LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΚλίμαΔημοσίευση: 07 Δεκεμβρίου 2024 15:25

“Αιγίς” - Κικίλιας: Έρχονται μετεωρολογικοί σταθμοί και ραντάρ

Όπως τόνισε ο Υπουργός, οι μετεωρολογικοί σταθμοί και τα ραντάρ θα αναβαθμίσουν σημαντικά το κομμάτι της πρόληψης και της έγκαιρης προετοιμασίας για ακραία καιρικά φαινόμενα

Κικιλιας
«Μετά από πάρα πολλά χρόνια, από την εποχή των Ολυμπιακών Αγώνων στην Αθήνα, γίνεται μια συστηματική και οργανωμένη προσπάθεια μέσα από το ΑΙΓΙΣ, το πιο μεγάλο πρόγραμμα προμηθειών στην ιστορία της Πολιτικής Προστασίας της χώρας, και τους επόμενους 17 μήνες- ήδη έχει συμβασιοποιηθεί το έργο- θα πάρουμε μετεωρολογικούς σταθμούς για όλη τη χώρα και τους επόμενους 19 μήνες θα παραλάβουμε ραντάρ. Το έργο είναι στο Ελεγκτικό Συνέδριο για υπογραφή», ανακοίνωσε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ΕΡΤ.

Όπως τόνισε, οι μετεωρολογικοί σταθμοί και τα ραντάρ θα αναβαθμίσουν σημαντικά το κομμάτι της πρόληψης και της έγκαιρης προετοιμασίας για ακραία καιρικά φαινόμενα. « Οι μετεωρολόγοι μας- της ΕΜΥ, του Αστεροσκοπείου και οι ιδιώτες- μέσα από το ευρωπαϊκό και το αμερικανικό μοντέλο πρόγνωσης του καιρού, μελετούν τα στοιχεία και με επιστημονικό τρόπο προσπαθούν να κάνουν τις προγνώσεις και να μας ενημερώνουν», δήλωσε ο υπουργός ενώ επισήμανε ότι και σήμερα στις 09.00 το πρωί συγκάλεσαν την Επιτροπή Εκτίμησης Κινδύνου για τις κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες αυτής της κακοκαιρίας, προκειμένου «να δούμε με τους επιστήμονές μας που θα έχουν αξιολογήσει τα νεότερα δεδομένα, αν μας εισηγηθούν να χρησιμοποιήσουμε τα εργαλεία που έχουμε: Δηλαδή την ενημέρωση μέσω του War Room της Πολιτικής Προστασίας, των δημάρχων/αντιδημάρχων του Στρατού, της Αστυνομίας κλπ. ή τη χρήση του 112».

Σε ερώτηση σχετικά «με τα εύσημα που πήρε το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας από την Κομισιόν για τη γρήγορη υλοποίηση του ΑΙΓΙΣ», ο υπουργός επισήμανε πως μέσα σε 11 μήνες και με πολλή και σκληρή δουλειά κατέστη δυνατό να δημοπρατηθούν έργα του ΑΙΓΙΣ, ύψους 1,9 δισ. ευρώ, παρά τις δυσκολίες που έχει ένα τόσο βαρύ, πολυσύνθετο και δυσκίνητο πρόγραμμα, με τρεις πηγές χρηματοδότησης- το Ταμείο Ανάκαμψης, την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και το ΕΣΠΑ. Στα έργα αυτά περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων Canadair, ελικόπτερα, 1200 πυροσβεστικά οχήματα, 110 drone, σένσορες για τα δάση και τα ρέματα, κάμερες infared για πυρκαγιές στα δάση, εξοπλισμός για τους εθελοντές και τους πυροσβέστες, τεχνητή νοημοσύνη, 13 περιφερειακά κέντρα πολιτικής προστασίας, κ.ά. «Η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός έχουν κάνει ό,τι μπορούν τα τελευταία χρόνια για να πάει η πολιτική προστασία σε μια άλλη εποχή, πολύ πιο μπροστά από αυτά που είχαμε και αξιοποιούσαμε τις τελευταίες δεκαετίες» είπε χαρακτηριστικά.

Σε ό,τι έχει να κάνει με την αντιπυρική περίοδο, υπογράμμισε ότι «στις πιο δύσκολες πυρομετεωρολογικές συνθήκες των τελευταίων 40 ετών- όπως έχει πει και ο πρόεδρος του Αστεροσοκοπείου ο κ. Πλειώνης- είχαμε την καλύτερη επίδοση από το μέσο όρο της τελευταίας 20ετίας. Είμαστε πολύ ευχαριστημένοι γιατί φέτος, σε αυτές τις συνθήκες, το σύστημα που φτιάξαμε με τα drones και την αξιοποίηση της νέας τεχνολογίας, τις έμφορτες εναέριες περιπολίες, την άμεση επέμβαση των εναέριων μέσων, το νέο δόγμα δασοπυρόσβεσης που εμπλέκει όλες τις δυνάμεις (Πυροσβεστική, Δασάρχες, Στρατό, Αστυνομία, Λιμενικό, Τοπική Αυτοδιοίκηση), με τις 16 μονάδες δασοκομάντος και τους εθελοντές μας, φτιάξαμε οργανωμένες και δομημένες ομάδες και προστατέψαμε τους συμπολίτες μας».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ειδήσεις σήμερα:

Συρία: Στο δρόμο προς τη Δαμασκό οι αντάρτες - Κατέλαβαν τη πόλη Νταράα

Scope Ratings: Αναβαθμίζει την ελληνική οικονομία σε BBB με σταθερό outlook

Νίκος Σαργκάνης: Δίνει μάχη για να κρατηθεί στη ζωή

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΌλη η συνέντευξη του Αντώνη Σαμαρά, που μεταδόθηκε αποκλειστικά από τον ΑΝΤ1 (βίντεο)Σήμερα 12:48 | Ειδήσεις

Τι είπε ο πρώην Πρωθυπουργός, για τα εθνικά θέματα, την τραγωδία στα Τέμπη, το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ. Η απάντηση του στο ερώτημα αν θα προχωρήσει στην ίδρυση κόμματος.

Βορίζια: Προφυλακίστηκαν τα τρία αδέρφια της οικογένειας ΦραγκιαδάκηΣήμερα 20:18 | Ειδήσεις

Οι αρχές συνεχίζουν τις έρευνες για να εντοπίσουν τους υπόλοιπους εμπλεκόμενους στο αιματηρό επεισόδιο.

Αντώνης Σαμαράς για την ίδρυση νέου κόμματος: Θα κρίνω με ψυχραιμίαΣήμερα 17:15 | Ειδήσεις

Ο Αντώνης Σαμαράς απαντά για το ενδεχόμενο ίδρυσης νέου κόμματος.

Η “καταιγίδα” αμερικανικών κυρώσεων κατά τουρκικών εταιρειών μετά τη συνάντηση Τραμπ-ΕρντογάνΧθες 16:07 | Ειδήσεις

Έρευνα του ant1news.gr αποκαλύπτει ότι στις επόμενες δύο εβδομάδες από την πρόταση συμβιβασμού πρστέθηκαν στις αμερικανικές λίστες κυρώσεών τους άλλες 14 τουρκικές εταιρείες για τη συμμετοχή τους σε δίκτυα που βοηθούν το Ιράν.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Τι καιρό θα κάνει την Δευτέρα20:49ΟΠΕΚΕΠΕ: Σε ρυθμούς κινητοποιήσεων μπαίνει η χώρα - Σε απόγνωση αγρότες και κτηνοτρόφοι 20:35Βορίζια: Προφυλακίστηκαν τα τρία αδέρφια της οικογένειας Φραγκιαδάκη20:20Αντώνης Σαμαράς για την κόρη του, Λένα: Ευχαρίστησα τον Θεό για τα 34 χρόνια που την είχαμε κοντά μας20:06AEK: Μονόπλευρη πολιορκία και εύκολη νίκη στο Παγκρήτιο Στάδιο19:52Η “καταιγίδα” αμερικανικών κυρώσεων κατά τουρκικών εταιρειών μετά τη συνάντηση Τραμπ-Ερντογάν19:35Φιλιππίνες: Δύο νεκροί από τον υπερτυφώνα Φουνγκ-γουόνγκ 19:28Ισραήλ: Παραδόθηκε μια ακόμα σορός - Έχουν παραδοθεί 24 από τις 28 που υποσχέθηκε η Χαμάς στο πλαίσιο της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός 19:11Χαλκίδα: Συνελήφθη άνδρας που διέπραξε τέσσερις ληστείες - Είχε χτυπήσει έναν άνδρα με πέτρα στο κεφάλι18:54Ισραήλ: Δεν θα υπάρξουν τουρκικές μπότες στο έδαφος18:37Χανιά: 21χρονος με ψεύτικο όπλο σκόρπιζε τον τρόμο18:20Εγνατία Όδος: Κλειστό το ρεύμα προς Ηγουμενίτσα στο Νεοχώρι μετά από τροχαίο ατύχημα18:06Αντώνης Σαμαράς για σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ: Τα χρήματα από την Ευρώπη, έπρεπε να πηγαίνουν στους νόμιμους δικαιούχους (βίντεο)17:52Ολυμπιακός: Επιστροφή στις νίκες μετά από έναν συναρπαστικό αγώνα στην Κηφισιά που τα είχε όλα17:38Αντώνης Σαμαράς για την ίδρυση νέου κόμματος: Θα κρίνω με ψυχραιμία17:24Αττική: Εγκληματική οργάνωση διακινούσε ναρκωτικά και μετανάστες με λεία πάνω από 100 χιλιάδες ευρώ - Εμπλεκόμενοι τρεις ιερείς17:10Όλη η συνέντευξη του Αντώνη Σαμαρά, που μεταδόθηκε αποκλειστικά από τον ΑΝΤ1 (βίντεο)16:56Ολυμπιακός: Νίκη κόντρα στην Καρδίτσα στο ντεμπούτο του Κίναν Έβανς16:42Globiled: Ολοκληρωμένη λύση φωτισμού με "Pay As You Save"16:28Ολλανδία: Ο Ρομπ Γέτεν έγινε ο νεότερος πρωθυπουργός στην ιστορία της χώρας - Mεγάλη άνοδος και της ακροδεξιάς16:14
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο