LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΚόσμοςΔημοσίευση: 01 Δεκεμβρίου 2024 09:29

Μοχάμεντ Αλ Φαγέντ: “Το... αρπακτικό του Χάροντς”

Οι περισσότεροι καταγγέλλοντες είναι από το Ηνωμένο Βασίλειο. Αλλά καταγγέλλοντες και καταγγέλλουσες είναι επίσης κάτοικοι ή υπήκοοι των ΗΠΑ, της Αυστραλίας, της Ισπανίας κ.ά..

Μοχάμεντ Αλ Φαγέντ

«Κακός». «Γλοιώδης». «Αρρωστημένος». Αυτά είναι μερικά από τα επίθετα που χρησιμοποιούν γυναίκες, πρώην εργαζόμενες στο πολυκατάστημα Χάροντς, περιγράφοντας τον ιδιοκτήτη του, τον Μοχάμεντ Αλ Φαγέντ, ο οποίος πέθανε πέρυσι σε ηλικία 94 ετών.

Μέχρι σήμερα, τουλάχιστον 111 από αυτές έχουν καταγγείλει πως υπέστησαν σεξουαλική κακοποίηση ή βιασμό από αυτόν.

Το νεότερο θύμα φέρεται να είναι μόλις 13 ετών.

Σύμφωνα με τον δικηγόρο Ντιν Άρμστρονγκ, της νομικής ομάδας που συλλέγει στοιχεία εναντίον του θανόντα Αιγύπτιου δισεκατομμυριούχου, πάνω από 420 άνθρωποι έχουν επικοινωνήσει μαζί της για να κάνουν ανάλογες καταγγελίες.

Όσο περνούν οι μέρες, πληθαίνουν οι αποκαλύψεις για τη συμπεριφορά του Αιγύπτιου κροίσου.

Την περασμένη εβδομάδα 12 άνδρες που εργάζονταν στο Χάροντς υποστήριξαν ότι υπέστησαν λεκτική ή σωματική βία, τόσο από τον ίδιο, όσο και από σωματοφύλακες του.

Την Πέμπτη, η Μητροπολιτική Αστυνομία ανακοίνωσε πως διενεργεί έρευνα σε βάρος τουλάχιστον πέντε ανθρώπων του στενού κύκλου του Αλ Φαγέντ. Εξετάζεται αν τον είχαν βοηθήσει στην διάπραξη των αδικημάτων για τα οποία κατηγορείται ή στη συγκάλυψη τους.

Οι περισσότεροι καταγγέλλοντες είναι από το Ηνωμένο Βασίλειο. Αλλά καταγγέλλοντες και καταγγέλλουσες είναι επίσης κάτοικοι ή υπήκοοι των ΗΠΑ, της Αυστραλίας, της Ισπανίας κ.ά..

Αν και κατά καιρούς είχαν ακουστεί πολλά και διάφορα για το ποιόν του πρώην ιδιοκτήτη του Χάροντς, ο ίδιος πάντα διέψευδε οποιαδήποτε κατηγορία εναντίον του. Φημολογείται ότι ακόμη και όταν κάποιες υποθέσεις έφθασαν στην αστυνομία, δεν δόθηκε συνέχεια, από αμέλεια ή φόβο των αστυνομικών ή, χειρότερα, γιατί οι αστυνομικοί εξαγοράστηκαν.

Βρίσκεται έτσι σε εξέλιξη εσωτερική έρευνα στη Σκότλαντ Γιαρντ: σκοπός είναι να διαπιστωθεί αν υπήρχε δόλος ή όχι από πλευράς αστυνομικών.

Το σκηνικό άρχισε να αλλάζει άρδην όταν, τον περασμένο Σεπτέμβριο, ντοκιμαντέρ του BBC έφερε ξανά το θέμα στην επικαιρότητα, πολύ δυναμικά. Το βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο μπόρεσε να εντοπίσει πάνω από 20 γυναίκες οι οποίες κατήγγειλαν επίθεση και σωματική βία από τον Αλ Φαγέντ σε διάφορες πόλεις ανά τον κόσμο. Από το Λονδίνο και το Παρίσι ως το Σεν Τροπέ και το Αμπού Ντάμπι.

Μοχάμεντ Αλ Φαγέντ

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ο εκλιπών πολυεκατομμυριούχος περνούσε συχνά από τους χώρους πώλησης του πολυκαταστήματος του κι εντόπιζε ποιες νεαρές πωλήτριες του άρεσαν. Στη συνέχεια, ζητούσε να τις μεταθέσουν στα γραφεία του — εκεί διέπραττε τις επιθέσεις του.

Ο Αλ Φαγέντ κατηγορείται επίσης ότι διέπραξε κάποια από εγκλήματα του στο διαμέρισμά του στο Λονδίνο, σε δωμάτια του ξενοδοχείου Ριτζ του Παρισιού (το οποίο του ανήκε), στην εξοχική του κατοικία, ή ακόμη κατά την διάρκεια ταξιδιών στο εξωτερικό.

Η εφημερίδα Guardian σε εκτενές σχετικό ρεπορτάζ μεταξύ άλλων σημείωσε πως το μέγεθος των εγκλημάτων του Αλ Φαγέντ τον κατατάσσει «σε έναν από τους πιο διαβόητους κακοποιούς σεξουαλικών εγκλημάτων της Βρετανίας και εγείρει επειγόντως το ερώτημα για το πώς ξέφυγε».

O Μοχάμεντ Αλ Φαγέντ γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου το 1929. Ήταν ο μεγαλύτερος από τους τρεις γιους δασκάλου δημοτικού σχολείου.

Μαζί με τα αδέρφια του αρχικά ίδρυσαν ναυτιλιακή εταιρεία στην γενέτειρα τους που αργότερα μετέφεραν στην Ιταλία, ανοίγοντας παράλληλα γραφείο στο Λονδίνο. Την δεκαετία του 1960 μετακόμισε στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου ξεκίνησε να συνεργάζεται με επιχειρηματίες από την Σαουδική Αραβία και τον εμίρη του Ντουμπάι, επενδύοντας στις κατασκευές και τις αγοροπωλησίες ακινήτων. Η φήμη του ξεκίνησε να απλώνεται στα πέρατα του κόσμου το 1985, όταν αγόρασε το πολυκατάστημα Χάροντς στο κέντρο του Λονδίνου, το οποίο πούλησε 25 χρόνια αργότερα, το 2010, έναντι 1,8 δισεκ. ευρώ στο κρατικό ταμείο επενδύσεων του Κατάρ, την Qatar Investment Authority.

Οι σημερινοί ιδιοκτήτες του Χάροντς εξέφρασαν τον «πλήρη αποτροπιασμό τους» στο άκουσμα των κατηγοριών. «Ως επιχείρηση, απογοητεύσαμε τους υπαλλήλους μας που έπεσαν θύματά του και γι' αυτό ζητούμε ειλικρινή συγγνώμη», τόνισαν σε ανακοίνωσή τους.

Την ερχόμενη εβδομάδα η Μητροπολιτική Αστυνομία αναμένεται να αποφανθεί αν θα πρέπει να αρχίσει να διενεργείται ανεξάρτητη έρευνα για να συντάξει σχετική έκθεση και να εξετάσει σε βάθος τις καταγγελίες.

Ειδήσεις σήμερα:

Ρεύμα: Γιατί υπάρχει “στροφή” στα “μπλε” τιμολόγια

Κακοκαιρία “Bora” - Πλαταμώνας: Θυελλώδεις άνεμοι, προβλήματα και περιορισμός στις μετακινήσεις (εικόνες)

Ανασκόπηση Μητσοτάκη: Μετρό Θεσσαλονίκης, απογευματινά χειρουργεία και κάμερες κυκλοφορίας

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Σεισμός 4,3 Ρίχτερ νότια της Καρδίτσας23:04Τραμπ: Σε μία – δύο εβδομάδες θα ξέρουμε αν θα βρεθεί λύση στον πόλεμο στην Ουκρανία22:50Φωτιά στο Αμύγδαλο Τυρνάβου: Ενισχύονται οι πυροσβεστικές δυνάμεις22:36Νεκρός άνδρας από πυροβολισμό στον Άγιο Παντελεήμονα22:22Τραμπ: Αν όλα πάνε καλά στη συνάντηση με Ζελένσκι θα έχουμε τριμερή με τον Πούτιν22:08Πάτρα: 50χρονος κατηγορείται για γενετήσιες πράξεις εις βάρος της 9χρονης ανιψιάς του21:54Τι καιρό θα κάνει αύριο Τρίτη21:40Τραμπ σε Ζελένσκι: Οι ΗΠΑ "θα εμπλακούν" στη μελλοντική ασφάλεια της Ουκρανίας21:26Βοιωτία: Μηχανή συγκρούστηκε με τρακτέρ – Νεκρός ο 33χρονος μοτοσικλετιστής21:12Τραμπ - Ζελένσκι: Οι πρώτες συζητήσεις στο Οβάλ Γραφείο20:58Έφτασε ο Ζελένσκι στον Λευκό Οίκο (εικόνες)20:44Διακοπή της ροής του πετρελαίου προς την Ουγγαρία, έπειτα από ουκρανική επίθεση σε ρωσικό υποσταθμό20:34FIFA: Εξετάζει Παγκόσμιο Κύπελλο συλλόγων κάθε 2 χρόνια, με 48 ομάδες20:20Ζελένσκι: Η Ουκρανία είναι έτοιμη να δημιουργήσει μια νέα αρχιτεκτονική ασφαλείας20:06Θεσσαλονίκη: Ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους οι πέντε ανήλικοι που κατηγορούνται ότι λήστεψαν 15χρονο19:52Γάζα: Η Χαμάς απάντησε θετικά στη νέα πρόταση εκεχειρίας19:38Λάρισα: Φωτιά σε περιοχή του Τυρνάβου – Άμεση επέμβαση της Πυροσβεστικής (βίντεο) 19:24Περισσότερα από 3.430.000 στρέμματα έχουν καεί στην Ισπανία από την αρχή της χρονιάς19:12Τραμπ για πόλεμο στην Ουκρανία: Είμαι εδώ μονάχα για να τον σταματήσω, όχι να τον συνεχίσω18:58Κρατούμενος δραπέτευσε από το νοσοκομείο Καστοριάς18:44
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο