LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΟικονομίαΔημοσίευση: 15 Νοεμβρίου 2024 08:27

ΕΣΠΑ: Πρόγραμμα για άνεργους 30 ετών και άνω

Όπως ανακοίνωσε ο Νίκος Παπαθανάσης, το ανοιχτό πρόγραμμα απόκτησης επαγγελματικής- εργασιακής εμπειρίας για ανέργους 30 ετών και άνω, είναι δημόσιας δαπάνης ύψους 220000000 ευρώ.

Εργαζομενοι

Όπως ανακοινώθηκε από το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, «Με απόφαση του Αναπληρωτή Υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκου Παπαθανάση, εντάσσεται στο Πρόγραμμα «Ανθρώπινο Δυναμικό και Κοινωνική Συνοχή 2021-2027», η Πράξη «Ανοικτό πρόγραμμα απόκτησης επαγγελματικής/εργασιακής εμπειρίας για άνεργους ηλικίας 30 ετών και άνω (30+) με έμφαση σε ομάδες με αποχή από την αγορά εργασίας και ομάδες που πλήττονται ιδιαίτερα από την ανεργία», συνολικής δημόσιας δαπάνης 220.000.000 ευρώ.

Η δράση αφορά στην τοποθέτηση άνεργων σε ιδιωτικές επιχειρήσεις που ασκούν οικονομική δραστηριότητα σε όλη τη χώρα για την απόκτηση επαγγελματικής/εργασιακής εμπειρίας.

Ωφελούμενοι της δράσης είναι άνεργοι, ηλικίας 30 ετών και άνω, εγγεγραμμένοι στο ψηφιακό μητρώο της ΔΥΠΑ, με έμφαση σε μακροχρόνια άνεργους/ες (τουλάχιστον 24 μήνες εγγεγραμμένης ανεργίας), άνεργες γυναίκες, άνεργους/ες που πλήττονται ή κινδυνεύουν από την φτώχεια (Δικαιούχοι Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος) και άνεργους/ες μέσης ηλικίας (45-64 ετών). Η διάρκεια της δράσης είναι 6 μήνες.

Στους συμμετέχοντες στο πρόγραμμα καταβάλλεται από τη ΔΥΠΑ ημερήσια αποζημίωση ύψους 32 ευρώ, για 6 ώρες ημερησίως και το ανώτερο για 22 ημέρες τον μήνα. Οι συμμετέχοντες στο πρόγραμμα, για τον χρόνο συμμετοχής τους σε αυτό, υπάγονται στην ασφάλιση του κλάδου ασθένειας σε είδος (ιατροφαρμακευτική κάλυψη) του e-ΕΦΚΑ και ασφαλίζονται για επαγγελματικό κίνδυνο. Στους παρόχους θέσεων απόκτησης επαγγελματικής/εργασιακής εμπειρίας (επιχειρήσεις) δεν καταβάλλεται αποζημίωση.

Η δράση, που θα παραμείνει ανοιχτή ως προς την υποβολή των αιτήσεων μέχρι την εξάντληση του προϋπολογισμού, συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και Δικαιούχος του Προγράμματος είναι η Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (Δ.ΥΠ.Α)».

ΔΥΠΑ - ανεργία - άνεργοι

Παράλληλα, με απόφαση του Αναπληρωτή Υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκου Παπαθανάση, εντάσσεται στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας η επιχορήγηση της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (Δ.ΥΠ.Α) για την υλοποίηση των προγραμμάτων κατάρτισης που θα αφορούν δεξιότητες υψηλής ζήτησης στην Ελλάδα σε κλάδους αιχμής, συνολικής δημόσιας δαπάνης 103.744.000 ευρώ.

Τα θεματικά αντικείμενα των στοχευμένων προγραμμάτων κατάρτισης θα επιλεγούν από τη Δ.ΥΠ.Α, βάσει του ισχύοντος πλαισίου, των διαθέσιμων στοιχείων και των σχετικών μελετών για την αγορά εργασίας, αλλά και σε συνεργασία με φορείς που αντιπροσωπεύουν κλάδους αιχμής, έτσι ώστε να ανταποκρίνονται στις ανάγκες και στους στόχους της προτεινόμενης μεταρρύθμισης του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας "Ελλάδα 2.0".

Οι δυνητικά ωφελούμενοι εκτιμάται ότι θα ανέρχονται στις 38.500 και οι ώρες κατάρτισης έως τις 250. Τα προγράμματα κατάρτισης δύναται να υλοποιούνται τόσο με τη μέθοδο της δια ζώσης εκπαίδευσης όσο και εξ’ αποστάσεως (σύγχρονη και ασύγχρονη τηλεκατάρτιση) και να περιλαμβάνουν θεωρητική κατάρτιση και όπου προβλέπεται πρακτική άσκηση. Στο πλαίσιο υλοποίησης των προγραμμάτων κατάρτισης προβλέπεται αμοιβή καταρτιζόμενου (εκπαιδευτικό επίδομα μέσω voucher), καθώς και κόστος παρόχων κατάρτισης και πιστοποίησης, τα οποία θα εξειδικευτούν κατά τη δημοσίευση της σχετικής πρόσκλησης.

Το έργο εντάσσεται στον άξονα «ενίσχυση των ψηφιακών δυνατοτήτων της εκπαίδευσης και εκσυγχρονισμός της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης» του πυλώνα «Απασχόληση, Δεξιότητες, Κοινωνική Συνοχή» του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Υπουργείο ευθύνης και φορέας χρηματοδότησης είναι το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και φορέας υλοποίησης η Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης.

Ειδήσεις σήμερα:

 Ινδία - Φωτιά: Βρέφη κάηκαν στη ΜΕΘ νοσοκομείου (εικόνες)

Χαλκιδική: Φωτιά σε θαλαμηγούς στο Πόρτο Καρράς

Βραχυχρόνια μίσθωση: Οι αλλαγές και οι περιορισμοί σε περιοχές της Αθήνας

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Τρίκαλα: Τραγική κατάληξη για τον 59χρονο κτηνοτρόφο που αγνοούνταν - Εντοπίστηκε νεκρός14:39Εύβοια: Καίγεται δασική έκταση14:23Κιλκίς: Χωρίς ενεργό μέτωπο η φωτιά 14:10Αιματηρή συμπλοκή στον Πύργο13:54Καύσωνας: Επικαιροποιήθηκε το δελτίο της ΕΜΥ – Πότε θα πάρουμε "ανάσα"13:39Μεσσηνία: Πυρκαγιά ξέσπασε σε δασική έκταση13:23Αδιαθεσία οδηγού στον ΗΣΑΠ λόγω δυσλειτουργίας του κλιματισμού - Τι αναφέρει η ΣΤΑΣΥ13:10Φωτιά στα ενετικά τείχη στο Ηράκλειο (βίντεο)12:57Φωτιά στα Κύθηρα: Στάλθηκε νέο μήνυμα από 11212:41Ηράκλειο: Συνελήφθησαν για οπλοκατοχή12:26Formula 1: To 13o Grand Prix στο Βέλγιο έρχεται ζωντανά, αποκλειστικά στο ANT1+ (εικόνες)12:10Μέτσοβο: Η κατάσταση της υγείας του 15χρονου που υπέστη θερμοπληξία μετά από πεζοπορία11:55Ηλεία: Μυστήριο με σορό άνδρα - Εντοπίστηκε με χτυπήματα στο κεφάλι από θλων όργανο11:41NASA: Αποχωρεί το 20% του προσωπικού της11:26Ο καύσωνας έφτασε μέχρι το χωριό του Αϊ Βασίλη - Ρεκόρ 14 ημερών με 30άρια 11:10Εύβοια: Καλλιεργούσαν πάνω από 2.000 δενδρύλλια κάνναβης10:55Φωτιές: Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς το Σάββατο (χάρτης) 10:41Πυρκαγιά στα Κύθηρα: Ήχησε το 11210:26Αίσιο τέλος στην Εύβοια: Βρέθηκε το ζευγάρι περιπατητών που αγνοούνταν 10:11Τι καιρό θα κάνει το Σάββατο09:57
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο