Παπαστεργίου: Το Safe Youth, οι κάμερες στους δρόμους και η επιδότηση για γρήγορο ίντερνετ (βίντεο)
Στον ΑΝΤ1 και στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» μίλησε την Τρίτη ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου, με επίκεντρο μια σειρά από κυβερνητικές πρωτοβουλίες για την ασφάλεια των ανήλικων, αλλά και την οδική συμπεριφορά, αλλά και την ταχύτητα των συνδέσεων στο διαδίκτυο.
Αναφορικά με το Safe Youth, ο κ. Παπαστεργίου είπε ότι «έρχεται να απαντήσεις στους κινδύνους που αντιμετωπίζουν παιδιά, γιατί δύσκολα ειδοποιεί κάποιος για τον κίνδυνο πυο διατρέχει. Είναι εφαρμογή άμεσης επικοινωνίας για την ώρα που συμβαίνει ένα γεγονός. Σήμερα ανεβαίνει η εφαρμογή στα app stores, την κατεβάζουμε και μπορεί κάποιος ανώνυμα να περιηγηθεί ή να δηλώσει την ηλικία του (σημ: υπάρχουν 3 ηλικιακά γκρουπ) και σε κάθεμια μορφή της εφαρμογής να βρει την εφαρμογή του panic button».
«Έρχεται να καλύψει το κενό της πλατφόρμας για το bullying στα σχολεία, που έχει ήδη 670.000 καταγγελίες. Οι καταγγελίες γίνονται και σε δεύτερο χρόνο», είπε ο κ. Παπαστεργίου, καθώς δεν επιτρέπονται τα κινητά στα σχολεία, προσθέτοντας ότι όποιος έχει το Safe Youth στο κινητό του «ή πατάει κουμπί να έρθει άμεσα η Αστυνομία, καθώς δίνεται το γεωγραφικό στίγμα του ή μιλάει με την Αστυνομία, με ειδική τηλεφωνική γραμμή, στο 10201».
«Είναι η πρώτη μιας δέσμης εφαρμογών και πρωτοβουλιών από την κυβέρνηση προκειμένου τα παιδιά να έχουν στήριξη σε όλα τα επίπεδα. Σε αυτήν θα υπάρχει ένα πακέτο μέτρο και ευκολιών και για να μπορεί ο γονιός να παρακολουθεί τι βλέπει το παιδί στο κινητό», εξήγησε.
Ο κ. Παπαστεργίου αποσαφήνισε ότι «εφόσον έχουν εισαχθεί και τα στοιχεία του γονιού στην εφαρμογή, αυτόματα όταν ενημερώνεται η Αστυνομία, θα ενημερώνεται και ο γονιός για την ενεργοποίηση του panic button, αλλά το πρωτεύον είναι να ενημερωθεί άμεσα κάποιος αστυνομικός που βρίσκεται εκεί κοντά. Έχουν δώσει λύσεις τα panic button, δεν είναι αυτό το πρώτο. Η Ελληνική Αστυνομία έχει δρομολογήσει εξελίξεις για να μπορεί να είναι παντού».
Ερωτηθείς για περιστατικά που απασχολούν την επικαιρότητα το τελευταίο διάστημα, ξεκαθάρισε ότι «υπάρχει ένα ωραία στημένο σχέδιο για το πως θα πιστοποιείται η ηλικία των παιδιών, θα παρουσιαστεί μέχρι το τέλος του μήνα. Δεν είναι δυνατόν να πουλάμε καπνικά προϊόντα και αλκοόλ σε ανήλικους».
Επεσήμανε ότι «το είπε και χθες το βράδυ ο Πρωθυπουργός, η Ευρώπη πρέπει να ενεργοποιηθεί, υπάρχει ευρωπαϊκός οργανισμός που περιγράφει ότι οι πάροχοι οφείλουν να ταυτοποιούν την ηλικία των χρηστών τους, μπορούν να καταλάβουν και από τους αλγόριθμους την ηλικία τους. Πρέπει να πιέσει και η κοινωνία για αυτό, θα υπάρξει βέβαια και εθνική προσπάθεια ανάδειξης του θέματος».
«Πρέπει να σταθούμε δίπλα στους γονείς που έχουν μπλεχτεί με όλους αυτούς τους αλγόριθμους και θέλουν να σταθούν δίπλα στα παιδιά τους», υπογράμμισε ο κ. Παπαστεργίου.
Σε ότι αφορά την εγκατάσταση καμερών στους δρόμους της Αθήνας, αφού είπε ότι ήδη υπογράφηκε η πρώτη συμφωνία, τόνισε ότι «έρχονται και άλλες 1.000 κάμερες στους δρόμους που θα καταγράφουν την κίνηση και παραβάσεις. Παραδείγματος χάριν, όταν παραβιάζει κάποιος το κόκκινο φανάρι, θα έρχεται sms με βάση τα στοιχεία του οχήματος, στον ιδιοκτήτη του οχήματος, ότι “ελέγχεστε για μια κλήση στο τάδε σταυροδρόμι ότι περάσατε με κόκκινο”.
Ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης προσέθεσε ότι «το GDPR είναι κοινό για όλους, προφανώς θα υπάρξουν οι σχετικές αδειοδοτήσεις για τα προσωπικά δεδομένα. Στην Ευρώπη ήδη καταγράφεται στην εικόνα ως αποδεικτικό υλικό μαζί με το όχημα και ο οδηγός, ενώ “θολώνονται” τα άλλα πρόσωπα».
Ο Δημήτρης Παπαστεργίου, μιλώντας στον ΑΝΤ1 αναφέρθηκε και στην δράση του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης για την επιδότηση νοικοκυριών και επιχειρήσεων, μέσω κουπονιού, προκειμένου να συνδεθούν στο internet με ταχύτητες τουλάχιστον 250 Mbps.
Όπως είπε «Την Παρασκευή θα ανοίξει η πλατφόρμα. Το πρόγραμμα είναι ύψους 200 εκατομμυρίων ευρώ, εκ τω οποίων τα 120 εκατομμύρια είναι για επέκταση των οπτικών ινών από το πεζοδρόμιο μέχρι όλα τα διαμερίσματα, ενώ άλλα 80 εκατομμύρια ευρώ θα δοθούν σε δικαιούχους για να αναβαθμίζουν την ταχύτητα στην σύνδεση δικτύου τους. Θα δοθούν από 200 ευρώ σε 400.000 δικαιούχους για να αποκτήσουν γρήγορο ίντερνετ σε χαμηλή τιμή».
Μητέρα Κυριακής Γρίβα: Το κοριτσάκι μου πήγε να ζητήσει βοήθεια και το έδιωξαν (βίντεο)
Πλούταρχος Πουρλιάκας: Ο 88χρονος που τερμάτισε στον 41ο Αυθεντικό Μαραθώνιο (βίντεο)
Αγρίνιο: Το “προαναγγελθέν” έγκλημα, τα περιοριστικά μέτρα και το ανθρωποκυνηγητό (βίντεο)