίας (βορειοδυτικά).

Μετά την αλλαγή καθεστώτος, αρκετοί από αυτούς τρέφουν την ελπίδα ότι θα μπορέσουν να επιστρέψουν.

Εκατοντάδες πρόσφυγες πήγαν νωρίς το πρωί της περασμένης Δευτέρας στο συνοριακό φυλάκιο Τζιλβέγκοζου, περίπου 50 χιλιόμετρα δυτικά του Χαλεπιού, διαπίστωσαν ανταποκριτές του Γαλλικού Πρακτορείου. Εκείνη την ημέρα πέρασαν τα σύνορα 1.259 Σύροι, σύμφωνα με τους αριθμούς του τουρκικού υπουργείου Εσωτερικών.

Άλλοι 1.669 πέρασαν τα σύνορα την Τρίτη, 1.293 την Τετάρτη, 1.553 την Πέμπτη και 1.847 την Παρασκευή, διευκρίνισε ο κ. Γερλίκαγια.

Τις 48 ώρες που ακολούθησαν την πτώση του Άσαντ, οι τουρκικές αρχές αύξησαν την ημερήσια δυναμικότητα διελεύσεων από τα συνοριακά φυλάκια από τις 3.000 σε 15.000 ως 20.000, ανέφερε νωρίτερα την περασμένη εβδομάδα ο υπουργός.

Η Τουρκία έχει σύνορα μήκους 900 χιλιομέτρων με τη Συρία, με πέντε φυλάκια διέλευσης σε λειτουργία και προβλέπει να ανοίξει έκτο για να «διευκολυνθεί η κυκλοφορία».

Καθώς η τουρκική κοινή γνώμη μοιάζει να διάκειται ολοένα πιο εχθρικά έναντι των προσφύγων, κυρίως των Σύρων, η Άγκυρα δεν κρύβει πως είναι αποφασισμένη να ενθαρρύνει όσο περισσότερους πρόσφυγες είναι δυνατό να επιστρέψουν στη χώρα τους.

Σφοδροί βομβαρδισμοί του Ισραήλ στην Ταρτούς

Παράλληλα, εντατικοί βομβαρδισμοί του Ισραήλ έβαλαν στο στόχαστρο τη νύχτα της Κυριακής προς Δευτέρα στρατιωτικές εγκαταστάσεις στην παραθαλάσσια περιοχή Ταρτούς, όπως ανακοίνωσε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

«Ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη εξαπέλυσαν πλήγματα» σε διάφορες εγκαταστάσεις, συμπεριλαμβανομένων ειδικά μονάδων αντιαεροπορικής άμυνας και «αποθηκών πυραύλων εδάφους-εδάφους», σύμφωνα με την μη-κυβερνητική οργάνωση αυτή με έδρα τη Βρετανία, που βασίζεται σε ευρύ δίκτυο πηγών στη Συρία.

Η πηγή αυτή έκανε λόγο για τους «σφοδρότερους βομβαρδισμούς από το 2012» στην παράκτια περιοχή της Ταρτούς, όπου βρίσκεται ιδίως στρατηγικής σημασίας ναυτική βάση της Ρωσίας.

Συρία - Βομβαρδισμοί

Ξαναλειτουργεί η πρεσβεία του Κατάρ

Η πρεσβεία του Κατάρ στη Συρία θα επαναλειτουργήσει αύριο Τρίτη, μετά την πτώση του καθεστώτος Άσαντ, ανακοίνωσε χθες Κυριακή το εμιράτο του Κόλπου.

Έπειτα από δεκατρία χρόνια που έμεινε κλειστή, το Κατάρ ανακοινώνει «την επανέναρξη της λειτουργίας της πρεσβείας του στην αδελφή Συριακή Αραβική Δημοκρατία» από αύριο, αναφέρει δελτίο Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών που δημοσιοποιήθηκε μέσω X.

Συνάντηση Τσουλάνι με τον απεσταλμένο του ΟΗΕ

Ο ειδικός απεσταλμένος του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τη Συρία Γκάιρ Πέντερσεν έφθασε χθες Κυριακή στη Δαμασκό, όπου συναντήθηκε με τον Αμπού Μοχάμαντ αλ Τζουλάνι, ηγέτη της Χαγιάτ Ταχρίρ ας Σαμ (ΧΤΣ, ο πρώην βραχίονας της Αλ Κάιντα στη συριακή επικράτεια), επικεφαλής της συμμαχίας παρατάξεων ανταρτών που ανέτρεψε τον πρώην πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ, σύμφωνα με ανακοίνωση της οργάνωσης.

Ο Τζουλάνι, που πλέον χρησιμοποιεί το πραγματικό του όνομα, Άχμεντ αλ Σάρα, και ο κ. Πέντερσεν συζήτησαν για «τις αλλαγές στο πολιτικό σκηνικό, που καθιστούν αναγκαία αναθεώρηση» της απόφασης 2254 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, σύμφωνα με την ανακοίνωση της οργάνωσής του που δημοσιοποιήθηκε μέσω Telegram.

Η απόφαση αυτή (2015) είχε υποδείξει «οδικό χάρτη» για την πολιτική επίλυση της κρίσης στη Συρία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ειδήσεις σήμερα:

Πυροβολισμοί - Θρακομακεδόνες: “Είχε πολύ κόσμο χθες στη περιοχή, ήταν σοκαριστικό”

Θεσσαλονίκη: Θανατηφόρο τροχαίο στα ανατολικά (εικόνες)

Εορτολόγιο - 16 Δεκεμβρίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα


Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΟλοκληρώθηκε στην πρεσβεία των ΗΠΑ η πορεία για το Πολυτεχνείο - Αποκατάσταση της κυκλοφορίας (εικόνες)Σήμερα 20:28 | Ειδήσεις

Άνοιξαν οι σταθμοί του μετρό Σύνταγμα, Πανεπιστήμιο, Ευαγγελισμός και Ομόνοια ενώ παραμένει κλειστός ο σταθμός Μέγαρο Μουσικής.

Θανατηφόρο τροχαίο στο Νέο Κόσμο: Χτυπήματα στο κεφάλι έφερε ο οδηγός - Τι εξετάζει η αστυνομίαΣήμερα 19:52 | Ειδήσεις

Το αυτοκίνητο του άτυχου άνδρα προσέκρουσε σε σταθμευμένο όχημα, ενώ εξετάζεται η εμπλοκή και ενός δικύκλου. 

Βορίζια: Ελεύθερος με περιοριστικούς όρους ο 23χρονος που κατηγορείται για την τοποθέτηση του εκρηκτικού μηχανισμούΣήμερα 15:44 | Ειδήσεις

Πρόκειται για ανιψιό του 39χρονου δολοφονημένου, Φανούρη Καργάκη και γιο του προφυλακισμένου γαμπρού του νεκρού.

ΟΠΕΚΕΠΕ – Τέλλογλου: 88 εκατομμύρια ευρώ σε Κέντρα Υποδοχής Δηλώσεων (βίντεο)Σήμερα 18:27 | Ειδήσεις

Νέες αποκαλύψεις του ΑΝΤ1 έρχονται στο φως για το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Στο Μαξίμου ο Τζόκοβιτς, συναντήθηκε με τον Κ. Μητσοτάκη: "Να ανεβάσουμε το ελληνικό τένις" 20:53Ολοκληρώθηκε στην πρεσβεία των ΗΠΑ η πορεία για το Πολυτεχνείο - Αποκατάσταση της κυκλοφορίας (εικόνες)20:38Αγρίνιο: Ανήλικη μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο σε κατάσταση μέθης20:24Θανατηφόρο τροχαίο στο Νέο Κόσμο: Χτυπήματα στο κεφάλι έφερε ο οδηγός - Τι εξετάζει η αστυνομία20:10Τι καιρό θα κάνει την Τρίτη19:56Σεισμός στο Κιλκίς 19:42Εντυπωσιακές εικόνες από την άσκηση "Δικέφαλος Αετός-25" στην Κρήτη19:28ΟΠΕΚΕΠΕ – Τέλλογλου: 88 εκατομμύρια ευρώ σε Κέντρα Υποδοχής Δηλώσεων (βίντεο)19:14Θεσσαλονίκη: Πέντε προσαγωγές και δύο συλλήψεις πριν την πορεία για την επέτειο του Πολυτεχνείου18:59Νορβηγία: Ο Χάαλαντ σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο18:44Επιστολή Φον ντερ Λάιεν στα κράτη – μέλη: Πρέπει να βρεθούν λύσεις για την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της Ουκρανίας18:30Σε εξέλιξη η πορεία για το Πολυτεχνείο (εικόνες)18:16"Σπίτι μου 2": Παράταση για το πρόγραμμα 18:04Λαμία: Αυτοκίνητο έπεσε πάνω σε κολώνα (βίντεο)17:50Δύο αγνοούμενοι από την κακοκαιρία στη βορειοανατολική Ιταλία17:36Πρωθυπουργός της Πολωνίας: Η έκρηξη σε σιδηροδρομική γραμμή οφείλεται σε δολιoφθορά17:22Η σημαία του Πολυτεχνείου έφτασε στην Αμερικανική πρεσβεία (βίντεο)17:08Πολυτεχνείο: Σε εξέλιξη η πορεία με 43 προσαγωγές και 11 συλλήψεις16:56Ρωσική επίθεση σε τουρκικό πλοίο στην Ουκρανία – Φωτιά σε φορτίο 4.000 τόνων LPG, εκκενώσεις στη Ρουμανία (βίντεο)16:44Μακρόν: Η αναγέννηση του ουκρανικού στρατού, δέσμευση για την ασφάλεια όλων μας16:32
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο