Τούρκος Πρέσβης: Αδύνατο να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ η Κύπρος
Η Κύπρος είναι αδύνατο να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ, υποστηρίζει ο Τούρκος Πρέσβης επί τιμή Ουλούτς Οζουλκέρ, μετά τις πληροφορίες του ελληνικού Τύπου ότι ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης παρουσίασε μακροπρόθεσμο σχέδιο για ένταξη στο ΝΑΤΟ στον Αμερικανό Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν στις 30 Οκτωβρίου.
«Όπως ακριβώς η Τουρκία υπενθύμισε το δικαίωμα της στο βέτο στην ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ και είπε ‘δεν μπορεί να υπάρξει ένταξη χωρίς εμένα’, έτσι και η σημερινή κατάσταση είναι η ίδια», σχολιάζει ο Πρέσβης επί τιμή. Υποστηρίζει ότι Το θέμα αυτό είχε τεθεί στην ημερήσια διάταξη όταν ο ιδιος ήταν πρέσβης στην Ευρωπαϊκή Ένωση. «Οι Ε/Κ δεν είναι μέλος του ΟΟΣΑ. Υπό αυτές τις συνθήκες σε ποιο σημείο διατηρούν τις σχέσεις τους με την Τουρκία; Με καλούσαν σε μια συνάντηση. Υπήρχε μια πίεση του τύπου ότι η ‘νότια Κύπρος’ δεν μπορεί να μείνει έξω από τον ΟΟΣΑ, ενώ είναι μέλος της ΕΕ. Η Τουρκία έχει δικαίωμα βέτο στο ΝΑΤΟ. Παρόλο που δεν έχουμε αυτό το δικαίωμα στον ΟΟΣΑ, δεν τα κατάφεραν. Η Τουρκία θα χρησιμοποιήσει τα δικαιώματα και την εξουσία της στις σχέσεις της με τον δυτικό κόσμο και στους διεθνείς οργανισμούς και δεν θα είναι ποτέ δυνατόν η 'νότια Κύπρος' να κάνει ένα βήμα εκεί», υποστήριξε ο Ουλούτς Οζουλκέρ.
«Για την Κύπρο πήγε ο Ρούτε στην Άγκυρα»
Αλλά και ο ακαδημαϊκός, φερόμενος ως σύμβουλους της ‘προεδρίας’ του ψευδοκράτους, Χασάν Ουνάλ υποστηρίζει ότι πιθανότατα ο ΓΓ του ΝΑΤΟ να ήρθε για αυτόν τον λόγο στην Άγκυρα. «Η αναγνώριση της 'τδβκ' θα πρέπει να είναι η ελάχιστη προϋπόθεση μας», υποστηρίζει. Ισχυρίζεται ότι «επιπλέον, θα είναι και προς δικό τους όφελος να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ αναγνωρίζοντας την 'τδβκ'. Θα ενταχθεί και η 'τδβκ' στο ΝΑΤΟ και έτσι θα επιλυθεί το κυπριακό πρόβλημα. Αυτοί που θα δώσουν έγκριση στους Ε/Κ με μια νέα εξαπάτηση περί ΕΕ θα έχουν ένα πολιτικό βάρος/ευθύνη που δεν θα μπορούν να σηκώσουν στις πλάτες τους. Εμείς είπαμε αυτό που είχαμε να πούμε». Την ανάλυση του Χασάν Ουνάλ αναπαράγει και ο ακροδεξιός ηγέτης του κόμματος Νίκη Ουμίτ Οζντάγ: «Ο δάσκαλος Hasan Unal δηλώνει ότι ο σκοπός αυτής της επίσκεψης μπορεί να είναι να ληφθεί η έγκριση της Άγκυρας για το αίτημα του ‘Ε/Κ τμήματος της Κύπρου’, που έχει υποβάλει αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ, και εξηγεί τις παγίδες που μπορεί να στηθούν στην Τουρκία».
Μέλος του ΝΑΤΟ ως μια ‘νέα Κυπριακή Δημοκρατία’
Από την άλλη το πρώην στέλεχος του τουρκικού ΥΠΕΞ Αϊντίν Σελτσέν σε ανάρτησή του στο Χ υποστηρίζει ότι «η'νότια Κύπρος' μπορεί να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ μόνο αν το ΑΚΡ-ΜΗΡ κάνει το λάθος και το αποδεχτεί με αντάλλαγμα την αναγνώριση της 'τδβκ' ως ανεξάρτητης κυρίαρχης ‘χώρας’ (και με άλλα γλυκίσματα από τις ΗΠΑ, όπως η αποχώρηση από τη Συρία κ.λπ.). Αυτή η επιλογή κατά πάσα πιθανότητα, ίσως να περιλαμβάνει και ταυτόχρονη συνολική επίλυση των προβλημάτων στο Αιγαίο». Μάλιστα σχολιάζει πως «η νέα ‘Κυπριακή Δημοκρατία’ μπορεί να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ ως διζωνική, δικοινοτική, καθώς και, με μια έννοια που προστίθεται σήμερα (την οποία δεν καταλαβαίνω πραγματικά), ως (συν)ομοσπονδία με 2 ‘ισότιμα κυρίαρχα / κυρίαρχα ίσα’ μέρη -και πάλι με γλυκίσματα».
Απάτες: Έτσι δρούσε η συμμορία με τα δεκάδες μέλη
Euroleague – Παναθηναϊκός: Πρόστιμο στον Ναν για δηλώσεις του