LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΠολιτικήΔημοσίευση: 13 Δεκεμβρίου 2024 16:13

Τσίπρας: Η Συμφωνία των Πρεσπών επουλώνει μία μεγάλη πληγή (εικόνες)

Τι είπε ο πρώην Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, για τα ελληνοτουρκικά, τη Συμφωνία των Πρεσπών αλλά και για το εάν σκοπεύει να ξαναβρεθεί στην κεντρική πολιτική σκηνή της χώρας.

Αλέξης Τσίπρας

Ο πρώην Πρωθυπουργός, κ. Αλέξης Τσίπρας, σε μία τετ-α-τετ συζήτηση με τον διευθυντή της εφημερίδας «ΤΟ ΒΗΜΑ», κ. Περικλή Δημητρολόπουλο, στο πλαίσιο του συνεδρίου «Μεταπολίτευση 1974-2024: 50 Χρόνια Ελληνική Εξωτερική Πολιτική», αναφέρθηκε στις σημαντικές στιγμές της χώρας στη Μεταπολίτευση, στις εξελίξεις σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, αλλά και στα μελλοντικά του σχέδια στην πολιτική.

Πιο συγκεκριμένα, ερωτηθείς εάν θα επιστρέψει στην κεντρική πολιτική σκηνή, ειδικά τώρα, που βρίσκεται στην επικαιρότητα με αφορμή τα απομνημονεύματα της πρώην καγκελάριου, κυρίας Άνγκελα Μέρκελ, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι «η επικαιρότητα σε κυνηγάει όταν υπάρχει κάποιο έλλειμμα από τους ενεργά παρόντες πολιτικούς».

Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά: «Δεν πρέπει να μένεις βουβός, όταν αποσύρεσαι από την πρώτη γραμμή. Δεν αποφάσισα να αποσυρθώ από την πολιτική, απλά έχω την πολυτέλεια να παρεμβαίνω, όποτε κρίνω ότι πρέπει να παρεμβαίνω και σίγουρα δεν αισθάνθηκα να με κυνηγά με τα απομνημονεύματά της η κυρία Μέρκελ. Αντιθέτως, άλλοι θα πρέπει να αισθάνονται κυνηγημένοι».

Αναφερόμενος στα 50 χρόνια της Μεταπολίτευσης και στα θετικά επιτεύγματα της περιόδου, είπε ότι θεωρεί θετική οποιαδήποτε προσπάθεια έχει γίνει για να επουλωθούν οι πληγές της περιόδου μετά την Δικτατορία, όπως η τραγωδία της Κύπρου, η ένταση στις ελληνοτουρκικές θέσεις και η υπόθεση της Βόρειας Μακεδονίας.

Αλέξης Τσίπρας

«Συνεπώς θεωρώ σημαντικές στιγμές την ένταξη τόσο της χώρας μας στην ΕΟΚ, την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ και τη Συμφωνία των Πρεσπών, η οποία επούλωσε μία πληγή σε μία 27ετή διαμάχη», υποστήριξε ο κ. Τσίπρας.

Σχετικά με τις τρέχουσες εξελίξεις σε επίπεδο εξωτερικής πολιτικής, ο πρώην πρωθυπουργός σημείωσε ότι βρισκόμαστε ως χώρα «στη μέση ενός τριγώνου αστάθειας Λιβύης-Συρίας-Ουκρανίας και η ενεργητική πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική είναι η στρατηγική που θα πρέπει να ακολουθήσει η χώρα και όχι να είναι παθητική. Η Ελλάδα πρέπει να φύγει από τη παθογένεια και να προχωρήσει μπροστά στα θέματα εξωτερικής πολιτικής».

Προσέθεσε, δε, πως αν η Ελλάδα ελπίζει στην εύνοια της Δύσης έναντι της Τουρκίας, δεν πρόκειται να την αποκτήσει καθώς η θέση της Τουρκίας αναβαθμίζεται, μετά την απόσυρση της Ρωσίας και την αδυναμία της ΕΕ. Τόνισε, επίσης, ότι η «στρατηγική αναβλητικότητας δεν μας ευνοεί, έχει όρια και δημιουργεί κρίσεις που μας πάει βήματα προς τα πίσω, καθώς τα ‘ηρεμα νερά’ δεν είναι διαρκώς ήρεμα».

Αλέξης Τσίπρας

Ο κ. Τσίπρας συμπλήρωσε ότι δεν είναι υπέρ μιας γρήγορης λύσης στα ελληνοτουρκικά, αλλά μιας λύσης που θα έχει αρχή, μέση και τέλος. «Πρέπει να ξέρουμε τι θέλουμε, να χρησιμοποιήσουμε, με σωστή προετοιμασία, τα εργαλεία που έχουμε, όπως η προσφυγή στο Δικαστήριο της Χάγης για τον προσδιορισμό των ναυτικών μιλίων, και να προσπαθήσουμε να λύσουμε το πρόβλημα χωρίς να παρεκκλίνουμε από τις κόκκινες γραμμές μας, δηλαδή την εδαφική κυριαρχία των ελληνικών νησιών, την ασφάλεια των νησιών και την ενότητα του χώρου του Αιγαίου. Ο διάλογος πρέπει να γίνει θεσμικά, με σοβαρότητα, γνώση και διαφάνεια», τόνισε, ενώ λίγο νωρίτερα είχε εκφράσει την ανησυχία του ότι ο διάλογος δεν διεξάγεται πλέον σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων του Υπουργείο Εξωτερικών, αλλά σε επίπεδο υπουργών.

Αλέξης Τσίπρας

Σε ερώτηση σχετικά με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο κ. Τσίπρας επανέλαβε προηγούμενες δηλώσεις του ότι, «έχουμε Πρόεδρο της Δημοκρατίας που λήγει η θητεία της σε λίγους μήνες και έχει δικαίωμα ανανέωσης θητείας. Οφείλει να μας πει ο κ. Μητσοτάκης αν σκέφτεται να μην ανανεώσει η κυρία Σακελλαροπούλου τη θητεία της και γιατί. Και οφείλει να το πει διότι με ευθύνη του εξελίσσεται αυτή η συζήτηση».
Τέλος, σημείωσε ότι το μεγάλο πρόβλημα της χώρας είναι η έλλειψη αντιπολίτευσης και δεν είναι ζητούμενο η επανασυγκόλληση του προοδευτικού χώρου, αλλά η στοιχειώδης συνεννόηση της αντιπολίτευσης για τα σοβαρά θέματα της χώρας μας. «Στην Ελλάδα έχουμε το παράδοξο όχι να πέφτει η Κυβέρνηση, αλλά η αντιπολίτευση», κατέληξε.

Ειδήσεις σήμερα:

Κίμπερλι Γκίλφοϊλ: Η επιλογή μου δείχνει πόσο πολύ ο Τραμπ αγαπάει την Ελλάδα (βίντεο)

Μουντιάλ - Ελλάδα: Η κλήρωση για τα προκριμάτικα

Αστυνομικός Βουλής: “Η ψυχιατρική πραγματογνωμοσύνη στην σύζυγο δείχνει ότι οι καταγγελίες της ήταν αληθινές”

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΦωτιά σε εργοστάσιο στον Πειραιά – Έντονη οσμή καπνού στην ατμόσφαιρα (βίντεο)Σήμερα 22:27 | Ειδήσεις

Οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής παραμένουν σε επιφυλακή ώστε να αποτραπεί η επέκταση της φωτιάς προς κατοικημένες περιοχές, καθώς πνέουν άνεμοι στην περιοχή.

Μαρινάκης για Τσίπρα: Έχει δικαίωμα να κάνει όσο rebranding επιθυμεί, αλλά την ιστορία δεν θα την ξαναγράψειΣήμερα 23:12 | Ειδήσεις

Άμεση ήταν η απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου, Παύλου Μαρινάκη στον Αλέξη Τσίπρα.

Σαντορίνη: Θυελλώδεις άνεμοι παρέσυραν και διέλυσαν τροχόσπιτο (βίντεο)Σήμερα 16:23 | Ειδήσεις

Οι αρχές καλούν τους πολίτες και τους επισκέπτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, καθώς οι ισχυροί άνεμοι αναμένεται να συνεχιστούν και τις επόμενες ώρες.

Φωτιά στη Μεσσηνία – Επιχειρούν ενάερια μέσαΣήμερα 17:16 | Ειδήσεις

Στην κατάσβεση της πυρκαγιάς που ξέσπασε επιχειρούν και δυνάμεις από αέρος

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Τήνος: Ιστιοφόρο έδωσε μάχη με τα κύματα και τους θυελλώδεις ανέμους (βίντεο)23:59Μαρινάκης για Τσίπρα: Έχει δικαίωμα να κάνει όσο rebranding επιθυμεί, αλλά την ιστορία δεν θα την ξαναγράψει23:43Ασπροβάλτα: 60χρονος έχασε τη ζωή του ενώ κολυμπούσε 23:28Τσίπρας: Ποιος φοβάται την αλήθεια για το ’15;23:13Τουρκία: Μεγάλη πυρκαγιά απειλεί σπίτια στη Σμύρνη - Στην Πάτμο έφτασαν οι καπνοί22:57Φωτιά σε εργοστάσιο στον Πειραιά – Έντονη οσμή καπνού στην ατμόσφαιρα (βίντεο)22:43Τασούλας: Στη φρεγάτα "ΣΠΕΤΣΑΙ" την Δευτέρα για να επιθεωρήσει εν πλω τα πολεμικά πλοία του στόλου22:28Τροποποιήσεις στα ακτοπλοϊκά δρομολόγια από τα λιμάνια της Αττικής λόγω ισχυρών ανέμων22:12Χαλκιδική: Νεκρή συνεπιβάτιδα μηχανής μετά από σφοδρή σύγκρουση με ΙΧ21:58Η Ευρώπη σε κλοιό καύσωνα: "Καμίνια" οι πόλεις με 40άρια 21:44Εύβοια: Αστυνομικός έσωσε με αυτοθυσία μητέρα και κόρη που παρασύρθηκαν από τα ρεύματα στη θάλασσα21:30Μουντιάλ Συλλόγων: Η υπερηχητική Παρί Σεν Ζερμέν «σκόρπισε» την παρέα του Μέσι και περιμένει... Μπάγερν21:16Τηλεφωνική επικοινωνία Γεραπετρίτη με την Παλαιστίνια ΥΠΕΞ21:02112 αγροτοδασικές πυρκαγιές το τελευταίο εικοσιτετράωρο σε όλη τη χώρα20:47Τροχαίο στη Χαλκιδική: 19χρονος έχασε τη ζωή του20:33Φθιώτιδα: Κατέρρευσε σε γλέντι και πέθανε μέσα στο ασθενοφόρο20:19Γαλλία: Τσιγάρο τέλος σε παραλίες και πάρκα 20:05WRC-Ράλι Ακρόπολις: Κατέκτησε την πρώτη θέση ο Τάνακ19:50Ντόναλντ Τραμπ: Βρήκα αγοραστή για το Tik Tok19:36Κρήτη: Σε εξέλιξη επιχείρηση έρευνας και διάσωσης για τον εντοπισμό χειριστή κανό - Σηκώθηκε drone19:21
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο