LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΚόσμοςΔημοσίευση: 16 Δεκεμβρίου 2024 06:19

Συρία: Πάνω από 7600 πρόσφυγες επέστρεψαν από την Τουρκία σε 5 μέρες

Σε ποιες περιοχές συγκεντρώνονται οι Σύροι πρόσφυγες της Τουρκίας για να επιστρέψουν στην πατρίδα τους. Ποια είναι η πολιτική του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών για το θέμα.

Συρία - Τουρκία - Σύνορα - Ουρές

Περίπου 7.600 Σύροι πρόσφυγες πέρασαν τα τουρκικά σύνορα και επέστρεψαν στη χώρα τους τις πέντε πρώτες ημέρες μετά την πτώση του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ πριν από μια εβδομάδα και πλέον, ανέφερε χθες Κυριακή ο τούρκος υπουργός Εσωτερικών.

Ο συνολικός αριθμός των Σύρων που «επέστρεψαν οικειοθελώς από την Τουρκία» στην χώρα τους ανήλθε σε 7.621 από την 9η ως την 13η Δεκεμβρίου, ανέφερε ο Αλί Γερλίκαγια μέσω X.

Η Τουρκία φιλοξενεί σχεδόν τρία εκατομμύρια Σύρους που εγκατέλειψαν τη χώρα τους μετά το ξέσπασμα του εμφυλίου πολέμου το 2011, από τους οποίους 1,24 εκατ. (περί το 42%) κατάγονται από το Χαλέπι, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Συρίας (βορειοδυτικά).

Μετά την αλλαγή καθεστώτος, αρκετοί από αυτούς τρέφουν την ελπίδα ότι θα μπορέσουν να επιστρέψουν.

Εκατοντάδες πρόσφυγες πήγαν νωρίς το πρωί της περασμένης Δευτέρας στο συνοριακό φυλάκιο Τζιλβέγκοζου, περίπου 50 χιλιόμετρα δυτικά του Χαλεπιού, διαπίστωσαν ανταποκριτές του Γαλλικού Πρακτορείου. Εκείνη την ημέρα πέρασαν τα σύνορα 1.259 Σύροι, σύμφωνα με τους αριθμούς του τουρκικού υπουργείου Εσωτερικών.

Άλλοι 1.669 πέρασαν τα σύνορα την Τρίτη, 1.293 την Τετάρτη, 1.553 την Πέμπτη και 1.847 την Παρασκευή, διευκρίνισε ο κ. Γερλίκαγια.

Τις 48 ώρες που ακολούθησαν την πτώση του Άσαντ, οι τουρκικές αρχές αύξησαν την ημερήσια δυναμικότητα διελεύσεων από τα συνοριακά φυλάκια από τις 3.000 σε 15.000 ως 20.000, ανέφερε νωρίτερα την περασμένη εβδομάδα ο υπουργός.

Η Τουρκία έχει σύνορα μήκους 900 χιλιομέτρων με τη Συρία, με πέντε φυλάκια διέλευσης σε λειτουργία και προβλέπει να ανοίξει έκτο για να «διευκολυνθεί η κυκλοφορία».

Καθώς η τουρκική κοινή γνώμη μοιάζει να διάκειται ολοένα πιο εχθρικά έναντι των προσφύγων, κυρίως των Σύρων, η Άγκυρα δεν κρύβει πως είναι αποφασισμένη να ενθαρρύνει όσο περισσότερους πρόσφυγες είναι δυνατό να επιστρέψουν στη χώρα τους.

Σφοδροί βομβαρδισμοί του Ισραήλ στην Ταρτούς

Παράλληλα, εντατικοί βομβαρδισμοί του Ισραήλ έβαλαν στο στόχαστρο τη νύχτα της Κυριακής προς Δευτέρα στρατιωτικές εγκαταστάσεις στην παραθαλάσσια περιοχή Ταρτούς, όπως ανακοίνωσε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

«Ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη εξαπέλυσαν πλήγματα» σε διάφορες εγκαταστάσεις, συμπεριλαμβανομένων ειδικά μονάδων αντιαεροπορικής άμυνας και «αποθηκών πυραύλων εδάφους-εδάφους», σύμφωνα με την μη-κυβερνητική οργάνωση αυτή με έδρα τη Βρετανία, που βασίζεται σε ευρύ δίκτυο πηγών στη Συρία.

Η πηγή αυτή έκανε λόγο για τους «σφοδρότερους βομβαρδισμούς από το 2012» στην παράκτια περιοχή της Ταρτούς, όπου βρίσκεται ιδίως στρατηγικής σημασίας ναυτική βάση της Ρωσίας.

Συρία - Βομβαρδισμοί

Ξαναλειτουργεί η πρεσβεία του Κατάρ

Η πρεσβεία του Κατάρ στη Συρία θα επαναλειτουργήσει αύριο Τρίτη, μετά την πτώση του καθεστώτος Άσαντ, ανακοίνωσε χθες Κυριακή το εμιράτο του Κόλπου.

Έπειτα από δεκατρία χρόνια που έμεινε κλειστή, το Κατάρ ανακοινώνει «την επανέναρξη της λειτουργίας της πρεσβείας του στην αδελφή Συριακή Αραβική Δημοκρατία» από αύριο, αναφέρει δελτίο Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών που δημοσιοποιήθηκε μέσω X.

Συνάντηση Τσουλάνι με τον απεσταλμένο του ΟΗΕ

Ο ειδικός απεσταλμένος του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τη Συρία Γκάιρ Πέντερσεν έφθασε χθες Κυριακή στη Δαμασκό, όπου συναντήθηκε με τον Αμπού Μοχάμαντ αλ Τζουλάνι, ηγέτη της Χαγιάτ Ταχρίρ ας Σαμ (ΧΤΣ, ο πρώην βραχίονας της Αλ Κάιντα στη συριακή επικράτεια), επικεφαλής της συμμαχίας παρατάξεων ανταρτών που ανέτρεψε τον πρώην πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ, σύμφωνα με ανακοίνωση της οργάνωσης.

Ο Τζουλάνι, που πλέον χρησιμοποιεί το πραγματικό του όνομα, Άχμεντ αλ Σάρα, και ο κ. Πέντερσεν συζήτησαν για «τις αλλαγές στο πολιτικό σκηνικό, που καθιστούν αναγκαία αναθεώρηση» της απόφασης 2254 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, σύμφωνα με την ανακοίνωση της οργάνωσής του που δημοσιοποιήθηκε μέσω Telegram.

Η απόφαση αυτή (2015) είχε υποδείξει «οδικό χάρτη» για την πολιτική επίλυση της κρίσης στη Συρία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ειδήσεις σήμερα:

Πυροβολισμοί - Θρακομακεδόνες: “Είχε πολύ κόσμο χθες στη περιοχή, ήταν σοκαριστικό”

Θεσσαλονίκη: Θανατηφόρο τροχαίο στα ανατολικά (εικόνες)

Εορτολόγιο - 16 Δεκεμβρίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα


Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Τραγωδία στην Ελβετία: Έξι Γάλλοι υπήκοοι τραυματίες, οκτώ άλλοι αγνοούνται23:58Μαμντάνι: Θα δώσουμε παράδειγμα στον κόσμο - Η αριστερά μπορεί να κυβερνήσει23:42Γουόκαπ: Tο συναίσθημα σε ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό είναι πάντα το ίδιο - Για αυτό παίζουμε μπάσκετ23:24Τραγωδία στην Ελβετία: Περίπου δεκαπέντε Ιταλοί, μεταξύ των τραυματιών23:10Ιράν: Εντάσεις στις διαδηλώσεις για την ακρίβεια - Αναφορές για έξι νεκρούς22:56Τροχαίο δυστύχημα Άντονι Τζόσουα: Συνελήφθη ο οδηγός του αυτοκινήτου22:42Τι καιρό θα κάνει την Παρασκευή22:28Σαρώνει η γρίπη: Στα όρια τα νοσοκομεία, από την έξαρση ιώσεων σε παιδιά22:14Ανεξέλεγκτη ταχύτητα και social media: Κάνουν ράλι με ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα22:00Τραγωδία στην Ελβετία: Η Γαλλία δέχεται τραυματίες σε γαλλικά νοσοκομεία21:46Ο Τραμπ αναβάλλει κατά ένα έτος την αύξηση των δασμών σε εισαγόμενα έπιπλα21:32O Παναθηναϊκός άρχισε συζητήσεις για τον Αντίνο21:18ANT1 Sports: Οι αστείες στιγμές από τον χώρο του αθλητισμού, το 2025 (βίντεο)21:04Ελβετία - Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες: Άνθρωποι ούρλιαζαν, άλλοι κείτονταν νεκροί στο έδαφος (βίντεο)20:50Μαζικοί έλεγχοι αλκοτέστ στην Αθήνα - 62 οδηγοί πάνω από το όριο20:36Λάρισα: Σύγκρουση δύο αυτοκινήτων - Άνδρας στο νοσοκομείο με κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις20:22Ελβετία: Συλλυπητήριο μήνυμα υποστήριξης απέστειλε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή20:08Αταμάν: Από τις κορυφαίες ομάδες στην Ευρωλίγκα ο Ολυμπιακός19:54Πυρκαγιά στο Κραν Μοντανά - Παρμελέν: Μια από τις χειρότερες τραγωδίες στην ιστορία της χώρας19:40Πάτρα: Τραυματίστηκε ζευγάρι που επέβαινε σε μηχανή που συγκρούστηκε με αυτοκίνητο19:26
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο