LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΟικονομίαΔημοσίευση: 17 Νοεμβρίου 2024 11:35

Ε.Ε - Προϋπολογισμός 2025: Συμφωνία Ευρωκοινοβουλίου και Συμβουλίου

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο πρέπει μέσα σε 14 ημέρες να εγκρίνουν επισήμως τη συμφωνία που επιτεύχθηκε. Το Συμβούλιο Υπουργών αναμένεται να την επισφραγήσει στις 25 Νοεμβρίου.

ΕΕ - Ευρωεκλογές

Σε προσωρινή συμφωνία για τον προϋπολογισμό της ΕΕ για 2025 κατέληξαν από κοινού το Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, μετά από μήνες διαπραγματεύσεων και διαφωνιών.

Μάλιστα ο προϋπολογισμός του 2025 εστιάζει στις κύριες προτεραιότητες πολιτικής της ΕΕ, λαμβάνοντας υπόψη το επί του παρόντος δύσκολο γεωπολιτικό πλαίσιο και:

  • στα 199.438,4 εκατ. ευρώ ανέρχεται το ποσό για συνολικές αναλήψεις υποχρεώσεων.
  • στα 155.209,3 εκατ. ευρώ διαμορφώνεται το ποσό για συνολικές πληρωμές, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνονται και οι πιστώσεις που προβλέπονται για ειδικά μέσα εκτός του ΠΔΠ .

Οι πληρωμές καλύπτουν δαπάνες που προκύπτουν από δεσμεύσεις που έχουν εγγραφεί στον προϋπολογισμό της ΕΕ κατά τα τρέχοντα ή προηγούμενα οικονομικά έτη. Οι δεσμεύσεις είναι νομικά δεσμευτικές υποσχέσεις για τη δαπάνη χρημάτων σε δραστηριότητες που υλοποιούνται σε πολλά οικονομικά έτη.

Οι πληρωμές καλύπτουν δαπάνες που προκύπτουν από δεσμεύσεις που έχουν εγγραφεί στον προϋπολογισμό της ΕΕ κατά τα τρέχοντα ή προηγούμενα οικονομικά έτη. Ο προϋπολογισμός της ΕΕ για το 2025 ανέρχεται σε 199.438,4 εκατ. ευρώ σε συνολικές αναλήψεις υποχρεώσεων και σε 155.209,3 εκατ. ευρώ σε συνολικές πληρωμές, συμπεριλαμβανομένων των πιστώσεων που προβλέπονται για ειδικά μέσα εκτός του ΠΔΠ .

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο πρέπει μέσα σε 14 ημέρες να εγκρίνουν επισήμως τη συμφωνία που επιτεύχθηκε. Το Συμβούλιο Υπουργών αναμένεται να την επισφραγήσει στις 25 Νοεμβρίου.

Δήλωση της Ουγγρικής Προεδρίας

Συμφωνήσαμε σε έναν ισοσκελισμένο προϋπολογισμό που μας δίνει τα μέσα να επιτύχουμε τους τομείς προτεραιότητας της ΕΕ, λαμβάνοντας παράλληλα υπόψη το συμφέρον των φορολογουμένων. Ο προϋπολογισμός του επόμενου έτους διασφαλίζει μια συνετή προσέγγιση, διατηρώντας αρκετά οικονομικά περιθώρια για να ανταποκρίνεται σε απρόβλεπτες περιστάσεις.

Αυτή είναι μια ρεαλιστική προσέγγιση που λαμβάνει υπόψη το τρέχον οικονομικό και γεωπολιτικό πλαίσιο και την ανάγκη αντιμετώπισης νέων προκλήσεων που ενδέχεται να προκύψουν το 2025. Επιπλέον, η συμφωνία παρέχει την απαραίτητη χρηματοδότηση για την ανασυγκρότηση χωρών που έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές, σημείωσε ο Πέτερ Μπανάι, υπουργός Επικρατείας και επικεφαλής διαπραγματευτής του Συμβουλίου για τον προϋπολογισμό της ΕΕ για το 2025.

Ειδήσεις σήμερα:

Ιράν - Αλί Χαμενεΐ: Πληροφορίες ότι βρίσκεται σε κώμα

Τροχαίο δυστύχημα στη Θεσσαλονίκη (εικόνες)

17η Νοέμβρη: Από την κατάληψη της Νομικής στην εξέγερση του Πολυτεχνείου

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Συλληπητήρια ΥΠΕΞ για την τραγωδία στο Κραν Μοντανά της Ελβετίας17:06Ολυμπιακός - Παναθηναϊκός: Μπαρτζώκας και Βεζένκοφ μίλησαν για το αυριανό ντέρμπι αιωνίων16:52Ιράν: Κλιμακώνονται οι διαδηλώσεις για την ακρίβεια - Ένας νεκρός κατά τη διάρκεια των κινητοποιήσεων16:38Λαμία: Μεθυσμένος οδηγός έπεσε πάνω σε πέντε παρκαρισμένα αυτοκίνητα16:24World Aquatics: Κορυφαία πολίστρια του κόσμου για το 2025 η Φωτεινή Τριχά16:10Οι 4 ειδήσεις της ημέρας (βίντεο)15:56Ελβετία - Κραν Μοντανά: Από το υπόγειο φαίνεται να ξεκίνησε η φωτιά που προκάλεσε την έκρηξη15:42Ζελένσκι: Η συμφωνία ειρήνης είναι έτοιμη κατά το 90%, μένει το 10%15:28Πιερρακάκης: Το 2026 θα είναι χρονιά ευκαιριών για την Ελλάδα15:14H Βουλγαρία υιοθέτησε το ευρώ σχεδόν 20 χρόνια μετά την ένταξή της στην ΕΕ15:00Παπαθανάσης: Η Ελλάδα το 2025 κατέγραψε ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης υψηλότερους από τον μέσο όρο της ευρωζώνης14:46Ισραήλ: Οι ισραηλινές αρχές θα απαγορεύσουν την πρόσβαση στη Γάζα σε 37 ΜΚΟ14:32Επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στο νοσοκομείο Γεώργιος Γεννηματάς14:18Ολλανδία: Γιγαντιαία πυρκαγιά κατέστρεψε έναν ναό του 19ου αιώνα στο Άμστερνταμ14:04Κινητοποίηση των ελληνικών διπλωματικών αρχών στην Ελβετία μετά την έκρηξη στο Κραν Μοντανά13:50Ταυτοποιήθηκαν 3 ανήλικοι για φθορές σε σχολείο στη Θεσσαλονίκη13:36Ουκρανία: Τουλάχιστον 24 νεκροί σε ουκρανικό πλήγμα με drone εναντίον της Χερσώνας13:22Θεσσαλονίκη: Συνελήφθησαν 3 άτομα για μεταφορά αλλοδαπών, αρπαγή και εκβίαση13:08Νέος δήμαρχος της Νέας Υόρκης ο Ζοχράν Μαμντάνι12:52Νέα ήττα σοκ για την ομάδα του Γιάννη Αντετοκούνμπο12:36
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο