LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΠολιτικήΔημοσίευση: 15 Νοεμβρίου 2024 11:58 | Ανανέωση: 15 Νοεμβρίου 2024 12:11

Κάσος: Τα τουρκικά πλοία, οι αναχαιτίσεις αεροσκαφών και η ένταση που... “αποφεύχθηκε”

Η νέα τουρκική πρόκληση με μετακινήσεις φρεγατών ανάμεσα σε Κάσο και Κάρπαθο, οι παραβιάσεις του FIR Αθηνών και η νέα “φωτιά” στο Αιγαίο που... τελικώς δεν άναψε. Τι υποστηρίζει το ΓΕΝ.

τουρκικος στόλος

Μια ανάσα πριν από την δημιουργία έντασης έφτασαν χθες Ελλάδα και Τουρκία στην θαλάσσια περιοχή νότια της Κάσου και της Καρπάθου, με την Άγκυρα να κάνει επι του πεδίου ωμή επίδειξη προθέσεων, με το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού πάντως να διαψεύδει ότι υπήρξε το παραμικρό ζήτημα.

Όλα ξεκίνησαν το μεσημέρι της Πέμπτης όταν με αφορμή το πέρας της άσκησης "MAVI BALINA" (σημ. "Γαλάζια Φάλαινα"), πλοία του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού κατευθύνθηκαν νότια της Κάσου και της Καρπάθου. Ο λόγος ήταν διότι πίστευαν ότι εκεί βρισκόταν το ιταλικό ερευνητικό πλοίο "Ievoli Relume", που εκτελεί εργασίες για την πόντιση καλωδίου ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ.

Οι Τούρκοι έστειλαν 5 μονάδες πλοίων στην περιοχή, όπου βρέθηκε μια κανονιοφόρος του Πολεμικού Ναυτικού, ενώ προς την περιοχή κινήθηκε και ελληνική φρεγάτα που βρισκόταν στην Αστυπάλαια.

Παράλληλα, για πρώτη φορά το 2024, την Πέμπτη η τουρκική Πολεμική Αεροπορία εκτός από τις καθημερινές παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας (ΚΕΚ) του FIR Αθηνών νότια από Κάσο και Κάρπαθο, πραγματοποίησε και 4 παραβιάσεις του εθνικού εναερίου χώρου με την Πολεμική Αεροπορία να προχωρά τελικά σε αναχαιτίσεις.

Οι Τούρκοι έστειλαν στην συγκεκριμένη περιοχή 1 κατασκοπευτικό CN-235 και ένα Drone, τα οποία προχώρησαν σε 4 παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου Χώρου.

Επι ώρες η κατάσταση έδειχνε να βρίσκεται μια ανάσα από την δημιουργία έντασης, με το «κόκκινο τηλέφωνο» μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας να μπαίνει σε λειτουργία. Η ελληνική πλευρά επικοινώνησε με την τουρκική προσπαθώντας να τους πείσει ότι δεν υπάρχει η παραμικρή δραστηριότητα στην περιοχή. Μάλιστα παρέπεμπαν στο σύστημα εντοπισμού πλοίων - AIS, το οποίο έδειχνε ότι το Ievoli Relume βρισκόταν ανοιχτά του Ηρακλείου Κρήτης.

Το «κόκκινο τηλέφωνο» δούλεψε και οι Τούρκοι μάζεψαν τα πλοία τους στον ναύσταθμο του Ακσαζ.

τουρκικος στόλος

Αίσθηση ωστόσο προκάλεσε η εικόνα που έδινε το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού (ΓΕΝ), που υποβάθμιζε την κατάσταση υποστηρίζοντας ότι οι μονάδες του Πολεμικού Ναυτικού κινήθηκαν προς την περιοχή προληπτικά ώστε να διασφαλιστεί ότι τα πλοία του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού θα επέστρεφαν στους ναύσταθμους τους χωρίς να κάνουν κάποιο μεγαλύτερο δρομολόγιο στο Αιγαίο, δίχως να έχουν ενημερώσει, κάνοντας επίδειξη σημαίας. Ωστόσο ενημέρωναν ότι δεν υπήρχε στην περιοχή νότια της Κάσου και της Καρπάθου κανένα ερευνητικό πλοίο.

Τα γεγονότα θύμισαν έντονα όσα διαδραματίστηκαν πριν μερικούς μήνες, που η Τουρκία έστειλε 5 πολεμικά πλοία πάλι στην ίδια περιοχή με αφορμή τις έρευνες που έκανε το Ievoli Relume.

Μάλιστα, από τις 9 Αυγούστου μέχρι και χθες η τουρκική Πολεμική Αεροπορία προχωρά σε καθημερινές παραβάσεις των ΚΕΚ του FIR Αθηνών στην συγκεκριμένη περιοχή στέλνοντας αεροσκάφη και drones για να επιβλέπουν αν όντως δεν υπάρχει η παραμικρή ερευνητική δραστηριότητα από την πλευρά της Ελλάδας.


Ειδήσεις σήμερα:

Θεσσαλονίκη: 11χρονος αναζητά συμβατό δότη μυελού των οστών για να καταφέρει να ζήσει!

Τροχαίο: Νεκρή 34χρονη επιβάτιδα σε σύγκρουση αυτοκινήτων

Τουρκία: Κατασχέθηκε πίνακας του Πικάσο πριν πουληθεί για 6 εκατομμύρια ευρώ!

 

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΜητσοτάκης για ΟΠΕΚΕΠΕ: Ας είμαστε ειλικρινείς, αποτύχαμε -Όποιος πήρε αποζημιώσεις που δεν δικαιούται θα τις επιστρέψειΣήμερα 10:32 | Ειδήσεις

Όλα όσα αναφέρει στην καθιερωμένη κυριακάτικη ανάρτησή του ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Φωτιά στη Μεσσηνία – Επιχειρούν ενάερια μέσαΣήμερα 17:16 | Ειδήσεις

Στην κατάσβεση της πυρκαγιάς που ξέσπασε επιχειρούν και δυνάμεις από αέρος

Σαντορίνη: Θυελλώδεις άνεμοι παρέσυραν και διέλυσαν τροχόσπιτο (βίντεο)Σήμερα 16:23 | Ειδήσεις

Οι αρχές καλούν τους πολίτες και τους επισκέπτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, καθώς οι ισχυροί άνεμοι αναμένεται να συνεχιστούν και τις επόμενες ώρες.

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς σε 11 περιοχές τη ΔευτέραΣήμερα 16:16 | Ειδήσεις

Πολύ υψηλός θα είναι ο κίνδυνος πυρκαγιάς κατά τόπους τη Δευτέρα (30/06), λόγω των υψηλών θερμοκρασιών και των ισχυρών ανέμων. Αναλυτικά οι περιοχές.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Τηλεφωνική επικοινωνία Γεραπετρίτη με την Παλαιστίνια ΥΠΕΞ21:0248 αγροτοδασικές πυρκαγιές το τελευταίο εικοσιτετράωρο σε όλη τη χώρα20:47Τροχαίο στη Χαλκιδική: 19χρονος έχασε τη ζωή του20:33Φθιώτιδα: Κατέρρευσε σε γλέντι και πέθανε μέσα στο ασθενοφόρο20:19Γαλλία: Τσιγάρο τέλος σε παραλίες και πάρκα 20:05WRC-Ράλι Ακρόπολις: Κατέκτησε την πρώτη θέση ο Τάνακ19:50Ντόναλντ Τραμπ: Βρήκα αγοραστή για το Tik Tok19:36Κρήτη: Σε εξέλιξη επιχείρηση έρευνας και διάσωσης για τον εντοπισμό χειριστή κανό - Σηκώθηκε drone19:21Formula 1 - GP Αυστρίας: Νικητής ο Νόρι - "1-2" η McLaren19:07Κικίλιας για την ασφάλεια στην ακτοπλοΐα: Η νομοθεσία πρέπει να τηρείται απαρέγκλιτα18:51Τη Δευτέρα στις 10 η ορκωμοσία των νέων μελών της κυβέρνησης – Στις 12 θα συνεδριάσει το υπουργικό συμβούλιο18:37Μυτιλήνη: 35χρονος δέχθηκε πολλαπλές μαχαιριές σε πανηγύρι - Νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση18:22Τι καιρό θα κάνει τη Δευτέρα18:08Παναθηναϊκός: Η 33μελής αποστολή για το βασικό στάδιο της προετοιμασίας στην Αυστρία17:53Φωτιά στη Μεσσηνία – Επιχειρούν ενάερια μέσα17:39Κρήτη: Διανομέας τραυματίστηκε μετά από σύγκρουση με αυτοκίνητο (εικόνες)17:24Φωτιά στο Τατόι κοντά στο αεροδρόμιο17:10Σαντορίνη: Θυελλώδεις άνεμοι παρέσυραν και διέλυσαν τροχόσπιτο (βίντεο)16:54Καβάλα: Υπό έλεγχο η πυρκαγιά που ξέσπασε το μεσημέρι16:40Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς σε 11 περιοχές τη Δευτέρα16:26
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο