LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΟικονομίαΔημοσίευση: 29 Νοεμβρίου 2024 14:40

ΟΟΣΑ: Οι Έλληνες και οι Πολωνοί εργάζονται περισσότερο από τους υπόλοιπους Ευρωπαίους

Τι αναφέρει έκθεση του ΟΟΣΑ για τις ώρες που εργάζονται οι Ευρωπαίοι ανά χώρα. Σε ποια χώρα οι πολίτες απασχολούνται τις λιγότερες ώρες. Τι δείχνουν τα στοιχεία για την Ελλάδα. 

Εργαζομενοι

Οι Γερμανοί εργάζονται λιγότερο από όλους τους Ευρωπαίους, ενώ, αντιθέτως πιο σκληρά εργαζόμενοι είναι οι Πολωνοί και οι Έλληνες, σύμφωνα με στοιχεία του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) που δημοσιεύει η Neuer Zurcher Zeitung. Σε όλες τις χώρες πάντως οι ώρες εργασίας έχουν μειωθεί σε σχέση με το 2000.

Για «μειούμενη διάθεση εργασίας» των Ευρωπαίων κάνει λόγο η ΝΖΖ, αναδεικνύοντας τους Γερμανούς ως το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα, καθώς οι ώρες εργασίας τους έχουν περιοριστεί το 2022 σε 1301, κατά 76 λιγότερες από ό,τι πριν από 23 χρόνια. Στην Αυστρία οι ώρες εργασίες έχουν μειωθεί το ίδιο διάστημα κατά 151 και στην Ελβετία κατά 131, ενώ στην Ελλάδα κατά 80, παραμένοντας ωστόσο κατά σχεδόν 400 περισσότερες από των Γερμανών. Οι Γερμανοί είναι επίσης «πρωταθλητές» στις αναρρωτικές άδειες, με 25 ημέρες ετησίως, πολύ περισσότερες από τις 14 του μέσου όρου της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή τις 9 των Ελβετών και τις 6 των Βρετανών. Η ελβετική εφημερίδα αναδεικνύει ακόμη το γεγονός ότι, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ενώ κατά την διάρκεια της πανδημίας οι Γερμανοί έλειψαν κατά μέσο όρο 20 ημέρες ετησίως, μετά την πανδημία οι ημέρες αναρρωτικής άδειας, αντί να περιοριστούν, αυξήθηκαν. Επιπλέον, ο εργαζόμενος στην Γερμανία έχει 31 ημέρες διακοπές τον χρόνο, ενώ ο εργαζόμενος στην Ελβετία 26. «Δεν είναι λοιπόν περίεργο που η Γερμανία θεωρείται και πάλι ο ασθενής της Ευρώπης, λόγω της κατάστασης της οικονομίας της», σχολιάζει η εφημερίδα.

Σύμφωνα με την ΝΖΖ, στην Ευρώπη είναι εμφανής η αλλαγή κουλτούρας, με στροφή προς τον προσωπικό ελεύθερο χρόνο και τις εκτός εργασίες φιλοδοξίες. Σε ένα επίπεδο, επισημαίνεται, είναι δείγμα ευημερίας το γεγονός ότι π.χ. ένας εργαζόμενος στην Ελβετία έχει την άνεση να εργάζεται κατά 40% λιγότερο από έναν εργαζόμενο στην Πολωνία. Ταυτόχρονα όμως, τονίζεται, είναι σαφές ότι «η εργασία δεν είναι τόσο αποδοτική όσο θα έπρεπε». Σε πολλές χώρες, όταν πρόκειται π.χ. για οικογένειες, η επιπλέον εργασία μεταφράζεται συχνά σε καθαρή απώλεια εισοδήματος λόγω της υψηλής φορολογίας. Η Σουηδία αναγνώρισε το πρόβλημα και μείωσε τους συντελεστές για οικογένειες από 53% σε 32%, ενθαρρύνοντας πολλούς να επιστρέψουν σε εργασία πλήρους απασχόλησης, ενώ την ίδια ώρα η Γερμανία επιβάλλει 41% και η Ελβετία 26%. Για τους χαμηλόμισθους, η κατάσταση στην Γερμανία είναι ακόμη πιο αποθαρρυντική για περισσότερη εργασία. Ένας άγαμος εργαζόμενος χωρίς παιδιά, με αποδοχές στα 2/3 του μέσου εισοδήματος, χάνει το 45% των αποδοχών του σε φόρους, όταν ο αντίστοιχος εργαζόμενος στην Ελβετία χάνει το 22%, στην Γαλλία το 33% και στην Σουηδία το 29%.

Εργαζόμενοι σε διάφορα επαγγέλματα

Η τάση για λιγότερη εργασία επιτείνεται στην Γερμανία, σύμφωνα με την ΝΖΖ, και από τα γενναιόδωρα προνοιακά επιδόματα, τα οποία μειώνονται όσο αυξάνεται το εισόδημα του εργαζόμενου, δημιουργώντας οικονομικό αντικίνητρο για επιπλέον εργασία. Η συνεχής μείωση των ωρών εργασίας είναι ανησυχητική, υποστηρίζει η ΝΖΖ, καθώς αυξάνει το κόστος εργασίας υπονομεύοντας την ανταγωνιστικότητα. «Χωρίς τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, η χώρα κινδυνεύει με ορατή διάβρωση της ευημερίας της», σημειώνει ο συντάκτης και προσθέτει σε αυτό και το στοιχείο ότι την προσεχή δεκαετία θα είναι περισσότεροι εκείνοι που θα αποχωρήσουν από την αγορά εργασίας από αυτούς που θα εισέλθουν σε αυτήν.

«Λόγω των διαφορετικών στατιστικών μεθόδων, είναι δύσκολο να συγκριθεί η απόδοση εργασίας διαφορετικών χωρών, με βάση μόνο τις εργάσιμες ώρες», διευκρινίζει ο Χόλγκερ Σέφερ από το Γερμανικό Ινστιτούτο Οικονομίας (IW) στην BILD, τονίζει ωστόσο ότι «είναι σίγουρο ότι στην Γερμανία έχουμε υψηλότερο ποσοστό εργαζόμενων σε σχέση με άλλες χώρες, αλλά αυτοί οι εργαζόμενοι δουλεύουν λιγότερο, άρα δεν φθάνουμε τις δυνατότητές μας και αυτό είναι προβληματικό». Είναι οι Γερμανοί τεμπέληδες; «Όχι απαραίτητα, αλλά κάθε άτομο σταθμίζει τα οφέλη της εργασίας, την δική του δηλαδή ευημερία και την απώλεια ελεύθερου χρόνου. Πολλοί λίγοι άνθρωποι θα εργαστούν λιγότερο, εάν αυτό δεν αξίζει οικονομικά», απαντά ο κ. Σέφερ και ζητά επίσης μεταρρυθμίσεις, προειδοποιώντας ότι, «αν δεν αλλάξει γρήγορα η πολιτική, η ευημερία στην Γερμανία απειλείται σοβαρά».

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Ειδήσεις σήμερα:

Κακοκαιρία “Bora”: Νεκρός κι άλλος άνδρας στη Λήμνο - Γλίστρησε στα νερά

Αμπελόκηποι – Δικηγόρος 26χρονου: Οι πράξεις που του αποδίδονται δεν προκύπτουν από την δικογραφία

Κακοκαιρία - Ρόδος: Πλημμύρισαν δρόμοι - Ήχησε το 112 (εικόνες)

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαLIVE - Σεισμοί: Η ενημέρωση Μητσοτάκη και Κικίλια από ειδικούςΣήμερα 13:32 | Ειδήσεις

Εκτακτη σύσκεψη στην Πολιτική Προστασία, παρουσία του Πρωθυπουργού για την εξέλιξη της σεισμικής ακολουθίας στις Κυκλάδες.

Κυκλάδες: Ένας σεισμός κάθε 9 λεπτά - Δύο δονήσεις 4,6 Ρίχτερ στην Αμοργό σε μισή ώραΣήμερα 13:28 | Ειδήσεις

Αναστάτωση από τον "δίδυμο σεισμό" των 4,6 Ρίχτερ στην Αμοργό. "Χορεύουν"  ασταμάτητα οι Κυκλάδες με 60 σεισμούς τις τελευταίες ώρες.

Σαντορίνη - Κόκκινη Παραλία: Η κατολίσθηση και τα μέτρα ασφαλείας (εικόνες)Σήμερα 12:58 | Ειδήσεις

Τα 5 Ρίχτερ και οι συνεχείς μικρότερης ισχύος σεισμοί είχαν ως αποτέλεσμα μεγάλοι βράχοι να αποκολληθούν και να φθάσουν μέχρι την θάλασσα.

Πατέρας Άγγελου: Πουλάνε τα όργανα του παιδιού μου, σαν να το σκοτώνουν για δεύτερη φορά (βίντεο)Σήμερα 10:57 | Ειδήσεις

Τι δηλώνει ο πατέρας του 3χρονου, που έσβησε μετά την βάναυση κακοποίηση από την μητέρα του και τον σύντροφο της, αντιδρώντας στην δωρεά των οργάνων του παιδιού.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Σεισμοί - Αμοργός: Έκτακτη σύσκεψη μετά τα 4,8 Ρίχτερ 13:48Σαντορίνη - Κόκκινη Παραλία: Η κατολίσθηση και τα μέτρα ασφαλείας (εικόνες)13:35LIVE - Σεισμοί: Η ενημέρωση Μητσοτάκη και Κικίλια από ειδικούς13:21Κυκλάδες: 1 σεισμός κάθε 9 λεπτά - Δόνηση 4,8 Ρίχτερ στην Αμοργό 13:07Athens Energy Summit 2025 - Mehmet Ogutcu: Οι παράγοντες αλλαγής εξελίσσονται διαρκώς12:53Σαντορίνη: Πρώτη σύλληψη για πλάτσικο (εικόνες)12:40Συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν τον Απρίλιο ανακοίνωσε ο Φιντάν12:26Τέμπη - Απεργία ΠΝΟ: Πότε “δένουν” τα πλοία στα λιμάνια12:15Σδούκου: Πιθανή ερευνητική γεώτρηση στην Κρήτη μέσα στο 202512:023χρονος Άγγελος - Μεταμόσχευση νεφρών: “Ο λήπτης ήταν πολύ τυχερός, ήταν δύσκολο να βρει συμβατό μόσχευμα”11:48ΑΔΕΔΥ: 24ωρη απεργία για τα Τέμπη11:35Eurovision: Η “Αστερομάτα” της Κλαυδίας ενόχλησε στην Τουρκία11:21Η Κατερίνα Ευαγγελάτου έγινε Ιππότης του Τάγματος των Γραμμάτων και των Τεχνών της Γαλλίας (εικόνες)11:07Πατέρας Άγγελου: Πουλάνε τα όργανα του παιδιού μου, σαν να το σκοτώνουν για δεύτερη φορά (βίντεο)10:54Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός: Οδηγίες προστασίας σε περίπτωση σεισμού10:40Athens Energy Summit 2025: Live blog από τις εργασίες του Συνεδρίου (εικόνες)10:27Ρευματοκλοπή: Αρτοποιείο είχε “συνδεθεί” με τον... στύλο της ΔΕΗ10:13Κακοκαιρία - Κυκλάδες: Ακυρώθηκαν δρομολόγια πλοίων από τον Πειραιά10:00Έκρηξη σε ΑΤΜ στη Νέα Φιλαδέλφεια09:46Θεσσαλονίκη: Σύλληψη για ογκώδη απόβλητα σε περιοχή Natura09:32
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο