LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΚόσμοςΔημοσίευση: 07 Νοεμβρίου 2024 18:22

Ισραήλ: Εγκρίθηκε νόμος που επιτρέπει την απέλαση στη Γάζα οικογενειών “τρομοκρατών”

Τι προβλέπει ο νόμος που ενέκρινε το ισραηλινό κοινοβούλιο και για πόσο καιρό προβλέπει την απέλαση στη Γάζα.

Γάζα - πόλεμος - βομβαρδισμός

Το ισραηλινό κοινοβούλιο (Κνεσέτ) ενέκρινε σήμερα νόμο που προβλέπει την απέλαση στη Λωρίδα της Γάζας στενών συγγενών ατόμων που έχουν διαπράξει "τρομοκρατικές επιθέσεις" στη χώρα, ένα κείμενο που καταγγέλθηκε από υπέρμαχους των δικαιωμάτων της αραβικής μειονότητας.

Το νομοσχέδιο, το οποίο παρουσίασε ο βουλευτής Αλμόγκ Κοέν, μέλος του ακροδεξιού κόμματος Otzma Yehudit (Εβραϊκή Δύναμη), επιτρέπει στον υπουργό Εσωτερικών να απελαύνει μέλη της οικογένειας "τρομοκρατών (...) εάν γνώριζαν εκ των προτέρων σχέδια τρομοκρατικών επιθέσεων αλλά δεν έκαναν ό,τι μπορούσαν προκειμένου να εμποδίσουν τη διάπραξή τους".

Ο υπουργός Εσωτερικών θα έχει επίσης την εξουσία να "απελαύνει τα μέλη της οικογένειας που εκφράζουν την υποστήριξή τους στην τρομοκρατία ή δημοσιοποιούν δηλώσεις που εγκωμιάζουν ή ενθαρρύνουν τρομοκρατικές ενέργειες ή μια τρομοκρατική οργάνωση".

Ισραηλινοί πολίτες θα μπορούν να απελαύνονται από επτά έως δεκαπέντε χρόνια, και οι μόνιμοι ή προσωρινοί κάτοικοι από δέκα έως είκοσι χρόνια.

Ο νόμος αυτός, που υποστηριζόταν εδώ και χρόνια από την ακροδεξιά, έχει σκοπό, σύμφωνα με τους υποστηρικτές του, να αποτρέψει τους Άραβες πολίτες του Ισραήλ, που ζουν στο Ισραήλ και στην προσαρτημένη Ανατολική Ιερουσαλήμ, από τη διάπραξη αντιισραηλινών επιθέσεων.

"Από σήμερα, κάθε πατέρας, μητέρα, γιος, κόρη, αδελφός, αδελφή ή σύζυγος ενός μέλους της οικογένειάς του/της που έχει επιτεθεί σε πολίτες του Ισραήλ και τον/την υποστηρίζει θα απελαύνεται", ανέφερε σε μια ανακοίνωση ο Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ, ο υπουργός Εθνικής Ασφαλείας και επικεφαλής του κόμματος Εβραϊκή Δύναμη.

Εκπρόσωπος του Κοέν δήλωσε στο AFP πως ο νόμος θα εφαρμόζεται για την οικογένεια οποιουδήποτε προσώπου έχει διαπράξει τρομοκρατική επίθεση, και όχι απαραίτητα για εκείνους που έχουν καταδικαστεί από δικαστήριο, και θα πρόκειται για μια ταχεία διαδικασία.

Δεν διευκρίνισε πως θα στέλνονται οι οικογένειες στη Γάζα, στον παλαιστινιακό θύλακο που έχει καταστραφεί έπειτα από έναν και πλέον χρόνο πολέμου, μετά την αιματηρή επίθεση της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου 2023.

Το νομικό κέντρο Adalah για τα δικαιώματα των αραβικών μειονοτήτων στο Ισραήλ, κατήγγειλε μια "επικίνδυνη κλιμάκωση στην ισραηλινή νομοθετική καταστολή των Παλαιστινίων, υπό το κάλυμμα της μάχης κατά της τρομοκρατίας".

Σε μια ανακοίνωση, η οργάνωση κατήγγειλε επίσης τη "συλλογική τιμωρία" των Παλαιστινίων, λέγοντας πως ο νόμος αντίκειται στο διεθνές δίκαιο καθώς ενισχύει ένα "δικαστικό σύστημα δύο ταχυτήτων" στο Ισραήλ.

Ειδήσεις σήμερα:

Europa League: Ολυμπιακός - Ρέιντζερς στον ΑΝΤ1 την Πέμπτη

Ιράν: 16χρονη αυτοκτόνησε για ένα... τζιν παντελόνι! (βίντεο)

Κοπέρνικος: Το 2024 θα είναι η πιο ζεστή χρονιά στην ιστορία της ανθρωπότητας

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Πάτρα: Συνελήφθη για εμπρησμό ο 21χρονος μάρτυρας υπεράσπισης του 25χρονου, για την πυρκαγιά στο Γηροκομείο16:24Οι 4 ειδήσεις της ημέρας (βίντεο)16:10Γυναικοκτονία στο Χαλάνδρι - 28χρονος: Την σκότωσα επειδή με διέβαλε σε κοινούς γνωστούς15:56Σεισμός τώρα 4,1 Ρίχτερ στην Κρήτη15:43Πορτογαλία: Ένας πυροσβέστης έχασε τη ζωή του15:29Κυριάκος Μητσοτάκης: Το ΕΣΥ αλλάζει, γίνεται πιο ανθρώπινο και αποτελεσματικό15:15Πυρκαγιά σε δασική έκταση στο Καλό Πηγάδι Φωκίδας15:00Θεσσαλονίκη: 5χρονος υπέστη έγκαυμα σε παιχνίδι αναψυκτηρίου14:46Συνάντηση Τραμπ - Ζελένσκι: Επίδειξη ισχύος στο Οβάλ Γραφείο14:32Τροχαίο δυστύχημα στην Ξάνθη: Απαγόρευση κυκλοφορίας όλων των οχημάτων στο σημείο14:18Ανατροπή ασθενοφόρου στο Γουδί: Πέθανε ο ασθενής που ήταν μέσα μετά από σύγκρουση με ΙΧ14:04Ξάνθη: Τρία άτομα απανθρακώθηκαν μετά από σύγκρουση φορτηγού με ΙΧ13:52Το WhatsApp ανακοίνωσε ότι η Μόσχα επιχειρεί να το μπλοκάρει13:38Χαλκιδική: Απολογούνται οι πέντε 17χρονοι για την επίθεση σε δύο 15χρονους στη Νέα Ποτίδαια13:24Γιώργος Μαζωνάκης: Πήρε εξιτήριο από το Δρομοκαΐτειο - "Όλα καλά", είπε (βίντεο)13:09Δολοφονία στο Χαλάνδρι: 28χρονος μαχαίρωσε μέχρι θανάτου την 47χρονη σύντροφό του στην είσοδο πολυκατοικίας 12:54Γουδί: Ανετράπη ασθενοφόρο - Μετέφερε ασθενή12:39Χαλάνδρι: Συνελήφθη ο δολοφόνος της 47χρονης12:25Δολοφονήθηκε γυναίκα στο Χαλάνδρι: Άνδρας την κυνήγησε με μαχαίρι12:10Φωτιά στην Πάτρα: Απολογείται ενώπιον του ανακριτή ο 25χρονος11:55
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο