LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΥγείαΔημοσίευση: 16 Νοεμβρίου 2024 14:38

Ενδομητρίωση: μπορεί να επηρεάσει τη γονιμότητα μιας γυναίκας;

Γράφει ο Παναγιώτης Σκλαβούνος, Μαιευτήρας - Γυναικολόγος, Διευθυντής Β' Κλινικής Γυναικολογικής Ογκολογίας ΜΗΤΕΡΑ.

HHG - ΣΚΛΑΒΟΥΝΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Η ενδομητρίωση είναι μια κοινή γυναικολογική πάθηση, από την οποία επηρεάζονται περίπου 1 στις 10 γυναίκες. Εμφανίζεται όταν ιστός, παρόμοιος με αυτόν που επενδύει το εσωτερικό τοίχωμα της μήτρας, το ενδομήτριο, αναπτύσσεται σε άλλες τοποθεσίες, όπως οι ωοθήκες, οι σάλπιγγες, οι ιερομητρικοί σύνδεσμοι, η ουροδόχος κύστη, τα νεφρά, ή οποιοδήποτε άλλο όργανο του σώματος.

Οι γυναίκες στις μέρες μας αποφεύγουν να μιλήσουν ανοιχτά για την ενδομητρίωση;

Ο πόνος της περιόδου θεωρείται σχεδόν δεδομένος ανάμεσα στις γυναίκες. Συχνά μάλιστα απορρίπτεται ανάμεσα στις γυναικείες συζητήσεις και με ένα σύντομο «πώς κάνεις έτσι, ο πόνος στην περίοδο είναι κάτι το φυσιολογικό!», αντιμετωπίζεται ως κάτι το αναμενόμενο. Αυτό μπορεί να είναι πολύ αγχωτικό και ψυχοφθόρο για όσες γυναίκες πάσχουν από ενδομητρίωση, με αποτέλεσμα να αποφεύγουν να μιλήσουν ανοιχτά. Την κατάσταση αυτή δυσχεραίνει και το γεγονός ότι η ασθένεια ήταν για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα σχεδόν άγνωστη στην ιατρική εκπαίδευση. Είναι, ωστόσο, γνωστή για πάνω από εκατό χρόνια και έχει αποδειχθεί ότι υπάρχει πραγματικά.

Ποια είναι τα συμπτώματα της ενδομητρίωσης;

Ο έντονος πόνος της περιόδου είναι ένα πολύ κοινό σύμπτωμα ανάμεσα στις ασθενείς που πάσχουν από ενδομητρίωση. Ωστόσο, ο πόνος μπορεί να εμφανιστεί τόσο εξαρτώμενος από την περίοδο, όσο και ανεξαρτήτως από αυτήν και μπορεί να προκληθεί σε όλο σχεδόν το σώμα.

Τα τυπικά συμπτώματα της ενδομητρίωσης είναι πολύ επώδυνες περίοδοι και έντονη ή ακανόνιστη εμμηνορροϊκή αιμορραγία. Οι γυναίκες με ενδομητρίωση επίσης συχνά υποφέρουν από:

  • πόνο στην κοιλιά ή στο κάτω μέρος της πλάτης
  • πόνο κατά την ούρηση ή την αφόδευση
  • πόνο κατά τη σεξουαλική επαφή
  • φουσκώματα στο έντερο
  • ναυτία και έμετο

Επηρεάζει η ενδομητρίωση τη γονιμότητα μιας γυναίκας;

Είναι πλέον αδιαμφισβήτητο ότι η ενδομητρίωση μπορεί να δυσκολέψει ή ακόμα και να ακυρώσει την επιθυμία ενός ζευγαριού για τεκνοποίηση. Ένας λόγος γι’ αυτό είναι ότι η ασθένεια μπορεί να αλλάξει την ανατομία μιας γυναίκας, όπως για παράδειγμα να μπλοκάρει τις σάλπιγγες ή να πιέζει τα ωάρια στις ωοθήκες. Το δεύτερο σημείο είναι ότι η ποιότητα των ωαρίων είναι αισθητά χειρότερη σε ασθενείς με ενδομητρίωση. Κατά συνέπεια, η ικανότητα γονιμοποίησης μειώνεται πιο γρήγορα από ό,τι στις γυναίκες χωρίς ενδομητρίωση.

Είναι η εξωσωματική γονιμοποίηση μονόδρομος για μια γυναίκα με ενδομητρίωση;

Η εξωσωματική γονιμοποίηση δεν είναι μονόδρομος για μια γυναίκα με ενδομητρίωση. Ένα ποσοστό γυναικών με ενδομητρίωση που έχουν προβλήματα γονιμότητας μένουν πράγματι έγκυες μετά από ιατρική βοήθεια, είτε μέσω χειρουργικής αφαίρεσης των βλαβών της ενδομητρίωσης, είτε μέσω τεχνολογιών υποβοηθούμενης αναπαραγωγής.

Πολλά ζευγάρια, λοιπόν, επιλέγουν την εξωσωματική γονιμοποίηση γιατί πολυάριθμες μελέτες έχουν δείξει ότι έχει πολύ καλές πιθανότητες σύλληψης σε γυναίκες με υποτροπιάζουσα ενδομητρίωση.

Ποιες είναι οι τελευταίες εξελίξεις στις σύγχρονες χειρουργικές τεχνικές για την ενδομητρίωση και ποια θεωρείτε πιο αποτελεσματική;

Η διαχείριση της ενδομητρίωσης θα πρέπει να εξατομικεύεται ανάλογα με τις ανάγκες της ασθενούς (συμπτώματα, ηλικία, επιθυμία για εγκυμοσύνη). Η χειρουργική αντιμετώπιση περιστατικών της ενδομητρίωσης είναι φαινομενικά ένα απλό θέμα, αλλά στην ουσία άκρως εξειδικευμένο και σοβαρό, καθώς σε προχωρημένες περιπτώσεις παρουσιάζεται διήθηση στα πυελικά νεύρα, το έντερο, το διάφραγμα, τον ουρητήρα και την ουροδόχο κύστη.

Ο θεράπων ιατρός πρέπει να είναι έτοιμος να αντιμετωπίσει τέτοιες καταστάσεις με τη χρήση της λαπαροσκοπικής ή ρομποτικής χειρουργικής και εξειδικευμένων τεχνικών, που χρησιμοποιούνται συχνά στη Γυναικολογική Ογκολογία. Ταυτόχρονα με τη χρήση της λαπαροσκοπικής ή ρομποτικής χειρουργικής πραγματοποιείται με τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια η αφαίρεση της ενδομητρίωσης, χωρίς να τραυματίζονται παρακείμενοι υγιείς ιστοί και όργανα στο σώμα της γυναίκας. Γι΄ αυτό, άλλωστε, με τις σύγχρονες χειρουργικές τεχνικές εξασφαλίζουμε τον ιδανικό συνδυασμό ασφάλειας της ασθενούς κι επιτυχημένης αφαίρεσης της ενδομητρίωσης.

HHG - ΣΚΛΑΒΟΥΝΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ*Αρθρο του Παναγιώτη Σκλαβούνου, Μαιευτήρα - Γυναικολόγου, Διευθυντή Β' Κλινικής Γυναικολογικής Ογκολογίας ΜΗΤΕΡΑ.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Επιχείρηση του ελληνικού FBI για την πάταξη του λαθρεμπορίου καυσίμων – 20 συλλήψεις10:11Παναθηναϊκός: Αυτή είναι η ευρωπαϊκή λίστα των «πρασίνων»09:57Nτοκουμέντα για τη μαφία της Κρήτης: Οι "επιδείξεις" όπλων και τα ραντεβού09:43Αττική Οδός: Σύγκρουση 3 οχημάτων μετά την έξοδο Μαραθώνος – Καθυστερήσεις από Ανθούσα έως Κάντζα09:28Απώλεια για τη Γαλλία: Εκτός Ευρωμπάσκετ ο Αλεξάντρ Σαρ09:14Επεισόδιο με Έλληνες ψαράδες στο Θρακικό Πέλαγος – Τουρκικά αλιευτικά πυροβόλησαν στον αέρα (βίντεο)08:59Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν 3 Σεπτεμβρίου08:43ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ: Ο "χάρτης" των πληρωμών μέχρι 5 Σεπτεμβρίου08:28Τι καιρό θα κάνει την Τετάρτη08:14Ντόναλντ Τραμπ: Είμαι πολύ δυσαρεστημένος με τον Πούτιν00:03Γαλλία: Το μεγαλύτερο παγόβουνο στον κόσμο λιώνει με ταχείς ρυθμούς καθώς κινείται σε πιο θερμά νερά23:49Σχολικά είδη: Πόσο κοστίζει η επιστροφή στα θρανία για τους γονείς το 2025;23:35Conference League: «Τρανταχτές» απουσίες στην Ευρωπαϊκή Λίστα της ΑΕΚ23:21Ο Τραμπ χαρακτηρίζει το Σικάγο "την πιο επικίνδυνη πόλη στον κόσμο" 23:07Υεμένη: Οι Χούθι αναφέρουν ότι εξαπέλυσαν επίθεση σε πλοίο στην Ερυθρά Θάλασσα22:54Πυρκαγιά σε επιχείρηση στο Περιστέρι - Ένα άτομο μεταφέρθηκε με αναπνευστικά στο νοσοκομείο22:40Η Πέγκυ Ζήνα μιλάει για το ρίσκο που πήρε στην καριέρα της και ανοίγει την καρδιά της στον ΡΥΘΜΟ 94.922:26Κυριάκος Μητσοτάκης: Δυνατό Λιμενικό Σώμα σημαίνει δυνατή θαλάσσια άμυνα για όλο το ευρωπαϊκό οικοδόμημα22:12Χαλκιδική: Ένοπλη ληστεία σε κοσμηματοπωλείο21:57Restart Evros: Η ΔΕΗ στηρίζει την αναγέννηση της φύσης στον Έβρο με 660.000 μέλισσες21:43
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο