LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΠαράξεναΔημοσίευση: 17 Νοεμβρίου 2024 23:20

Ξακουστός σεφ ετών 14: Από την Αργαλαστή... στις καλύτερες κουζίνες (εικόνες)

Ο Αλέξανδρος Σαββίδης έχει συμμετάσχει σε τηλεοπτικές εκπομπές, μαγειρεύει για εστιατόριο υψηλής γαστρονομίας και γράφει το πρώτο βιβλίο με συνταγές μαγειρικής.

Στέλιος Σαββίδης - σεφ - Αργαλαστή

Ηταν στην ηλικία των 5 ετών, όταν ο μικρός Αλέξανδρος Σαββίδης «τρύπωσε» στην κουζίνα του ελληνικού εστιατορίου του μπαμπά του Στέλιου Σαββίδη και γνώρισε τη μαγειρική. Εκτοτε δημιουργήθηκε ένα άσβεστο πάθος, μία αγάπη ικανή ώστε να διαγράψει ένα λαμπρό μέλλον για τον 14χρονο, σήμερα, νεαρό.

Με καταγωγή από την Αργαλαστή ο 14χρονος Αλέξανδρος Σαββίδης έχει γεννηθεί και μεγαλώσει στη Γερμανία. Δίπλα στον μπαμπά του, Στέλιο, ο οποίος είναι επαγγελματίας μάγειρας είχε την ευκαιρία να γνωρίσει το κομμάτι της γαστρονομίας. Η γνωριμία αυτή, όμως, γρήγορα έγινε έρωτας. Ενας έρωτας που τον οδήγησε να θέσει ως στόχο την απόκτηση της ύψιστης μαγειρικής βράβευσης, το Αστέρι Michelin.

Το πρώτο πιάτο έγινε από τον Αλέξανδρο στην ηλικία των 7 ετών! «Πήγα μία ημέρα στον μπαμπά μου και του είπα ότι ήταν σειρά μου να μαγειρέψω για την Ελίζαμπεθ, τη μικρή μου αδερφή. Της έφτιαξα μία μακαρονάδα με κιμά, ενώ σε περίπτωση που δεν της άρεσε της έφτιαξα και μία δεύτερη με λευκή σάλτσα», περιγράφει μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο μικρός μάγειρας. Από τότε, η κατά τρία χρόνια μικρότερη αδερφή του είναι η μεγαλύτερη φαν του.

«Όταν ήρθε και μου είπε ότι θα μαγειρέψει, γέλασα. Δεν ήξερα πώς να αντιδράσω. Τον ρώτησα μόνο εάν μπορώ να βλέπω. Το αποτέλεσμα ήταν πραγματικά εντυπωσιακό», περιγράφει ο μπαμπάς του.

Τα πρώτα δείγματα που έδειξε ο μικρός Αλέξανδρος για τη μαγειρική ήταν περισσότερο παιχνίδι. «Ερχόταν από πολύ μικρός, από την ηλικία των 5 ετών στην κουζίνα, και έπαιζε με τα τηγάνια. Νόμιζα ότι απλά με μιμούνταν, δεν μπορούσα να καταλάβω πώς θα εξελισσόταν όλο αυτό», σημειώνει ο Στέλιος Σαββίδης.

Αλέξανδρος Σαββίδης - σεφ - Αργαλαστή

(Από την μαγειρική συνάντηση του Στέλιου Σαββίδη, του Αλέξανδρου Σαββίδη και του Johann Lafer)

Όμως πολύ γρήγορα το ενδιαφέρον του μικρού αυξήθηκε και επεκτάθηκε. Ξεκίνησε να ρωτάει για τα μπαχαρικά, αλλά και για τις διακοσμήσεις των πιάτων. «Μεγάλωνε κυριολεκτικά σε μία κουζίνα», σημειώνει χαρακτηριστικά ο μπαμπάς του.

Μέλλον στην κουζίνα

Παρά το γεγονός ότι έχει πολλά χρόνια ακόμη μέχρι την ενηλικίωση, ο Αλέξανδρος είναι σίγουρος ότι θα ασχοληθεί με τη μαγειρική. Είναι άριστος μαθητής, αλλά το μεγάλο του πάθος είναι η κουζίνα. Ο ίδιος μιλάει πέντε γλώσσες: Γερμανικά, Γαλλικά και Αγγλικά που έχει μάθει στο σχολείο, Ρωσικά από τη μητέρα του και Ελληνικά από τον πατέρα του.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι θα ασχοληθεί με την επαγγελματική μαγειρική. Αφού φτάνω σε σημείο να του εξηγώ ότι πρέπει να είναι λίγο πιο χαλαρός και να χαίρεται τα παιδικά του χρόνια, αλλά δεν ακούει. Θέλει μόνο να μαγειρεύει και να τελειοποιεί συνταγές», αναφέρει ο Στέλιος Σαββίδης.

Ο 14χρονος διαθέτει κανάλια στο Youtube, μέσα από τα οποία μαγειρεύει στο κοινό του. Ακόμη και στον ελεύθερο χρόνο του «χαζεύει» βίντεο στο TikTok από γνωστούς σεφ και εμπνέεται δικά του πιάτα.

Μάλιστα, πρωτοπορία για ολόκληρη τη Γερμανία αποτελεί το ξεχωριστό του σνίτσελ. Ο 14χρονος, θέλοντας να κάνει ακόμη πιο νόστιμο το παραδοσιακό βαυαρικό φαγητό, συνδύασε φιλέτα από τέσσερα διαφορετικά είδη κρέατος.

Όμως, δεν είναι η μοναδική έμπνευση την οποία είχε. Ο μικρός chef έβαλε τη δική του πινελιά στο κλασικό γερμανικό γλυκό Kase Kuchen, συνδυάζοντάς την με τη viral σοκολάτα του Ντουμπάι! Το αποτέλεσμα; Ένα γλυκό που συνδυάζει παράδοση και μοντέρνα γεύση και είναι απλά εκπληκτικό!

«Η μαγειρική για μένα δεν είναι απλώς επαγγελματική επιλογή, είναι πάθος και δημιουργικότητα. Θέλω να προσφέρω στον κόσμο κάτι διαφορετικό», λέει με ενθουσιασμό.

Αλέξανδρος Σαββίδης - σεφ - Αργαλαστή

Συναντήσεις με γαστρονομικά αστέρια

Μέντορας και πρότυπό του είναι ο μπαμπάς του. «Είναι το είδωλό μου, δεν τον αλλάζω. Τα κάνει όλα σωστά και είναι ο καλύτερός μου φίλος», αναφέρει ο Αλέξανδρος. Ωστόσο, δίπλα στον μπαμπά του και μέσα από την οικογενειακή επιχείρηση, στην οποία εργάζεται βάσει νόμου δύο φορές την εβδομάδα, έχει καταφέρει να συναντήσει, αλλά και να μαγειρέψει δίπλα σε κορυφαίους σεφ. 

Ο Johann Lafer, ο τρεις φορές βραβευμένος με αστέρι Michelin, μάλιστα, είναι από τους μεγαλύτερους οπαδούς του μικρού Αλέξανδρου. «Ο κ. Λάφερ ήρθε τυχαία στο εστιατόριό μας και ενθουσιάστηκε από τα πιάτα που φτιάξαμε στην κουζίνα. Ζήτησε να δει τον σεφ, βγήκα έξω και από τότε δημιουργήσαμε μία στενή οικογενειακή επαφή, καθώς ο ίδιος γνώρισε και ενθουσιάστηκε με τον γιο μου», αναφέρει ο κ. Σαββίδης.

Μάλιστα, πριν από λίγες εβδομάδες, ο Αλέξανδρος από κοινού με τον μπαμπά του, τον Johann Lafer και ακόμη δύο σεφ μαγείρεψαν σε κλειστή εκδήλωση για κορυφαίο οίκο μόδας. «Ημασταν 4,5 σεφ», λέει χαριτωμένα ο Αλέξανδρος.

Βιβλίο συνταγών για… φοιτητές

Ο 14χρονος έχει ήδη ξεκινήσει να γράφει το πρώτο του βιβλίο συνταγών. «Το βιβλίο θα απευθύνεται κυρίως σε φοιτητές και σπουδαστές, οι οποίοι λόγω του ότι δεν μπορούν να καλύψουν επαρκώς τα οικονομικά τους έξοδα αναζητούν φθηνότερες λύσεις όσον αφορά το φαγητό. Θα περιλαμβάνει οικονομικές συνταγές με απλά υλικά, που κάνουν τη μαγειρική όχι μόνο εύκολη, αλλά και διασκεδαστική», σημειώνει ο Αλέξανδρος.

Τη συγκεκριμένη περίοδο, ο νεαρός σεφ προσπαθεί να καταγράψει όσο το δυνατόν περισσότερες συνταγές, ενώ όταν συμπληρώσει το 15ο έτος της ηλικίας του θα ξεκινήσει η διαδικασία της έκδοσης του βιβλίου.

Μαγεμένος από την Αργαλαστή

Ο Στέλιος Σαββίδης έχει καταγωγή από την Αργαλαστή, όμως, το 2004 αναχώρησε για το Ανόβερο της Γερμανίας. Φέτος για πρώτη φορά μαζί με τα παιδιά του και τη σύζυγό του επισκέφθηκαν την ιδιαίτερη πατρίδα τους.

«Ο Αλέξανδρος ήταν ενθουσιασμένος. Ο κόσμος εκεί, παρά το γεγονός ότι δεν τον ήξερε, τον αγκάλιασε. Είναι πολύ σημαντικό να γυρνάς στο «σπίτι» σου και να λαμβάνεις τέτοιας χαράς», αναφέρει ο κ. Σαββίδης.

Όμως, ο σεφ είναι πάντα σεφ και η μεγάλη του λατρεία παραμένει το φαγητό.  «Ενθουσιάστηκα με μια ταβέρνα στην Αργαλαστή. Με κακομάθαιναν και ό,τι ζητούσα μου το έφτιαχναν», λέει χαρακτηριστικά ο νεαρός και συνεχίζει: «Μου άρεσε η πανσέτα, γιατί εμείς στη Γερμανία δεν συνηθίζουμε να τρώμε λίπη και τέτοιου είδους κρέας, αλλά και το φρέσκο ψάρι. Κάθε μέρα έρχονταν ψαράδες και άφηναν φρέσκο ψάρι. Δεν μπορούσα να το πιστέψω», λέει.

Οι διακοπές για το επόμενο καλοκαίρι είναι ήδη προγραμματισμένες. Κατόπιν πρόσκλησης του προέδρου του Ινστιτούτου Ανάπτυξης Πηλίου Στέργιου Παπαϊωάννου, στην Αργαλαστή αναμένεται να καταφθάσει και ο πασίγνωστος σεφ Johann Lafer.

Πηγή: taxydromos.gr

Ειδήσεις σήμερα:

Κύπρος: Νεκρή φοιτήτρια από την Ελλάδα σε θανατηφόρο τροχαίο (εικόνες)

Τροχαίο - Θεσσαλονίκη: O Βασίλης Μαντζουράνης από τις “Δυτικές Συνοικίες” ο 53χρονος που σκοτώθηκε

Ηράκλειο: Η απίστευτη ιστορία του σκύλου που έσωσε τη ζωή ενός γείτονα

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΜητσοτάκης: Παραγωγικότητα χωρίς αξιοποίηση τεχνολογίας δεν μπορεί να υπάρχει σήμεραΧθες 21:20 | Ειδήσεις

Όσα ανέφερε ο πρωθυπουργός στη συζήτηση με τον πρόεδρο της Grant Thornton Consulting, Νικόλαο Καραμούζη και τον διευθύνοντα σύμβουλο της Grant Thornton, Βασίλη Καζά, στο πλαίσιο του συνεδρίου «Future Unfold - Framing the Future of Technology», στο Μέγαρο Μουσικής.

Τραμπ: Χάος η κατάσταση στην Ουκρανία, δεν είναι εύκολα τα πράγματαΧθες 21:38 | Ειδήσεις

Πρόσθεσε επίσης, ότι οι ΗΠΑ είναι «ισχυρές και σεβαστές ξανά στην παγκόσμια σκηνή» και αναφέρθηκε στην επίσκεψή του στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στη Χάγη νωρίτερα φέτος

Υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο για τις AI κάμερες – Στόχος μας είναι να σώσουμε ανθρώπινες ζωές, δηλώνει ο ΠαπαστεργίουΧθες 23:35 | Ειδήσεις

Ο κ. Παπαστεργίου εξήγησε ότι η εγκατάσταση καμερών σε σημεία όπου έχουν σημειωθεί, ή δυνητικά μπορεί να σημειωθούν συγκρούσεις δεν συνιστούν απλώς τεχνολογικό εκσυγχρονισμό, αλλά ουσιαστική παρέμβαση για την προστασία της ανθρώπινης ζωής.

Γκίλφοϊλ: Η Ελλάδα δεν είναι απλώς ένας γεωπολιτικός παράγοντας, αλλά μια αξιόπιστη συνέταιρος των ΗΠΑΧθες 23:09 | Ειδήσεις

«Είναι συναρπαστικό να βλέπω ότι Ελλάδα και ΗΠΑ αξιοποιούν αυτές τις ευκαιρίες. Να διαμορφώσουμε αυτή την εποχή μαζί» τόνισε η πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Υπεγράφη η έγκριση του Εθνικού Χάρτη Εκτίμησης Κινδύνου Δασικών Πυρκαγιών23:59Υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο για τις AI κάμερες – Στόχος μας είναι να σώσουμε ανθρώπινες ζωές, δηλώνει ο Παπαστεργίου23:51Θεσσαλονίκη: Αθώοι Σκωτσέζοι οπαδοί για κατοχή καπνογόνων στο γήπεδο της Τούμπας23:43Τραμπ: Σύντομα θα ξεκινήσουν χερσαίες επιθέσεις στη Βενεζουέλα23:35Παρτιζάν: Συμφώνησε ο Αντρέα Τρινκιέρι για να διαδεχτεί τον Ομπράντοβιτς στην τεχνική ηγεσία23:27Γκίλφοϊλ: Η Ελλάδα δεν είναι απλώς ένας γεωπολιτικός παράγοντας, αλλά μια αξιόπιστη συνέταιρος των ΗΠΑ23:19Τροχαίο με εγκατάλειψη στα Χανιά: Στο νοσοκομείο ένας μοτοσικλετιστής (εικόνες)23:11Πιτσιλής - Future Unfold: Η ΑΑΔΕ μετασχηματίζεται σε "data-driven" Οργανισμό23:03Χατζηδάκης - Future Unfold: Η τεχνητή νοημοσύνη θα είναι σύμμαχός μας εάν συνεχίσουμε να προχωρούμε με σοβαρότητα στην οικονομία22:58Θεσσαλονίκη – Μπλόκα αγροτών: Άνοιξε το τελωνείο Ευζώνων έπειτα από 4 ώρες αποκλεισμού22:53Χίος: Συνελήφθη Τούρκος για εμπλοκή σε κατασκοπεία22:45Βουλή: Ψηφίζεται το νομοσχέδιο για την ψηφιακή ενίσχυση της οδικής ασφάλειας – Τι προβλέπει22:37Ο Όμιλος Antenna ενισχύει την ηγετική θέση του στον τομέα της ψυχαγωγίας - Νέα εξαγορά της Options & Town Cinemas22:29Ζελένσκι: Κανείς δεν μπορεί να διαλύσει τον κόσμο μόνος του – ούτε η Ρωσία22:24Δύο τροχαία στη Θεσσαλονίκη με πρωταγωνίστριες μεθυσμένες οδηγούς22:16Αττική: Κανονικά θα λειτουργήσουν όλες οι λαϊκές αγορές αύριο Τετάρτη22:08Μητσοτάκης: Παραγωγικότητα χωρίς αξιοποίηση τεχνολογίας δεν μπορεί να υπάρχει σήμερα22:00Πέρασε η τροπολογία για την αυστηροποίηση της νομοθεσίας περί όπλων - Αναλυτικά οι νέες διατάξεις21:52Ελεύθερος αφέθηκε ο οδηγός ταξί που προκάλεσε θανατηφόρο τροχαίο με θύμα 35χρονο στη Θεσσαλονίκη21:44Τραμπ: Χάος η κατάσταση στην Ουκρανία, δεν είναι εύκολα τα πράγματα21:36
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο