LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΤεχνολογίαΔημοσίευση: 07 Δεκεμβρίου 2024 09:51

Αιγαίο: Διεθνής αποστολή εξερευνά τους ηφαιστειακούς κινδύνους (εικόνες)

Στόχος της αποστολής είναι να κατανοήσει τις γεωλογικές διεργασίες που μπορούν να προκαλέσουν κατολισθήσεις, εκρήξεις και τσουνάμι.

Σαντορίνη - Ηφαίστειο

Μια διεθνής ομάδα ερευνητών συμμετέχει σε νέα ωκεανογραφική αποστολή στο Αιγαίο με στόχο να εξερευνήσει τα υποθαλάσσια ηφαιστειακά κέντρα της Σαντορίνης και το υποθαλάσσιο ρήγμα της Αμοργού, να κατανοήσει τις γεωλογικές διεργασίες που μπορούν να προκαλέσουν κατολισθήσεις, ηφαιστειακές εκρήξεις και τσουνάμι, αλλά και να αναπτύξει συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης για την ενίσχυση της ασφάλειας των παράκτιων περιοχών.

Επικεφαλής της ωκεανογραφικής αποστολής MSM132 είναι το Κέντρο Ωκεάνιων Ερευνών GEOMAR Helmholtz του Κιέλου στη Γερμανία, ενώ συνεργάζεται και το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Οι ερευνητές, που βρίσκονται εν πλω στο γερμανικό ερευνητικό σκάφος «MARIA S. MERIAN», θα δώσουν ιδιαίτερη έμφαση στο υποθαλάσσιο ενεργό ηφαίστειο του Κολούμπου, το οποίο έχει εκραγεί το 1650 έπειτα από ένα χρόνο έντονης σεισμικότητας.

Τέσσερα είναι τα κεντρικά ερωτήματα στα οποία θα επικεντρώσουν τις έρευνές τους οι επιστήμονες.

Μπορούν οι σεισμοί να προκαλέσουν κατολισθήσεις;

Οι ερευνητές χρησιμοποιούν βαθυμετρικούς χάρτες υψηλής ανάλυσης και σεισμικές μετρήσεις για να εκτιμήσουν αν οι τεκτονικές κινήσεις θα μπορούσαν να αποσταθεροποιήσουν τις πλαγιές του υποθαλάσσιου ηφαιστείου του Κολούμπου προκαλώντας την κατάρρευσή τους.

Πώς επηρεάζει η ηφαιστειακή δραστηριότητα τη σταθερότητα του ηφαιστείου;

Η διεθνής επιστημονική ομάδα χαρτογραφεί την έντονη υδροθερμική δραστηριότητα εντός του κρατήρα του Κολούμπου, όπου καυτό νερό και αέρια αλλοιώνουν τα πετρώματα. Στόχος είναι να εντοπιστούν αδύναμα σημεία στην ηφαιστειακή δομή που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε πιθανούς γεωκινδύνους.

Ποια είναι η σχέση μεταξύ των σεισμών και των ηφαιστειακών εκρήξεων;

Οι δισδιάστατες και τρισδιάστατες σεισμικές απεικονίσεις θα διερευνήσουν τον τρόπο με τον οποίο τα ρήγματα και οι ηφαιστειακές διεργασίες αλληλοεπηρεάζονται και αυτό αποτελεί έναν κρίσιμο παράγοντα για την κατανόηση των πιθανών ακραίων γεωλογικών φαινομένων.

Πώς μπορεί να ανιχνευθεί έγκαιρα η ηφαιστειακή δραστηριότητα;

Οι ερευνητές δοκιμάζουν ένα καινοτόμο σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης που χρησιμοποιεί αισθητήρες θαλάσσιου πυθμένα τελευταίας τεχνολογίας για τη συλλογή δεδομένων σε πραγματικό χρόνο σχετικά με τους σεισμούς, τις κινήσεις του εδάφους και τα ηφαιστειακά αέρια. Η τεχνολογία αυτή έχει σχεδιαστεί για να επιτρέψει την αξιόπιστη παρακολούθηση των υποθαλάσσιων ηφαιστείων.

Ωκεανογραφική αποστολή - Ηφαίστεια - Αιγαίο

«Η πολυετής συνεργασία της επιστημονικής ομάδας του Πανεπιστημίου της Αθήνας στη θαλάσσια έρευνα με τα γερμανικά ινστιτούτα στο ηφαιστειακό πεδίο της Σαντορίνης οδήγησε στην επιτυχή έγκριση ενός φιλόδοξου ερευνητικού προγράμματος για την κατανόηση και την παρακολούθηση ακραίων θαλάσσιων γεωκινδύνων με στόχο την έγκαιρη προειδοποίηση των κατοίκων», περιγράφει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η καθηγήτρια Γεωλογικής Ωκεανογραφίας του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Παρασκευή Νομικού, η οποία συμμετέχει στην ωκεανογραφική αποστολή και μελετά το υποθαλάσσιο ηφαίστειο του Κολούμπου από το 2001.

Όπως εξηγεί η ίδια, κατά τη διάρκεια της ωκεανογραφικής αποστολής θα εγκατασταθούν σύγχρονοι υποθαλάσσιοι σεισμογράφοι, οι οποίοι είναι εξοπλισμένοι με ειδικούς σένσορες για να μετράνε τη σεισμικότητα του χώρου, τις μετακινήσεις του εδάφους αλλά και τις φυσικοχημικές παραμέτρους του νερού. Επίσης, θα πραγματοποιηθεί τρισδιάστατη και δισδιάστατη σεισμική απεικόνιση του υποθαλάσσιου ρήγματος της Αμοργού που ενεργοποιήθηκε το 1956 και είχε καταστροφικές συνέπειες για τη Σαντορίνη, ενώ θα δημιουργηθεί και λεπτομερές φωτομωσαϊκό του ενεργού υδροθερμικού πεδίου του Κολούμπου με τη χρήση νέων καινοτόμων υποβρύχιων ρομπότ. «Τα αποτελέσματα της θαλάσσιας έρευνας θα συνδυαστούν με τις μετρήσεις του υποθαλάσσιου παρατηρητηρίου SANTORY, στο οποίο ηγείται το ΕΚΠΑ», προσθέτει η κ. Νομικού.

Σχετικά με την επιλογή της περιοχής για τη διεξαγωγή της αποστολής MSM132, ο επικεφαλής επιστήμονας, καθηγητής Κρίστιαν Μπερντ (Christian Berndt), ο οποίος είναι επικεφαλής της Ερευνητικής Μονάδας Θαλάσσιας Γεωδυναμικής του Κέντρου Ωκεάνιας Έρευνας GEOMAR Helmholtz του Κιέλου, σημειώνει σε σχετική ανακοίνωση ότι «η περιοχή έχει ιστορικό πολυάριθμων ηφαιστειακών εκρήξεων, ορισμένες από τις οποίες ήταν ιδιαίτερα εκρηκτικές στο παρελθόν».

Ωκεανογραφική αποστολή - Ηφαίστεια - Αιγαίο

Η ωκεανογραφική αποστολή MSM132 είναι η πρώτη από τις τρεις προγραμματισμένες ωκεανογραφικές αποστολές που θα γίνουν στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράμματος «MULTI-MAREX», το οποίο μελετά τα θαλάσσια ακραία φαινόμενα και τους φυσικούς κινδύνους στην περιοχή της Μεσογείου. Υπό την καθοδήγηση της καθηγήτριας Dr Heidrun Kopp, 50 ερευνητές από διάφορους κλάδους συνεργάζονται για τη μείωση των κινδύνων από θαλάσσιους γεωκινδύνους, όπως σεισμοί, ηφαιστειακές εκρήξεις και τσουνάμι. Το «MULTI-MAREX» συνδυάζει καινοτόμες τεχνολογίες, όπως συστήματα παρακολούθησης βασισμένα σε τεχνητή νοημοσύνη και εργαλεία υποβρύχιας επικοινωνίας, με την κοινωνική συνεργασία σε τοπικό επίπεδο. Στόχος είναι η βελτίωση της πρόβλεψης κινδύνου, η ενίσχυση των συστημάτων έγκαιρης προειδοποίησης και η ανάπτυξη ισχυρών μέτρων προστασίας από κοινού με τις αρχές και τις τοπικές κοινότητες.

Το έργο αυτό είναι ένα από τα τέσσερα έργα της τρίτης ερευνητικής αποστολής της γερμανικής ερευνητικής συμμαχίας «mareXtreme- Pathways to Improved Risk Management for Marine Extreme Events and Natural Hazards», η οποία χρηματοδοτείται από το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Παιδείας και Έρευνας (BMBF) και τα πέντε βόρεια γερμανικά κρατίδια.

Ειδήσεις σήμερα:

Συρία: Στο δρόμο προς τη Δαμασκό οι αντάρτες - Κατέλαβαν τη πόλη Νταράα

Scope Ratings: Αναβαθμίζει την ελληνική οικονομία σε BBB με σταθερό outlook

Νίκος Σαργκάνης: Δίνει μάχη για να κρατηθεί στη ζωή

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΤραγωδία στην Ελβετία: Αγνοείται 15χρονη Ελληνίδα στο Κραν ΜοντανάΣήμερα 11:54 | Ειδήσεις

Η νεαρή κοπέλα φαίνεται να διασκέδαζε στο μπαρ, όπου ξέσπασε η φωτιά με τραγικό απολογισμό δεκάδες νεκρούς.

Τραγωδία στην Ελβετία: Βεγγαλικά σε μπουκάλια σαμπάνιας φαίνεται πως προκάλεσαν τη φονική πυρκαγιάΣήμερα 17:17 | Ειδήσεις

Ο αριθμός των θυμάτων παραμένει περίπου στους 40, με τη διαδικασία επίσημης αναγνώρισης να βρίσκεται σε εξέλιξη.

Μακρακώμη: Μονοκατοικία άρπαξε φωτιά - Ο ηλικιωμένος ιδιοκτήτης σώθηκε από παρέμβαση των γειτόνωνΣήμερα 16:19 | Ειδήσεις

Οι συγχωριανοί έβγαλαν έξω τον ηλικιωμένο με εγκαύματα στα χέρια και το πρόσωπο, ενώ ταυτόχρονα έδωσαν μάχη με ιδία μέσα να περιορίσουν τη φωτιά.

Τσιάρας: Μόνο ο διάλογος οδηγεί σε λύσειςΣήμερα 18:23 | Ειδήσεις

Ο κ. Τσιάρας ανέφερε ότι η άρνηση του διαλόγου, ακόμα και μετά από πρόσκληση του ίδιου του πρωθυπουργού, στερεί τη δυνατότητα να τεθούν τα ζητήματα.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Ελβετία- Κραν Μοντανά: Ανακρίθηκαν οι διευθυντές του μοιραίου μπαρ 19:00Τσιάρας: Μόνο ο διάλογος οδηγεί σε λύσεις18:46Απέναντι στις επικρίσεις, ο Τραμπ επαναλαμβάνει ότι η υγεία του είναι "τέλεια"18:32Ουκρανία: Νέο επικεφαλής της Υπηρεσίας Εξωτερικών Πληροφοριών διόρισε ο Ζελένσκι18:18Ξάνθη: Κροτίδα εξερράγη στα χέρια 9χρονου – Ακρωτηρίασαν το δάχτυλό του18:04Μπλόκα αγροτών: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο εθνικό οδικό δίκτυο - Συστάσεις για την επιστροφή εκδρομέων17:50Τραγωδία στην Ελβετία: Βεγγαλικά σε μπουκάλια σαμπάνιας φαίνεται πως προκάλεσαν τη φονική πυρκαγιά17:36Ελβετία- Κραν Μοντανά: Ομάδα Γάλλων στρατιωτικών γιατρών μεταβαίνει στην χώρα17:22Τηλεφωνική συνομιλία Τραμπ- Έρντογαν: Θα συζητηθούν Γάζα και Ουκρανία17:08Ελβετία - Κραν Μοντανά: Σε κρίσιμη κατάσταση τουλάχιστον 80 από τους 115 τραυματίες16:54Μακρακώμη: Μονοκατοικία άρπαξε φωτιά - Ο ηλικιωμένος ιδιοκτήτης σώθηκε από παρέμβαση των γειτόνων16:40Η Βαρσοβία δηλώνει έτοιμη να δεχθεί 14 τραυματίες από την πυρκαγιά στο Κραν Μοντανά16:26Χατζηδάκης: 3,8 δισ. ευρώ δόθηκαν στους αγρότες μέσα στο 2025 - Αδικαιολόγητο ότι δεν προσέρχονται σε διάλογο16:12Οι 4 ειδήσεις της ημέρας (βίντεο)15:58Χριστοδουλίδης: Αναλαμβάνουμε την προεδρία της Ενωσης σε μια στιγμή βαθιάς αλλαγής15:44Συνελήφθησαν επ' αυτοφώρω ανήλικοι που λήστεψαν ομάδα παιδιών που έψαλλε τα κάλαντα15:30Ο χάρτης των πληρωμών από τον e-ΕΦΚΑ και τη ΔΥΠΑ έως τις 9/115:16Κραν Μοντανά: Ο Ιταλός ΥΠΕΞ στο σημείο της τραγωδίας - Τι αναφέρει για την έρευνα γύρω από το φονικό συμβάν15:02Μαρινάκης: Το 2026 βρίσκει τα ελληνικά δημόσια πανεπιστήμια χωρίς αιώνιους φοιτητές και χωρίς ενεργό κατάληψη14:48Πρωτιά για την εκπομπή "Αποκαλύψεις" με τον Πέτρο Κουσουλό το Α’ μισό της σεζόν 2025 -202614:34
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο