Χαλκιδική – Πολεοδομία: Ο τιμοκατάλογος, οι διώξεις και το “κοινό μυστικό” (βίντεο)
Σε τουλάχιστον 92 περιπτώσεις έκδοσης παράνομων οικοδομικών εργασιών και αδειών, εμπλέκεται το κύκλωμα της Πολεοδομίας, που δρούσε στην Χαλκιδική.
Τρεις εγκληματικές οργανώσεις, με διάρθρωση, κωδικούς επικοινωνίας, συνθηματικά και με συγκεκριμένο τιμοκατάλογο, εξάρθρωσαν οι αδιάφθοροι της ελληνικής αστυνομίας.
21 άτομα συλλαμβάνονται, και ακόμα 86 εμπλέκονται στην υπόθεση με τις παράνομες πολεοδομικές άδειες
Οι συλληφθέντες οδηγούνται στον εισαγγελέα Πολυγύρου με τις κατηγορίες της εγκληματικής οργάνωσης, της δωροληψίας και δωροδοκίας.
Οι αστυνομικοί μετάφεραν στις εισαγγελικές αρχές το προανακριτικό υλικό όπως κούτες με διάφορα έγγραφα και τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές που κατέσχεσαν.
Με διαρκή δράση που ξεκινά τουλάχιστον από το Μάιο του 2024, ηγετική ομάδα και μέλη με διακριτούς ρόλους, η οργάνωση άπλωνε τα δίχτυα της στη Χαλκιδική και στους δήμους Σιθωνίας, Κασσάνδρας και Νέας Προποντίδας.
Με δύο ηγετικά στελέχη, τον προϊστάμενο Τμήματος Έκδοσης Αδειών Δόμησης και Πολεοδομικών Εφαρμογών της Υπηρεσίας Δόμησης του Δήμου Νέας Προποντίδας και τον υπάλληλο του Γραφείου Πολεοδομικών Εφαρμογών του Τμήματος Έκδοσης Αδειών και Πολεοδομικών Eφαρμογών.
Και μέλη ήταν ακόμα 6 υπάλληλοι της πολεοδομίας, 2 συγγενείς υπαλλήλων και 13 μηχανικούς ανάμεσά τους και ένας πρώην δήμαρχος.
Τρόπος δράσης
Τα δύο ηγετικά στελέχη, ο προϊστάμενος και ο υπάλληλος του γραφείου πολεοδομικών εφαρμογών συντόνιζαν τη δράση των μελών, ζητούσαν και λάμβαναν χρήματα από τα μέλη για παράδειγμα τους αρχιτέκτονες, προκειμένου να προχωρούν σε παράνομες ενέργειες ή παράνομες παραλείψεις.
Εξανάγκαζαν μάλιστα πολίτες να τους καταβάλλουν χρήματα, υπό την απειλή της μη διεκπεραίωσης των γραφειοκρατικών διαδικασιών.
«Σχέδια», «Αυγά», «χήνες», «χαρτί», «στρέμματα». Λέξεις κλειδιά που χρησιμοποιούσαν στις επικοινωνίες τους οι πολεοδόμοι.
Ενώ με το συνθηματικό Δάχτυλα προσδιόριζαν το ύψος του χρηματικού ποσού που λάμβανε ο κάθε υπάλληλος.
Ο τιμοκατάλογος
Η ταρίφα ήταν ορισμένη και συγκεκριμένη.
Από 250 έως 1.000 ευρώ το λεγόμενο «γρηγορόσημο»
Από 1.000 έως και 20.000 για την έγκριση παράνομης κατασκευής.
Πάνω από 1 εκατομμύριο ευρώ, ένα πολυτελές αυτοκίνητο, ρολόγια, χρυσές λίρες, επαγγελματικές σφραγίδες αρχιτεκτόνων και ηλεκτρονικοί υπολογιστές.
Οι αρχές ξεκίνησαν την έρευνά τους μετά από δύο ανώνυμες καταγγελίες πολιτών.
Οι εκπρόσωποι της Αγοράς Ακινήτων που δραστηριοποιούνται στη Βόρεια Ελλάδα, δεν έπεσαν από τα σύννεφα, για τις συλλήψεις στη Χαλκιδική.
Η κατάσταση στις δύο Πολεοδομίες ήταν κοινό μυστικό, αλλά δεν υπήρχαν αποδείξεις. Όταν γέμισε το πρώτο πόδι της Χαλκιδικής οι κατασκευαστές πήγαν στο δεύτερο τη Σιθωνία όπως ανέφερε ο Τάσος Τέλλογλου στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1. Δύο πράγματα γινόταν η φερόμενη ως πρόεδρος μιας αρχιτεκτονικής επιτροπής φέρεται να είχε συνδεθεί με έναν μηχανικό.
Ό,τι κοβόταν από την αρχιτεκτονική επιτροπή που έκρινε κάθε κατασκευή ξεχωριστά με κριτήρια που δεν ήταν διαφανή μπορούσε να περάσει “από πίσω” με το αζημίωτο .Το δεύτερο θέμα ήταν η εκτός σχεδίου δόμηση σε οικόπεδα που δεν είχαν πρόσωπο στο δρόμο και με το αζημίωτο γινόταν άρτια και οικοδομήσιμα .Αυτό γινόταν και στις δύο πολεοδομίες και των Μουδανιών και της Σιθωνίας .Οι υπάλληλοι που εμπλέκονται εκεί είναι έμπειροι υπάλληλοι ορισμένοι από τους οποίους δουλεύουν τριάντα χρόνια στο πολεοδομικό γραφείο Οι μηχανικοί στη Βόρειο Ελλάδα με τους οποίους μιλήσαμε μας είπαν ότι τον τελευταίο καιρό είχαν φτάσει να μην θέλουν να δουλέψουν στην περιοχή εξ αιτίας αυτής της κατάστασης ένας από αυτούς που εκπροσωπεί και τους μηχανικούς στο Επιμελητήριο τους σημείωσε ότι οι δήμοι έχουν μεγάλη ευθύνη καθώς αντιμετώπιζαν τουλάχιστον με απάθεια και ανοχή ότι συνέβαινε .Οι πολεοδομίες ανήκουν στους δήμους.
Αγία Σοφία: Ο τρούλος, τα ψηφιδωτά και η αποσυναρμολόγηση για αποκατάσταση
Δομή Μαλακάσας: Έξι άνδρες βασάνισαν και βίασαν επί ώρες ανήλικο
Πρεσβεία των ΗΠΑ στην Ελλάδα: Την Κίμπερλι Γκίλφοϊλ προτείνει ο Τραμπ