LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΠολιτικήΔημοσίευση: 11 Νοεμβρίου 2024 22:34

Μητσοτάκης: Οι σχέσεις Ελλάδας - ΗΠΑ είναι στρατηγικού χαρακτήρα

Τι είπε ο Πρωθυπουργός, μιλώντας σε εκδήλωση, λίγη ώρα μετά από την τηλεφωνική επικοινωνία του με τον νεοεκλεγέντα Πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ.

Κυριάκος Μητσοτάκης - Grant Thornton

«Οι σχέσεις Ελλάδος και Ηνωμένων Πολιτειών είναι σχέσεις στρατηγικού χαρακτήρα, είναι σχέσεις οι οποίες πια είναι κατοχυρωμένες μέσα στο πλαίσιο συμφωνιών που έχουμε υπογράψει με τις Ηνωμένες Πολιτείες και αναφέρομαι συγκεκριμένα στη συμφωνία Αμυντικής συνεργασίας και είναι σχέσεις οι οποίες δεν στηρίζονται απλά σε ένα αξιακό πλαίσιο συνεργασίας μεταξύ δύο ιστορικών Δημοκρατιών που πάντα βρέθηκαν από τη σωστή πλευρά της ιστορίας, είναι και σχέσεις που στηρίζονται στο αμοιβαίο συμφέρον το οποίο οι Ηνωμένες Πολιτείες βλέπουν στην χρησιμότητα της στήριξης των ελληνοαμερικανικών σχέσεων. 

Η Ελλάδα, η οποία αποτελεί όχι απλά παράγοντα σταθερότητος στην περιοχή, αλλά μια χώρα η οποία είναι σε θέση να αξιοποιήσει το ειδικό της βάρος για να διαμορφώσει εξελίξεις στην περιοχή. 'Αρα εκτιμώ ότι οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις εξακολουθούν να βαίνουν στην εξαιρετική πορεία στην οποία έχουνε μπει τα τελευταία χρόνια. Και θέλω επίσης να θυμίσω ότι οι σχέσεις δεν περνούν μόνο μέσα από την εκτελεστική εξουσία, περνούν και μέσα από τη νομοθετική εξουσία και οι σχέσεις που έχουμε και με τις δύο πλευρές του Κογκρέσου είναι πολύ στενές.

Εξάλλου, να θυμίσω ότι η πρόσκληση που μου απευθύνθηκε να απευθυνθώ στο αμερικανικό κογκρέσο ήταν μια πρόσκληση διακομματική. 'Αρα, ως προς τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις είμαι απολύτως σίγουρος ότι θα συνεχίσουν στην πορεία στην οποία έχουνε μπει τα τελευταία χρόνια. Οι ευρωμερικανικές σχέσεις είναι ενδεχομένως λίγο πιο σύνθετες. Είναι δεδομένο ότι η Ευρώπη, ανεξαρτήτως του τι έγινε στις Ηνωμένες Πολιτείες, πρέπει να ξυπνήσει από αυτόν τον λήθαργο γεωπολιτικής αφέλειας, τον οποίο δυστυχώς έχει εισέλθει εδώ και πολλά χρόνια» τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη συζήτηση που είχε με τον Δρ. Νικόλαο Καραμούζη, πρόεδρο της Grant Thornton Consulting και τον Βασίλη Καζά, διευθύνοντα σύμβουλο της Grant Thornton, στο πλαίσιο του «Future Unfold - The Annual Technology Forum», που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Κυριάκος Μητσοτάκης - Grant Thornton

«Πρέπει να αντιληφθούμε ότι η αύξηση των αμυντικών δαπανών και η καλύτερη ευρωπαϊκή συνεργασία θωρακίζει την Ευρώπη ως προς τη στρατηγική της αυτονομία και ενισχύει ταυτόχρονα και το ΝΑΤΟ και σίγουρα χτίζει και γέφυρες στενότερης συνεργασίας με την καινούργια αμερικανική διοίκηση» σημείωσε ο Πρωθυπουργός, που λίγο νωρίτερα είχε την πρώτη του συνομιλία με τον Ντόναλντ Τραμπ μετά από την επανεκλογή του στην Προεδρία των ΗΠΑ.

Απαντώντας σε ερώτηση για την τεχνητή νοημοσύνη ο πρωθυπουργός είπε ότι οφείλουμε να δούμε πως μπορούμε να κάνουμε ένα άλμα παραγωγικότητας ενσωματώνοντας την τεχνητή νοημοσύνη σε πολλούς τομείς της πολιτικής.

«Αυτό το οποίο έκανε η Ελλάδα ήταν ένα άλμα το οποίο κάναμε. Από ουραγοί γίναμε πρωταγωνιστές στον τομέα του τρόπου με τον οποίο το κράτος επικοινωνεί με τους πολίτες. Μπορούμε να κάνουμε το ίδιο και στην τεχνητή νοημοσύνη; Αυτό το οποίο κάνουμε, ας πούμε πιλοτικά για τον νομικό έλεγχο των συμβολαίων του κτηματολογίου είναι πολύ εντυπωσιακό. Είναι μία πολύ καλή απόδειξη ότι πράγματι η τεχνητή νοημοσύνη δεν έρχεται κατ' ανάγκη να υποκαταστήσει δουλειές, αλλά να βοηθήσει στην παραγωγικότητα των ίδιων των δημοσίων υπαλλήλων. 'Αλλο να κάνεις 10 λεπτά με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης, να εξετάσεις ένα συμβόλαιο και άλλο να κάνεις 2 ώρες» ανέφερε.

Κυριάκος Μητσοτάκης - Grant Thornton

Σε ερώτηση για το τι πρέπει να κάνουμε για να προσελκύσουμε επενδύσεις ο πρωθυπουργός ανέφερε: «Καταρχάς έχουμε καλύψει μία σημαντική απόσταση από το χαμένο έδαφος της κρίσης. Δεν ήμασταν ποτέ πρωταθλητές στις επενδύσεις, ούτε πριν την κρίση. Η κρίση ήταν σε μεγάλο βαθμό προϊόν υπερβολικής έμφαση στην κατανάλωση, η οποία χρηματοδοτήθηκε με δανεικά. Τώρα καλούμαστε όμως ουσιαστικά να κάνουμε ένα επενδυτικό άλμα, το οποίο σε ένα βαθμό ήδη δρομολογείται, αλλά είναι σαφές ότι πρέπει να κάνουμε περισσότερα».

«Η απόφαση οποιαδήποτε επιχείρησης να επενδύσει στην ανάπτυξη της δραστηριότητας της στηρίζεται πρώτα και πάνω από όλα στην πίστη την οποία έχει ότι μπορεί να διεκδικήσει καινούργιες αγορές και ότι μπορεί τελικά αυτή η επένδυση στο περιβάλλον που δραστηριοποιείται εν προκειμένω στην Ελλάδα να αποδώσει καρπούς. Αυτό προϋποθέτει ένα σταθερό πλαίσιο, μια πολιτική σταθερότητα για την οποία μιλάω πολύ, την οποία την θεωρούμε δεδομένη, αλλά κοιτάξτε λίγο να δείτε τι γίνεται σε άλλες χώρες και θα διαπιστώσετε πόσο σημαντικό είναι αυτό το οποίο έχουμε κατακτήσει.

Κυριάκος Μητσοτάκης - Grant Thornton

Ενα σταθερό φορολογικό σύστημα, μία λογική φορολογία για τις επιχειρήσεις και νομίζω ότι σε μεγάλο βαθμό αυτά έχουνε γίνει. Μας λέγανε οι επιχειρήσεις -και σωστά- δεν μας ενδιαφέρει τόσο πολύ να μειωθεί άλλο η φορολογία εισοδήματος και μερισμάτων γιατί ήδη νομίζω είμαστε σε ένα οικονομικό επίπεδο, κοιτάξτε τη φορολόγηση του μη μισθολογικού κόστους. Ακούσαμε τις επιχειρήσεις και για αυτό και η μείωση του μη μισθολογικού κόστους έχει φτάσει πια στον ευρωπαϊκό μέσο όρο και έχουμε ακόμη λίγο περιθώριο να κινηθούμε σε αυτή την κατεύθυνση» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Ειδήσεις σήμερα:

Γυναικοκτονία - Αγρίνιο: Μητέρα 3 παιδιών η 43χρονη που δολοφονήθηκε (εικόνες)

Αμαλιάδα - Ειρήνη Μουρτζούκου στον ΑΝΤ1: Δεν έχω πειράξει κανένα παιδί (βίντεο)

Κυριακή Γρίβα: Αμοντάριστο βίντεο από την δολοφονία έξω από το Α.Τ. Αγίων Αναργύρων (βίντεο)

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΓενεύη - Ρούμπιο: Κάναμε τρομερή πρόοδο - Έχουμε ένα βασικό κείμενοΧθες 22:20 | Ειδήσεις

Ορισμένα από τα εκκρεμή θέματα αφορούν το ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ενωση, διευκρίνισε ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών.

Άγρια ζώα σε πόλεις και χωριά: Λύκοι, αλεπούδες και αγριογούρουνα όλο και πιο συχνά σε κατοικημένες περιοχέςΧθες 20:17 | Ειδήσεις

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η λειψυδρία και η έλλειψη τροφής οδηγούν τα άγρια ζώα στα χωριά ακόμα και σε πόλεις.

Φάκελος Interpol: Η τουρκική υποψηφιότητα για την προεδρία και ο κίνδυνος “Άλωσης” του Διεθνούς ΟργανισμούΣάββατο 22 Νοεμβρίου 2025 16:52 | Ειδήσεις

Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση επιτροπής του βρετανικού κοινοβουλίου, η Τουρκία θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους καταχραστές των μηχανισμών της Interpol, αφού το καθεστώς Ερντογάν έχει επανειλημμένα προσπαθήσει να τους εργαλειοποιήσει για εξοντώσει πολιτικούς αντιπάλους του. 

Αγρότες και κτηνοτρόφοι κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις – Μπλόκα από 30 Νοεμβρίου σε δρόμους, λιμάνια και τελωνείαΧθες 16:56 | Ειδήσεις

Οι κινητοποιήσεις αναμένεται να ενταθούν τις επόμενες ημέρες.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Ηράκλειο: Οπαδός επιτέθηκε σε τερματοφύλακα σε αγώνα τοπικής κατηγορίας 23:59Γενεύη: Πιθανή μια νέα επίσκεψη του Ζελένσκι στις ΗΠΑ για περαιτέρω συζητήσεις του ειρηνευτικού σχεδίου23:48Τεταμένη η ατμόσφαιρα στα Βορίζια: Νέο επεισόδιο μεταξύ των οικογενειών μετά το αιματοκύλισμα23:36Δένδιας: Συνεκτικό πλέγμα μέριμνας για όσους υπηρετούν στις Ένοπλες Δυνάμεις και τις οικογένειές τους με - Οι 7 άξονες στήριξης23:24ΑΕΚ: Επιστροφή του Ζίνι στην δράση και στα γκολ 23:10Ζελένσκι για συνομιλίες Γενεύης: Tο επιτελείο Τραμπ ακουεί την γνώμη μας 22:56Εύβοια: Συνελήφθη 45χρονος που ξυλοκόπησε άγρια τη σύζυγό του22:42Γενεύη - Ρούμπιο: Κάναμε τρομερή πρόοδο - Έχουμε ένα βασικό κείμενο22:28Ηράκλειο: 76 μετανάστες διασώθηκαν νότια των Καλών Λιμένων22:14Συνάντηση Μελόνι - Ερντογάν: Οι δύο ηγέτες υπογράμμισαν την σημασία της συνεργασίας τους στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ22:00Λουτράκι: Συμπλοκή με μαχαίρι έξω από νυχτερινό κέντρο – Ένας τραυματίας21:46ΠΑΟΚ: Ο δικέφαλος του βορρά "αφόπλισε" την Κηφισιά και παραμένει στο κυνήγι του Ολυμπιακού21:32Εσωκομματικές εκλογές ΝΔ - Μητσοτάκης: Είμαστε η μεγάλη δημοκρατική παράταξη αυτού του τόπου21:18Τι καιρό θα κάνει τη Δευτέρα21:04Η πορεία ενός θρύλου της κιθάρας: Το ταξίδι του Eric Clapton20:50Προσωπικά ευγνώμων προς τον Τραμπ δηλώνει ο Ζελένσκι 20:36Άγρια ζώα σε πόλεις και χωριά: Λύκοι, αλεπούδες και αγριογούρουνα όλο και πιο συχνά σε κατοικημένες περιοχές20:22Κύκλωμα αρχαιοκαπηλείας: Αρχές ανακάλυψαν θησαυρό μαμούθ, συλλήψεις σε Ελλάδα και εξωτερικό20:08Κατολισθήσεις και κατεστραμμένες καλλιέργειες στην Αλβανία - Σε πορτοκαλί συναγερμό η Γαλλία19:54Γενεύη -Ρούμπιο: Θετική πρόοδος στις συνομιλίες ουκρανικών και αμερικανικών αντιπροσωπειών19:40
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο