LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΠολιτικήΔημοσίευση: 22 Νοεμβρίου 2024 16:24

Στυλιανίδης από Κωνσταντινούπολη: “Ο ναυτιλιακός τομέας είναι αναπόσπαστο κομμάτι στις ελληνοτουρκικές σχέσεις”

Τι δήλωσε ο Υπουργός Ναυτιλίας, Χρήστος Στυλιανίδης κατά την συνάντησή του με τον Τούρκο ομόλογό του, Αμπντουλκαντίρ Ουράλογλου. Τι ανέφερε για τις θαλάσσιες συνδέσεις μεταξύ ελληνικών και τουρκικών λιμανιών.

Χρήστος Στυλιανίδης - Αμπντουλκαντίρ Ουράλογλου

Ως “οδικός χάρτης” της συνεργασίας Ελλάδας - Τουρκίας σε διάφορους τομείς, όπως οι θαλάσσιες συνδέσεις για τη μεταφορά αγαθών και επιβατών μεταξύ ελληνικών και τουρκικών λιμένων θα λειτουργήσει η συνάντησή του με τον Τούρκο ομόλογό του Αμντουλκαντίρ Ουράλογλου, δήλωσε ο Υπουργός Ναυτιλίας Χρήστος Στυλιανίδης.

«Ο Υπουργός και εγώ επισφραγίσαμε τα θετικά αποτελέσματα της “Κοινής Ναυτιλιακής Επιτροπής”. Και επαναβεβαιώσαμε τη δέσμευσή μας να συνεργαστούμε για να ενισχύσουμε περαιτέρω τη συνεργασία μας στον ναυτιλιακό τομέα», ανέφερε ο Χρήστος Στυλιανίδης.

Όπως ανέφερε, πρώτον, συμφώνησαν ότι οι θαλάσσιες συνδέσεις έχουν δημιουργήσει μια κατάσταση θετικού αθροίσματος για όλους (win-win) και παραμένουν δεσμευμένοι να τις υποστηρίξουμε.

Δεύτερον, καθιέρωσαν ένα πολύ επιτυχημένο σχήμα για την παροχή βραχυπρόθεσμων θεωρήσεων σε Τούρκους πολίτες για να επισκεφθούν τα ελληνικά νησιά, αναφέροντας ότι χορήγησαν εκατό χιλιάδες θεωρήσεις.

Τρίτον, ο ναυτιλιακός τουρισμός βρίσκεται σε ανοδική πορεία. Τόσο από εμπορικά yachts όσο και κρουαζιερόπλοια. Αυτό έχει χειροπιαστά αποτελέσματα ενισχύοντας την οικονομική ανάπτυξη στις παράκτιες κοινότητες, αναφέρει η ανταποκρτίτρια του ΑΝΤ1 στην Τουρκία, Άννα Ανδρέου.

Στυλιανίδης - Κωνσταντινούπολη

«Οι χώρες μας είναι παραδοσιακοί εταίροι και στον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό (IMO), όπου έχουμε αναπτύξει μια στενή και παραγωγική συνεργασία. Και έχουμε υποστηρίξει ο ένας τον άλλον σε διάφορες περιστάσεις.Σήμερα συμφωνήσαμε να συνεχίσουμε στον ίδιο δρόμο. Πιστεύω πραγματικά ότι η ελληνοτουρκική συνεργασία εντός του IMO είναι ένα υποδειγματικό μοντέλο εποικοδομητικής συνεργασίας, μεταξύ δύο χωρών, εντός ενός διεθνούς οργανισμού», ανέφερε.

Στυλιανίδης - Κωνσταντινούπολη

Αναλυτικά η δήλωση του κ. Στυλιανίδη έχει ως εξής:

«Καλησπέρα σε όλους.

Θα ήθελα να ξεκινήσω ευχαριστώντας θερμά τον Υπουργό Μεταφορών, Abdulkadir Uraloglu, για την ευγενική του πρόσκληση να επισκεφθώ την Κωνσταντινούπολη.

Εγώ και όλη η ομάδα μου είμαστε πραγματικά ευγνώμονες σε εσάς Υπουργέ και στην ομάδα σας, για το θερμό καλωσόρισμα και τη φιλοξενία σας.

Ήταν πραγματική χαρά και τιμή για εμάς, να έχουμε αυτή τη συνάντηση σήμερα. Την πρώτη του είδους της μεταξύ μας.

Πιστεύω ακράδαντα ότι αυτή η συνάντηση σηματοδοτεί μια ποιοτική αναβάθμιση και ενίσχυση της ελληνοτουρκικής συνεργασίας στον κρίσιμο τομέα της ναυτιλίας.

Η Ελλάδα και η Τουρκία, δεν είμαστε μόνο γείτονες. Είμαστε εταίροι, ιδιαίτερα στον ναυτιλιακό τομέα. Και ως εκ τούτου, είναι φυσικό να θέλουμε να αναπτύξουμε μια ισχυρή συνεργασία.

Χρήστος Στυλιανίδης - Αμπντουλκαντίρ Ουράλογλου


Οι χώρες μας είναι παραδοσιακοί εταίροι και στον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό (IMO), όπου έχουμε αναπτύξει μια στενή και παραγωγική συνεργασία. Και έχουμε υποστηρίξει ο ένας τον άλλον σε διάφορες περιστάσεις.

Σήμερα συμφωνήσαμε να συνεχίσουμε στον ίδιο δρόμο. Πιστεύω πραγματικά ότι η ελληνοτουρκική συνεργασία εντός του IMO είναι ένα υποδειγματικό μοντέλο εποικοδομητικής συνεργασίας, μεταξύ δύο χωρών, εντός ενός διεθνούς οργανισμού.

Σήμερα, ενημέρωσα τον συνάδελφό μου Υπουργό για κάποιες ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες που αναλαμβάνονται εντός του IMO. Ιδιαίτερα στον τομέα της από – ανθρακοποίησης.

Παραμένουμε προσηλωμένοι στην εφαρμογή των διεθνών κανόνων και υποχρεώσεων σε ότι αφορά στην ασφάλεια της ναυσιπλοΐας, στην προστασία των διαδρομών εμπορίου, στην από – ανθρακοποίηση της ναυτιλίας και στην προστασία του θαλασσίου περιβάλλοντος. Ιδιαίτερα σήμερα, σε μια εποχή γεωπολιτικών αβεβαιοτήτων.

Αγαπητοί φίλοι,

Όπως γνωρίζετε, η συνάντησή μας πραγματοποιήθηκε αμέσως μετά τη συνάντηση της Έκτης Κοινής Ναυτιλιακής Επιτροπής Ελλάδας και Τουρκίας, που έγινε χθες.

Ήταν μια ουσιαστική και παραγωγική συνάντηση. Τα αποτελέσματα της συνάντησης θα λειτουργήσουν ως «οδικός χάρτης» της συνεργασίας μας σε διάφορους τομείς, όπως οι θαλάσσιες συνδέσεις για τη μεταφορά αγαθών και επιβατών μεταξύ ελληνικών και τουρκικών λιμανιών.

Σήμερα, ο Υπουργός και εγώ επισφραγίσαμε τα θετικά αποτελέσματα της «Κοινής Ναυτιλιακής Επιτροπής». Και επαναβεβαιώσαμε τη δέσμευσή μας να συνεργαστούμε για να ενισχύσουμε περαιτέρω τη συνεργασία μας στον ναυτιλιακό τομέα.

Χρήστος Στυλιανίδης - Αμπντουλκαντίρ Ουράλογλου

Συγκεκριμένα, αναφέρω τρεις συγκεκριμένους τομείς συνεργασίας:

Πρώτον, συμφωνήσαμε ότι οι θαλάσσιες συνδέσεις έχουν δημιουργήσει μια κατάσταση θετικού αθροίσματος για όλους (win-win). Παραμένουμε δεσμευμένοι να τις υποστηρίξουμε.

Δεύτερον, καθιερώσαμε ένα πολύ επιτυχημένο σχήμα για την παροχή βραχυπρόθεσμων θεωρήσεων σε Τούρκους πολίτες για να επισκεφθούν τα ελληνικά νησιά. Για να σας δώσω μια αίσθηση της επιτυχίας, κατά τη διάρκεια της πιλοτικής φάσης, χορηγήσαμε εκατό χιλιάδες θεωρήσεις!

Τρίτον, ο ναυτιλιακός τουρισμός βρίσκεται σε ανοδική πορεία. Τόσο από εμπορικά yachts όσο και κρουαζιερόπλοια. Αυτό έχει χειροπιαστά

αποτελέσματα ενισχύοντας την οικονομική ανάπτυξη στις παράκτιες κοινότητες.

Στυλιανίδης - Κωνσταντινούπολη

Δεν υπάρχει αμφιβολία, λοιπόν, ότι ο ναυτιλιακός τομέας είναι αναπόσπαστο και σημαντικό κομμάτι της «θετικής ατζέντας» στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Κλείνοντας, θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι προσκάλεσα επίσημα τον Υπουργό Uraloglu και την ομάδα του να επισκεφθούν την Αθήνα στο άμεσο μέλλον. Για να συνεχίσουμε και να εμβαθύνουμε τον διάλογό μας. Και υποσχέθηκα ένα ωραίο γεύμα ή δείπνο κάτω από την Ακρόπολη.

Αγαπητέ κύριε Υπουργέ, αγαπητέ φίλε, για άλλη μια φορά σας ευχαριστώ πολύ για αυτήν την παραγωγική συνάντηση και για τη θερμή φιλοξενία. Και αναμένω να σας καλωσορίσω στην Αθήνα!».

Ειδήσεις σήμερα:

Γεωργιάδης: Αραιώσατε στον ΣΥΡΙΖΑ - Ο Πολάκης μπορεί να είναι αρχηγός σε 10 ημέρες

Αστυνομικός: Νοσοκομείο με ενημέρωσε ότι έχω καρκίνο... μετά από έναν χρόνο - Πλέον είναι μη ιάσιμος

Εθνική Ελλάδος: Αυτός είναι ο αντίπαλος της γαλανόλευκης στα playoffs του Nations League

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Europa League: Συνεχίζονται οι νίκες για το "τριφύλλι"00:14Φιορεντίνα – ΑΕΚ: Νίκη… χρυσάφι για την “Ένωση” (βίντεο)00:04Θεσσαλονίκη: Συνελήφθη 35χρονος για προσβολή γενετήσιας αξιοπρέπειας και απειλές 23:47Σούπερμαν: Αντίτυπο της πρώτης έκδοσης κόμικ πουλήθηκε έναντι αστρονομικού ποσού23:35Φιορεντίνα – ΑΕΚ: Το γκολ με το οποίο προηγήθηκε η “Ένωση”23:21Σε συναγερμό η Πολιτική Προστασία για την κακοκαιρία σε Βόρειο Αιγαίο και Δωδεκάνησα23:07Ολλανδία: Ενισχύεται με 100 ραντάρ για την ανίχνευση drones22:53Φιορεντίνα – ΑΕΚ: Το VAR ακύρωσε το γκολ των Ιταλών22:39“Cry to Heaven”: Η Adele κάνει το ντεμπούτο της στη μεγάλη οθόνη22:25Συμμορία στα Πατήσια: Παγίδευε θύματα μέσω ψεύτικου προφίλ σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τα εκβίαζε22:11ΠΑΟΚ – Μπραν: Ψυχρολουσία λίγο πριν το φινάλε21:57Συλλογικές Συμβάσεις: Με επιφύλαξη έγινε δεκτή από τους εργαζόμενους η επαναφορά του διαλόγου υπαλλήλων - εργοδοτών21:43Χονγκ Κονγκ: Σε τουλάχιστον 83 αυξήθηκε ο αριθμός των νεκρών από πυρκαγιά σε πολυώροφο συγκρότημα κατοικιών21:29Η κλήρωση για τα 1.000 ευρώ σε 8.500 κατόχους προπληρωμένων καρτών επιδομάτων21:15Επίδομα παιδιού: Ανοίγει η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων21:01Εθνική Ελλάδας: Με το δεξί… στα προκριματικά για το Μουντομπάσκετ20:47Παπαδάκης: Να ελέγξουμε τις "γερασμένες" υποδομές20:32Παναθηναϊκός - Μπενίτεθ: Όσο κερδίζεις γίνεσαι όλο και πιο δυνατός 20:16Υπό βροχή η φωταγώγηση του χριστουγεννιάτικου δέντρου στο Σύνταγμα20:02Κακοκαιρία Adel: Καταρρακτώδης βροχή στην Αττική - Προβλήματα στην κυκλοφορία 19:48
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο