LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΚόσμοςΔημοσίευση: 15 Δεκεμβρίου 2024 10:18

Τραμπ: Ο Γκρένελ στις ειδικές αποστολές, ο Νιούνες στις μυστικές υπηρεσίες

Ο Ντόναλντ Τραμπ ονόμασε τον Ρίτσαρντ Γκρένελ ως προεδρικό απεσταλμένο σε "ειδικές αποστολές" ανά τον κόσμο. Ποιος θα είναι ο νέος επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών στις ΗΠΑ.

Τραμπ - Γκρενέλ

Ο Αμερικανός εκλεγμένος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε το Σάββατο την πρόθεσή του να αναθέσει σε ακόμη έναν από τους πιστούς του, τον Ρίτσαρντ Γκρένελ, το υπό ίδρυση αξίωμα του προεδρικού απεσταλμένου για «ειδικές αποστολές».

«Ο Ρικ θα δουλέψει σε κάποια από τα πιο καυτά σημεία του κόσμου, συμπεριλαμβανομένων της Βενεζουέλας και της Βόρειας Κορέας», ανέφερε ο κ. Τραμπ μέσω Truth Social.

Ο κ. Γκρένελ, 58 ετών, υπήρξε κατά την πρώτη θητεία του Ρεπουμπλικάνου στην προεδρία πρεσβευτής των ΗΠΑ στη Γερμανία, ειδικός απεσταλμένος του προέδρου στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις Σερβίας-Κοσόβου (2019-2020) και μεταβατικός επικεφαλής του συντονιστικού οργάνου των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών από τον Φεβρουάριο ως τον Μάιο του 2020.

Ο κ. Τραμπ δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες για τα συγκεκριμένα καθήκοντα που εννοεί να αναθέσει στον κ. Γκρένελ. Ο πρώην διπλωμάτης θεωρείτο πως συγκαταλεγόταν στους υποψήφιους για το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, που ανατέθηκε στον Μάρκο Ρούμπιο, και σε αυτό του ειδικού απεσταλμένου για τον πόλεμο στην Ουκρανία, που ανατέθηκε στον στρατηγό ε.α. Κιθ Κέλογκ.

Οι αμερικανοί πρόεδροι γενικά ονομάζουν ειδικούς απεσταλμένους για ζητήματα στα οποία δίνουν έμφαση, ή κρίσεις που δεν θεωρούν πως μπορούν να αφεθούν στα χέρια πρεσβευτών.

Ρίτσαρντ Γκρενέλ

Ο κ. Τραμπ, που θα ορκιστεί και θα αναλάβει την εξουσία την 20ή Ιανουαρίου 2025, έχει διαβεβαιώσει πως θα εξέταζε το ενδεχόμενο άμεσων διαπραγματεύσεων με τον Κιμ Γιονγκ Ουν, τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας, για να μειωθεί ο κίνδυνος σύρραξης. Αλλά δεν είναι σαφές αν η Πιονγκγιάνγκ, που αγνόησε εντελώς τις προσκλήσεις σε διαπραγματεύσεις χωρίς προϋποθέσεις από πλευράς της κυβέρνησης του Τζο Μπάιντεν τα τελευταία τέσσερα χρόνια, αποδυόμενη στην ενίσχυση του πυρηνικού οπλοστασίου της και σύσφιξη των σχέσεων με τη Ρωσία, θα ανταποκρινόταν.

Ο ρεπουμπλικάνος αποκάλεσε επανειλημμένα προεκλογικά «δικτάτορα» τον πρόεδρο της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο. Ο κ. Μαδούρο από την άλλη έκρινε πως η αλλαγή ηγεσίας στις ΗΠΑ θα μπορούσε να αποτελέσει «νέα αρχή» στις διμερείς σχέσεις.

Στην πρώτη του θητεία, ο Ντόναλντ Τραμπ είχε προχωρήσει στην επιβολή πολύ πιο σκληρών κυρώσεων στη χώρα της Λατινικής Αμερικής, ιδίως στον τομέα-κλειδί του πετρελαίου. Ο κ. Μαδούρο διέκοψε τις διμερείς σχέσεις το 2019.

Ρίτσαρντ Γκρενέλ

Ο Ντέβιν Νιούνες θα είναι σύμβουλος του Λευκού Οίκου για τις υπηρεσίες πληροφοριών

Ο Αμερικανός εκλεγμένος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ονόμασε το σάββατο τον Ντέβιν Νιούνες —το τρέχον διάστημα διευθύνοντα σύμβουλο του Truth Social, ιστότοπου κοινωνικής δικτύωσης ιδιοκτησίας του μεγιστάνα— επόμενο επικεφαλής συμβουλευτικού οργάνου της προεδρίας για ζητήματα κατασκοπείας.

«Ο Ντέβιν θα βασιστεί στην εμπειρία του», καθώς διετέλεσε «πρόεδρος της επιτροπής πληροφοριών της Βουλής των Αντιπροσώπων» και είχε διαδραματίσει «ρόλο κλειδί στην αποκάλυψη της απάτης για τη Ρωσία», προκειμένου να «μου παρέχει ανεξάρτητες αποτιμήσεις για την αποτελεσματικότητα και την αξιοπιστία των δραστηριοτήτων των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών», ανέφερε ο κ. Τραμπ μέσω Truth Social.

Ο Ντέβιν Νιούνες υπήρξε για σειρά ετών μέλος του αμερικανικού Κογκρέσου (2003-2022) και ήταν ο πρόεδρος της επιτροπής πληροφοριών της κάτω Βουλής κατά την πρώτη θητεία του κ. Τραμπ στην προεδρία (2017-2021).

Ο Ρεπουμπλικάνος πρώην κοινοβουλευτικός είχε κατηγορήσει το FBI πως καταχράστηκε την εξουσία του για να κατασκοπεύει μέλος της ομάδας που διεξήγαγε την προεκλογική εκστρατεία του Ντόναλντ Τραμπ κι είχε επαφές με τη Ρωσία, στο πλαίσιο της έρευνας για τη ρωσική ανάμιξη στις προεδρικές εκλογές του 2016 στις ΗΠΑ.

Ο κ. Τραμπ διευκρίνισε πως ο κ. Νιούνες θα παραμείνει διευθύνων σύμβουλος του Truth Social ενόσω θα ηγείται του συμβουλευτικού οργάνου του Λευκού Οίκου.

Το προεδρικό συμβουλευτικό όργανο για τις υπηρεσίες πληροφοριών (President’s Intelligence Advisory Board, PIAB) έχει αρμοδιότητα να παρέχει ανεξάρτητες εκτιμήσεις για τη δουλειά των υπηρεσιών πληροφοριών στον αρχηγό του αμερικανικού κράτους.

Ο διορισμός ανακοινώθηκε δύο εβδομάδες αφού ο κ. Τραμπ, ο οποίος θα ορκιστεί και θα αναλάβει την εξουσία την 20ή Ιανουαρίου 2025, ονόμασε άλλον πιστό του, τον Κας Πατέλ, επόμενο διευθυντή του FBI. Θα αντικαταστήσει τον σημερινό διευθυντή της ομοσπονδιακής αστυνομίας, τον Κρίστοφερ Ρέι.

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΥπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο για την παράνομη μετανάστευση – Αναλυτικά όσα ισχύουν σε 21 ερωτήσεις και απαντήσειςΣήμερα 13:10 | Ειδήσεις

Εισάγεται η ποινικοποίηση της παράνομης παραμονής στη χώρα, με ποινή φυλάκισης 2 έως 5 έτη και ελάχιστο πρόστιμο 5.000 ευρώ.

Μύκονος: Άγρια συμπλοκή ανάμεσα σε αστυνομικούς και Ιταλούς τουρίστες (βίντεο)Σήμερα 12:35 | Ειδήσεις

Το περιστατικό τέθηκε υπό έλεγχο από την αστυνομία.

Θάνατος 22χρονου στην Κόρινθο: Τα ενδεχόμενα που εξετάζονται από τις Αρχές (βίντεο)Σήμερα 12:11 | Ειδήσεις

Τι είπε ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Κορίνθου στον ΑΝΤ1 για το μυστήριο γύρω από τον θάνατο του 22χρονου

Τρόμος για 26χρονη στη Θεσσαλονίκη: Ακινητοποιήθηκε από ληστές στο σπίτι της – Η διάσωσή της από την αστυνομίαΣήμερα 10:07 | Ειδήσεις

Οι δράστες επιχείρησαν να τραυματίσουν τους αστυνομικούς με σύρριγες.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Formula 1: Το 16ο Grand Prix στη Μόντσα της Ιταλίας αποκλειστικά σε ΑΝΤ1 και ΑΝΤ1+ (εικόνες)14:10Δολοφονία 47χρονου στον Αγ. Παντελεήμονα - Συνελήφθησαν δύο 27χρονοι13:56Πούτιν: Προσκάλεσε τον Κιμ Γιονγκ Ουν στη Ρωσία13:42Υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο για την παράνομη μετανάστευση – Αναλυτικά όσα ισχύουν σε 21 ερωτήσεις και απαντήσεις13:37Ηράκλειο: 65χρονος συνελήφθη για καλλιέργεια δενδρυλλίων κάνναβης13:23ΟΠΕΚΑ – Κοινωνικός Τουρισμός: Aύριο αρχίζει η αναδιανομή των αδιάθετων δελτίων13:07Ηράκλειο: ΙΧ τυλίχθηκε στις φλόγες σε πυλωτή – Επιχείρηση της Πυροσβεστικής (εικόνες)12:53Θάνατος 22χρονου στην Κόρινθο: Τα ενδεχόμενα που εξετάζονται από τις Αρχές (βίντεο)12:39Μύκονος: Άγρια συμπλοκή ανάμεσα σε αστυνομικούς και Ιταλούς τουρίστες (βίντεο)12:23Ελ Σαλβαδόρ: Το εντυπωσιακό, αλλά επικίνδυνο έθιμο (βίντεο)12:09Αφγανιστάν: Μειώνονται οι ελπίδες να βρεθούν επιζώντες τρεις μέρες μετά το φονικό σεισμό11:52Στουρνάρας: Η οικονομική παιδεία πυλώνας αναπτυξιακής πολιτικής11:37Δ. Μιχαηλίδου: Ψηφίζεται η δια βίου τριτεκνική ιδιότητα11:21Κύπελλο Ελλάδας: Το μεσημέρι της Τετάρτης η κλήρωση για τη League Phase11:07Χατζηδάκης: 4 μύθοι της «φιλεύσπλαχνης» αντιπολίτευσης10:53ΕΡΓΑΝΗ: Πάνω από 3,5 εκατομμύρια καταγεγραμμένες υπερωρίες στο επτάμηνο του 202510:39Τρόμος για 26χρονη στη Θεσσαλονίκη: Ακινητοποιήθηκε από ληστές στο σπίτι της – Η διάσωσή της από την αστυνομία10:25Επιχείρηση του ελληνικού FBI για την πάταξη του λαθρεμπορίου καυσίμων – 20 συλλήψεις10:11Παναθηναϊκός: Αυτή είναι η ευρωπαϊκή λίστα των «πρασίνων»09:57Nτοκουμέντα για τη μαφία της Κρήτης: Οι "επιδείξεις" όπλων και τα ραντεβού09:43
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο