LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΚόσμοςΔημοσίευση: 05 Νοεμβρίου 2024 08:55 | Ανανέωση: 05 Νοεμβρίου 2024 10:42

Εκλογές ΗΠΑ: Κι αν τελικά δεν είναι τόσο αμφίρροπες;

Γιατί η διαφορά των δυο αντιπάλων μπορεί να αποδειχθεί πολύ μεγαλύτερη απ’ ό,τι αναμενόταν.



ΗΠΑ - Εκλογές - Ντόναλντ Τραμπ - Κάμαλα Χάρις - Αριζόνα - Νεβάδα

Οι περισσότερες δημοσκοπήσεις υποδεικνύουν πως οι σημερινές προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ, στις οποίες αναμετρώνται η Κάμαλα Χάρις και ο Ντόναλντ Τραμπ, θα είναι πάρα πολύ αμφίρροπες.

Ωστόσο ορισμένοι ειδικοί αντιτείνουν πως η διαφορά των δυο αντιπάλων μπορεί να αποδειχθεί πολύ μεγαλύτερη απ’ ό,τι αναμενόταν.

Κατά τις δημοσκοπήσεις που θεωρούνται οι σοβαρότερες, η Δημοκρατική αντιπρόεδρος και ο Ρεπουμπλικάνος πρώην πρόεδρος έχουν εντελώς οριακή διαφορά σε καθεμιά από τις πολιτείες-κλειδιά, που αναμένεται να κρίνουν το αποτέλεσμα της σημερινής ψηφοφορίας.

Έτσι, κατά δημοσκοπήσεις που συγκεντρώνει ο ιστότοπος FiveThirtyEight, η κυρία Χάρις και ο κ. Τραμπ βρίσκονταν χθες το απόγευμα σε απόλυτη ισοπαλία (47,8%) στην Πενσιλβάνια, σχεδόν σε ισοπαλία (47,4-47,7%) στη Νεβάδα και τους χώριζε κάτι σαν μια εκατοστιαία μονάδα στο Ουισκόνσιν, στο Μίσιγκαν και στη Βόρεια Καρολίνα.

Δεν είναι πεισμένοι όλοι όμως πως η εικόνα αυτή είναι απόλυτα ακριβής.

«Στην πραγματικότητα, οι δημοσκοπήσεις κατά πολιτεία αναγγέλλονται όχι μόνο εξαιρετικά αμφίρροπη κούρσα, αλλά επίσης απίθανα αμφίρροπη», εξηγεί ο Τζόσουα Κλίντον, καθηγητής πολιτικών επιστημών στο πανεπιστήμιο Βάντερμπιλτ.

Σε μελέτη του που δημοσίευσε αυτή την εβδομάδα το NBC, ο ειδικός στις δημοσκοπήσεις εξέφρασε αμφιβολίες ειδικά για το πόσο «παρόμοια» είναι τα ευρήματα —οι διαφορές τους είναι δεκαδικοί αριθμοί— των διαθέσιμων ερευνών, υποδεικνύοντας πως μπορεί να είναι οι δημοσκόποι, όχι οι ψηφοφόροι, αυτοί που ευθύνονται για την φαινομενική ομοφωνία.

Κάποιος δημοσκόπος για παράδειγμα που βλέπει να προκύπτει «διαφορά πέντε μονάδων σε υποτίθεται αμφίρροπη κούρσα μπορεί να επιλέξει να τροποποιήσει τα αποτελέσματά του, ώστε να συμμορφώνονται με αυτά που δείχνουν άλλες δημοσκοπήσεις, λόγω της ανησυχίας πως θα μπορούσε να υποστεί πλήγμα η φήμη του», υπέθεσε.

Αρκετά ινστιτούτα δημοσκοπήσεων βρίσκονται σε άμυνα, αντιμέτωπα με τα υψηλά κόστη και τις αυξανόμενες δυσκολίες ως προς την επαφή με τους ψηφοφόρους — την εποχή των smartphones και δυνατοτήτων τους όπως είναι ιδίως η φραγή κλήσεων.

Εκλογές στις ΗΠΑ - Τραμπ - Χάρις

Η εμπειρία πρόσφατων εκλογικών αναμετρήσεων στις ΗΠΑ δεν σπρώχνει ακριβώς κανέναν να υιοθετήσει ανεπιφύλακτα αυτά που προβλέπουν.

Οι δημοσκόποι αποδείχθηκε πως έπεσαν έξω τόσο το 2016, όταν ο Ντόναλντ Τραμπ κέρδισε τη Χίλαρι Κλίντον, και το 2020, όταν ο Ντόναλντ Τραμπ ηττήθηκε από τον Τζο Μπάιντεν. Την πρώτη φορά, δεν φρόντισαν να καταγραφτεί σε επαρκή βαθμό η άποψη της κατηγορίας των λευκών ανδρών χωρίς πανεπιστημιακό πτυχίο — που θεωρείται πως έδωσε τη νίκη στον μεγιστάνα των ακινήτων.

Τη δεύτερη φορά, παρότι έλαβαν υποτίθεται διορθωτικά μέτρα, υποτίμησαν ξανά την ψήφο υπέρ του Τραμπ και υπερτίμησαν αυτήν υπέρ του Μπάιντεν.

Δεν μπορεί να αποκλειστεί η υπόθεση είτε ο Ντόναλντ Τραμπ ή η Κάμαλα Χάρις να επικρατήσει καθαρά σε κάποιες ή ακόμη και σε όλες τις κρίσιμες επτά διεκδικούμενες πολιτείες.

Ο Ου. Τζόζεφ Κάμπελ, καθηγητής του αμερικανικού πανεπιστημίου στην Ουάσιγκτον, επίσης διερωτάται αν δημοσκόποι «αλλοιώνουν λιγάκι παραπάνω από τα δεδομένα τους για να τα ευθυγραμμίσουν με τα αποτελέσματα των άλλων».

Αυτό είναι κάτι «δύσκολο να το αποδείξεις», αλλά το «υποπτεύονται» πολλοί, καθώς ανταποκρίνεται στο «ένστικτο της αγέλης», προσθέτει. Προτού αναφερθεί σε διαβόητο προηγούμενο: αυτό των προεδρικών εκλογών του 1980.

Τότε, «όλες οι δημοσκοπήσεις υπεδείκνυαν πολύ αμφίρροπη κούρσα του (Δημοκρατικού) προέδρου Τζίμι Κάρτερ και του Ρεπουμπλικάνου (διαδόχου του) Ρόναλντ Ρέιγκαν», αλλά τελικά ο δεύτερος τον σάρωσε, «με διαφορά σχεδόν 10%».

«Δεν λέω πως θα ξαναγίνει κάτι τέτοιο το 2024, αλλά πρέπει να το κρατήσουμε στο νου μας.

ΗΠΑ - Εκλογές - Ντόναλντ Τραμπ - Κάμαλα Χάρις - Αριζόνα - Νεβάδα

Τι ώρα ανοίγουν οι κάλπες – Πότε αναμένονται τα αποτελέσματα

Σύμφωνα με τον Guardian, οι κάλπες στις ΗΠΑ θα ανοίξουν στις 5 Νοεμβρίου μεταξύ 7 π.μ. και 9 π.μ. τοπική ώρα (EST). Καθώς η χώρα έχει πολλαπλές ζώνες ώρας, αυτό πέφτει μεταξύ 14:00 με 16.00 στην Ελλάδα.

Τα περισσότερα εκλογικά κέντρα στις ΗΠΑ κλείνουν μεταξύ 7 μ.μ. και 9 μ.μ. Ανατολικής ώρας (EST) στις 5 Νοεμβρίου, που πέφτει μεταξύ 2.00 π.μ. και 4.00 π.μ. (ξημερώματα Τετάρτης 6 Νοεμβρίου) στην Ελλάδα .

Η ψηφοφορία στις πολιτείες που είναι αμφίρροπες θα κλείσει μεταξύ 7 μ.μ. και 11 μ.μ. ώρα Ανατολικής Ευρώπης. Οι επτά αυτές πολιτείες είναι η Πενσυλβάνια, η Νεβάδα, η Βόρεια Καρολίνα, η Τζόρτζια, η Αριζόνα, το Μίσιγκαν και το Ουισκόνσιν.

Ειδήσες σήμερα:

Αναδρομικά συντάξεων: Οι δικαιούχοι και οι κρατήσεις

Εκλογές ΗΠΑ: Σε “φρούριο” έχει μετατραπεί η Ουάσιγκτον (εικόνες)

Αττική: Συμμορία με δεκάδες ανήλικους έκανε 129 ληστείες σε μετρό και τραμ (εικόνες)

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΟ Άρης Μουγκοπέτρος συνελήφθη μετά από μήνυση της συζύγου τουΣήμερα 20:59 | Ειδήσεις

Ο δικηγόρος του υποστηρίζει ότι η μήνυση που υπέβαλλε η γυναίκα του, για ενδοοικογενειακή απειλή, είναι προσχηματική.

Θεσσαλονίκη: Βίντεο ντοκουμέντο από τη στιγμή της έκρηξης σε υποκατάστημα τράπεζαςΣήμερα 20:40 | Ειδήσεις

Την υπόθεση έχει αναλάβει το ελληνικό FBI.

Το «θαύμα των Χριστουγέννων» στη Θεσσαλονίκη - Δώρο ζωής από 57χρονοΣήμερα 21:41 | Ειδήσεις

Η Διοίκηση του ΓΝΘ «Γ. Παπανικολάου» εξέφρασε τη βαθιά της ευγνωμοσύνη προς την οικογένεια του δότη για την ύψιστη πράξη προσφοράς.

Βραζιλία: 2χρονη έπεσε σε ποτάμι και την κατασπάραξαν πιράνχαςΣήμερα 17:11 | Ειδήσεις

Το κοριτσάκι ξέφυγε από την προσοχή των γονιών της και έπεσε στο ποτάμι, μέσα από μια τρύπα σε πλωτή κατασκευή. Πέντε λεπτά αργότερα είχαν τελειώσει όλα…

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Το «θαύμα των Χριστουγέννων» στη Θεσσαλονίκη - Δώρο ζωής από 57χρονο22:02Σουηδία: Αστυνομικοί σκότωσαν νεαρό που είχε επιτεθεί σε ενοίκους σπιτιού21:48Κρήτη: Απόπειρα κλοπής ανήμερα των Χριστουγέννων στο Ηράκλειο - Συνελήφθη 22χρονος21:34Ο Άρης Μουγκοπέτρος συνελήφθη μετά από μήνυση της συζύγου του 21:20Θεσσαλονίκη: Βίντεο ντοκουμέντο από τη στιγμή της έκρηξης σε υποκατάστημα τράπεζας21:05Ηράκλειο: Τραυματισμός εξαιτίας λακκούβας20:51Βραζιλία: 2χρονη έπεσε σε ποτάμι και την κατασπάραξαν πιράνχας20:36ANT1 Sports: Διακοπές... και μεταγραφικά σενάρια στο ποδόσφαιρο20:22Τι καιρό θα κάνει την Παρασκευή20:08Θεσσαλονίκη: 70χρονη έπεσε θύμα απάτης - Παρέδωσε κοσμήματα και λίρες αξίας 100.000 ευρώ19:54Λιχτενστάιν: Τέσσερα μέλη της ίδιας οικογένειας βρέθηκαν νεκρά - Η αστυνομία ερευνά τα αίτια του θανάτου τους19:40Αγρίνιο: Συναγερμός στην Πυροσβεστική για φωτιά σε σοφίτα19:26Θεσσαλονίκη – Αλκοτέστ: Πέντε συλλήψεις το τελευταίο 24ωρο19:12Φενέρμπαχτσε: Αφέθηκε ελεύθερος ο πρόεδρος της Τουρκικής ομάδας18:58Άνδρας πέθανε σε οικογενειακό τραπέζι - Πνίγηκε από πανετόνε18:44Ο Ολυμπιακός στις 100 πιο ακριβές ομάδες στον κόσμο 18:30Χριστουγεννιάτικο τραπέζι: Οδηγίες για προστασία της υγείας μας 18:16Αγρίνιο: Άγνωστοι επιτέθηκαν με μαχαίρι σε 23χρονο τα ξημερώματα των Χριστουγέννων18:12Πάτρα: Πήγαν για κάλαντα και βρέθηκαν στο... κρατητήριο18:02Καρδίτσα – ΠΑΟΚ: Απαγόρευση μετακίνησης των οπαδών του “Δικέφαλου”17:48
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο