Κακοκαιρία “Bora” - Κικίλιας: Έχουμε μόνο έναν νεκρό, ο οποίος δεν πειθάρχησε στο 112
Στον ΑΝΤ1 και στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» ήταν καλεσμένος το πρωί της Τρίτης ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, με αφορμή την κακοκαιρία “Bora” , τις καταστροφές και την απώλεια συνανθρώπων μας.
Ο κ. Κικίλιας αναφερόμενος στο βαρομετρικό χαμηλό “Bora”, είπε ότι ήταν ένα έντονο φαινόμενο, που «έδωσε κατά 15% λιγότερη βροχή στην Ρόδο από την Βαλένθια» και σημείωσε ότι υπήρξε μεγάλη κινητοποίηση των υπηρεσιών πολιτικής προστασίας για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που προέκυψαν.
Ο Υπουργός Πολιτικής Προστασίας είπε ότι «δεν είναι τρεις οι νεκροί από την κακοκαιρία. Ο ένας γλίστρησε και πέθανε μέσα στο σπίτι του, ενώ στην Χαλκιδική ερευνάται από την Αστυνομία αν έχει σχέση ο θάνατος του ανθρώπου με την κακοκαιρία. Χάθηκε ένας άνθρωπος που δεν πειθάρχησε στο 112. Υπήρχε 112 στην Λήμνο δύο ώρες πριν, στις 10 το πρωί, για το φαινόμενο που αναμενόταν στις 12. Αυτός ο άνθρωπος αγνόησε την εντολή να μείνουν όλοι στα σπίτια τους και “προέταξε” το αυτοκίνητο του και πήγε να πάρει το τρακτέρ του για να το τραβήξει».
«Θερμά παρακαλώ όλους, για τα καιρικά φαινόμενα της κλιματικής κρίσης ή κλιματικής κατάρρευσης, όπως λέγεται, να υπακούουν στις εντολές των Αρχών. Ζητάμε συγγνώμη αν υπερβάλλουμε κάποιες φορές με το 112, αλλά αυτές είναι οι εισηγήσεις των επιστημόνων και προτιμώ να πέσουμε λίγο έξω, παρά να μην είναι ενημερωμένοι οι πολίτες και να είμαστε όλοι ασφαλείς και υγιείς», είπε ο Βασίλης Κικίλιας.
Ως προς την αυθαίρετη δόμηση και την συμβολή της στις καταστροφές από τα πλημμρικά φαινόμενα, ο Βασίλης Κικίλιας επεσήμανε ότι «τα αντιπλημμυρικά έργα που έχουμε, έχουν φτιαχτεί για μια άλλη εποχή και μια άλλη συνθήκη. Μας την χάριζε ο Θεός και η Φύση, μας την χάριζαν να έχουμε μικρότερες ζημιές με κάποια μικρά έργα που είχαν γίνει και γλιτώναμε ακόμη και σε περιπτώσεις παρατυπιών στην δόμηση».
Ωστόσο, όπως τόνισε, «Αν θέλουμε να ανατραπεί η κατάσταση, θα πρέπει να δούμε τι κοστίζει, ιεραρχικά από τις πιο επικίνδυνες περιοχές, να αποζημιώσουμε πολυκατοικίες και εργοστάσια και να ξεμπαζώσουμε ρέματα, για να μπορεί να απαντάει ένας πολιτικός πολιτικής προστασίας στο αν είμαστε ασφαλείς στην Αττική».
Ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «στο βόρειο κομμάτι του Κηφισού υπάρχουν δύο εργοστάσια και 50 σπίτια χτισμένα μέσα στην κοίτη του ποταμού, έχουμε μπαζωμένα ρέματα στον Ιλισό και στο “ποτάμι”, άλλα στον λοφο Πανί και στον Ασύρματο και άλλα αλλού. Είναι παράνομες κατασκευές, που όμως έχουν νομιμοποιηθεί από την ελληνική Πολιτεία και μπορεί να προσφύγει κάποιος και στην ευρωπαϊκή δικαιοσύνη για να προασπίσει την περιουσία του».
Υποστηρίζοντας την πρόταση του, ο Βασίλης Κικίλιας είπε ότι «Πρέπει να θωρακιστούν νομικά τέτοιες πρωτοβουλίες, ώστε να μην εκπέσει μετά η πρωτοβουλία στα δικαστήρια και αφού γίνει αυτό, να αποζημιωθούν οι ιδιοκτήτες και να γκρεμιστούν σπίτια και εργοστάσια».
Σημείωσε δε ότι «για κάθε 1 ευρώ που επενδύεται στην πολιτική προστασία και στην πρόληψη, γλιτώνουμε 9 ευρώ από τις δαπάνες για την αντιμετώπιση φαινομένων και κρίσεων και τις αποζημιώσεις σε πληγέντες».
Συγκεκριμένα για την περιοχή Ιαλυσού στην Ρόδο, ο Βασίλης Κικίλιας ανέφερε ότι «υπάρχει περίκλειστος αγωγός ομβρίων υδάτων που είναι πολύ μικρός για τις ανάγκες. Επιπλέον, στο πάνω κομμάτι φράζει από τα φερτά υλικά και στο κάτω μέρος “καταλήγει” πάνω σε τοιχους σπιτιών και επιχειρήσεων. Υπάρχουν και 15 βίλες που είναι χτισμένες σε τέτοιο σημείο που δημιουργούν επιπλέον πρόβλημα».
Συμπλήρωσε ότι «θέλουμε πολλά χρόνια για περιβαλλοντικές μελέτες και για να γίνουν έργα για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα. Τι πρέπει να γίνει; Η Κυβέρνηση, σε συννενόηση με την δικαστική εξουσία και σε συμφωνία με τα κομματα της αντιπολίτευσης που σήμερα κάνουν ανεύθυνη κριτική όσοι δεν έχουν διοικήσει κάτι στην ζωή τους, δεν έχουν διοικήσει ούτε ψιλικατζίδικο και κάνουν μεγάλο κακό στην κοινωνία μιλώντας για την πολιτική προστασία... Πρέπει όλοι μαζί, όπως γίνεται με τις διαδικασίες fast track για τις προσλήψεις γιατρών στα νησιά ή για άλλα θέματα, να συμφωνήσουμε για να γίνουν ορισμένα έργα άμεσης προτεραιότητας».
Προσέθεσε ότι «δεν ξέραμε καν που βρίσκονταν τα βασικά έργα. Τώρα γίνεται απογραφή και επί κυβέρνησης Μητσοτάκη δαπανήθηκαν μεγάλα ποσά, όπως τα 2,1 δισεκατομμύρια για το Πρόγραμμα “Αιγίς” και πλέον ξέρουμε που γίνεται και σε ποια φάση βρίσκεται το κάθετι».
Μιλώντας για την κλιματική κρίση ο Βασίλης Κικίλιας είπε ότι ειναι σε όλον τον κόσμο ανάλογα τα προβλήματα με εκείνα της Ελλάδας, λέγοντας χαρακτηριστικά «Το καλοκαίρι θα καίγεται η Καλιφόρνια, ο Καναδάς, η Ισπανία, η Γαλλία, η Ελλάδα... Αυτή είναιη κλιματική κρίση, δεν μπορεί να μην υπάρχουν φωτιές. Εμείς τι καταφέραμε το καλοκαίρι: βάλαμε μπροστά την ατομική ευθύνη με τους καθαρισμούς οικοπέδων, δώσαμε αγώνες με τους πυροσβέστες και περιορίσαμε τις απώλειες δασικών περιοχών. Πάμε στον χειμώνα: θα έχουμε πλημμύρες. Η Ισπανία δεν είναι σύγχρονη χώρα; Στην Αμερική δεν “πνίγονται”; Στην Καλιφόρνια, η πιο σύγχρονη χώρα του κόσμου, με όλα τα μέσα και την τεχνολογία, εξέδωσε ανακοίνωση στον τυφώνα να μην πλησιάζουν στις ακτές οι κάτοικοι “γιατί θα πεθάνετε” όπως τους έλεγαν. Αυτή είναιη κλιματική κρίση».
Μητσοτάκης στο CNN: Το μετρό Θεσσαλονίκης, η έκθεση Ντράγκι και ο Τραμπ
Γλυφάδα: Έκρηξη από γκαζάκια σε πολυκατοικία (εικόνες)
Απολογείται ο αστυνομικός της Βουλής που κατηγορείται ότι βίαζε τα παιδιά του (βίντεο)