LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΚλίμαΔημοσίευση: 03 Δεκεμβρίου 2024 09:19 | Ανανέωση: 03 Δεκεμβρίου 2024 09:30

Κακοκαιρία “Bora” - Κικίλιας: Έχουμε μόνο έναν νεκρό, ο οποίος δεν πειθάρχησε στο 112

Τι είπε στον ΑΝΤ1 για τους άλλους δύο νεκρούς, την κατάσταση στην Ρόδο και στην Λήμνο και το σχέδιο του για γκρέμισμα σπιτιών και εργοστάσιων που είναι μέσα σε κοίτες ποταμών και ρεμάτων.

Στον ΑΝΤ1 και στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» ήταν καλεσμένος το πρωί της Τρίτης ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, με αφορμή την κακοκαιρία “Bora” , τις καταστροφές και την απώλεια συνανθρώπων μας.

Ο κ. Κικίλιας αναφερόμενος στο βαρομετρικό χαμηλό “Bora”, είπε ότι ήταν ένα έντονο φαινόμενο, που «έδωσε κατά 15% λιγότερη βροχή στην Ρόδο από την Βαλένθια» και σημείωσε ότι υπήρξε μεγάλη κινητοποίηση των υπηρεσιών πολιτικής προστασίας για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που προέκυψαν.

Ο Υπουργός Πολιτικής Προστασίας είπε ότι «δεν είναι τρεις οι νεκροί από την κακοκαιρία. Ο ένας γλίστρησε και πέθανε μέσα στο σπίτι του, ενώ στην Χαλκιδική ερευνάται από την Αστυνομία αν έχει σχέση ο θάνατος του ανθρώπου με την κακοκαιρία. Χάθηκε ένας άνθρωπος που δεν πειθάρχησε στο 112. Υπήρχε 112 στην Λήμνο δύο ώρες πριν, στις 10 το πρωί, για το φαινόμενο που αναμενόταν στις 12. Αυτός ο άνθρωπος αγνόησε την εντολή να μείνουν όλοι στα σπίτια τους και “προέταξε” το αυτοκίνητο του και πήγε να πάρει το τρακτέρ του για να το τραβήξει».

«Θερμά παρακαλώ όλους, για τα καιρικά φαινόμενα της κλιματικής κρίσης ή κλιματικής κατάρρευσης, όπως λέγεται, να υπακούουν στις εντολές των Αρχών. Ζητάμε συγγνώμη αν υπερβάλλουμε κάποιες φορές με το 112, αλλά αυτές είναι οι εισηγήσεις των επιστημόνων και προτιμώ να πέσουμε λίγο έξω, παρά να μην είναι ενημερωμένοι οι πολίτες και να είμαστε όλοι ασφαλείς και υγιείς», είπε ο Βασίλης Κικίλιας.


Ως προς την αυθαίρετη δόμηση και την συμβολή της στις καταστροφές από τα πλημμρικά φαινόμενα, ο Βασίλης Κικίλιας επεσήμανε ότι «τα αντιπλημμυρικά έργα που έχουμε, έχουν φτιαχτεί για μια άλλη εποχή και μια άλλη συνθήκη. Μας την χάριζε ο Θεός και η Φύση, μας την χάριζαν να έχουμε μικρότερες ζημιές με κάποια μικρά έργα που είχαν γίνει και γλιτώναμε ακόμη και σε περιπτώσεις παρατυπιών στην δόμηση».

Ωστόσο, όπως τόνισε, «Αν θέλουμε να ανατραπεί η κατάσταση, θα πρέπει να δούμε τι κοστίζει, ιεραρχικά από τις πιο επικίνδυνες περιοχές, να αποζημιώσουμε πολυκατοικίες και εργοστάσια και να ξεμπαζώσουμε ρέματα, για να μπορεί να απαντάει ένας πολιτικός πολιτικής προστασίας στο αν είμαστε ασφαλείς στην Αττική».

Ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «στο βόρειο κομμάτι του Κηφισού υπάρχουν δύο εργοστάσια και 50 σπίτια χτισμένα μέσα στην κοίτη του ποταμού, έχουμε μπαζωμένα ρέματα στον Ιλισό και στο “ποτάμι”, άλλα στον λοφο Πανί και στον Ασύρματο και άλλα αλλού. Είναι παράνομες κατασκευές, που όμως έχουν νομιμοποιηθεί από την ελληνική Πολιτεία και μπορεί να προσφύγει κάποιος και στην ευρωπαϊκή δικαιοσύνη για να προασπίσει την περιουσία του».

Υποστηρίζοντας την πρόταση του, ο Βασίλης Κικίλιας είπε ότι «Πρέπει να θωρακιστούν νομικά τέτοιες πρωτοβουλίες, ώστε να μην εκπέσει μετά η πρωτοβουλία στα δικαστήρια και αφού γίνει αυτό, να αποζημιωθούν οι ιδιοκτήτες και να γκρεμιστούν σπίτια και εργοστάσια».

Σημείωσε δε ότι «για κάθε 1 ευρώ που επενδύεται στην πολιτική προστασία και στην πρόληψη, γλιτώνουμε 9 ευρώ από τις δαπάνες για την αντιμετώπιση φαινομένων και κρίσεων και τις αποζημιώσεις σε πληγέντες».


Συγκεκριμένα για την περιοχή Ιαλυσού στην Ρόδο, ο Βασίλης Κικίλιας ανέφερε ότι «υπάρχει περίκλειστος αγωγός ομβρίων υδάτων που είναι πολύ μικρός για τις ανάγκες. Επιπλέον, στο πάνω κομμάτι φράζει από τα φερτά υλικά και στο κάτω μέρος “καταλήγει” πάνω σε τοιχους σπιτιών και επιχειρήσεων. Υπάρχουν και 15 βίλες που είναι χτισμένες σε τέτοιο σημείο που δημιουργούν επιπλέον πρόβλημα».

Συμπλήρωσε ότι «θέλουμε πολλά χρόνια για περιβαλλοντικές μελέτες και για να γίνουν έργα για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα. Τι πρέπει να γίνει; Η Κυβέρνηση, σε συννενόηση με την δικαστική εξουσία και σε συμφωνία με τα κομματα της αντιπολίτευσης που σήμερα κάνουν ανεύθυνη κριτική όσοι δεν έχουν διοικήσει κάτι στην ζωή τους, δεν έχουν διοικήσει ούτε ψιλικατζίδικο και κάνουν μεγάλο κακό στην κοινωνία μιλώντας για την πολιτική προστασία... Πρέπει όλοι μαζί, όπως γίνεται με τις διαδικασίες fast track για τις προσλήψεις γιατρών στα νησιά ή για άλλα θέματα, να συμφωνήσουμε για να γίνουν ορισμένα έργα άμεσης προτεραιότητας».

Προσέθεσε ότι «δεν ξέραμε καν που βρίσκονταν τα βασικά έργα. Τώρα γίνεται απογραφή και επί κυβέρνησης Μητσοτάκη δαπανήθηκαν μεγάλα ποσά, όπως τα 2,1 δισεκατομμύρια για το Πρόγραμμα “Αιγίς” και πλέον ξέρουμε που γίνεται και σε ποια φάση βρίσκεται το κάθετι».

Μιλώντας για την κλιματική κρίση ο Βασίλης Κικίλιας είπε ότι ειναι σε όλον τον κόσμο ανάλογα τα προβλήματα με εκείνα της Ελλάδας, λέγοντας χαρακτηριστικά «Το καλοκαίρι θα καίγεται η Καλιφόρνια, ο Καναδάς, η Ισπανία, η Γαλλία, η Ελλάδα... Αυτή είναιη κλιματική κρίση, δεν μπορεί να μην υπάρχουν φωτιές. Εμείς τι καταφέραμε το καλοκαίρι: βάλαμε μπροστά την ατομική ευθύνη με τους καθαρισμούς οικοπέδων, δώσαμε αγώνες με τους πυροσβέστες και περιορίσαμε τις απώλειες δασικών περιοχών. Πάμε στον χειμώνα: θα έχουμε πλημμύρες. Η Ισπανία δεν είναι σύγχρονη χώρα; Στην Αμερική δεν “πνίγονται”; Στην Καλιφόρνια, η πιο σύγχρονη χώρα του κόσμου, με όλα τα μέσα και την τεχνολογία, εξέδωσε ανακοίνωση στον τυφώνα να μην πλησιάζουν στις ακτές οι κάτοικοι “γιατί θα πεθάνετε” όπως τους έλεγαν. Αυτή είναιη κλιματική κρίση».

Ειδήσεις σήμερα:

Μητσοτάκης στο CNN: Το μετρό Θεσσαλονίκης, η έκθεση Ντράγκι και ο Τραμπ

Γλυφάδα: Έκρηξη από γκαζάκια σε πολυκατοικία (εικόνες)

Απολογείται ο αστυνομικός της Βουλής που κατηγορείται ότι βίαζε τα παιδιά του (βίντεο)

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΤραγωδία στο Αιγάλεω - Νεκρή 65χρονη μετά από πυρκαγιά σε διαμέρισμαΣήμερα 22:43 | Ειδήσεις

Εξετάζεται το σενάριο του αναμμένου τσιγάρου.

Ρόδος: Ατύχημα σε λούνα παρκ - Ο 17χρονος στον ΑΝΤ1: Νόμιζα ότι θα πεθάνωΣήμερα 20:02 | Ειδήσεις

Συγκλονίζει η περιγραφή του ενός από τους τέσσερις ανηλίκους, που έπεσαν από παιχνίδι σε λούνα παρκ στη Ρόδο.

Μητσοτάκης στην τηλεδιάσκεψη των Ευρωπαίων: Μόνο η Ουκρανία μπορεί να πάρει αποφάσεις για ζητήματα κυριαρχίας Σήμερα 21:55 | Ειδήσεις

Οι ηγέτες ενημερώθηκαν για τα αποτελέσματα της συνάντησης του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ με τον Πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν

Αποφασισμένος για εκεχειρία ο Ζελένσκι – "Ιστορική η απόφαση παροχής εγγυήσεων ασφαλείας"Σήμερα 22:01 | Ειδήσεις

Τι ανέφερε σε ανάρτησή του ο Ουκρανός πρόεδρος μετά το τέλος της τηλεδιάσκεψης της συμμαχίας των "προθύμων"

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Αγία Πετρούπολη: Εκατοντάδες άνθρωποι παρακολούθησαν το περίφημο "Φεστιβάλ των Ονείρων"23:58Συλλήψεις και πρόστιμα για φωτιές στην ύπαιθρο23:43Ρόδος: Ατύχημα σε λούνα παρκ - Ο 17χρονος στον ΑΝΤ1: Νόμιζα ότι θα πεθάνω23:26Επίσημο το "αντίο" στον Μαξίμοβιτς από τον Παναθηναϊκό23:12Επίθεση της Ζαχάροβα στον Μακρόν για τις δηλώσεις περί "συνθηκολόγησης" της Ουκρανίας22:58Τραγωδία στο Αιγάλεω - Νεκρή 65χρονη μετά από πυρκαγιά σε διαμέρισμα22:44Ο Μισεουί έλαμψε στη νίκη - ανατροπή του Άρη επί του Αστέρα Τρίπολης22:29Αποφασισμένος για εκεχειρία ο Ζελένσκι – "Ιστορική η απόφαση παροχής εγγυήσεων ασφαλείας"22:15Μητσοτάκης στην τηλεδιάσκεψη των Ευρωπαίων: Μόνο η Ουκρανία μπορεί να πάρει αποφάσεις για ζητήματα κυριαρχίας 22:00Τουρκία: Νέα πυρκαγιά, εκατοντάδες άνθρωποι απομακρύνονται από επτά χωριά21:44Παναθηναϊκός: Ανακοίνωσε έως το 2028 τον Νταβίντε Καλάμπρια 21:30"Κατέβασε ρολά" ο Ράγια, σκόραρε ο Καλαφιόρι κι η Άρσεναλ νίκησε τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ21:14Σε εξέλιξη η επιστροφή των εκδρομέων του Δεκαπενταύγουστου- Αυξημένη κίνηση στην Αθηνών-Κορίνθου21:00Δηλώσεις Φον ντερ Λάιεν - Ζελένσκι στις Βρυξέλλες: Τα σύνορα δεν αλλάζουν με τη βία, αυτές είναι αποφάσεις της Ουκρανίας20:45Χανιά: Ο ναυαγοσώστης που έσωσε 5 άτομα, στον ΑΝΤ1: Βούτηξα, χωρίς να έχω εξοπλισμό20:30Αυτοψίες για καταγραφή ζημιών από τις πυρκαγιές σε Χίο και Ζάκυνθο20:16Θεσσαλονίκη: Γυναίκα έριξε καυστικό υγρό στο πρόσωπο 38χρονου - Το προμηθεύτηκε από γνωστή της 20:02Στην Ουάσινγκτον με τον Ζελένσκι οι ευρωπαίοι ηγέτες19:46Έφυγε από τη ζωή ο ηθοποιός Τέρενς Σταμπ19:32Σύλληψη 21χρονου για συμμετοχή σε ληστρική επίθεση σε βάρος φιλάθλων στην Αθήνα19:17
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο