LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΥγείαΔημοσίευση: 29 Νοεμβρίου 2024 13:10

Βρετανία - Ευθανασία: Υπερψηφίστηκε η αλλαγή “ορόσημο”

Τι προβλέπει το νομοσχέδιο το οποίο έχει διχάσει τόσο τους βουλευτές όσο και τη κοινή γνώμη της Βρετανίας. Τι αναφέρει γυναίκα που πάσχει απο ανίατη ασθένεια.

Βρετανία - Βουλή - Κοινοβούλιο

Οι Βρετανοί νομοθέτες ψήφισαν την Παρασκευή 29 Νοεμβρίου, να επιτραπεί η ευθανασία για ασθενείς σε τελικό στάδιο στην Αγγλία και την Ουαλία υπό αυστηρούς όρους, ανοίγοντας το δρόμο για μια αλλαγή ορόσημο στη νομοθεσία.

Οι βουλευτές ψήφισαν υπέρ της προώθησης της νομοθεσίας που θα νομιμοποιήσει την υποβοηθούμενη θανάτωση σε μια ιστορική κοινοβουλευτική ψηφοφορία.

Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας είναι το εξής: 

  • Υπέρ: 330
  • Κατά: 275

Αυτή είναι η δεύτερη ανάγνωση του νομοσχεδίου υπάρχουν και άλλα στάδια που πρέπει να περάσει πριν γίνει νόμος.

Το νομοσχέδιο θα προχωρήσει τώρα στο στάδιο της επιτροπής για έλεγχο, ενώ θα δοθεί επίσης η ευκαιρία στους Λόρδους να εκφράσουν τις απόψεις τους σχετικά με το μέτρο πριν αυτό ενδεχομένως γίνει νόμος.

Μεταξύ άλλων το νομοσχέδιο προβλέπει πως όσοι ενήλικες έχουν διαγνωστεί με λιγότερο από έξι μήνες ζωής και έχουν σώας τας φρένας, θα έχουν το δικαίωμα να τερματίσουν τη ζωή τους με ιατρική βοήθεια.

Σύμφωνα με όσα μεταδίδει ο ανταποκριτής του ΑΝΤ1 στο Λονδίνο, Ισαάκ Καριπίδης, το νομοσχέδιο μεταξύ άλλων προβλέπει πως όσοι ενήλικες έχουν διαγνωστεί με λιγότερο από έξι μήνες ζωής και έχουν σώας τας φρένας,  θα έχουν το δικαίωμα να τερματίσουν τη ζωή τους με ιατρική βοήθεια. 

Βασική προϋπόθεση  θα είναι η σχετική γνωμάτευση από δύο ανεξάρτητους γιατρούς και η συγκατάθεση ενός δικαστή του Ανώτατου Δικαστηρίου που θα υπογράψει για να χορηγηθεί στον ασθενή η θανάσιμη δόση φαρμάκων.

Προβλέπεται επίσης πως αν κάποιος ασκήσει πίεση σε ένα άτομο να ζητήσει υποβοηθούμενο θάνατο κινδυνεύει με ποινή φυλάκισης που φτάνει μέχρι και τα 14 χρόνια.

Σημαδεμένη από τον θάνατο του συντρόφου της, μια γυναίκα με την ίδια ανίατη ασθένεια, παρακαλεί να της επιτραπεί η ευθανασία

Η Τζένι Καράδερς είδε τον σύντροφό της να πεθαίνει με φρικτούς πόνους από καρκίνο που είχε κάνει μετάσταση στα οστά του. Τώρα, που η ίδια έχει διαγνωστεί με την ίδια ασθένεια, επιθυμεί απεγνωσμένη η Βρετανία να αλλάξει τον νόμο ώστε να επιτρέπει την ευθανασία κάτι που θα της δώσει έναν πιο γαλήνιο θάνατο.

«Είδα τον σύντροφό μου να πεθαίνει από ψυχομάχημα και φαίνεται ότι θα έχω το ίδιο μέλλον. Το χρειαζόμαστε αυτό», είπε η 56χρονη Καράδερς, αναφερόμενη στο νομοσχέδιο, ενθυμούμενη τον σύντροφό της να «ουρλιάζει στο κρεβάτι» τις τελευταίες μέρες της ζωής του.

«Είμαι πλέον άρρωστη στο τελικό στάδιο. Έχω μετάσταση στα οστά και έχω μια αρκετά καλή εικόνα για το τι μπορεί να συμβεί. Είναι πολύ τρομακτικό», δήλωσε η 56χρονη, από το Μπαθ στη νοτιοδυτική Αγγλία.

Στη Βουλή των Κοινοτήτων ξεκίνησε σήμερα το πρωί η συζήτηση για τον νόμο που θα επιτρέπει την ευθανασία, σε ένα θέμα που διχάζει τόσο την κοινή γνώμη όσο και τους Βρετανούς βουλευτές. Το νομοσχέδιο μεταξύ άλλων προβλέπει πως όσοι ενήλικες έχουν διαγνωστεί με λιγότερο από έξι μήνες ζωής και έχουν σώας τας φρένας, θα έχουν το δικαίωμα να τερματίσουν τη ζωή τους με ιατρική βοήθεια.

Η Καράδερς, πρώην βοηθός υγειονομικής περίθαλψης, ήταν μία από τους εκατοντάδες που συγκεντρώθηκαν έξω από το Κοινοβούλιο σήμερα ελπίζοντας να πείσουν τους πολιτικούς ότι όσοι υποφέρουν θα πρέπει να έχουν το δικαίωμα της επιλογής στον θάνατο.

Σημαδεμένη από το μαρτύριο που βίωσε ο σύντροφός της και με φόβο για τον αντίκτυπο που θα έχει στα παιδιά της να ξαναβιώσουν όσα πέρασε ο σύντροφός της, η Καράδερς είπε ότι η νομιμοποίηση του υποβοηθούμενου θανάτου θα της επιτρέψει να ζήσει τις τελευταίες της μέρες άφοβα και αυτή η επιλογή θα πρέπει να προσφέρεται σε όσους πάσχουν από ανίατη ασθένεια και βρίσκονται στο τελικό στάδιο.

Η ίδια είπε ότι τα παιδιά της στηρίζουν πλήρως τις επιθυμίες της και πιστεύει ότι οι εγγυήσεις που υπάρχουν στο νομοσχέδιο -που απαιτεί σχετική γνωμάτευση από δύο ανεξάρτητους γιατρούς και συγκατάθεση ενός δικαστή του Ανώτατου Δικαστηρίου που θα υπογράψει για να χορηγηθεί στον ασθενή η θανάσιμη δόση φαρμάκων- δεν θα επιτρέψει σε οποιονδήποτε να λαμβάνει υποβοηθούμενο θάνατο χωρίς να έχει φτάσει στα τελικά στάδια της ζωής του, ένας από τους φόβους των επικριτών του νομοσχεδίου.

Καθώς περίμενε με νευρικότητα στην πλατεία του Κοινοβουλίου, καθώς οι βουλευτές συζητούν το νομοσχέδιο που μπορεί να επηρεάσει τον πόνο που ίσως υποστεί η ίδια στο μέλλον, η Καράδερς έκανε μια τελευταία έκκληση για συμπόνια: «Τους παρακαλώ να σκεφτούν πραγματικά να μας δώσουν κάποια αξιοπρέπεια», είπε.

Ειδήσεις σήμερα:

Γοργοπόταμος: η έκρηξη που σκόρπισε τον θάνατο και τον τρόμο

Κακοκαιρία “Bora”: Έκτακτο δελτίο ΕΜΥ για καταιγίδες, χιόνια και θυελλώδεις ανέμους

Βουλή - Αστυνομικός: Η κατηγορία για ασέλγεια στα παιδιά του και το panic button

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Ο Τραμπ αναβάλλει κατά ένα έτος την αύξηση των δασμών σε εισαγόμενα έπιπλα21:32O Παναθηναϊκός άρχισε συζητήσεις για τον Αντίνο21:18ANT1 Sports: Οι αστείες στιγμές από τον χώρο του αθλητισμού, το 2025 (βίντεο)21:04Ελβετία - Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες: Άνθρωποι ούρλιαζαν, άλλοι κείτονταν νεκροί στο έδαφος (βίντεο)20:50Μαζικοί έλεγχοι αλκοτέστ στην Αθήνα - 62 οδηγοί πάνω από το όριο20:36Λάρισα: Σύγκρουση δύο αυτοκινήτων - Άνδρας στο νοσοκομείο με κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις20:22Ελβετία: Συλλυπητήριο μήνυμα υποστήριξης απέστειλε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή20:08Αταμάν: Από τις κορυφαίες ομάδες στην Ευρωλίγκα ο Ολυμπιακός19:54Πυρκαγιά στο Κραν Μοντάνα - Παρμελέν: Μια από τις χειρότερες τραγωδίες στην ιστορία της χώρας19:40Πάτρα: Τραυματίστηκε ζευγάρι που επέβαινε σε μηχανή που συγκρούστηκε με αυτοκίνητο19:26Κόπα Άφρικα - Γκαμπόν: Η κυβέρνηση ανακοίνωσε την αναστολή της εθνικής ομάδας19:12Ηράκλειο: Το νέο έτος ξεκίνησε με δύο περιστατικά μέθης ανηλίκων18:58Ελβετία: Για 47 νεκρούς κάνει λόγο ο Ιταλός ΥΠΕΞ - Βίντεο από το μπαρ του Κραν Μοντανά18:44Βαρυμπόμπη: Τροχαίο με δύο τραυματίες στον Κηφισό18:30Δήμος Ζήρου: 16χρονος τραυματίστηκε από όπλο - Νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση 18:16Η Ρωσία θα δώσει στις ΗΠΑ αποδείξεις του φερόμενου ουκρανικού πλήγματος στο σπίτι του Πούτιν18:02ΑΕΚ: Ο Μπαρνάμπας Βάργκα μετακομίζει στην Νέα Φιλαδέλφεια17:48Ουκρανία: Καταδικάζει ρωσική επίθεση με ντρόουν την Πρωτοχρονιά εναντίον ενεργειακών υποδομών17:3465χρονος κατέληξε στο νοσοκομείο - Εξετράπη η μηχανή που οδηγούσε στην Ε.Ο.17:20Συλληπητήρια ΥΠΕΞ για την τραγωδία στο Κραν Μοντανά της Ελβετίας17:06
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο