LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΠολιτικήΔημοσίευση: 13 Δεκεμβρίου 2024 16:13

Τσίπρας: Η Συμφωνία των Πρεσπών επουλώνει μία μεγάλη πληγή (εικόνες)

Τι είπε ο πρώην Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, για τα ελληνοτουρκικά, τη Συμφωνία των Πρεσπών αλλά και για το εάν σκοπεύει να ξαναβρεθεί στην κεντρική πολιτική σκηνή της χώρας.

Αλέξης Τσίπρας

Ο πρώην Πρωθυπουργός, κ. Αλέξης Τσίπρας, σε μία τετ-α-τετ συζήτηση με τον διευθυντή της εφημερίδας «ΤΟ ΒΗΜΑ», κ. Περικλή Δημητρολόπουλο, στο πλαίσιο του συνεδρίου «Μεταπολίτευση 1974-2024: 50 Χρόνια Ελληνική Εξωτερική Πολιτική», αναφέρθηκε στις σημαντικές στιγμές της χώρας στη Μεταπολίτευση, στις εξελίξεις σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, αλλά και στα μελλοντικά του σχέδια στην πολιτική.

Πιο συγκεκριμένα, ερωτηθείς εάν θα επιστρέψει στην κεντρική πολιτική σκηνή, ειδικά τώρα, που βρίσκεται στην επικαιρότητα με αφορμή τα απομνημονεύματα της πρώην καγκελάριου, κυρίας Άνγκελα Μέρκελ, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι «η επικαιρότητα σε κυνηγάει όταν υπάρχει κάποιο έλλειμμα από τους ενεργά παρόντες πολιτικούς».

Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά: «Δεν πρέπει να μένεις βουβός, όταν αποσύρεσαι από την πρώτη γραμμή. Δεν αποφάσισα να αποσυρθώ από την πολιτική, απλά έχω την πολυτέλεια να παρεμβαίνω, όποτε κρίνω ότι πρέπει να παρεμβαίνω και σίγουρα δεν αισθάνθηκα να με κυνηγά με τα απομνημονεύματά της η κυρία Μέρκελ. Αντιθέτως, άλλοι θα πρέπει να αισθάνονται κυνηγημένοι».

Αναφερόμενος στα 50 χρόνια της Μεταπολίτευσης και στα θετικά επιτεύγματα της περιόδου, είπε ότι θεωρεί θετική οποιαδήποτε προσπάθεια έχει γίνει για να επουλωθούν οι πληγές της περιόδου μετά την Δικτατορία, όπως η τραγωδία της Κύπρου, η ένταση στις ελληνοτουρκικές θέσεις και η υπόθεση της Βόρειας Μακεδονίας.

Αλέξης Τσίπρας

«Συνεπώς θεωρώ σημαντικές στιγμές την ένταξη τόσο της χώρας μας στην ΕΟΚ, την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ και τη Συμφωνία των Πρεσπών, η οποία επούλωσε μία πληγή σε μία 27ετή διαμάχη», υποστήριξε ο κ. Τσίπρας.

Σχετικά με τις τρέχουσες εξελίξεις σε επίπεδο εξωτερικής πολιτικής, ο πρώην πρωθυπουργός σημείωσε ότι βρισκόμαστε ως χώρα «στη μέση ενός τριγώνου αστάθειας Λιβύης-Συρίας-Ουκρανίας και η ενεργητική πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική είναι η στρατηγική που θα πρέπει να ακολουθήσει η χώρα και όχι να είναι παθητική. Η Ελλάδα πρέπει να φύγει από τη παθογένεια και να προχωρήσει μπροστά στα θέματα εξωτερικής πολιτικής».

Προσέθεσε, δε, πως αν η Ελλάδα ελπίζει στην εύνοια της Δύσης έναντι της Τουρκίας, δεν πρόκειται να την αποκτήσει καθώς η θέση της Τουρκίας αναβαθμίζεται, μετά την απόσυρση της Ρωσίας και την αδυναμία της ΕΕ. Τόνισε, επίσης, ότι η «στρατηγική αναβλητικότητας δεν μας ευνοεί, έχει όρια και δημιουργεί κρίσεις που μας πάει βήματα προς τα πίσω, καθώς τα ‘ηρεμα νερά’ δεν είναι διαρκώς ήρεμα».

Αλέξης Τσίπρας

Ο κ. Τσίπρας συμπλήρωσε ότι δεν είναι υπέρ μιας γρήγορης λύσης στα ελληνοτουρκικά, αλλά μιας λύσης που θα έχει αρχή, μέση και τέλος. «Πρέπει να ξέρουμε τι θέλουμε, να χρησιμοποιήσουμε, με σωστή προετοιμασία, τα εργαλεία που έχουμε, όπως η προσφυγή στο Δικαστήριο της Χάγης για τον προσδιορισμό των ναυτικών μιλίων, και να προσπαθήσουμε να λύσουμε το πρόβλημα χωρίς να παρεκκλίνουμε από τις κόκκινες γραμμές μας, δηλαδή την εδαφική κυριαρχία των ελληνικών νησιών, την ασφάλεια των νησιών και την ενότητα του χώρου του Αιγαίου. Ο διάλογος πρέπει να γίνει θεσμικά, με σοβαρότητα, γνώση και διαφάνεια», τόνισε, ενώ λίγο νωρίτερα είχε εκφράσει την ανησυχία του ότι ο διάλογος δεν διεξάγεται πλέον σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων του Υπουργείο Εξωτερικών, αλλά σε επίπεδο υπουργών.

Αλέξης Τσίπρας

Σε ερώτηση σχετικά με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο κ. Τσίπρας επανέλαβε προηγούμενες δηλώσεις του ότι, «έχουμε Πρόεδρο της Δημοκρατίας που λήγει η θητεία της σε λίγους μήνες και έχει δικαίωμα ανανέωσης θητείας. Οφείλει να μας πει ο κ. Μητσοτάκης αν σκέφτεται να μην ανανεώσει η κυρία Σακελλαροπούλου τη θητεία της και γιατί. Και οφείλει να το πει διότι με ευθύνη του εξελίσσεται αυτή η συζήτηση».
Τέλος, σημείωσε ότι το μεγάλο πρόβλημα της χώρας είναι η έλλειψη αντιπολίτευσης και δεν είναι ζητούμενο η επανασυγκόλληση του προοδευτικού χώρου, αλλά η στοιχειώδης συνεννόηση της αντιπολίτευσης για τα σοβαρά θέματα της χώρας μας. «Στην Ελλάδα έχουμε το παράδοξο όχι να πέφτει η Κυβέρνηση, αλλά η αντιπολίτευση», κατέληξε.

Ειδήσεις σήμερα:

Κίμπερλι Γκίλφοϊλ: Η επιλογή μου δείχνει πόσο πολύ ο Τραμπ αγαπάει την Ελλάδα (βίντεο)

Μουντιάλ - Ελλάδα: Η κλήρωση για τα προκριμάτικα

Αστυνομικός Βουλής: “Η ψυχιατρική πραγματογνωμοσύνη στην σύζυγο δείχνει ότι οι καταγγελίες της ήταν αληθινές”

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΠαραιτήθηκε η Μαρία Καρυστιανού από το ΔΣ του Συλλόγου Θυμάτων ΤεμπώνΧθες 23:21 | Ειδήσεις

Η ίδια ανακοίνωσε την αποχώρησή της μέσω ανάρτησης σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης.

Μητσοτάκης: Οι αγρότες μας θα έχουν το χαμηλότερο ηλεκτρικό τιμολόγιο στην ΕυρώπηΧθες 20:11 | Ειδήσεις

«Η κυβέρνηση εξάντλησε τις αντοχές της οικονομίας, στηρίζοντας τους αγρότες όσο ποτέ».

Τέλλογλου για το μπλακ άουτ στα αεροδρόμια: Παρεμβολές λόγω παλαιότητας δείχνει το πόρισμαΧθες 19:22 | Ειδήσεις

«Οι παρεμβολές δεν προήλθαν από εξωτερικό παράγοντα, αλλά από το ίδιο το σύστημα επικοινωνιών».

Χατζηδάκης στον ΑΝΤ1: Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης για τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τους αγρότεςΧθες 19:33 | Ειδήσεις

«Επέμεναν μέσα στην εκπροσώπηση να υπάρχουν άνθρωποι που ελέγχονται ήδη από διάφορες αρχές για παρατυπίες σε σχέση με τις επιδοτήσεις».

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Τραμπ: Οι ΗΠΑ θα αναλάβουν "πολύ ισχυρή δράση" εάν το Ιράν προχωρήσει σε απαγχονισμούς διαδηλωτών23:59Θετική γνώμη από την Επιτροπή Θεσμών για τον διορισμό νέου προέδρου και αντιπροέδρου στον τομέα ύδατος, της ΡΑΑΕΥ23:44Παραιτήθηκε η Μαρία Καρυστιανού από το ΔΣ του Συλλόγου Θυμάτων Τεμπών23:30ΟΗΕ: Περισσότερα από 100 παιδιά έχουν σκοτωθεί στη Γάζα μετά την εκεχειρία23:20Κύπελλο Ελλάδας - Λεβαδειακός: Εκτός ο τραυματίας Βέρμπιτς από το μεγάλο ματς με την Κηφισιά23:06Αυστρία: 13χρονος βρήκε τον θάνατο όταν παρασύρθηκε από χιονοστιβάδα στις Άλπεις22:52Ινδία: Άγριος ελέφαντας έχει σκοτώσει 20 ανθρώπους από την αρχή του χρόνου - Τεράστια επιχείρηση για τον εντοπισμό του22:38Μπλόκα: Κάθοδο με τρακτέρ και συλλαλητήριο στην Αθήνα θέλουν οι Λαρισαίοι αγρότες22:28Θεοδωρικάκος: Πολύτιμο κεφάλαιο για την Ελλάδα οι βουλευτές της διασποράς22:14Αερολιμένας Αθηνών: Συνελήφθη άνδρας για εισαγωγή και διακίνηση ναρκωτικών μέσω ταχυδρομικού δέματος22:00Ολυμπιακός: Επιστροφή του Ποντένσε κόντρα στον ΠΑΟΚ21:50Ρωσία: "Κατηγορηματικά απαράδεκτες" οι απειλές των ΗΠΑ έναντι του Ιράν21:40Πετρούπολη: Θύμα απόπειρας βιασμού μια 13χρονη - Συνελήφθη ο δράστης21:30Οικουμενικό Πατριαρχείο: "Ευφάνταστα σενάρια και ψευδείς ειδήσεις" όσα αναφέρουν ρωσικές υπηρεσίες21:20Ant1 Sports: Αύριο διεξάγονται οι τέσσερις προημιτελικοί του Κυπέλλου Ελλάδος 21:10Τι καιρό θα κάνει την Τετάρτη20:56Τέλλογλου για το μπλακ άουτ στα αεροδρόμια: Παρεμβολές λόγω παλαιότητας δείχνει το πόρισμα20:42Κωνσταντίνος Φλώρος στον ΑΝΤ1 για Γροιλανδία: Οι Αμερικανοί φοβούνται ότι η Κίνα θα έρθει στην περιοχή μέσω συμπράξεων με ρωσικές εταιρείες20:28Μητσοτάκης: Οι αγρότες μας θα έχουν το χαμηλότερο ηλεκτρικό τιμολόγιο στην Ευρώπη20:18Χατζηδάκης στον ΑΝΤ1: Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης για τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τους αγρότες20:08
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο