LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΠολιτισμόςΔημοσίευση: 02 Δεκεμβρίου 2024 11:16 | Ανανέωση: 02 Δεκεμβρίου 2024 11:22

Γλυπτά Παρθενώνα - Sky News: Βρετανικό Μουσείο και Μητσοτάκης είχαν “ιδιωτικές συναντήσεις” πριν την επίσκεψη στο Λονδίνο

Να σημειωθεί ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρόκειται να συναντηθεί με τον Βρετανό πρωθυπουργό σερ Κιρ Στάρμερ την Τρίτη, όπου αναμένεται να συζητήσουν και για τα γλυπτά.

Το Sky Νews αποκαλύπτει, ότι ανώτατη κυβερνητική πηγή δήλωσε ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης είχαν φέτος έως και τρεις «ιδιωτικές συναντήσεις» με τους επιτρόπους του Βρετανικού Μουσείου και τον πρόεδρο Τζορτζ Όσμπορν σχετικά με την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα

Να σημειωθεί ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρόκειται να συναντηθεί με τον Βρετανό πρωθυπουργό σερ Κιρ Στάρμερ την Τρίτη, όπου αναμένεται να συζητήσουν και για τα γλυπτά.

Ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας, Ρίσι Σουνάκ, ακύρωσε μια συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη το 2023, καθώς πίστευε ότι η συλλογή πρέπει να παραμείνει στο Βρετανικό Μουσείο.

Ο Κιρ Στάρμερ πιστεύεται ότι είναι πιο θετικός στην επιστροφή των Γλυπτών από τον προκάτοχό του. Μια πηγή προσκείμενη στον Κυριάκο Μητσοτάκη δήλωσε στους Financial Times ότι: «Είμαστε ανοιχτοί σε οτιδήποτε συμφωνηθεί. Είναι σωστό να πούμε ότι δεν υπάρχει ισχυρή άποψη για το τι πρέπει να συμβεί».

Τα Γλυπτά του Παρθενώνα «μπορεί να μετακινηθούν στην Ελλάδα το 2025 ή τουλάχιστον να γίνει ένα μεγάλο βήμα προς τα εμπρός με τις διαπραγματεύσεις για το καθεστώς τους», σύμφωνα με δημοσίευμα του περιοδικού Economist πριν από λίγες ημέρες.

Το περιοδικό κάνει λόγο για την «πιο διάσημη διαμάχη στον κόσμο» για πολιτιστικά αγαθά από τότε που η Ελλάδα ζήτησε επίσημα την επιστροφή τους, το 1983. «Το Βρετανικό Μουσείο και η κυβέρνηση φαίνονται έτοιμοι. Ένας νόμος του 1963 απαγορεύει στο μουσείο να παραχωρεί τους θησαυρούς του και η κυβέρνηση δεν είναι πιθανό να τον αναθεωρήσει. Αλλά τόσο ο πρόεδρος του μουσείου, Τζορτζ Όσμπορν, όσο και ο νέος προϊστάμενός του, ο Νίκολας Κάλιναν, υποστηρίζουν ένα μακροπρόθεσμο δάνειο των Γλυπτών, δανειζόμενοι ίσως άλλες αρχαιότητες από την Ελλάδα σε αντάλλαγμα. Ο Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ έχει δηλώσει άλλωστε, ότι δεν θα σταθεί εμπόδιο».

Η Ελλάδα «έχει δημοσίως απορρίψει οτιδήποτε λιγότερο από την πλήρη επιστροφή», αλλά μια «ανταλλαγή κάποιου είδους παραμένει το πιο ρεαλιστικό σενάριο». Αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει ένα μοντέλο για το πώς το μουσείο θα μπορούσε να διαχειριστεί το 99% όσων έχει. Έχει υπάρξει και η πρόταση, σύμφωνα με το δημοσίευμα, το Μουσείο να γίνει μια «δανειστική βιβλιοθήκη» για τον κόσμο. Με αυτόν τον τρόπο, «θα μπορούσε να μοιράζεται την ενίοτε αμφισβητούμενη συλλογή του, ενώ παράλληλα θα βελτιώσει την εικόνα του».

Τονίζει επίσης, πως τα διαχρονικά επιχειρήματα του Βρετανικού Μουσείου ότι αποτελεί τον μοναδικό θεματοφύλακα των Γλυπτών έχουν καταρριφθεί εκ των πραγμάτων, ειδικά, όπως επισημαίνει, μετά την αποκάλυψη ότι ένας εργαζόμενος του Μουσείου φέρεται να έκλεψε σχεδόν 2000 αρχαιότητες τις οποίες μάλιστα πουλούσε ανενόχλητος στο ebay, θυμίζοντας παράλληλα, ότι και η κοινή γνώμη της Βρετανίας σε δημοσκόπηση της YouGov το 2023 έχει ταχθεί, κατά 49%, υπέρ της επιστροφής των Γλυπτών ενώ μόλις το 15% των Βρετανών δήλωσαν αντίθετοι σε μια τέτοια εξέλιξη.

Διαψεύδει τη συνάντηση ο Παύλος Μαρινάκης

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, διέψευσε ότι έχει υπάρξει ιδιωτική συναντήση του πρωθυπουργού για τα γλυπτά του Παρθενώνα, τις τελευταίες εβδομάδες. «Ισχύει όμως ότι είναι ένα διαρκές αίτημα το οποίο ισχύει στο ακέραιο και συνεχίζουμε να το προβάλλουμε ως κορυφαίο αίτημα ως κράτος, ως ελληνική κυβέρνηση, αλλά είναι μία διαδικασία με το βρετανικό μουσείο. Προφανώς θα είναι ένα από τα θέματα στη διμερή συνάντηση του πρωθυπουργού, αλλά όπως σας είπα και την στην προηγούμενη ενημέρωση πολιτικών συντακτών, η ατζέντα περιλαμβάνει μια σειρά από άλλα θέματα, για τον τουρισμό και την οικονομία, για το μεταναστευτικό, για τις εξελίξεις και στη Μέση Ανατολή, αλλά και στην Ουκρανία τα οποία προηγούνται γιατί έχουν να κάνουν με τη διμερή συνάντηση μεταξύ του Έλληνα πρωθυπουργού, με τον πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου» είπε.

Ειδήσεις σήμερα:

Κακοκαιρία “Bora” - Ρόδος: Εικόνες καταστροφής στο νησί (βίντεο)

Γυναικοκτονία στην Θεσσαλονίκη: “Δεν την μαχαίρωσε απλά, την ξεκοίλιασε” (βίντεο)

Βουλή - Αστυνομικός: “Το ένα παιδί είχε κάνει απόπειρα αυτοκτονίας” είχε πει η μητέρα (βίντεο)

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Τραμπ - Ζελένσκι: Οι πρώτες συζητήσεις στο Οβάλ Γραφείο20:58Έφτασε ο Ζελένσκι στον Λευκό Οίκο (εικόνες)20:44Διακοπή της ροής του πετρελαίου προς την Ουγγαρία, έπειτα από ουκρανική επίθεση σε ρωσικό υποσταθμό20:34FIFA: Εξετάζει Παγκόσμιο Κύπελλο συλλόγων κάθε 2 χρόνια, με 48 ομάδες20:20Ζελένσκι: Η Ουκρανία είναι έτοιμη να δημιουργήσει μια νέα αρχιτεκτονική ασφαλείας20:06Θεσσαλονίκη: Ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους οι πέντε ανήλικοι που κατηγορούνται ότι λήστεψαν 15χρονο19:52Γάζα: Η Χαμάς απάντησε θετικά στη νέα πρόταση εκεχειρίας19:38Λάρισα: Φωτιά σε περιοχή του Τυρνάβου – Άμεση επέμβαση της Πυροσβεστικής (βίντεο) 19:24Περισσότερα από 3.430.000 στρέμματα έχουν καεί στην Ισπανία από την αρχή της χρονιάς19:12Τραμπ για πόλεμο στην Ουκρανία: Είμαι εδώ μονάχα για να τον σταματήσω, όχι να τον συνεχίσω18:58Κρατούμενος δραπέτευσε από το νοσοκομείο Καστοριάς18:44Ευρωμπάσκετ 2025: "Έκοψε" τον Καραγιαννίδη ο Σπανούλης, με 16 διεθνείς συνεχίζεται η προετοιμασία18:30Φωτιά στο Κερασοχώρι Θεσπρωτίας18:16Αρκαδία: Φωτιά σε δασική έκταση στη Βεδουρίτσα - Πιθανώς ξεκίνησε από κεραυνό18:02Ξάνθη: Εικόνες από το σημείο του μοιραίου δυστυχήματος – Ποιοι επέβαιναν στα οχήματα17:48Ντόναλντ Τραμπ: Μεγάλη τιμή που υποδεχόμαστε τόσους Ευρωπαίους ηγέτες17:34Ξάνθη: Έληξε η προσωρινή εκτροπή κυκλοφορίας των οχημάτων επί της Εγνατίας οδού Κομοτηνής – Ξάνθης17:20Ασπρόπυργος: Συνελήφθη 25χρονη στο σπίτι της οποίας εντοπίστηκαν πιστόλι, σπαθί και ξιφίδια17:06Σκοπιά Φαρσάλων: Πρωτοφανές καιρικό φαινόμενο – Καταιγίδα έριξε τη θερμοκρασία κατά 13.5°C σε δύο ώρες16:52Σικελία: Γέφυρα καταρρέει ενώ τη διασχίζουν οχήματα (βίντεο)16:38
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο