LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΚόσμοςΔημοσίευση: 04 Δεκεμβρίου 2024 18:24 | Ανανέωση: 04 Δεκεμβρίου 2024 18:40

Γαλλία - Μακρόν: Στην σφαίρα της φαντασίας οι συζητήσεις για παραίτησή μου

Αισιόδοξος, παρά τις αυξανόμενες πιέσεις που δέχεται ο πρωθυπουργός, Μισέλ Μπαρνιέ, εμφανίζεται ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος σε δηλώσεις του την Τρίτη είπε πως δεν θεωρεί ότι η κυβέρνηση θα καταρρεύσει.


 


 

Οι συζητήσεις για ενδεχόμενη παραίτησή του «κινούνται στην σφαίρα της φαντασίας» όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος επέστρεψε νωρίτερα από την επίσκεψή του στη Σαουδική Αραβία.

Αισιόδοξος, παρά τις αυξανόμενες πιέσεις που δέχεται ο πρωθυπουργός, Μισέλ Μπαρνιέ, εμφανίζεται ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος σε δηλώσεις του την Τρίτη είπε πως δεν θεωρεί ότι η κυβέρνηση θα καταρρεύσει.

«Είμαι εδώ επειδή έχω εκλεγεί δύο φορές από τον γαλλικό λαό» είπε ο Μακρόν απαντώντας σε όσους τον πιέζουν να παραιτηθεί, προσθέτοντας: «Έχουμε μια ισχυρή οικονομία».

Ο ηγέτης του κυρίαρχου κεντροαριστερού Σοσιαλιστικού Κόμματος (PS), μέλος της αριστερής συμμαχίας NFP, δήλωσε στη Le Monde ότι ο Μακρόν πρέπει να καταστήσει σαφείς τις μελλοντικές του προθέσεις, εάν η κυβέρνηση Μπαρνιέ όντως πέσει.

«Αντί να πετάει σχόλια κατά τη διάρκεια της επίσκεψης στη Σαουδική Αραβία, ο Μακρόν πρέπει να μιλήσει στον γαλλικό λαό», τόνισε. «Πώς μπορεί να αφήσει τον γαλλικό λαό σε αυτή την αβεβαιότητα λίγο πριν από τα Χριστούγεννα;»

Μισέλ Μπαρνιέ

Κατακερματισμένο το γαλλικό πολιτικό σκηνικό

Η κυβέρνηση Μπαρνιέ σχηματίστηκε πριν από λιγότερο από τρεις μήνες, με σκοπό να διαχειριστεί το πολιτικό αδιέξοδο που προέκυψε από τις πρόωρες εκλογές του καλοκαιριού. Το γαλλικό κοινοβούλιο είναι κατακερματισμένο σε τρία κυρίαρχα πολιτικά μπλοκ – αριστερά, κεντροδεξιά και ακροδεξιά – που δεν είναι διατεθειμένα να συνεργαστούν μεταξύ τους.

Παρά τις επικρίσεις και τις εκκλήσεις για την παραίτησή του, ο Μακρόν υπερασπίστηκε την εκλογή του και επανέλαβε την αποφασιστικότητά του να ολοκληρώσει την εντολή του. «Εκλέχθηκα δύο φορές από τον γαλλικό λαό και θα τιμήσω αυτήν την εμπιστοσύνη μέχρι την τελευταία στιγμή», δήλωσε.

Αναφορικά με τις ανησυχίες για μια ενδεχόμενη οικονομική κρίση, ο Μακρόν προσπάθησε να υποβαθμίσει τους φόβους για τον αντίκτυπο μιας αποτυχημένης κυβέρνησης, τονίζοντας την ανθεκτικότητα και τη σταθερότητα της γαλλικής οικονομίας. «Η Γαλλία είναι μια πλούσια, σταθερή χώρα με ισχυρούς θεσμούς», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Μακρόν - Μπαρνιέ

Τι θα γίνει αν καταρρεύσει ο Μπαρνιέ

Αν η κυβέρνηση Μπαρνιέ καταρρεύσει σήμερα στη ψηφοφορία πρότασης μομφής, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν σκοπεύει να ορίσει γρήγορα νέο πρωθυπουργό όπως ανέφεραν τρεις πηγές στο Reuters.

Μία από τις πηγές είπε ότι ο Μακρόν ελπίζει να έχει κάποιον στο πρωθυπουργικό πόστο το συντομότερο δυνατό το Σάββατο, όταν πάνω από πενήντα αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων προσκεκλημένοι, συμπεριλαμβανομένου του εκλεγμένου προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, θα βρεθούν στο Παρίσι στην τελετή του ανοίγματος εκ νέου του καθεδρικού ναού της Παναγίας των Παρισίων.

Ποιοι είναι στην λίστα των υποψηφίων

Ο Μακρόν δεν έχει καταλήξει ακόμη στο όνομα πρωθυπουργού, ανέφεραν οι πηγές, αλλά στη λίστα φαίνεται να είναι ο Μπερνάρ Καζνέβ, ο Ξαβιέ Μπερτράν και ο υπουργός Ενόπλων Δυνάμεων Σεμπαστιάν Λεκορνί.

«Ο πρόεδρος εργάζεται για να καταλήξει σε όνομα κατά την επιστροφή του στο Παρίσι από ένα ταξίδι στη Σαουδική Αραβία», τόνισε μια πηγή.

Οι προτάσεις μομφής κατατέθηκαν αφού ο κεντροδεξιός πρωθυπουργός, ο Μισέλ Μπαρνιέ, αποφάσισε να καταφύγει στο άρθρο 49,3 του Συντάγματος που προβλέπει την έγκριση ενός νομοσχεδίου χωρίς ψηφοφορία στην Εθνοσυνέλευση, προκειμένου να εγκριθούν οι δαπάνες για το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης στο πλαίσιο του κρατικού προϋπολογισμού του 2025.

Εμανουέλ Μακρόν - Γκαμπιρέλ Ατάλ

Ειδήσεις σήμερα:


Πάτρα - Μηνιγγίτιδα: Πέθανε η 16χρονη που ήταν διασωληνωμένη

Αγρίνιο: Δολοφονία με “άρωμα”... οπαδικής βίας (βίντεο ντοκουμέντο)

Χριστούγεννα - Πάτρα: Στόλισαν το σπίτι τους με 12000 λαμπάκια! (βίντεο)

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Τρίκαλα: Νταλίκα πέρασε στο αντίθετο ρεύμα και κατέληξε σε χαντάκι (βίντεο)23:59Euroleague: Εφιάλτης στο Βελιγράδι για τον Παναθηναϊκό23:47Ηράκλειο: Αλλάζει σχολείο ο μαθητής που φέρεται να παρενόχλησε σεξουαλικά συμμαθήτριά του23:34Αθήνα - Σόφια σε 6 ώρες με τρένο: Το σχέδιο της Κομισιόν για τον σιδηρόδρομο23:20Βέλγιο: Ανησυχία από τον πολλαπλασιασμό των επεισοδίων με υπερπτήσεις drones23:05Θεσσαλονίκη: 34χρονος οδηγός ταξί οδηγούσε χωρίς δίπλωμα22:50Βορίζια: Η ΕΛ.ΑΣ. έχει βίντεο με τον γαμπρό του 39χρονου νεκρού να πυροβολεί την ώρα της συμπλοκής22:36Συνάντηση Μητσοτάκη με υπουργούς των ΗΠΑ (εικόνες)22:22Έρχονται στην Αθήνα οι αγρότες - Πανελλαδικό συλλαλητήριο στις 11 Νοεμβρίου22:08Τσιάρας: Να τελειώσει η ευλογιά των προβάτων και να στηρίξουμε την ανασύσταση του ζωϊκού κεφαλαίου 21:54Γάζα: Νοσοκομείο λέει ότι παρέλαβε τις σορούς 15 Παλαιστινίων κρατουμένων21:40ΕΛΑΣ - Επιχείρηση αφοπλισμού της Κρήτης21:26Χατζηδάκης: Οι 7 προτεραιότητες για το 2026 – Απαιτείται μεγαλύτερη σοβαρότητα από το πολιτικό σκηνικό21:12Βορίζια: Τη Δευτέρα η απολογία των τριών αδελφών για το μακελειό20:58ΕΛΤΑ: Πρόστιμο για διαρροή προσωπικών δεδομένων - "Χτύπημα" χάκερ το 202220:44Ολλανδία: Ξεκινούν οι διαβουλεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού20:30Λούβρο: Γνωστός YouTuber ο ένας από τους συλληφθέντες της "κλοπής του αιώνα"20:16Ερντογάν: Δεν έχουμε βλέψεις για τα εδάφη άλλων χωρών20:02Δένδιας από 112 Πτέρυγα Μάχης: Η Ελλάδα απέκτησε και πάλι στόλο μεταγωγικών αεροσκαφών19:48Εργατικό ατύχημα στην Άρδασσα: Νεκρός 40χρονος που έπαθε ηλεκτροπληξία19:33
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο