LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΠαράξεναΔημοσίευση: 14 Δεκεμβρίου 2024 14:24

Γεωργία - Μιχαήλ Καβελασβίλι: Από επιθετικός της Μάντσετσερ Σίτι, ακροδεξιός νέος πρόεδρος της χώρας

Ποιος είναι ο Μιχαήλ Καβελασβίλι που αναλαμβάνει την προεδρία της χώρας. Γιατί τον κατηγορούν οι διαδηλωτές.

Γεωργία - Μιχαήλ Καβελασβίλι

Η κρίση στη Γεωργία ενδέχεται να κλιμακωθεί σήμερα, με την αναμενόμενη εκλογή στην προεδρία του ακροδεξιού πρώην ποδοσφαιριστή Μιχαήλ Καβελασβίλι, ανθρώπου πιστού στην κυβέρνηση που έχει βρεθεί αντιμέτωπη με κύμα φιλοευρωπαϊκών διαδηλώσεων.

Έχει ήδη εξαγγελθεί συγκέντρωση σήμερα το πρωί μπροστά στο κοινοβούλιο, όπου το Εκλεκτορικό Σώμα, που ελέγχεται από το κυβερνών κόμμα, αναμένεται να τον αναδείξει στην προεδρία, σε μια ψηφοφορία την οποία μποϊκοτάρει η αντιπολίτευση.

Ο Μιχαήλ Καβελασβίλι είναι επισήμως ο μοναδικός υποψήφιος, η αντιπολίτευση αρνήθηκε να καταλάβει τις έδρες της στο κοινοβούλιο -μετά τις επίμαχες βουλευτικές εκλογές του Οκτωβρίου- και δεν έχει προτείνει καμιά υποψηφιότητα για το αξίωμα. Ο 53χρονος Καβελασβίλι κατηγορείται από τους διαδηλωτές ότι είναι μαριονέτα του δισεκατομμυριούχου Μπιτζίνα Ιβανισβίλι, που απέκτησε περιουσία στη Ρωσία, ίδρυσε το κόμμα Γεωργιανό Όνειρο και κυβερνά παρασκηνιακά τη Γεωργία από το 2012.

Γεωργία - Μιχαήλ Καβελασβίλι

Ο αρχηγός του κράτους ως πρότινος εκλεγόταν απευθείας, αλλά το κόμμα Γεωργιανό Όνειρο αναθεώρησε το σύνταγμα το 2017 για να επιτρέψει στο Εκλεκτορικό Σώμα που αποτελείται από μέλη του κοινοβουλίου και περιφερειακούς εκπροσώπους, να καθορίσουν τον νικητή. Το Γεωργιανό Όνειρο σχεδιάζει να πραγματοποιήσει την τελετή ορκωμοσίας του νέου προέδρου στις 29 Δεκεμβρίου.

Η πρώην σοβιετική δημοκρατία διανύει νέα ταραχώδη περίοδο αφότου το κυβερνών κόμμα ανακήρυξε τη νίκη του στις βουλευτικές εκλογές της 26ης Οκτωβρίου και η κυβέρνηση αποφάσισε τον περασμένο μήνα να αναστείλει ως το 2028 τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ.

Στην πρωτεύουσα Τμπιλίσι, η βασική αντικυβερνητική διαδήλωση συγκεντρώνει κάθε βράδυ έξω από το κοινοβούλιο χιλιάδες ανθρώπους κατά τις τελευταίες τρεις εβδομάδες.

Η εν ενεργεία αρχηγός του κράτους, η Σαλομέ Ζουραμπισβίλι, που έχει περιορισμένες εξουσίες αλλά βρίσκεται σε ρήξη με την κυβέρνηση και υποστηρίζει τις διαδηλώσεις, έχει δηλώσει ότι θα αρνηθεί να παραδώσει την εξουσία της όσο δεν διοργανώνονται νέες βουλευτικές εκλογές. Η ίδια δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου χθες, Παρασκευή, ότι ο σημερινός διορισμός του προέδρου αποτελεί «παρωδία» και είναι «αντισυνταγματικός» και «παράνομος».

Γεωργία - Μιχαήλ Καβελασβίλι

Στη Γεωργία, οι εξουσίες του αρχηγού του Κράτους είναι περιορισμένες και κυρίως συμβολικές. Αλλά αυτό δεν έχει εμποδίσει την 72χρονη, πρώην στέλεχος του διπλωματικού σώματος της Γαλλίας, να γίνει μια από τις φωνές της φιλοευρωπαϊκής αντιπολίτευσης.

Χθες βράδυ, η διαδήλωση μπροστά από το κοινοβούλιο στο Τμπιλίσι έγινε χωρίς προβλήματα, χωρίς βίαιες συγκρούσεις όπως αυτές που σημάδεψαν τις πρώτες δέκα ημέρες των κινητοποιήσεων που άρχισαν στις 28 Νοεμβρίου.

Ειδήσεις σήμερα:

“Σπίτι μου” - “Ανακαινίζω ενεργειακά”: Πότε ξεκινούν τα νέα προγράμματα επιδοτήσεων

Τουρκία - ΜΜΕ: “Η καμπάνα χτυπάει για τους Κούρδους της Συρίας”

Κεντρική Μακεδονία: Η Αθηνά Αηδονά νέα περιφερειάρχης

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΦωτιά σε εργοστάσιο στον Πειραιά – Έντονη οσμή καπνού στην ατμόσφαιρα (βίντεο)Σήμερα 22:27 | Ειδήσεις

Οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής παραμένουν σε επιφυλακή ώστε να αποτραπεί η επέκταση της φωτιάς προς κατοικημένες περιοχές, καθώς πνέουν άνεμοι στην περιοχή.

Μαρινάκης για Τσίπρα: Έχει δικαίωμα να κάνει όσο rebranding επιθυμεί, αλλά την ιστορία δεν θα την ξαναγράψειΣήμερα 23:12 | Ειδήσεις

Άμεση ήταν η απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου, Παύλου Μαρινάκη στον Αλέξη Τσίπρα.

Σαντορίνη: Θυελλώδεις άνεμοι παρέσυραν και διέλυσαν τροχόσπιτο (βίντεο)Σήμερα 16:23 | Ειδήσεις

Οι αρχές καλούν τους πολίτες και τους επισκέπτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, καθώς οι ισχυροί άνεμοι αναμένεται να συνεχιστούν και τις επόμενες ώρες.

Φωτιά στη Μεσσηνία – Επιχειρούν ενάερια μέσαΣήμερα 17:16 | Ειδήσεις

Στην κατάσβεση της πυρκαγιάς που ξέσπασε επιχειρούν και δυνάμεις από αέρος

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Τήνος: Ιστιοφόρο έδωσε μάχη με τα κύματα και τους θυελλώδεις ανέμους (βίντεο)23:59Μαρινάκης για Τσίπρα: Έχει δικαίωμα να κάνει όσο rebranding επιθυμεί, αλλά την ιστορία δεν θα την ξαναγράψει23:43Ασπροβάλτα: 60χρονος έχασε τη ζωή του ενώ κολυμπούσε 23:28Τσίπρας: Ποιος φοβάται την αλήθεια για το ’15;23:13Τουρκία: Μεγάλη πυρκαγιά απειλεί σπίτια στη Σμύρνη - Στην Πάτμο έφτασαν οι καπνοί22:57Φωτιά σε εργοστάσιο στον Πειραιά – Έντονη οσμή καπνού στην ατμόσφαιρα (βίντεο)22:43Τασούλας: Στη φρεγάτα "ΣΠΕΤΣΑΙ" την Δευτέρα για να επιθεωρήσει εν πλω τα πολεμικά πλοία του στόλου22:28Τροποποιήσεις στα ακτοπλοϊκά δρομολόγια από τα λιμάνια της Αττικής λόγω ισχυρών ανέμων22:12Χαλκιδική: Νεκρή συνεπιβάτιδα μηχανής μετά από σφοδρή σύγκρουση με ΙΧ21:58Η Ευρώπη σε κλοιό καύσωνα: "Καμίνια" οι πόλεις με 40άρια 21:44Εύβοια: Αστυνομικός έσωσε με αυτοθυσία μητέρα και κόρη που παρασύρθηκαν από τα ρεύματα στη θάλασσα21:30Μουντιάλ Συλλόγων: Η υπερηχητική Παρί Σεν Ζερμέν «σκόρπισε» την παρέα του Μέσι και περιμένει... Μπάγερν21:16Τηλεφωνική επικοινωνία Γεραπετρίτη με την Παλαιστίνια ΥΠΕΞ21:02112 αγροτοδασικές πυρκαγιές το τελευταίο εικοσιτετράωρο σε όλη τη χώρα20:47Τροχαίο στη Χαλκιδική: 19χρονος έχασε τη ζωή του20:33Φθιώτιδα: Κατέρρευσε σε γλέντι και πέθανε μέσα στο ασθενοφόρο20:19Γαλλία: Τσιγάρο τέλος σε παραλίες και πάρκα 20:05WRC-Ράλι Ακρόπολις: Κατέκτησε την πρώτη θέση ο Τάνακ19:50Ντόναλντ Τραμπ: Βρήκα αγοραστή για το Tik Tok19:36Κρήτη: Σε εξέλιξη επιχείρηση έρευνας και διάσωσης για τον εντοπισμό χειριστή κανό - Σηκώθηκε drone19:21
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο