LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΚόσμοςΔημοσίευση: 07 Νοεμβρίου 2024 08:17 | Ανανέωση: 07 Νοεμβρίου 2024 10:10

Μέση Ανατολή: Τραμπ - Νετανιάχου συζήτησαν για την... απειλή του Ιράν

Συνομιλία είχαν ο εκλεγμένος Πρόεδρος των ΗΠΑ με τον Ισραηλινό Πρωθυπουργό. Τα θέματα που τους απασχόλησαν.

Ντόναλντ Τραμπ - Μπενιαμίν Νετανιάχου

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός και ο αμερικανός εκλεγμένος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ συζήτησαν χθες Τετάρτη τηλεφωνικά για την «ιρανική απειλή», μετά τη νίκη του Ρεπουμπλικάνου στις εκλογές, η οποία χαιρετίστηκε από τον Μπενιαμίν Νετανιάχου ως «νέα δέσμευση στη μεγάλη συμμαχία» των δυο χωρών.

Προηγουμένως, ο Ναΐμ Κάσεμ, ο νέος ηγέτης του κινήματος Χεζμπολάχ του Λιβάνου, που υποστηρίζεται από την Τεχεράνη, εξέφρασε την αποφασιστικότητά του να συνεχίσει τη μάχη εναντίον του Ισραήλ, παρά τα πλήγματα που υπέστη η οργάνωσή του αφού ο ισραηλινός στρατός ανακατεύθυνε τον πόλεμο εναντίον της, έπειτα από έναν χρόνο και πλέον καταστροφικών, ευρείας κλίμακας επιχειρήσεων στη Λωρίδα της Γάζας εναντίον της παλαιστινιακής Χαμάς.

Η συνδιάλεξη ανάμεσα στους κ.κ. Τραμπ και Νετανιάχου ήταν «φιλική και εγκάρδια», οι δυο ηγέτες «συμφώνησαν να συνεργαστούν για την ασφάλεια του Ισραήλ» και «συζήτησαν για την απειλή του Ιράν», που υποστηρίζει επίσης τη Χαμάς, σύμφωνα με τις υπηρεσίες του ισραηλινού πρωθυπουργού.

Ο κ. Νετανιάχου εξήρε «την ιστορική επιστροφή στον Λευκό Οίκο» του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος είχε προχωρήσει σε σειρά κινήματος υπέρ του Ισραήλ και ήταν, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, ο υποψήφιος που προτιμούσε η πλειονότητα των ισραηλινών πολιτών.

«Μαζί, θα ενισχύσουμε την αμερικανοϊσραηλινή συμμαχία, θα ξαναφέρουμε τους ομήρους σπίτια τους» —από τη Λωρίδα της Γάζας, όπου οδηγήθηκαν όταν η Χαμάς εξαπέλυσε επίθεση άνευ προηγουμένου στο νότιο Ισραήλ, την 7η Οκτωβρίου 2023— και «θα συνεχίσουμε με δύναμη για να νικήσουμε τον άξονα του κακού υπό την ηγεσία του Ιράν», πλειοδότησε μέσω X ο ισραηλινός νέος υπουργός Άμυνας Ισραέλ Κατς.

Λίγη ώρα μετά τη μετάδοση της μαγνητοσκοπημένης ομιλίας του, ο ισραηλινός στρατός εξαπέλυσε αεροπορική επιδρομή, έπειτα από προειδοποίηση στους αμάχους να απομακρυνθούν εσπευσμένα, σε νότια προάστια της Βηρυτού, όπου σκότωσε τον προκάτοχό του, τον Χασάν Νασράλα, την 27η Σεπτεμβρίου. Ο ισραηλινός στρατός καταμέτρησε εξάλλου 120 βλήματα που εξαπολύθηκαν χθες από τη Χεζμπολά εναντίον της ισραηλινής επικράτειας.

Το Ισραήλ, που από την 23η Σεπτεμβρίου εξαπολύει μαζικούς βομβαρδισμούς εναντίον της Χεζμπολάχ στον Λίβανο και από την 30ή Σεπτεμβρίου διεξάγει χερσαία επιχείρηση στο νότιο τμήμα της γειτονικής χώρας, θα «κλάψει» από τα πλήγματα των πυραύλων και των drones του κινήματος, πρόσθεσε, «καμιά τοποθεσία στην ισραηλινή οντότητα δεν είναι απρόσιτη».

Το σιιτικό κίνημα ανακοίνωσε νωρίτερα πως έβαλε στο στόχαστρο με πυραύλους στρατιωτική βάση κοντά στο αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν, νότια του Τελ Αβίβ, χωρίς πάντως, σύμφωνα με την ισραηλινή αρχή αερολιμένων, να προκληθούν ζημιές ή να διακοπεί η κίνηση των αεροσκαφών.

Ο ισραηλινός στρατός βομβάρδισε χθες τον βόρειο και τον νότιο Λίβανο, τομείς που θεωρούνται οχυρά της Χεζμπολάχ. Στην κοιλάδα Μπεκάα και στην πρωτεύουσα της περιοχής Μπααλμπέκ, ανατολικά, σκοτώθηκαν «40 άνθρωποι και τραυματίστηκαν (άλλοι) 53», ανέφερε το λιβανικό υπουργείο Υγείας χθες το βράδυ. Έγιναν νέοι αεροπορικοί βομβαρδισμοί αργά το βράδυ σε νότια προάστια της Βηρυτού —τουλάχιστον τέσσερις, μετέδωσε λιβανικό τηλεοπτικό δίκτυο—, έπειτα από προειδοποιήσεις εκπροσώπου του ισραηλινού στρατού στους αμάχους να απομακρυνθούν εσπευσμένα.


Ειδήσεις σήμερα:

Έκρηξη στους Αμπελόκηπους – Δημογλίδου: Θεωρείται βέβαιο πως υπάρχουν κι άλλα μέλη

Εκλογές στις ΗΠΑ - Γκας Μπιλιράκης: Ο ομογενής από την Κάλυμνο στο πλευρό του Τραμπ

Τροχαίο στο Χολαργό – Καραπιδάκης: Φαίνεται σε βίντεο πως ο 12χρονος πέρασε με πράσινο

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Καλπάζει… ο χρυσός – έσπασε το φράγμα των 4.500 ανά ουγγιά08:20Επιδείνωση του καιρού: Ισχυρές βροχές και καταιγίδες - Ποιες περιοχές θα επηρεαστούν08:06Γκρέτα Τούνμπεργκ: Συνελήφθη σε διαδήλωση υπέρ των Παλαιστινίων στο Λονδίνο07:52Λαϊκές αγορές: Πως θα λειτουργήσουν την περίοδο των γιορτών07:38Άλιμος: Αυτοκίνητο έπεσε σε κατάστημα και τραυμάτισε υπάλληλο07:24Πώς θα κινηθούν τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς την εορταστική περίοδο07:10ΗΠΑ: Νεκρός αστυνομικός σε ανταλλαγή πυρών σε κτήριο της Τροχαίας06:56Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 24 Δεκεμβρίου06:42Πέθανε η Σύλβα Ακρίτα06:28Τι καιρό θα κάνει την Τετάρτη06:14Βρετανία: Δύο άνδρες κρίθηκαν ένοχοι για σχεδιασμό επίθεσης στην εβραϊκή κοινότητα της Αγγλίας23:59ΟΗΕ: Το Ισραήλ καταγγέλλει παραβιάσεις του Ιράν στα Ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας23:49Ηράκλειο: Αγροτοκτηνοτρόφοι πέταξαν φύλλα από ελιές έξω από την Περιφέρεια Κρήτης (εικόνες)23:35Τουρκία: Αύξηση κατά 27% του κατώτατου μισθού από την 1η Ιανουαρίου23:20Ουρές χιλιομέτρων στην Αθηνών - Λαμίας23:06Τουρκία: Συνετρίβη το αεροσκάφος που μετέφερε τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου της Λιβύης22:53Ο ρωσικός στρατός προελαύνει στην πόλη Σιβέρσκ - Οπισθοχώρησαν τα ουκρανικά στρατεύματα22:39Ζαλγκίρις - Παναθηναϊκός: Το τριφύλλι έκανε... Χριστούγεννα στο Κάουνας22:25Μητσοτάκης για τον Χριστουγεννιάτικο Τηλεμαραθώνιο του ΑΝΤ1: Μόνο μπράβο αξίζουν στον Αntenna και τον Θοδωρή Κυριακού22:11Αίγυπτος: Η ηλιακή λέμβος του Χέοπα θα συντηρηθεί ενώπιον κοινού στο Μεγάλο Αιγυπτιακό Μουσείο (εικόνες)21:57
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο